Reklama

Žlučník

Návštěvník (Po, 11. 6. 2007 - 11:06)

tak, tak

Kdo chce kam... (Ne, 10. 6. 2007 - 10:06)

Víte,k čemu slouží žlučník,a co mu škodí?Kdyby jste to věděli,tak za celý život vůbec nebudete vědět,že nějaký máte.Tak je to jednoduché se všemi orgány těla.Ovšem fungování auta je pro nás důležitější.Do dne D.Je až nepochopitelné,a zvrácené,že věnujeme péči bezduchým strojům,a svůj stroj necháme dovézt ke katastrofě.Pak lítáme jak splašení,a chceme zázraky okamžitě a hned.Pro ty,kteří to nevědí slouží žlučník k správnému trávení tuků,ale těch správných,přírodních.pokud to tak bude,bude Vám žlučník sloužit do smrti.Pokud budete papat přepalované tuky,cpát do sebe všelijaké margaríny,ramy,máslo,atd,atd-bude problém.Zvažte to dřív,než vesele sdělíte někomu mobilem-dneska grilujeme.

Zdeněk (Ne, 10. 6. 2007 - 10:06)

Moni, pátrám, jsem sám zvědavý jak to vlastně je s AMY a LIP.
Marti, možná Tě to překvapí, ale skoro ze všech bodů co tady uvádíš si vyberu. Jím teď v daleko větší míře a rozsahu zeleninu, už mi nedělá jen ozdobu na talíři. Třeba naklíčenou čočku si i "vyrábim". V zimě, když není čerstá zelenina.
A bod 11. ? To je přece přesně jeden z Kwasniewského závěrů. Dostatek dobré bílkoviny.

Martina (Ne, 10. 6. 2007 - 09:06)

Moni,
a chodíš i na diskuzi Chronická pankreatitída? I tam se něco můžeš dovědět.

Vzhledem k tomu, že je VLHKÉ TEPLÉ období, tak mně začala také zlobit slinivka se slezinou. Proto tu uvedu článek Z ČÍNSKÉHO LÉČITELSTVÍ. Z

Zdeňku promiň, je to úplný opak Tvé diety, ale ať si lidi vyberou :)

RADY PRO VÝŽIVU SLEZINY A SLINIVKY
________________________________________

Pokud trpíte na: otoky, únavu, průjmy, kašovitou stolicí, výtoky, studené končetiny, pomerančovou kůži, nesnášenlivost vlhka, neschopnost koncentrace, neklidný spánek, opakující se negativní myšlenky, starosti a citovou nestabilu, můžete mít oslabenou slezinu. Vhodnou stravou, zejména na podzim a v zimě, můžete slezinu pozitivně ovlivnit.

1. Omezte na podzim a v zimě spotřebu syrových potravin a šťáv.

2. Protože slezina miluje sucho,jsou příznivé suché potraviny, dále také zahřivající koření, jako skořice, muškátový oříšek. Zázvor a kardamom stejně jako ženšen, jemuž se připisuje obvzlášť léčivé působení na slezinu.

3. Proso je zásadité bezlepkové obilí, které v těle neprodukuje žádný hlen. Když je však nepřipravíme správně, může být velmi těžce stravitelné. Měli bychom je přes noc namočit, několikrát propláchnout a potom deset minut vařit. Pak je lehké a kypré.

4. Sladké brambory, jamy a dýně, kořenová zelenina, jako pastiňák, mrkev a bílá řepa podporují sleziitu a patří rovněž k pozdnímu létu, ročnímu období pro prvek země.

5. Pro vypuzeni vlhkosti z těla jsou vhodné následující potraviny: celer, kopr, vojtěška, křen, dýně, houby, černé fazole, ledvinové faztole, ječmen, kukuřice, vlašské ořechy, pistácie, citrony, hořčice, hořčicové listy, petržel, cibule, česnek, humr, makrela, sardinky, kuře, ledvinky, černý pepř, cayenský pepř, majoránka, muškátový ořišek.

6. Prvek země posilují; SLADKÉ OVOCE - jablka, meruňky, třešně, datle, hrozny, broskve, hrušky, švestky, maliny,jahody (všechny tyto druhy ovoce bychom měli jíst lehce podušené v páře),
dále - špenát, cukety, okurky, zelený salát, oves, hrách, kaštany, brambory, rýže. vepřové maso.

7. Černé datle pomáhají regenerovat čchi a odsraňovat únavu.

S. Trpíte-li hromaděním vody v těle, měli byste zařadit do jídelníčku fazole aduki, vojtěšku, boby svinské, celer, mušle, salát, petržel a mořskou zeleninu (řasy).

9. Jíte-li zelený salát, měli byste k tomu jíst i teplé jídlo nebo připravit zálivku se zázvoreni, abyste udrželi slezinu suchou.

30. Potraviny, které snižují hladinu krevního cukru a podporují slinivku břišní jsou: květák, okurky, česnek, zelené fazole, cibule, oves, pohanka, sojově boby a jiné luštěniny, popřípadě klíčky.

11. Osoby se slabou slezinou by měly dbát na to, aby přijímaly dostatek kvalitativně dobré bílkoviny, protože ta povzbuzuje látkovou výměnu. Je-li však tráveni velmi slabé - přinejmenším na začátku, doporučuje se dělená strava.

Léčivé byliny a koření

1. Pokud chcete posílit slezinu, je nejdůležitější zázvor Můžete jej užívat v horkém čaji nebo při vaření.

2. Jako posilujicí prostředek pro slezinu se doporučuje rovněž ženšen.

3. Jak petržel, tak celer jsou vynikajicí potraviny, jimiž můžele vysušit vlhkou slezinu, neboť působí proti hromadění vody.

Zdroj: Jannifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství

Zdeněk (So, 9. 6. 2007 - 12:06)

Žaneto co na to doktor? Prcek i Ty potřebujete dostávat dostatek "energie a stavebnin" a zároveň musíš ten svůj žlučník šetřit. Vysleduj co Ti nedělá dobře. U mě to byla kombinace "sladkých" a "tučných" jídel ale i jídla jako krupicová kaše (o všem jsem psal už dříve). Od té doby co "sladké" nahradila zelenina, žlučník nezlobí.

žaneta (So, 9. 6. 2007 - 11:06)

jsem na počátku těhotenství a začal mě trápit žlučník,co stím?prosím poradte

Zdeněk (So, 9. 6. 2007 - 10:06)

Marti, proč ne, v rozumné míře. Pijme, abychom se povznesli, ne padali hubou na zem. Kdysi jsem našel na síti povídání o tom jaké množství nepředstavuje pro tělo zvýšenou zátěž. Prý je na to jednoduchá pomůcka. 2 piva nebo 2 sklenky vína nebo dva panáčky tvrdého.
Minulý týden jsem hrál hodinu a půl v kuse badminton, s lidma, kteří by mohli být mýma děckama. Ty tři Plzně jsem pak vypil ani nevím jak. V jedenáct večer venku v kraťasech a triku a jak mi bylo dobře. Po těle i po duši.

Martina (So, 9. 6. 2007 - 08:06)

Moni,
vypadám jak pijan, ale pivo si dám jednou za sto let. A právě Radegast a Kozel jsou moje nejoblíbenější piva, manžel raděj Gambrinus. Vypiju buď malé - v hospodě - nebo doma si dám půlku lahvového do ledničky na druhý den.

Včera jsem šla do masny, máme novou, báječnou a vedle je vinotéka. Tak mě to zatáhlo i tam a koupila jsem bílé víno - chtěla jsem na vinný střik, tak mně byl doporučen z čepovaného Muškát - byl dobrý, včera večer jsem se sklenkou zahnala i žízeň. Když moje mamka měla rozlučku při odchodu do důchodu, tak bylo děsné vedro. Nic mně nezahnalo žízeň ani neslazená minerálka, tak mně někdo doporučil si s ní naředit víno a ono to zabralo. ... tak tu řešíme i alkohol, to je sranda, chich.

Monika (Pá, 8. 6. 2007 - 15:06)

Tak furt mi to nešlo uložit, nakonec to tu mám 2x první část, ale aspoň jsem opravila tu horní mez amylázy. Neupečte se v tom vedru.

Monika (Pá, 8. 6. 2007 - 15:06)

Zdeňku, mám před sebou papíry z laboratoře, amyláza pankr. má max. mez 0.88 ukat/l, lipáza max. 3.17 ukat/l (Ty uvádíš mnohem míň). Ve srovnání s lednem mám lipázu znatelně nižší. Co na to doktorka se dozvím ve středu, pak napíšu.

Monika (Pá, 8. 6. 2007 - 15:06)

Zdeňku, mám před sebou papír z laboratoře, amyláza pankr. má max. hranici uvedenou 0.86 ukat/l a lipáza max. 3.17 ukat/l (Ty uvádíš mnohem nižší hodnotu). Taky tu mám papír z 30.1., ve srovnání mám hodnoty nižší, hlavně ta lipáza klesla. Co na to doktorka, to napíšu, jdu tam ve středu. Slinivka a žlučník mě po jídle bolí výjimečně, ale dost, když se rozčílím (dětičky poslední dobou dost neposlouchají - navíc stres, s malou nastupuju v neděli na operaci nosní mandle a budou jí zavádět trubičky do uší).
Marti, já už skoro rok 2x denně užívám Pancreolan forte. Měla jsem i Isochol a Pangrol, ale ty už teď nepotřebuju. Celkově se cítím líp, než před tím rokem. Po operaci žlučníku mám dva roky. Sardinky bych ráno jíst nemohla. Zkus si je dát někdy spíš odpoledne.
Starobrno se teď hodně zlepšilo. Už se těším na "zahradničení", tj. v parném létě si na zahrádce nějaké hospůdky menší pivko dám, i dvě...mám to dokonce doporučené v dietě z nemocnice:)) Vyrůstala jsem v kraji Radegastu, takže pivku dám přednost před vínem, i když jsem zakotvila v Brně.

Monika (Pá, 8. 6. 2007 - 15:06)

Zdeňku, mám před sebou papír z laboratoře, amyláza pankr. má max. hranici uvedenou 0.86 ukat/l a lipáza max. 3.17 ukat/l (Ty uvádíš mnohem nižší hodnotu). Taky tu mám papír z 30.1., ve srovnání mám hodnoty nižší, hlavně ta lipáza klesla. Co na to doktorka, to napíšu, jdu tam ve středu. Slinivka a žlučník mě po jídle bolí výjimečně, ale dost, když se rozčílím (dětičky poslední dobou dost neposlouchají - navíc stres, s malou nastupuju v neděli na operaci nosní mandle a budou jí zavádět trubičky do uší).
Marti, já už skoro rok 2x denně užívám Pancreolan forte. Měla jsem i Isochol a Pangrol, ale ty už teď nepotřebuju. Celkově se cítím líp, než před tím rokem. Po operaci žlučníku mám dva roky. Sardinky bych ráno jíst nemohla. Zkus si je dát někdy spíš odpoledne.
Starobrno se teď hodně zlepšilo. Už se těším na "zahradničení", tj. v parném létě si na zahrádce nějaké hospůdky menší pivko dám, i dvě...mám to dokonce doporučené v dietě z nemocnice:)) Vyrůstala jsem v kraji Radegastu, takže pivku dám přednost před vínem, i když jsem zakotvila v Brně.

Zdeněk (Čt, 7. 6. 2007 - 18:06)

No jo, já to tušil Flóra, rostlinné máslo, a chleba, takové těžké jídlo. To by mi bylo taky zle :-))).

Martina (Čt, 7. 6. 2007 - 15:06)

Zdeňku,
sardiky s chlebem a Flórou nebo rostlinným máslem jsem snědla na SNÍDANI, obyčejné máslo mně dělá zle ... já vím, že Tobě ne :) Pak jsem nejedla nic až oběd, ale jaký, to už nevím. Sardinky mně chutnají i samotné, ale suché s chlebem ne, to máslo mně tam chybí a bez chleba sníst zase celou krabičku sardinek, na to si netroufám.

Starobrno jsem neměla sto let až minulý týden ano, mamka mně nalila skleničku. Dří se u nás toto pivo neprodávalo, ale mně chutná, znám ho ze svého brzkého mládí, kdy jsme chodívali s přítelem do brněnských hospůdek na jedenáctku.

Zdeněk (Čt, 7. 6. 2007 - 13:06)

Ahoj Martino, nezapomínáš na pravidelné pití? Ale pozor, ty Starobrna se do toho nepočítají.
A co jsi snědla se sardinkami a co a s jakým časovým odstupem před sardinkami a po sardinkách?

Martina (Čt, 7. 6. 2007 - 10:06)

Ahoj "brouci". Daří se mně dost dobře, jen tyto bouřkové období mě způsobují trochu bolesti hlavy.

Co se týká zažívání, tak jsem nedávno měla chuť na sardinky v tomatě a zas mně z nich bylo zle, ach jo!

Moni, a užíváš enzymy jako je např. Pankreolan?

Zdeněk (St, 6. 6. 2007 - 18:06)

Ahoj Moniko, jaké hodnoty se budou doktorce líbit? Amyláza je NH do 1,7 ukat/l. Lipáza do 16,4 ukat/l. Nebo uvádíš nějaké jiné jednotky? A omlouvám se za ukliknutí.

Monika (St, 6. 6. 2007 - 11:06)

Tak jsem tam, kde jsem byla - amyláza 1.32, lipáza 4.30. Jsem zvědavá, co na to řekne příští týden doktorka? Kdyby měl někdo nějakou zkušenost, jak dostat hladinu pankreatických enzymů do normy, budu vděčná za každou radu.
Zdeňku, jak se daří? A co Ty, Marti?

Martina (Po, 21. 5. 2007 - 21:05)

Mony,
no parádá, mám opravdu radost z této Tvé zprávy!

Zdeněk (Po, 21. 5. 2007 - 19:05)

Monika - když se vrátilo byť jen deset až patnáct procent je to přeci jen změna směrem k lepšímu, tak bych to taky viděl nadějně. Vydržte a hodně sil.

Reklama

Přidat komentář