Reklama

Žlučník

Ivana (So, 10. 3. 2007 - 04:03)

Zjistili mi, že mám nedovíravost žlučníku,tj. že se mi žluč dostává do žaludku. Dá se to vyléčit?

Monika (Pá, 9. 3. 2007 - 13:03)

Ivo, amylázy jsou zpravidla zvýšené po dlouhodové dietě, kdy tyto enzymy neměly co na práci, tak se vylučují do krve. Je to stav dlouhodobý a upraví se, až začneš opět jíst tak, kdy budou v těle zapotřebí. V mezidobí je nutno tyto enzymy dodávat do těla uměle, tj. lékovou formou, ale existují i bylinné preparáty. Nenapsala jsi, jestli jsi měla zvýšené amylázy i před dietou. Nemohlo to být způsobeno špatnými stravovacími návyky? Obávám se, že operace žlučníku nic nevyřeší - ten Ti přece nefunguje a stav je stejný a bude stejný, protože problém máš ve slinivce. Já bych na tu operaci nešla a jak píše Zdeněk, snažila se uvést tělo do harmonie. Tlak v oblasti pupku je s největší pravděpodobností pupeční kýla, tam bych operaci nechala na zvážení internistovi. Mně ji udělali zároveň se žlučníkem. Musím podotknout, že problémy jsem měla totožné jako Ty a operace žlučníku mi pomohla jen od kolik, ale enzymy mám zvýšené nadále spojené se zažívacími potížemi. Ale bojuju s tím, snažím se svůj stav pochopit a vím, že musím začít jít ne jen dietně, tudy cesta nevede. K trávení mi zatím pomáhají léky. Každopádně navštiv internistu skrz tu pupeční kýlu, když ne potvrdit, aspoň vyvrátit a pak tady napiš, jak to dopadlo.

Martina (Čt, 8. 3. 2007 - 18:03)

Ivo,
můj názor je, že pokud je tlak pod žebry vpravo, tak mohou být v nepořádku i játra. Mám to také tak, přestože játra mám dle odběrů vpořádku, jen mírně zvýš. cholesterol. Ale podle akupresury - mého způsobu diagnostikování - je v pořádku nemám. Než se dát do spáru felčarům a jejich "extra" vyšetřovacím metodám, to raději razantně nasadit bylinné léky z klasických a bylinn. lékáren a dietu, kterou Ti poradí i dietolog - je v každé nemocnici.

Zdeněk (St, 7. 3. 2007 - 21:03)

Tlak kolem pupku? Pokud je chycená slinivka (zvýšené AMY) je tlak obvykle spíše v oblasti solar plexu. Jak vypadá přísná dieta?
Afunkční žlučník. Proč se žlučník znefunkční? Proč jsou zúženy žlučové cesty? Co se změní, když se žlučník odstraní? Vysvětlili to doktoři?
Co ještě zkusit před radikálním řezem žlučník zregenerovat, rozhýbat? Žlučové cesty vyčistit, zprůchodnit?

Iva (St, 7. 3. 2007 - 18:03)

Prosím o radu či názor. Moje potíže začínaly pozvolna tlakem kolem pupku. Krevním odběrem byly zvýšeny amylázy, které mám zvýšeny již dva měsíce (přes přísnou dietu). Na ultrazvuku vše v pořádku, gastroskopie v pořádku, naposledy jsem byla na ERCP (vřele nedoporučuji), nezadařilo se jim kontrastni latkou nastřiknout ani slinivku ani žlučové cesty z důvodu úzkých vývodů, i přesto, že je nařízli (akorát zastavovali krvácení, strašná bolest při tom i po tom, jakou jsem ještě nikdy nezažila, amylázy tak vysoké jak ještě nikdy). Výkon ukončili bez úspěchu. Dnes, desátý den po výkonu už můžu i chodit! A tak jsem byla na dalším vyšetření cholescintigrafii - závěr - afunkční žlučník. Nikdy jsem ale kameny neměla. Dr. říkal, že potvrdí-li se afunkční žlučník, je nutno ho odstranit. Myslíte si to také? Občas mi píchá nebo tlačí pod oběma žebry, kolem pupku jak na větry, ale pomalu se to po tom hrozném vyšetření dostává "do normálu". Co si o tom myslíte? Díky moc za názory a rady.

Zdeněk (Po, 26. 2. 2007 - 20:02)

Hana - Břéťa má opravdu skvělé tinktury. Třeba "dvanáctkové kapky" - při bolestech žaludku stačí vzít jednu lžičku, pak si párkrát "odbrknout" a za chvíli máš pokoj.
Martina - koupil jsem bobule klanoprašky. Sušené. Při utržení od stopky špiní ruce jako černé uhlí, což mě trochu zarazilo. Chuť mají opravdu velice, velice zajímavou. Doporučili mi je nelouhovat, nevařit, ale přímo jíst. Šest bobulek denně.
Monika - prý mmj. zvyšují nízký tlak a řidiči si je berou na dlouhé cesty, coby prostředek proti únavě.

Hana (Pá, 23. 2. 2007 - 20:02)

Klanopraška je vhodná i na hubnutí.
Jinak mrkněte na stránky www.dedekkorenar.cz má skvělé tinktury na žlučník. mě celkem pomáhají-zeměžlučová.

Martina (Pá, 23. 2. 2007 - 18:02)

Moni,
omlouvám se za chybný název Eleuterekoku - je to pro mě blbé slovo. Čaj Lapacho mně ani mému taťkovi nikdy moc nepomohl, ale jsou lidé, co jim zabírá. Mně zabírá něco na zažívání z jihoafrických bylin viz. www.popov.cz

Zdeňku,
s klanopraškou - schizandrou - mám ty nejlepší zkušenosti jak u syna - alergik snad na všechno - vyléčil mu ekzém na obličeji a mně tato bylina ve formě tablet či tinktury pomáhá výtečně na ledviny a moč. měchýř.

Monika (Pá, 23. 2. 2007 - 09:02)

Ten čaj je Lapacho (ne Lapucho), jak jsem chybně napsala.
Je dobrý na játra, ledviny, trávení, nervy, záněty i na tu moji chudokrevnost.
Jdu si ho uvařit. Hezký den.

Monika (Pá, 23. 2. 2007 - 09:02)

Zdeňku - díky. Už jsem pila indické ajurvédské čaje, ale o adaptogenech jsem podrobněji četla až teď, co jsi o tom napsal. Výborný antioxidant je rozchodnice růžová (našla jsem výrobek Rhodiolin) a na ty moje zvýšené lipidy jsem našla parchu saflorovou (bohužel ne výrobek, poptám se v zelené lékárně nebo zdravé výživě). A co mě potěšilo, konečně jsem si přečetla o Eleuterokokovi, protože Martina napsala Eleteurokok a já to nemohla nikde najít. Konečně mám pocit, že jsem našla, co potřebuju, jen mám obavy, abych vybrala správně a nebilo se to dohromady. Dostala jsem čaj Lapucho a ještě ho nezačala pít. Ale teď už mám snad dost informací, abych se do toho pustila.

Zdeněk (Čt, 22. 2. 2007 - 20:02)

Monika - tak mě napadlo, na základě Martinou zmíněného Ženšenu, co zkusit nějaký rostlinný adaptogen? Třeba bobule Klanoprašky čínské. Dlouho už o nich přemýšlím, protože prý mají pozoruhodný léčivý potenciál.

Monika (St, 21. 2. 2007 - 11:02)

Zdeňku, já už jsem po tom pátrala loni a na to mi kamarádka magistra řekla, že je tam nervové zakončení, které začíná už někde v oblasti krku (laicky řečeno, její přesné vyjádření nedokážu reprodukovat). Takže máš pravdu, že to může být ten nerv a taky je pravdou, že jsem včera byla ve stresu po žaludeční nevolnosti - a tady dávám za pravdu Martině - a trpěla jsem křečemi a nadýmáním (stává se mi to, když jím a piju zároveň, nebo piju po jídle, to je jedno, já to prostě musím mít oddělené a včera jsem na to zase nějak při pracovním úsilí zapomněla).
Vidíte a vůbec jsem si neuvědomila, že dělám chybu, a i když jsem vám tady psala, tak jsem přemýšlela, co to vlastně je. To jenom, že jsem vás nechtěla zkoušet, jen mě zajímalo, jestli jste se s tím setkali, jestli o tom něco víte a zda můžete poradit.
Oba jste fakt skvělí (a to se už opakuju). Žen-šen zkusím, já fakt stále hledám něco, co mi pomůže, včera jsem už měla depku.
Díky, díky, díky....

Martina (St, 21. 2. 2007 - 09:02)

Ále?! Klidně to může způsobovat i žlučník, protože i na levé str. jde akupresurní dráha žlučníku - a právě přes ty žebra. Ale pokud je to až pod žebry? Kyvadlo mně ukázalo, že máš podrážděný ŽALUDEK, ten také pod levými žebry logicky bolest vystřelovat může a dělá to i mně. To že ho mám podrážděný mně prokázalo i gastro vyšetření. NA ŽALUDEK JE VÝBORNÉ UŽÍVAT ŽEN-ŠEN :)

Zdeněk (Út, 20. 2. 2007 - 20:02)

Taky jsem míval podobné potíže, třeba před zkouškama. Napadalo mě, zda není něco v nepořádku se srdcem. Kamarád doktor se smál a tvrdil, že to je buď skříplý mezižeberní nerv, nebo zaražené "větry". Nakonec jsem zjitil, že to má na svědomí nejspíš stres, nervozita, kdy je člověk v jakési "křeči" a byť nevědomky, nedýchá v potřebném rozsahu. Takže jsem se pak vždy snažil protáhnout, uvolnit a rozdýchat to.

Monika (Út, 20. 2. 2007 - 11:02)

Díky, Zdeňku. Zkusím to.
Lidičky,nevíte jaký můžu mít problém, když mě bolí na levé straně v podžebří? Je to stejné, jako když mě občas bolíval žlučník, jenže podle doktorů na levé straně nic není. Anatomii moc nerozumím. Hypochondr nejsem, bolelo mě to už před operací žlučníku (červen 2005). Občas se mi to vrací, zrovna teď trošku trpím.

Zdeněk (So, 17. 2. 2007 - 23:02)

Moni, zjednodušeně - kopřiva na ledviny a pamprlice na játra. Ale v herbáři bys určitě našla popisů účinků více.
Mám velice dobré zkušenosti s touto směsí i v sušeném stavu. Hlavně na ekzémy a alergické kožní projevy.
Sušené směsi se dává klasicky 1 polévková lžíce na 1/4 litru. Čerstvých bylin asi 4x více. Obvykle se doporučuje pít 2-3x denně podobu 6 týdnů, 2 týdny pauza.
Že to nemusí být pro každého zrovna chutný nápoj je jasné. Nesetkal jsem se ale s tím, že by po jeho požití měl někdo z konzumentů žaludeční, nebo střevní potíže.

Monika (So, 17. 2. 2007 - 14:02)

A jak dlouho se má ten očistný čaj pít, kolikrát denně a co konkrétně očistí?

Teda, Marti, Ty si užíváš!

Martina (St, 14. 2. 2007 - 12:02)

Moni,
máš těch zdrav. problémů, také víc než dost :(

Se zažíváním mám letité problémy, ale pití jarního zeleného očistnéh nápoje mně NIKDY neublížilo. Hodně sil nám všem - M.

P.S. Není mi nejlíp, ale co jsem se vrátila z procházky z plí se psem a kamarádkou, tak je hned mojí dušičce příjeměj.

Monika (St, 14. 2. 2007 - 08:02)

Marti, tu kúru s pitím teplé slané vody + jóga dělá několik mých známých, leč tam je nutné cviky opravdu umět, jinak se nevytvoří "sifón" a není to pak dokonalé. A jedno kolonoskopické vyšetření mi už taky stačilo, i když nad tím hydrokolonem uvažuju, protože je to přece jenom něco jiného. Měla jsem na mysli intoxikaci pomocí bylinek, takže Zdeněk na to kápnul. Jenže mám trochu obavy, co pití kopřivy a pampelišky udělá, abych pak "nekřečovala" a nestrávila hodiny na ... Je to bezpečné? Jakým způsobem to člověka pročistí? Jinak s Tebou, Marti, musím souhlasit, že procházky v přírodě a relaxace jsou jedinečné...leč bydlím ve velkoměstě a jedinou relaxací je mi velký park blízko domu, kam ovšem od března do června moc nemůžeme kvůli alergii mé i mých dětí.
Ale to už jsme od žlučníku pěkně odbočili. Hezký den všem.

Martina (Út, 13. 2. 2007 - 08:02)

Jo, Zdeňku,
tu zelenou jarní kúru mně každý rok z jara nosí kamarádka :)

Reklama

Přidat komentář