Reklama

Žlučník

Monika (Út, 20. 3. 2007 - 13:03)

Marti, s tou skrytou majonézou máš pravdu. Saláty a pomazánky si dělám sama a na návštěvách se ptám, co jídlo obsahuje. S obědy v týdnu je to horší, chodím do práce a nestíhám, ale snažím se vybírat jídla, která snesu. S váhou, jak víš, mám opačné problémy. Pořád se mi nedaří přibrat.

Martina (Út, 20. 3. 2007 - 12:03)

Jé, Zdeňku dědečku čekateli,
blahopřeju! Děti jsou zázrak :), to jen dospělí je ničí, a pak z nich vyrostou rošťáci.
Také cvičím - dřív mě to celé roky bavilo, teď jaksi přestalo, ale kila mě opět donutila a kupodivu, když je inspirace, tak mně to baví. Trochu skáču přes švihadlo, dělám posilovací a jógové cviky - i manžel už občas cvičí vkůli páteři, já jen zírám :)

Moni,
o skryté majonéze jsme se včera bavily s kamarádkou. Kupovala jsem s ní saláty a ona mně říká, že i když ten krabí je označený s jogurtem, že tam stejně přidávají majonézu, že to ví - ale nikde se to neuvádí, někdo jí to říkal :( Hotových jídel odkudkoli se celkem vystříhám, ale přece nemůžu vařit oběd i večeři! Mně ale majonéza kupodivu v malém množství nevadí, jen ji nechci jíst kvůli své váze.

Monika (Út, 20. 3. 2007 - 08:03)

A ještě pro Petra: Zkus si domluvit jen ultrazvukové vyšetření u internisty. Tam zjistí, jestli máš něco se žlučníkem, příp. je problém jinde. Když půjdeš na gastroenterologii, čeká Tě prvně řada nepříjemných vyšetření. Ti co tu chodí, ví, o čem je řeč...že jo?

Monika (Út, 20. 3. 2007 - 08:03)

Teď něco pro Zdeňka: člověče, já myslela, že je Ti kolem třiceti, jak máš "mladé" názory! To začínám mít strach i tykat, když už budeš ten dědek!!! A to lítáš na florballe? To jsem se ale nachechtala!!!
Zrovna jsem dočetla "Neznámou moc LUNY v kostce" od Johanny Paunggerové/Thomase Poppe. Dost zajímavé! Zkusím se tím řídit, jsou dny, kdy se bílkoviny, soli, tuky či sacharidy lépe v těle zužitkují.
Dneska se chystám do zelené lékárny, tak jsem zvědavá na "úlovky".

Monika (Út, 20. 3. 2007 - 08:03)

Marti č. 1: neboj, napadlo mě, že to nepíšeš Ty. To se pozná, Ty už jsi tady domácí. Na tu kombinaci zapečeného masa, brambor a šlehačky si dej pozor! Taky jsem měla šílené problémy, pro změnu to bylo zapečeno se smetanou. V pátek jsem si v restauraci objednala těstovinový salát "bez majonézy". Už když jsem jedla, přišlo mi, že je to nějak podezřele dobré, že tu chuť neznám. Co myslíš? Byla tam majonéza. V restauraci bylo přítmí, takže jsem to nepoznala hned. Nedojedla jsem, lupla si Pangrol a přesto do půl hodiny křeče v břiše a průjem. A to se mi už podařilo najít skvělou restauraci, kde v poledním menu snesu i polívku. Nevím, jestli jsem tu psala, že nemůžu u jídla ani pít, natož sníst předtím polívku. Jo, a včera jsem snědla v Bio restauraci velkou dobrotu ze špaldové mouky plněnou listy špenátu a sýrem a pozor! s česnekem! Bylo mi trochu těžko, ale žádné křeče ... Tak tak.

Zdeněk (Po, 19. 3. 2007 - 21:03)

Martino, zrovna podnikám jarní očistu, ale držím se "tučného" stravování. Bramborový salát a dort od maminky však včera odmítnout nešlo. Připoměl jsem si ale, jak to člověka utlumí, když "plácá" jídlo. Potíže nebyly zaplaťpánbů žádné a spal jsem dobře.
Jinak jsem pásek v gatích utáhl o další dírku. Cvičím a pořád mě to baví. Chystám se na, a taky jsem zvědavý jak dopadnou, kontrolní krevní testy. A taky se pomalu chystám na fakt, že mi za měsíc budou říkat dědečku :)

Martina (Po, 19. 3. 2007 - 21:03)

Zdeňku, na dnešek v noci jsem do 3 hod. nespala neb mně nesedl oběd - kotlety s brambory zapečené se šlehačkou, no byla tam příloha brambory :( Ale jinak jsem zvládla jít na plánované focení kamarádčiného mimina do plavání - byla to legranda :) A co podnikáš Ty, Zdeňku?

Zdeněk (Po, 19. 3. 2007 - 18:03)

Martino, já o tom nepochyboval. Co je u Tebe nového?
Petře, podle udávané pozice tě nejspíš přivítáme v klubu žlučníkařů. Zajdi na vyšetření, ať něco nezanedbáš a taky, ať víš na čem seš.

Martina (Po, 19. 3. 2007 - 13:03)

Zdeňku a ostatní častí návštěvníci, jen pozn. - dnes v 7.33 hod. sem psala Martina druhá, dejme tomu č.2. Já jsem kameny nikdy neměla. Martina H.

Petr (Po, 19. 3. 2007 - 10:03)

Chci se zeptat, žlučník je na které straně? Včera jsme poprvé v životě zažil šílené bolesti a nevím jestli to by žlučník nebo něco jiného. Bylo to na mé pravé straně tedy na levé z pohledu někoho jiného tzn. na stejné straně kde je slepé střevo a bylo to těsně pod posledním žebrem. Tak si říkám jestli se mi poprvé v 32 letech ozval žlučník, nebo to bylo něco jiného.

Zdeněk (Po, 19. 3. 2007 - 10:03)

Monika - čím dál tím víc věřím, že jsme to co jíme. To co jíme nám dává energii, stavební a náhradní díly. Nemá to vliv jen na fyzickou stránku, ale i na psychiku. Následky některých stravovacích zvyklosti se projevují v krátkodobém, některé až v dlouhodobějším horizontu. Neplatí to jen druhu stravy, ale i o její skladbě, o podmínkách, které poskytneme tělu pro její zpracování.
Klanopraška má povzbuzující účinky, cítím to. Třeba v neděli, před zápasem ve florbalu, jsem slupnul asi deset bobulí a pak jsem běhal dvě hodiny jako divý.
Martina - to je přesně ono. Doktoři jsou si vědomi všech těchto rizik a proto doporučují operaci. Pokud se člověk rozhodne to vzít do vlastních rukou, změní stravu, tak aby se kameny netvořily, bude se snažit čistit játra, žlučník, žlučové cesty, kameny rozpouštět ... atd. musí to moc dobře uvážit, tato rizika si uvědomit a být ve střehu.

Martina (Po, 19. 3. 2007 - 07:03)

Ahoj, tak toto jsem zažívala zhruba před rokem. Věděla jsem, že mám v žlučníku několik desítek kamínků, ale raději jsem trpěla než bych šla na operaci (pochopitelně jsem něměla čas). Postupně se záchvaty opakovaly skoro denně až mě nepomáhaly ani alg. čípky, nospa, injekce.... .Na konec jsem po jednom velkém záchvatu skončila v nemocnici s ucpaným žlučovodem (několik kamínků se uvolnilo) a já místo 3-5 dnů po běžné laparoskopii byla v nemocnici 14 dnů - měla jsem i rozhozenou slinivku a doma jsem celkem strávila 6 týdnů. Zhubla jsem 8 kg a sotva jsem stála na nohou. Od té doby mám pokoj a mohu jíst vše vč. smažených jídel, váha se mě vrátila a dodnes lituji jak jsem byla ke svému tělu krutá a zbytečně trpěla (dnes si uvědomuji, že to mohlo mít dalekosáhlejší následky).

Monika (Po, 19. 3. 2007 - 07:03)

Vřele doporučuji stránky www.forsapi.cz, kde odpovídá doktor v poradně výživy a nutriční péče na různorodé otázky.
Zdeňku, co klanopraška? Má nějaké účinky?

ivana (So, 17. 3. 2007 - 11:03)

děkuji

Zdeněk (Pá, 16. 3. 2007 - 18:03)

Mátový čaj je dobrý. Silné bolesti břicha je nejlépe hned nechat vyšetřit. Spasmolytika, která pomohají rychleji může předepsat jen lékař až po ujištění se o skutečné příčině bolesti.

ivana (Pá, 16. 3. 2007 - 18:03)

maminu bolí břicho a je to asi žlučník udělala jsem jí mátový čaj ale nevím čim dál mohu pomoci od křečí?prosím o radu

Iva (Čt, 15. 3. 2007 - 21:03)

Díky.

pro Ivu (Čt, 15. 3. 2007 - 08:03)

Já mám obdobný názor jako Ty, pokud jsou žlučové cesty zůžené, tak se nerozšíří odstraněním žlučníku. Je ale možné, že by se žlučník mohl rozšiřovat pojmutou žlučí z jater, a to by dobré nebylo.
Jinak na rozdíl od Tebe mám dobrou zkušenost s metodou ERCP, kdy mi takto vyndávali zaseklý kamínek ze žlučovodu, mne tím zachránili před operací. Už je to 4 roky. Také mi potom zákroku, po určitém zklidnění samozřejmě doporučovali odstranění žlučníku. Žlučník zatím vlastním a zatím jsem od té doby koliku neměla. Pro doktory je to nejjednoduší řešení - jakoukoliv disfunkci žlučníku řešit jeho odstraněním. Hlavně, že léčí i neinvazivně, ale tato léčba se skoro na nikoho nehodí - buď jsou kameny malé nebo zase moc velké.
Algifen uvolňuje hladké svalstvo, tedy i žlučové cesty. Na případné srůsty, by to asi ale nepůsobilo. Chtělo by zjistit konkrétní příčinu.

Iva (St, 14. 3. 2007 - 20:03)

Pro upřesnění, příspěvek od Ivana o vracení žluči do žaludku, nepatří ke mně. Díky moc Vám všem za příspěvky. Chirurg se k situaci postavil tak, že řekl (podobně jak píšete), že odstranění žlučníku pravděpodobně problém slinivky nevyřeší, nicméně jeho odstranění doporučuje "pro jistotu", že dříve či později vzniknou kameny, a že je možné že tam i byly a slinivku podráždily. Jinak na zvýšené AMS se přišlo když jsem šla k lékaři pro pobolívání kolem pupku. Tehdy, ani nikdy dřív, jsem žádné diety nedržela. Dietu jsem začala držet, až když mi řekli, že se jedná o akutní (údajně) zánět slinivky, a vystrašili mě kapačkama a že když něco sním, může být také po mně. Tak jsem začala vařenou rýži, dnes už dušené bílé maso, suchary atp. Tuto dietu držím třetí měsíc, AMS rostou. Žlučové cesty mám sice zúžené, nicméně normálně průchodné. Ptala jsem se jaktože může žlučník přestat pracovat, prý tam mohou být srůsty nebo ucpané (nevím co, na SONU i cholescytografii byly cesty průchodné, žádné kameny, písek). A momentálně je mi docela dobře, občas mě pobolívá nebo píchne pod levým žebrem nebo až vlevo v zádech mezi žebry, jakoby to šlo až pod lopatku. Ještě jednou díky moc za názory, sháním je, protože si, obdobně jako vy myslím, že operace žlučníku není řešením.

Monika (St, 14. 3. 2007 - 11:03)

Ivo, jsem opravdu laik, ale když se zamyslíš nad tím, co Ti vlastně žlučník způsobuje, bude skutečně nejlépe dát na rady doktorů, protože oni nejlépe ví, zda to lze či nelze léčit. Pokud to nelze operovat se zachováním žlučníku, pak se ale domnívám, že léčit to nelze - logicky vzato. Navíc bych to ani neodkládala, aby nedošlo k poškození slinivky a žaludku. Až půjdeš za internistou, prodiskutuj s ním i tu pupeční kýlu. Hodně štěstí a pak napiš.

Reklama

Přidat komentář