Reklama

Gastroskopie

eva (Út, 25. 8. 2009 - 22:08)

na gastro mám jít a hodně se bojím.bolesti mám už dlouho a vím že je lepší podstoupit vyšetření. bojím se pocitu dávení, nevím jestli je možné se při tom nedávit nebo to tu píšete kvůli uklidnění, ale chce se mi zvracet i z rovnátek na noc. přemýšlím ještě o transnasální gastroskopii,je to za příplatek 300korun a delají to např. v brně. zvracet se při tom nechce.jinak přeju všem hodně štěstí a pevných nervů s doktory protože někteří se chovají dost arogantně a někdy jakoby nestudovali medicínu..( řekli my že helicobakter se vyskytuje přirozeně v žaludku)-což je blbost, způsobuje vředy

Simona (Čt, 20. 8. 2009 - 09:08)

tak ja byla dvakrat na pohotovosti na Vihohradech, prvni doktor super, druhy hruza.... Musim na gastroskopii, ale objednala jsem se do sanatoria u Sv.Anny na "gastrskopii nosem", neni potreba uklidnovaci injekce, zadne daveni, da se normalne mluvit... priplatite si cca 300kc, ale to mi za to stoji. Nez ty nervy predtim. Hodne zdravi vsem :) ja doufam, ze to budu mit v pohode

Jana (St, 19. 8. 2009 - 16:08)

Tak jsem byla na gastroskopii. Fakt jsem byla vyklepana, a neuklidnilo me ani, kdyz jsem si procitala na diskuzich, ze se to da vydrzet atd.. No, prisla jsem tam, neco mi strikla do krku, co mi ten krk trochu umrtvilo, pak jsem si lehla na bok, pod pusu mi polozila misku, dala mi zkosnout takovy naustek, pres ktery pak provlikala tu hadici. No, parkrat me natahlo, parkrat jsem rihla, trochu jsem slintala, a tekly mi slzy z oci, ale jinak to nebylo tak hrozne.. bylo to sice neprijemne, to jo, a dost, ale nebolelo to. A ani nebylo neprijemne to, ze mi strcila tu hadici do krku, ale spis to, ze jsem citila, jak s tou hadici jezdi v zaludku, to bylo asi nejhorsi. Jinak se to ale opravdu da vydrzet, trvalo to asi dve minuty, a doktorka byla fajn, mluvila na me, a byla hodna. (MUDr. Pavlíčková - Praha). Takze nebojte se, je to sice neprijemne, ale nneboli to, a trva to chvilku! a hlavne mi pomohlo, kdyz jsem hodne dychala.

Sabina (So, 15. 8. 2009 - 19:08)

to souhlasím..strach a stres je to nejhorší...bohužel, lehce se to říká...hůře koná

Návštěvník (So, 15. 8. 2009 - 13:08)

Ono je to hlavně o psychice. Při druhém a dalším vyšetření již člověk ví do čeho jde, tak je jenom otázka jeho vůle, aby z toho neděl větší drama než to je.

Sabina (So, 15. 8. 2009 - 11:08)

Já byla včera na gastroskopii podruhé - na kontrole.Při první návštěvě mi našli naštěstí jen zánět jícnu a nic víc, dali mi dvoje léky a že na kontrolu mám přijít za dva měsíce...sice jsem přišla až za tři měsíce, ale beztak se musím léčit dál..už je to prý lepší, ale pořád to není v pořádku...musím dodat asi jako téměř všichni, že je to nepříjemné..je mi sice 17 let, ale při 1. návštěvě jsem po výkonu musela začít brečet...v tu chvíli sem si říkala, že nic horšího neexistuje...žádný potřik do krku, žádná nabídka injekce a krom toho, že mi furt hustili, at dýchám pomalu a zhluboka, mě žádné podrobnosti neřekli...takže děs...ale včera jsem požádala o injekci a musím říct, že to trvalo snad 1 minutu a bylo po všem...sice jsem se trošec dávila, ale ani mi to tak nepřišlo horzné...jste po té injekci po celou dobu vyšetření jak zfetovaní =D...hodně štěstí všem...a radím dobře pro ty, co se bojí: NECHTE SI TU INJEKCI DÁT!POMÁHÁ TO!!

Hančí (Út, 11. 8. 2009 - 22:08)

Celý večer jsem zde četla,jaké hrůzy mě čekají na gastroskopii,strach co mi najdou,strach z vyšetření! Ale věřte,ráno vše proběhlo v klidu s hodnou sestřičkou i paní doktorkou,jen je to nepříjemné ale nebolestivé vyšetření.A slzičky štěstí - že nemám něco horšího než zánět žaludku - tak ty mi tekly. Držím všem podobným palce!!!

Martin (Čt, 6. 8. 2009 - 16:08)

Já byl včera. Bylo to už mé třetí vyšetření. A jsem rád, že to mám za sebou. I když třeba prst do krku vydržím, tak se při tomhle vždycky dávím. Rozhodně nic, na co bych šel dobrovolně. Ale je to docela krátký, tím se vždycky utěšuju. A hlavně, nález OK.

Petr (Čt, 6. 8. 2009 - 15:08)

Tak sem byl 5.8.09 na gastroskopii v jedne nejmenovane nemocnici a mužu říct že maximální spokojenost! Pofesionální pristup doktora a hlavne sestry ktera me po celou dobu uklidnovala a vse podrobne popsala jak to bude probihat. Krk mi nevystrikali ani bombon mi nedali a hned mi dali injekci na uklidnenou abych se po zakroku mohl hned nadlabnout. PS: injekce zacala fungovat az na luzku :D Hned slo poznat ze doktor je profik, vsunul mi hadici tak dobre ze jsme ani nevedel ze tam je cela, mel sem jen 2x pocit daveni a poradne jsem vykrkal vsechen vduch co mi tam napumpovali.:D ( oni jsou nato zvykli, jeste vam reknou jen do toho vsechno dostante ven :D ) jinak vše v max pořádku nekolikrat sem polkl a jeste ted me ztoho polikani boli krk :D Jen se musite soustredit na dychani nosem a myslet na neco pekneho .Bohu dik mi nic nenasli. LIDI zadnej strach, jde o vase zdravi i bez toho umrtveni to jde. Vsem drzim palce.

Romča (Pá, 31. 7. 2009 - 10:07)

Byl jsem na tom V akrnově v nemocnici ale zase na druhou stranu když mi dělali asi za 4dny Kolonoskopii tak přístup doktora byl naprosto bez chyby! Tam mě dali injekci na sklidnění a dokonce jsem byl napojený na přístroj na sledování srdíčka. Až na tu dost velkou bolest a to snesu hodně při nafukování střeva se to dalo v pohodě. Lepší teda než šlauch do krku. Při tom Gastru byl přístup pana doktora taky perfektní to bych mu křivdil. Holt prostě žádný spray mi nedali ale v tom krku se to dalo celkem snést ale já měl strašný dávicí reflex až při pohybu endoskopu v jícnu. V žaludku jsem měl abnormálně žaludečních šťáv a výsledek:Refluxní Esofagitida. Snad se s tím nějak poperu. Mějte se. papa

lenka (Čt, 23. 7. 2009 - 20:07)

to mas sice pravdu jednoznacne,ale jak se to chovali?kde jsi na tom byl?maj s tebou mluvit,ten sprej urcite no divne chovani kdyt vedi jaks e kazdy boji,,,fakt blbe chovani,tam by me to neudelali,nedala bych se,bojim se a kdyby me to nevysvetlili nedali sprej a tak dale tak tam ne,prosim kde jsi na tom byl,jasne dulezity vysledek ale jednani strasne teda

Romča (Čt, 23. 7. 2009 - 14:07)

Dnes v 7h ráno jsem prodělal také Gastroskopii a můžu říct teda že to bylo dosti drsné! Pročetl jsem si snad veškeré diskuse co se týče tohohle vyšetření a to co se snad psalo všude že Vám nastříkají do krku znecitlivující spray tak to u mě nehrozilo! Probíhalo to nasledovně:Po zaplacení poplatku 30kč jsem ulehl na levý bok a sestřička mě už cpala naustek do krku tak jsem se ještě snažil vyslovit zda mě bude aplikován spray na znecitlivění načež sestra reagovala ušklebkem a vložila mi naustek do pusy. Než jsem se nadál tak jsem měl endoskop v krku a slyším jen: polkněte! Následovala série dávení, které se stupňovalo čím dál doktor zasouval endoskop a pak slyším. a už jsme v dvanacterníku! Frekvence zasouvání a vysouvání endoskopu sestrou by se dala přirovnat k čištění komína štětkou! horor! pokaždé jak došlo k vysouvání a následném zasouvání hlouběji tak jsem myslel že vydávím veškeré své utroby! Chudáci pacienti kteří vedle čekali na vyšetření, měli stejně nazelenalou barvu jako já když jsem vycházel po vyšetření na chodbu čekárny! Kdybych to měl shrnout tak se to dá přečkat a člověku stejně nic jiného nezbývá a ten nádherný pocit když Vám řeknou že je vše v pořádku (žádné vředy, nádory!)tak ten jsem si vychutnal. člověku se až hrnou slzy do očí že je vše dobré. Přeji všem kdo na toto vyšetření jdou, ať jim dopadne dobře a ať jsou zdrávi, protože ZDRAVI je to nejdůležitější v životě,které si už zpátky nekoupíme.

to Romča (St, 22. 7. 2009 - 19:07)

to zvladnes ja tam sice nebyla ale bolest to pry neni maximalne blby pocit ale ne bolest drzim palecky zvladnes to,vim jak ti je ja sem taky srab,,,,uvidis bude dobre az na to zitrejsi sileno vedro,,,,,,

Romča (Út, 21. 7. 2009 - 10:07)

Zdravím, ve čtvrtek mi budou dělat také toto vyšetření tak doufám že všechno dobře dopadne. Nemám strach z bolesti ale strašný strach z toho ať se tam nedej bůh něco najde. Když mě dělali před lety resekci osmiček a vydržel jsem to tak si myslím že horší bolest snad už není! Děkuji moc za Váš příspěvek, hodně jste mě uklidnila: Přeji hodně pevné ZDRAVI!!

nestrašte ostat (Čt, 16. 7. 2009 - 13:07)

Pročítám tuto diskuzi a nestačím se divit co všechno jsou schopni lidi napsat jen aby ty druhé řádně vystrašili.Prošla jsem tímto vyšetřením několikrát,není to příjemné ale taková hrůza jak někteří líčí to rozhodně není.Před samotným vyšetřením vám vyšplíchají krk znecitlivujícím sprayem,tam už neucítíte nic a do žíly vám píchnou tzv.oblbovačku,máte pocit uplného uvolnění a chce se vám spát.Položí vás na levý bok,do ust vám dají takový náhubek přez který vám vsunou vyšetřující hadici ,pak vám řeknou polkněte,hadice vklouzne lehce a bezbolestně a to je celý horor,občas se vá m může tzv.navalit,ale rozhodně to nebolí jsou mnohem horší vyšetření.Myslím že ty horory sem píší někteří s umyslem strašit a nebo jsou to uplné srágorky.Tak se nenechte stresovat.

spatna zkusenos (So, 13. 6. 2009 - 22:06)

pro ja.mohu potvrdit u me to bylo obdobne.kazdy mi rikal ,ze jde jenom o to prvni polknuti a pak to je pohoda,ale ja nestihala ani polikat Doktorka mi to tam vsunula takovou rychlosti ,ze jsem nestacila ani polikat.az do vecera jsem mela pocit ,ze tam tu hadici mam.

(St, 10. 6. 2009 - 14:06)

dobrý den dnes jsem na gastroskopiii byla a řeknu vám už nikdy.Lékař neměl dobrou náladu jen mě něco dvakrát stříkl do krku a zavedl hadici.Pak ji vyndal prý že se nadavuju a zas zniva.Nic horšího jsem nikdy nezažila a to jsem toho prošla dost.Vyšetření trvalo celou věčnost bylo mi zle tekly mě slzy hrozně to tlačilo a pořád jsem se dávila.Nakonec mě pomalu nadal že prý tam nic nemám jen podrážděný žaludek a jednal se mnou jak s psychicky nemocnou.Nic horšího jsem nikdy nezažila a ještě ted mě to bolí jak to mám omlácené.Již nikdy mě tam nedostaNOU někde v Praze je doktor co to dělá v narkoze i kolonoskopii nebo v aglosedanci tak jedině tak,nejhorší zážitek.Každý říkal že to nic není ale já myslela že tam snad umřu opravdu nepopsatelný nechci vás strašit.

Mirek (Pá, 5. 6. 2009 - 09:06)

Tato diskuse je k tomu, abychom si sdělili navzájem zkušenosti a pomohli tak případně těm, co se na vyšetření teprve chystají. Jak je vidět z mého a Ondrova příspěvku, zkušenosti mohou být dost rozdílné, takže těm, co na tom ještě nebyli, je možno doporučit pouze následující:
1. přečíst si všechny příspěvky a udělat si průměrný názor
2. počítat s tím, že každý jsme jiný
3. počítat s rozdílnou úrovní šikovnosti zdravotnického personálu, popř. vybavením
Na rozdíl od jiných diskusí na doktorka.cz sem nechodí různí prodejci zázračných preparátů ani lékaři, takže by to tu jinak názorově mělo být čisté, myslím prosté falešných příspěvků.

Ondra (Čt, 4. 6. 2009 - 16:06)

Dnes dopoledne jsem si to taky zažil, nejhorší byla představa dušení, které nezvládám. 2x jsem termín odsunul, nakonec jsem se tam rozhodl jít s tím, že požádám o totálku. Nejspíš kombinace hypnotika ve 4 ráno, abych vůbec usnul, a naprosto perfektní přístup sestřičky a vyšetřující lékařky způsobila, že jsem si na to téměř nevzpoměl.
Moje zkušenost se dá popsat takto:
1) Jde o značně nepříjemné vyšetření
2) Nebolí to a nedusil jsem se ani vteřinu
3) Nejhorší byl ten šlauch při jakémkoliv pohybu, žaludek se mi stahoval jako při dávení, tzn. v křeči
4) Trvalo to 3-4 minuty, ačkoliv jsem do připravené buničiny vyslintal snad týdenní produkci slin
5) Následek pociťuji jediný, lehce nepříjemný pocit při polykání
Dámám na gastroenterologii fakultní polikliniky VFN v Praze děkuji za vynikající práci a všem, kdo mají z vyšetření panickou hrůzu, jako jsem měl ještě včera já, přeji stejně kvalitní přístup zdravotníků.

Mirek (Čt, 28. 5. 2009 - 10:05)

Byl jsem na vyšetření před hodinou, nic to není, žádný slinění, žádná bolest. Akorát jsem se nemohl ubránit a polykal jsem, když jsem neměl s hadicí vevnitř. Po vytažení hadice se trochu krká:-), ale oni jsou na to zvyklí, zřejmě.

Reklama

Přidat komentář