Reklama

spondylolistéza

Sam z UL (So, 21. 1. 2012 - 18:01)

Ahojky lidičky.
Matyáši já jsem si s L5-S1 dnes již 12mm 25%užil až až. Už jsem to tu popisoval a tak se nebudu úplně vracet. Také jsem bolestí vláčel nohu za sebou, psychicky byl na dně, snažil se to vyřešit operací a nějakých 10min. před ní kdy jsem byl připraven k odjezdu na sál mi ji operatér rozmluvil.! Viz. můj canc ze dne 9.1.2009 na str.200 http://diskuse.doktorka.cz/spondylolisteza/archiv/200/
Dnes jsem na tom tak, že o op. řešení ani v nejmenším neuvažuju. Neříkám, že jsem úplně OK zejména ranní ztuhlost a bolest při delších vynucenejch polohách či fyz. námaze ale zvykl jsem si. A zcela zastávám i názor Petera z BA.
Mezi řádky lze vyčíst, že jste z toho po psych. stránce, tak, jako svého času né jeden z nás, dosti v "pr." a s tím je v prvé řadě začít něco dělat páč psychika dělá strašně moc.! Nebraňte se při bolestech práškům, ale opatrně s nima. I tu psych. pořešit třeba Neurolem, ale pozor na něj.! A hlaně začít cvičit. Třebas "jen" správnym bráničním dýcháním tj. do břicha. Zatáhnout břuch a zhluboka do něj dýchat. Pokud snesete tu hřejivou náplast, nalepte si jí.! No a ponořte se do těchto stránek s úžasnými cviky.Jaká škoda, že jsem o nich nevěděl už v těch 14letech, kdy jsem se spon. začal.! Je mi 46. A cvičím, cvičím ááá cvičííím.! Pustě si nejdřiv to video.! http://www.smsystem.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=146&Itemid=139&lang=cs
Tak hlavu vzhůru. Bude líp. A do op. řešení nespěchejte.!Cvičení a dobrá psychika dělá strašně moc. Tak ať se daří.Držím palce.
Jukněte i semka:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095946610-diagnoza/157-vertebrogenni-poruchy/video/
Nejlepším lékem pro člověka je člověk a nejvyšším stupněm léku je láska. Paracelsus :-)

j (So, 21. 1. 2012 - 18:01)

Zdravím,dotaz na pana Míru. Jste v mém věku,je možné po operaci aspon něco cvičit,či za jak dlouho jste chodil? U mě po operaci se má operovat co nejdřív koleno. Proto se ptám,prostě mi to hlava nebere, jak to zvládnu, když budu tak douho bez pohybu. A na rohodnutí už mám jen 10 dnů. Dík

j (So, 21. 1. 2012 - 00:01)

Ps.Mě to hodně omezilo pohyb,došlo po letech k oslabení svalstva,rozvoji artrozv kloubech a ted se neví co dřív operovat. Nechci tu plácat,ale když se to odloží,je nutný omezený pobyb kompenzovat cvičením se zkušeným fyzioterapeutem. Problém to nevyřeší, ale zabrání to vzniku dalších komlikací. Váhám jako ty,mělo se to řešit mnohem dřív. Ted už se na to necítím...

j (Pá, 20. 1. 2012 - 22:01)

Hezký večer,Matyáši jen se zeptám to by ti dělali v Liberci-Dle toho že uvádíš Dr Krbce ? Kouření na to vliv nemá-to jen kuřáci mají větší šanci na trombozu.To je i můj případ a v tom má paní Zuzana pravdu. Já mám posun naprosto stejný 5 let a lékaři nikam nepospíchali.Pokud ti to tlačí na nervy a jde do nohou-tak to jistě nebezpečné je a operují zpravila co nejdřív jak uvádí Mirek. U mě kde jdou bolest V bedrech či v boku Bez přímého tlaku na nerv beprostředně nic nehrozí. To poznají Dle MRI. Tak mi to bylo aspon vysvětleno neurologem. Proto váhám já.Jenže obratel se zpátky nevrátí. A bych trochu existoval je to samý prášek. tak je to těžká volba,protože když to nevyjde,reoperace -to už je hodně špatné. U mě se zanedbala rehabilitace až ted mám výbornou. Tak to fakt nepodcenuj. Dokáže to ulevit ale hlavně budeš připravený i na operaci.No a u mě po 5 letech nakonec operaci navrhli,když mi přibyla spousta jiných potíží.

Míra (Pá, 20. 1. 2012 - 18:01)

Zdravím všechny před i po operaci.Pro Matyáše mám pár rad,sám jsem po dvou operací bederní pát.napřed zadním a pak předním přístupem.Mně operace-sešroubování obratlů a spojení vpředu vlastním štěpem pomohla od velké,bolesti v levé noze,která mne provázela i v noci a spolu s častými křečemi jsem ji jak napůl chromou po pár krocích táhl za sebou,poradil mi primář ortoped ,podle nálezu RTG a CT,že mi jen operace pomůže a měl pravdu.Samozřejmě jsem vyzkoušel i opichy,obstřiky a rehabilitace,různé cviky ale to jen zvětšovalo bolest a ztatil jsem tím dost času..Jsem starší,přes padesát,takže se vše asi hojilo pomaleji,ale máte-li práci v teple a u počítače,tak se k ní snadno vrátíte, a věřte,že už tyto operace provádí odborníci,kteří vám pomohou.Je hlavně důležité mít před operací doma připravené věci nejdůležitější;vyvýšenou válendu či postel o 25 až 30cm,pro snadnější vstávání,pro první půlrok po operaci.Za druhé je důležitý nástavec na záchod,nejlepší je ten nejvyšší-asi23 cm,ten vám předepíše neurolog nebo ortoped,,praktický lékař nemá tu možnost.Zatřetí je nejdůležitější dodržet zkraje pokyny od lékařů..To že jste kuřák musíte den před a po operaci zapomenout abyste nenarušil léčbu a léky.První den jste stejně po operaci na JIP a druhý den vás dají na pokoj,měl jsem spolubydlícího,jen co ho rehabilitační sestra druhý den prošla po pokoji,tak po jejím odchodu s berlemi hned zamířil kouřit,takže js-li závislák,,o to dřív a víc budete běhat,já jsem nekuřák,tak jsem vstával dle pokynů..Jinak omezení bude se sezením,je to 12 týdnů,sám jsem to dodržel,ale lze ve stoje jíst,osprchovat se apod.Jed dobré mít berle na dva měsíce pro odlehčení,ale někde je v nemocnicích ani nedávají,já je měl a nechal jsem si jěště napsat bederní pás po měsíci,je to bezva věc pro záda..PřejiVám co nejméně bolestí a pevnou vůli ve Vašem rozhodnutí,které sám co nejlépe zvážíte aby bylo to nejlepší pro Vás..Budete-li chtít další detajly ptejte se,rád odpovím...

Peter (Pá, 20. 1. 2012 - 13:01)

Matyáš - posun 25% pokiaľ nemáš nervový (neurologický) nález by som operáciou neriešil. Ja mám napr. posun 16 mm a s operáciou váham (nález neurologický mám tiež). Šport po operácii je veľmi obmedzený, takmer žiadny, dosť veľké percento si vyžaduje reoperáciu, t.j. ďalšie komplikácie. Rozhodnutie je samozrejme na tebe a tvojom vnímaní kvality života - ak s tým subjektívne nemáš problém, operáciu nerieš, len zmeň svoje pohybové návyky a zaraď pravidelné cvičenie - na veľmi dlhé obdobie.
Niečo sa dočítaš aj tu:
http://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/kapitolysportmed/pages/23-5-sport-pri-onemocneni.html

Matyáš (Pá, 20. 1. 2012 - 11:01)

Zdravím všechny a moc......a ještě mě napadlo - pokud bych nějakou dobu toto léčil konzervativní metodou, tedy vhodným cvičením a RHB a operaci oddaloval, jaké jsou možné důsledky odkladu operace? Je mi jasné, že samo se to nezlepší, ale zase nechci, abych např. ochrnul či podobně.
Díky a hezký den všem!

Matyáš (Pá, 20. 1. 2012 - 10:01)

Zdravím všechny a moc děkuji za odpovědi.
Zuzano, jsem kuřák, jaký to má na to vliv? Musím tedy říci, že výhled cca 5 měsíců bez možnosti normálně fungovat je tedy hrozný. Docent Krbec mi nastínil nějaké 2 měsíce doma, což by se ještě dalo. Navíc mám možnost pracovat z domova. Mám samozřejmě strach i z operace jako takové, ale víc mě snad děsí možnost ztráty příjmů na delší dobu. Můžete mi někdo prosím napsat, co člověk po operaci doma může, resp. nemůže? Nevím vlastně, jaká budu mít omezení.
Všem moc díky za podporu, teď to pro mě dost znamená, protože se v tom plácám sám a nevím, co s tím. Jak říkám, je to prostě šok.

Ivana (Pá, 20. 1. 2012 - 07:01)

Dobrý den pane Luboši,profesor Štulík ordinuje pouze v pondělí,proto tak dlouhá čekací doba a já jsem chtěla pouze k němu.

Luboš (Čt, 19. 1. 2012 - 21:01)

Zdravím, pane Matyáši souhlasím s paní Zuzanou. Celková doba hojení se ale může skutečně lišit neb každý se zotavujeme trošku jinak. Cvičení a rehabilitaci před operací mohu jen a jen doporučit. Pomůže to při rekonvalescenci.
Pani Ivano, budu držet pěsti ať Vám to dobře dopadne. Jen jsem netušil, že čekací doba až tak narostla.
Hezký den.

j (Čt, 19. 1. 2012 - 20:01)

Zdravím,Matyáši já jsem pěkný strašpytel,ale po všem tom pátrání už vím že nic nevím. Tak do toho půjdu,mě říkají prostě 5o% na zlepšení.Nic moc, jsem ale o dost starší.Tak cvičím 2 hodky denně.Pak se to hodí...
Stání je pro mě stejná potíž jako sezení a ten posun obratle máme asi stejný-tj.prý žádná tragedie.Ale hodně jde i šířku páteřního kanálu.
Zuzano,já už zapoměl-Vy jste byla tak brzo v pořádku ?

Zuzana (Čt, 19. 1. 2012 - 18:01)

Dobrý večer,tak jsem se...Ivaně držím palce a věřím že v Motole pomůžou a pro Matyáše, jste mladý a pokud jste nekuřák a operace bude ok tak je šance že v pátém měsící po operaci můžete do práce zvlášť pokud sedíte u pc. To si myslím že i pocitově i po zdravotní stránce je reálné, ale každý to máme jiné jak průběh tak hojení.

Ivana (Čt, 19. 1. 2012 - 18:01)

Dobrý večer,tak jsem se dnes objednávala k profesoru Štulíkovi na 2.4.,tak uvidíme jestli pomůže. Krásný večer

Matyáš (Čt, 19. 1. 2012 - 14:01)

Zdravím všechny,
vím, že se už budu s dotazy opakovat, diskuzi jsem se snažil pročíst celou, ale začal jsem se v tom trochu ztrácet, je toho mnoho.
Včera jsem se ve Vinohadské nemocnici z RTG dozvěděl, že mám spondylolistézu, typ istmický, IL5-S1, posun méně než 25 %. Diagnózu stanovil přímo přednosta ortopedického odd. Doporučení = operace, do té doby cvičit, RHB apod.
Asi jako pro všechny zde, i pro mě to byl šok. Je mi 30 let a výhled nevalný.
Teď k mým dotazům:
V podstatě mě zajímá pooperační průběh, resp. až mě pustí z nemocnice a za předpokladu, že vše půjde hladce, jak dlouho budu muset být doma?
Jde mi hlavně o to, kdy se budu moci vrátit do práce. Za pár měsíců se nám má narodit dítě a já budu jediným živitelem. Pracuji v kanceláři u PC. Pochopil jsem, že nějakou dobu je člověk nucen být doma, chůze jen o berlích. Ale jak dlouho? Kdy už budu moci fyzicky přijít do práce, i kdybych měl u stolu stát?
Moc děkuji za příp. reakci

j (St, 18. 1. 2012 - 19:01)

zdravím,bohužel se z vlastní zkušenosti výsledky MRI ze dvou pracovišt mohou hodně rozcházet...

Luboš (Út, 17. 1. 2012 - 21:01)

Zdravím, pani Ivano myslím že je to něco kolem 6 týdnů. Ale nejlépe je tam zavolat a do té doby si zařídit přes neuroložku potřebné vyšetření (CT, MRI). Hezký den.

Ivana (Út, 17. 1. 2012 - 18:01)

Dobrý večer ,ve Střešovicích se dělá jen jedna operace,prý to stačí. Nyní mi dělali PRT opich,tak už mohu aspoň lépe chodit. Ale moji neuroložce se to nezdá/je úžasná/,proto mě chce objednat do Motola.Nevíte prosím někdo jaká je objednací doba? Díky Ivana

j (Ne, 15. 1. 2012 - 19:01)

Dík za zprávu Luboši.Ono mě to překvapuje,protože to vypadá jako bys měl pod útlakem nějaký nerv.A třeba mě říkají že 10mm posun je 1 stupen,tedy nic moc. Jenže ty máš 4 operace,tak to je těžký..Snad se v lázních najde vhodná rehabilitace,bez toho je to těžký. Mě osobně to asi na půl roku pomohlo. Tak hodně štěstí a drž se ,není to lehké...Jirka

j (Ne, 15. 1. 2012 - 19:01)

Dík za zprávu Luboši.Ono mě to překvapuje,protože to vypadá jako bys měl pod útlakem nějaký nerv.A třeba mě říkají že 10mm posun je 1 stupen,tedy nic moc. Jenže ty máš 4 operace,tak to je těžký..Snad se v lázních najde vhodná rehabilitace,bez toho je to těžký. Mě osobně to asi na půl roku pomohlo. Tak hodně štěstí a drž se ,není to lehké...Jirka

Luboš (Ne, 15. 1. 2012 - 09:01)

Jirko ja tomu taky moc nerozumím a můžu jen tedy přepsat nález:
Spondylolistéza L5/S1 s ventr. posunem obratl. těla o 11 mm, ve VD rozměru dosahuje 16 mm, zužení foramin L5/S1 bilat., artrotické změny kloub. výběžku L5/S1 bilat. Navíc zjištěna Tarlovova cysta. Dalé nález popisuje frak.Th12 a prasklou kostrč jako následek auto nehody.
Před operací spondylolistézy mi dělala problémy hlavně levá noha (různe vystřelování bolestí, problémy s chůzy a dokonce jsem několikrát němohl ovládat pedal spojky u auta a pod.).
Fakt je, že jsem půl roku před touto operací podstoupil operaci zlomeného obratle Th12.
Takže ty 4 operace páteře(2x zepředu a 2x zezadu) mi dali zabrat a o to hůř teď znášim každou chybu v pohybu a rehabilitaci (cvičení). Nic méně se cvičení nevzdávam a snažím se každý den alespoň 15 min. cvičit.
Hezký den.

Reklama

Přidat komentář