Reklama

Penize!- výše mzdy???

Petr (Po, 20. 11. 2006 - 11:11)

Jarda: Je mi jasné, že člověk, který díky současnému nespravedlivému systému pobírá nepřiměřeně vysoký plat, bude zuby nehty bránit tento systém. Je mi, Jardo, jasné, že nikdo nebude podřezávat větev, na které sedí. V tomto kontextu je tvůj příspěvek zcela pochopitelný :-) Tvoje názory byly v modě na začátku 90-tých let, kdy se každému říkalo, zak nezáviďte jiným vyšší platy, dělejte to, co oni. Myslel jsem, že podobné předpotopní názory už opravdu patří do muzea odbdobí budování kapitalismu a že jsme trochu civilizovanější a posunuli jsme se dál. Jsem rád, žes napsal svůj příspěvek. Alespoň jsem se zbavil iluzí, že se už zlepšilo. Tak víš co, budu argumentovat stejně, jak v těch 90-tých letech. Milý Jardo, nemůžou být včichni fotbalisté, nebo podnikatelé, nebo bankovní úředníci. Musí být i jiné profese. A tyto profese musí být důsojně zaplacené. Pokud se jim, Jardo, budeš jenom vysmívat, že jsou neschopní a že tě nezajímají, může se stát, že náš špičkový neurochirurg odejde kvůli platu do zahraničí, nebo začně dělat v prodeji léků (velký byznys). Co když zrovna v té době onemocní Tvoje vlastní dítě na smrtelnou nemoc mozku a ten lékař byl na to machr. Ostatní ve srovnání s ním jsou už buď břídilové, nebo jen průměrní. Myslím, že Tě přejde smích. Pokud budeš milionář, tak si v zahraničí operaci koupíš, ale každý ty peníze nemá. Nebo jiný příklad. Až budeš posílat svoje dítě do školy, možná To začne vadit, že na polovinu předmětů je učí nevrlé důchodkyně místo vtřícných mladších kantorů, ze kterých ještě nevyprchalo nadšení. Mladí absolventi prdag. fakult nastupují kvůli nízkým platům do škol pouze pokud neseženou nic lepšího. Milý Jardo, nechci Tě urazit, ale Tvé kategorické rady byly hodně zjednodušující, řekl bych takové trochu pubertální. Život není tak černobílý, jak ses nám snažil naznačit.

míla (Po, 20. 11. 2006 - 09:11)

Já se také musím smát ,jaký máš rozhled a jasno,takže shrnuto člověk s maturitou-záruka schopnosti,člověk s odborným vzděláním-neschopnost,to jsi chtěl,říci.Ty jsi určitě jeden z okrádaných zaměstnavatelů,co dává jen minimální mzdu a to jen proto že musí.Když tě ten stát tak ždíme,vyměn svou roli za roli pracujícího,pak tě bude zase okrádat tvůj zaměstnavatel,takže jak vidíš nevybereš si...

Bobina (Po, 20. 11. 2006 - 08:11)

Leoši,taky se musím smát.Tys na to kápnul.Fakt jsem netušila,že problém výše mzdy je tak jednoduchý.

Leoš (Po, 20. 11. 2006 - 07:11)

Jak to tady tak čtu, musím se smát. Je to diskuze zamindrákovaní kontra sebevědomí, nebo taky neschopní kontra schopní.
Vy, co nejste spokojení se svým platem, tak byste se nad sebou měli zamyslet a něco s tím udělat.
Je naprosto směšné srovnávat práci dělníka, manažera a filmové hvězdy. Záleží přece na schopnostech každého, na co má a kam se chce dostat, kolik vydělávat.
Souhlasím s názorem, že stát by neměl tak tvrdě okrádat zaměstnavatele.

Bobina (Po, 20. 11. 2006 - 05:11)

Příjmy "hvězd" hlavně souvisí s naší hysterií a fanatismem.Nikdo jim nebude upírat schopnosti,ale jak všichni víme,to přece nestačí.Jde hlavně o mediální kolotoč.O jejich snobství už ani psát nebudu.Petrovi rozumím ,co chtěl vyjádřit.Ale pravdou je,že v bankovnictví nelze pracovat s IQ houpacího koně.

Bobina (Po, 20. 11. 2006 - 05:11)

Ano,přesně to ,o čem píše Lucka jsem měla na mysli.Manžel pracuje ve směnném provozu.Sice ne jako dělník,ale mistr.Po 20létech práce na směny/1 volný víkend v měsíci,pokud nemusí jít za kolegu,noční směny/,má akorát tak narušené zdraví-vysoký krevní tlak,po noční bez prášku neusne a čistou hlavu nemá také.A ještě abychom ,se strachovali,kdy fabrika krachne úplně.Kde si má v 50 létech,s narušeným zdravím hledat jinou práci?To,že u nás vyhazují lidi,kteří strávili v podnicích řadu let a poctivě pracovali,je také běžné.Nikdo tady nechce napadat poctivé a slušné zaměstnavalele,vážící si práce svých zaměstnanců.V takových případech ,je to i naopak a člověk pak nemá potřebu se ventilovat na netu.

Jitka (Po, 20. 11. 2006 - 02:11)

Jardo - moje rec! Ja to tak taky vidim.

Jarda (Po, 20. 11. 2006 - 01:11)

jeeezismarja "zivobyti" samozrejme:)))

Jarda (Po, 20. 11. 2006 - 01:11)

Petre, blabolis nesmysly, mluvi z tebe zavist a tomu odpovida i tve vyjadrovani. Nemas poneti, co obnasi prace "namachrovanyho bankovniho kravataka s IQ houpaciho kone", tak nemel jak primitiv v pajzlu u piva, protoze tim spis poukazujes na sve vlastni IQ a abys tomu houpacimu koni nakonec nebyl bliz spis ty nez ten bankovni kravatak.
Jiste, ze se muze zdat nespravedlive, hloupe a zbytecne, ze napr. filmova nebo sportovni hvezda vydelava desitky milionu. Uvedom si ale, ze oni nejsou takto placeni za to, ze dejme tomu rok nataci film nebo kopnou branku pri zapase. Jsou tak odmenovani za to, ze umoznuji zivobiti desetitisicum a statisicum lidi. Julia Roberts v necem hraje a samozrejme pri vlastnim filmovani byly zamestnane staby lidi vsech moznych profesi, nejem filmovych, ale i v pronajmu pozemku, aut, dodavani kytic, jidla a tisicu dalsich veci. Potom jde film celosvetove do kin a tak si jen snaz predstavit, kolik lidi to na celem svete zamestnava: lide v pokladnach, promitaci, zamestnanci kin, lide v distribuci, pobocky filmovych studii v kazde zemi. Nekdo do kina dodava popcorn a cokoladu, coz zase lide nekde vyrabeji a takto by se dalo pokracovat donekonecna.
To je hodnota techto lidi. Jsou placeni za to, ze udrzuji pri zivote cely prumysl, at filmovy, sportovni, ci jakykoli jiny.
Kdyz si myslis, ze "kdejaky blbecek" co se "umi akorat strefit do fotbalovyho mice", je preplaceny, proc to nejdes delat take? Nic na tom preci neni. Zacni hrat, budes se jen strefovat do fotbalovyho mice a muzes vydelavat jako Ronaldinho, o co jde. Nenech se brzdit v rozletu.

Petr (Ne, 19. 11. 2006 - 23:11)

Souhlasím s Bobinou: Jsem pro, aby byly rozdíly v příjmech podle"
1. Vzdělání
2. Náročnosti práce, fyzického a duševního opotebování
3. Společenské důležitosti
4. Nabídky/poptávky na trhu práce.

V tomto kontextu jsou ovšem mnohamilionové příjmy a odměny manažerů ČEZ, což je monopolní podnik jako hrom, který akorát neustále zvyšuje ceny elektřiny, aniž by se zvyšovaly ceny surovin, ze kterých se u nás elektřina vyrábí (uhlí, uran, obnovitelné zdroje) jako neuvěřitelné, nesmyslné, provokující, urážlivé! Zvyšovat ceny elektřiny, aby mohly být zvýšeny milionové odměny vedoucím pracovníkům tohoto kolosu, kteří už stejně žádné energetické perpetum mobile nevymýšlejí, ale pouze udržují stávající energetický systém a síť. (jinými slovy vpodstatě dělají hovno, samotnou výrobu elektřiny, údržbu spadlých drátů a sloupů dělají technici) považuji za nemorální. Taktéž mě hrubě uráží vysoké platy u zkorumpované policie a neskutečné výsluhy a renty. Špičkoví lékaři, univerzitní profesoři, úspěšní a současně poctiví podnikatelé by měli být placeni zlatem. Omlouvám se ostatním jistě důležitým profesím, že jsem je nejmenoval. Vadí mi např., že kdejaký blbeček, co se umí akorát strefit do fotbalového míče, vydělává nekonečněkrát víc, než zdravotní sestra, která musí přebalovat jeho posraného dědečka v nemocnici. Vadí mi, že kdejaký namachrovaný bankovní kravaťák s IQ houpacího koně se prohání po silnicích v reprezentativním fáru a bydlí ve vlastní vile s bazénem, služkou a zahradníkem, kdežto učitel, který musí ve škole zvládnout s vypětím všech sil jeho rozmazleného sprostého fracka přijíždí na třídní schůzky v ojetině se špatně maskovanou korozí. Chudoba sice cti netratí, ale byl bych pro, aby se absurdní a nedůstojné rozdíly v příjmech mezi jednotlivými profesními kategoriemi odstranily.

LUCKA (Ne, 19. 11. 2006 - 17:11)

S tím naprosto souhlasím,ale kde je právě ta hranice kolik zaplatí dělníkům ,pokud majitelé vydělávají a celý rok slibují ano zasloužíte si na vánoce odměnu ,když se splní a vy vidíte že při nepřetržité výrobě,přesčasech ty mašiny víc nedají ani nemůžou,když se do nich léta neinvestuje se ,"plán nestihne" a hned v lednu se majitelé chlubí novými auty tak je to spíš o tom ,že ani nebylo v úmyslu dělníkům dopřát.Takže já zastávám názor ,že jako jsou mezi dělníkama lidé se slabší pracovní morálkou ,ne vždy čím je člověk studovanější,tím je také pracovitější . A ne vždy je placen za kvalitně odvedenou práci.

Aja (Ne, 19. 11. 2006 - 17:11)

Tak to uz je potom ale chyba vedeni, ze takove lid, kteri chodi do zamestnani a ne pracovat, trpi. Jeste jsem zapomela podotknout, zejsem uz roky nemarodila, dlouho jsem si to nemohla ani dovolit, kdyz potrebuju k doktorovi, tak se pokud mozno objednavam na rano nebo vecer, coz zase doktori, kteri maji preplnene cekarny lidi, kteri potrebuji neschopenku, nechteji pochopit... A znova opakuju, vazim si rucni prace, ale cim sofistikovanejsi, tim by mela byt lepe placena. A hlavne na ni musi byt odbyt, pokud ho manazer zabezpeci a delniky zaplati, potom at si vyplati odmeny, jako chce. Zakladni podstatou podnikani je prece tvorba zisku, ne?

LUCKA (Ne, 19. 11. 2006 - 17:11)

Samozřejmě souhlasím a uznávám ,že člověk který roky studoval si zaslouží trochu jiné ohodnocení ,než ti co nestudovali Já jsem jen vyučená ,ale znám spoustu lidí ,kteří za své peníze odvedou menší výkon než leckterý dělník,např, když jdete do naší účtárny o půl 7 začínají si zrovna lakovat nehty ,poté co vám opět spletli výplatu se tváří jako ,co chceš vždyt to je jen 1000kc ato vam i řeknou ..až teprve když jim opanujete že když je to tak málo at vám to dají ze svého pak najednou uspějete..takoví lidé svou práci neodvádějí za ty peníze ,které za to mají.Ano odcházíme domů s čistou hlavou ,ale po 10letech v tomto tempu jaké tam panuje ,má každá druhá zničenou páteř i ruce,a není to ze sedavé práce.Volný vikend je jeden do měsíce takže vše na úkor celé rodiny ,ano je to každého volba,ale at se tu někteří netváří jako že dělník sám o sobě je nic ,jedni jsou závislí na druhých a jen ti rozumní to pochopí at dělník nebo papaláš.

V V (Ne, 19. 11. 2006 - 16:11)

Lucko, 12 - 13000 čistého je cca 16 -17 000 hrubého, to není na nekvalifikovanou práci tak málo. Věřím, že to jsou zasloužené peníze a nepochybuju o tom, že každý den nataháte spoustu kg apod. Na druhou stranu jdeš domů s čistou hlavou. Většina dělnic se vyučila, někdy ani to ne a tím mají se vzděláním do smrti vystaráno. Žádné dodatečné vzdělávání, jazykové kurzy apod. Já mám přibližně dvojnásobnou mzdu než ty, pracuji ve středně velké firmě, jsem SŠ. Když jsem tam před šesti lety začínala, neměla jsem ani těch 13000 čistého. Několikrát týdně chodím do jazykových kurzů, které si platím sama, po večerech studuji na internetu nové zákony, v období uzávěrek si nosím práci domů a dost často pracuji celý víkend. A co se týče hodnoty práce - spousta průmyslových výrobků je teď levnější než před 10 lety - elektronika, bílá technika, ostatní průmyslové zboží není o moc dražší než třeba v roce 1996. Vzrostly ceny energií a dalších vstupů - takže hodnota práce se v některých podnikách moc nezvýšila.

LUCKA (Ne, 19. 11. 2006 - 15:11)

Neměli by ti dělníci pracovat nejlépe zadarmo?to by bylo vůbec fajn,né?Já mohu říct jen sama za sebe ,pracuji v podniku 10 let 7 let na nepřetržitém provoze ,7 směn v kuse 2 dny volna,noční víkendy jsou samozřejmostí.A ani jeden rok se nestalo abychom dostali 13 plat ,o nějaké valorizaci nemůže být ani řeč,natož přilepšení na vánoce,naposledy se přidávalo před 8 lety tím že se zvýšil příplatek na noční o 2 koruny ,takže naše průměrná mzda se pohybuje za tyto směny 12 až 13000čistého ,samozřejmě pokud člověk plní normy.Chcete mi říct ,že mnou odvedená práce je prodána za stejnou cenu jako před 10 lety?Není to malý podnik PRAVDA JE TA ,že jsme si o 1000 kc přilepšili ale tím že nám přidali navíc stroj na kterém kdysi platili člověka na plný úvazek,takže víc práce a neúměrné ohodnocení.Nemůžou dělníkům přidat ,protože by si nemohli jezdit v drahých autech ,lítat na večeře do Rakouska,apod.člověk jim nezávidí chran bůh,ale jen mi tu netvrdte jak na nás naši zamněstnavatelé strašně prodělávají,ano namítnete každý má možnost podnikat,ale kdo by na ty podnikatele pracoval když by všichni ponidkali.Takže si myslím ,že se vzájemně potřebujeme,a netroufám si tvrdit ,kdo koho víc.Také věřím ,že spousta zamněstnavatelů se chová seriozněji ,než jaké mám zkušenosti já ,najednu stranu nám je vtloukáno že za branou čeká dalších 10lidí když však chcete dát výpověd, 2hod vás přemlouvají at neodcházíte,protože dýchat denně 8 i 12hod prach a natahat denně x kg ,to by se nikomu z nich nechtelo,samozřejmě mají vyšší odbornost proč by to dělali.Mohu vám říct že spoustu z nich zná jen teorii veškerých postupů, ale praxe je ůplně jiná ,to pak koukáte kdo vám to vlastně šéfuje a nechápete..

jana (Ne, 19. 11. 2006 - 13:11)

Zaměstnavatelé jsou v našem státě tvrdě trestáni za každého zaměstnance, kterému dají práci.

Bobina (Ne, 19. 11. 2006 - 12:11)

Každý zde píše o tom,co se ho týká.Manažer a podnikatel si bude hájit své a dělník také.Nikomu nejde o rovnost v příjmech/tak blbá nejsem/,ale o VELKÉ A NEPŘIMĚŘENÉ ROZDÍLY.Souhlasím s výrazem o "potrefených husách".Také Ája mi promluvila z duše o správním aparátu,s tím naprosto souhlasím.Já sama mám svou práci velice ráda,ač se jedná o profesi,která nikdy nebyla dostatečně finančně ceněna.A jestliže si manažer za dobrou práci nechá 50000 odměny ,je to naprosto v pořádku.Ale dělník by měl dostat alespoň 10000.Nebo myslíte,že 5x větší odměna je málo?A prodá jen kvalitní výrobky,kdo mu je vyrobí?On sám nepracuje tak dobře,že mu zbyde 300000 na odměny.A to ještě někde pracují dělníci v zastaralých podmínkách ap.Každý si nechme svůj názor,nemá to cenu.Já bych si přála trochu více spravedlnosti.P.S nejsem dělnice a prachy nezávidím,jenom mě štve sobectví a přeceňování sebe sama.Omlouvám se zaměstnavatelům,kterým nezbyde ani to ,co vyplatí svým zaměstnancům.Možná,že takoví jsou,ale ne v mém okolí.

helga (Ne, 19. 11. 2006 - 10:11)

VŠ, hrubého 18000

Jarda (Ne, 19. 11. 2006 - 05:11)

Vlastne to same uz zde zcela vystizne napsali V V a Aja, ted jsme si precetl jejich odpovedi.

Jarda (Ne, 19. 11. 2006 - 05:11)

Bobino,jsi hodne mimo misu a nechapes zakony trzniho hospodarstvi. Prodavac bude VZDY pro firmu mnohem dulezitejsi, nez delnicka sila. Rucni prace se da zaskolit, ale co bude delnikum platne, ze mistrne vyrobi kvalitni vyrobek, kdyz se pro nej nenajde odbyt. Uvedom si, ze kdyz ten vyrobek nekdo dokaze skvele prodat tak, ze po nem bude nesmirna poptavka, tak fabrika muze najet na trismenny provoz a VYROBIT neco NIKDY neni problem, problem je ty vyrobky PRODAT na trhu. Firma muze mit kadry zedniku, soustruzniku atp. atp., ale pokud ji nekdo nedokaze sjednat ZAKAZKY, tak vsichni tito - byt vysoce kvalifikovani a zrucni - zamestnanci a remeslnici nebudou mit praci a zivobyti.

Reklama

Přidat komentář