Reklama

Katolici - jsou normalni?

K (St, 14. 11. 2007 - 19:11)

V kom? Snad ne Ježíši Kristu?
Křesťanství si nárokuje patent na rozum, protože popírá jakékoliv jiné náboženství. Už jen tím, že ke spáse se dá dojít pouze skrz Ježíše Krista. To mě učili v hodinách náboženství. Nebo že by se spletli?
Ano, opustila jsem křesťanství, protože mi nikdo nebyl vzorem v dětství a v dospívání jsem našla svobodu v sobě, nikoliv v přikázáních, režimu, vynucené lásce k bližnímu a slíbené odměně (ráji) za to, že to vše budu jako poslušná ovečka boží dodržovat.
Je to pokrytecké!!!
Myšlenku Boha chápu, je tak ohromně logická. Berlička, když nevím co sám se sebou. Nic se mi nevede, je to boží vůle. Když mě nemají rádi lidé, tak mě má rád alespoň Bůh. Bůh si to tak přeje! Ohromná zodpovědnost za vlastní život může být odložena jako nepříjemné břemeno a člověku je najednou lehko jako dítěti, co se utíká k dokonalému otci. Psychologická obrana před světem dospělých?

Zrnek zlata je za život spousta. Můj život není tak dlouhý, abych jedno lovila z ohromného bahna a spousta mi jich mezitím utekla.

??? (St, 14. 11. 2007 - 18:11)

Re: K

neřekl jsem, že křesťanství má patent na rozum, říkám, že v křessťanství se Bůh projevil a dal se poznat nejplněji.

Popírání svobody a lásky...ok, viděl jsem to také, ale je to proto , že se drželi základů víry, nebo že se ji naopak nedrželi? Drželi se přikázání miluj bližního svého jako sám sebe, miluj Boha? Církev se skládá z lidí, kteří nejsou dokonalí či svatí, ale mají ke svatosti dojít. Je na člověku, zda-li kvůli skutkům jiného člověka, jenž se nazývá křesťanem, opustí myšlenku křesťanství. Pak jsi i s bahnem vyhodila zrnko zlata.

K (St, 14. 11. 2007 - 15:11)

Mono, pokud to co zde píšeš i dodržuješ, svým dětem křesťanství nevnucuješ, necháš je svobodně se rozhodnout a neomezuješ svým postojem ostatní jinak smýšlející, pak jsi zrnko zlata v katolickém bahně. Pokud by církev byla z takových stavebních kamenů jako jsi, tak bych ji ráda ctila a tolerovala. Bohužel jsi jedna z mála.
Byla jsem vychována v katolické rodině a nejen u nás doma ale i v katolické komunitě jsem viděla věci, které popíraly svobodu a lásku. Mé "katolické" dospívání, kdy jsem se dostávala k ateismu bylo naplněno vydíráním, urážkami, posměšky a napětím... Snažím se k církvi a náboženství vůbec zaujmout neutrální a tolerantní postoj, ale když vidím, jak se násilně hrabe do života lidí, kteří o to nestojí, tak je mi občas na blití.

Mona (St, 14. 11. 2007 - 15:11)

Čauky, ono je velice zvláštní někoho nebo něco jen tak odsuzovat, a nepodívat se na určitou věc z obou stran. Já jsem katolička, která věří v Boha velice silně a za to mohou moje životní zkušenosti a okolnosti, ale umím se na věc podívat ze dvou úhlu ,např. z toho úhlu, aby nedocházelo k potratům ,tak je potřeba propagovat cílenou antikoncepci at hormonální či barierovou. Zase například věrnost a rodinu,s kterou se křestané ztotožnujou, beru jako to nejlepší. Je pravda, že člověk se nemusí ztotožnovat se spousty názory, ale je třeba si ty názory vyslechnout a tím je i lépe pochopit a né jen odsuzovat. Já jsem katolík a na druhou stranu třeba plně souhlasím s registrovaným partnerstvím homosexuálu. Na katoliky tak jako třeba na muslimy či židy je potřeba pohlížet jako na lidi a brát v potaz i jejich názory. Neříkám, že cirkev je bez poskvrny, ale každé náboženství a cirkve tvoří jen a jen lidé a tak je to potřeba i brát. A jak se říká co člověk to názor!!!Já dnes vidím boha v přírodě, zvířatech, kytkách, slunci v lidech a taky v toleranci vůči lidským názorům a hlavně ve svobodě. Pro mě stačí se podivat kolem sebe ,na svět jak je nádherný se vším i s jeho nedostatky a to je pro mě ta pravá víra!!

Návštěvník (St, 14. 11. 2007 - 15:11)

Největší hovada na světě jsou katolíci.

K (St, 14. 11. 2007 - 14:11)

???: Co si myslíš o křesťanství versus judaismus, islám, aj. ???
Proč si myslíš, že jedině křesťanství má patent na rozum?

??? (St, 14. 11. 2007 - 13:11)

RE: xxx

kdyby jsi ji četl, nedostal by jsi se k opačnému tvrzení, kdy říkáš např. děti nebyly křtěné, když je v Bibli napsáno tvrzení opačné. Skutky 16,15 16,33 ... "přijala křest ona i její rodina"

nebo že v Bibli nic neopodstatňuje Biha nazývat trojjediný ... "ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého"...

kdyby jsi ji skutečně studoval a ne jen četl před spaním, dospěl by jsi k mnohým hodnotným závěrům, mimo jiné i k přiznání sám sobě, že některé pasáže v Bibli se vysvětlují hůře, tak proč se neobrátit na někoho, kdo v danném oboru žije.

Magie v kostele??? Magie je síla, kterou využívají její uživatelé v magických rituálech. Tato síla není podřízená Bohu ( neboť to není Boží prostředek, Bůh činí protože chce činit, není odkázán na magii) a naopak Bůh není podřízen magii, ani se nejedná o dvě rovnocenné síly. Křesťan se obrací na Boha, nikoliv na magii či na Boha prostřednictvím magie. Magie je pro křesťana oblastí, skrze kterou působí zlo, nebo skrze kterou nepůsobí dobro.

??? (St, 14. 11. 2007 - 13:11)

RE: syslík

Bible odpovídá proč se tak stalo. Jak se to událo, vysvětluje věda.

??? (St, 14. 11. 2007 - 13:11)

Re: Rob

jak vidíš, můžeš nalést v církvi oba příklady. Představitele, který zakazuje bar.antik., i toho, co proti ní nic nenamítá.

Vymezení člověka: stačí jej vymezit jako živočišný druh Homo sapiens sapiens, říct, že tento vývoj je specifický pro člověka, znaky člověka, co je lidský zárodek atd...to ti popíše každá lepší antropologická knížka.

Argumentace "zašlápnu kuklu, nikoliv motýla" je jen slovíčkaření, stejné jako "nakopnu štěně, nikoliv psa"

odpustky: ani podle církevního práva nebylo možné prodávat odpustky - odpustek znamená odpuštění trestů za hřích, jenže tomuto odpuštění trestů musí předcházet zpověď.

Ve středověku nebyy napadány odpustky jako takové, ale jejich zneužívání některými představiteli a stále se rozšiřující představě v lidu, že postačí přímý finanční obnost pro spásu mrtvé duše. A proti tomu také část představitelů vystupovala.

A říkáš "To by bylo pravo: zavrazdil jste 3 lidi? Bud si odsedite 20 let na Mirove, nebo venujete balik penez na stavbu nove veznice"
uveď tedy příklad ze středověku, kdy byl usvědčený vrah po své osobní zpovědi zproštěn viny a nebyl podle světského práva popraven, ale propušťen

v opačném případě i kdyby mu tedy bylo odpuštěno při svaté zpovědi, byly by mu skrz odpustky odpuštěny tresty spojené s jeho činem ( a bez nějakého kupu odpustků) a on skutečně litoval svého činu a přesto byl popraven...co namítáš?

CT2 - jo dokument BBC o křížových výpravách...opět : najdi mi v Bibli či v myšlenkách křesťanství kde je napsáno o člověku jiné víry či národnosti, že nemá duši. BBC tady interpretuje názor nějakého debila jako stanovisko církve.

Když budu řvát "Ve jménu Roba, prohlašuji, že nejste lidé, neboť v Roba nejvyššího nebvěříte" budeš to mít koneckonců na talíři ty a tvoji věrní :-) , nikoliv já, na mě se zapomene. Ačkoliv jsi se mohl lidem prezentovat jinak, do úst si tě může vložit kde kdo. Co tedy uděláš? Asi řekneš, že se máme dívat na tvoje skutečné následovníky, kteří se řídí tím, co jsi nám řekl. A je poznáme podle jejich ovoce.

Jasně, uznávám a nebudu popírat, že církev dokázala učinit spoustu zla. Jenže je to z důvodu právě dočasného odklonění se od základních myšlenek Bible a je to opět církev, která sama sebe uvádí zpět na cestu. Ale jenom kvůli tomu, že se dokáže vnitřně rozhádat a pak páchat zlo, ještě neznamená, že nedokáže uchovat Kristovo slovo nezměněné. Jak si řekl, vše posuzujeme podle nejslabšího článku v řetězu. V tom případě hledíš jenna zlo a dobro nevidíš, což je jeden z úspěchů zla. Např. teď mohu stále říkat "naše politická scéna je úplně na hovno, jsme stát zlodějů, zde nemá nic význam" a vyjmenuji nejslabší články v řetězu...pak nedostanu nic než obraz odporné země. A je to tak? Řekl bych, že by jsme se měli podívat i na naše silné články řetězu a tak dostaneme správný obraz.

syslik (Út, 13. 11. 2007 - 11:11)

Jak tak pozoruji debatu, nejak mi prislo ze si tady vsichni tridime nazory a ucime se. Temer kazdy tu napsal nejakou vec, kterou jsem nevedel, takze me osobne velmi obohacuje. Co se tyce ??? myslim, ze funguje jako prostredek, ktery vlastne pouzivame k diskuzi, protoze s nim diskuze neni mozna. Vsechno jeho mysleni je zalozeno na vire. Ne na logice, ktera je jedna z veci jenz nas cini lidmi, ale na vire. Vse je rozhodnuto. Zakladni myslenka viry je nepremyslet, verit. Papez neco rekne, musim tomu verit.
Na druhou stranu co my? Nejsme uz davno rozhodnuti tez? Myslim, ze ano ale tusim v tom rozdil. Pomozte mi ho najit?

Jo myslim, ze uz se tu ??? neukaze a jestli nahodou ano tak bych rad aby my odpovedel na tohle:
V Bibli je napsano, ze Buh stvoril svet. To je ale vedecka otazka ne? Je to tedy nabozenska nebo vedecka pravda? Mam pocit, ze to zalezi na tom co se hodi.

V Koranu neni napsano, ze Kristus je syn bozi a mnoho dalsich veci popira to co je napsano v Bibli. Jak to? Vzdyt je to taky svata kniha a tyka se jedineho boha, vlastne stejneho?

Rob (Út, 13. 11. 2007 - 11:11)

Trojotazniku, jen kratce: "A řekl bych, že ani církev nezakazuje antikoncepci, která brání splynutí vajíčka a spermie ( bariérové antikoncepci atd.) , ale je proti "antikoncepci", která ničí již opodněné vajíčko, neboť je to lidský organismus." Jiste, cirkev (jeji predstavitele) jen podporuji protikondomovou kampan, siri lzi ve snaze vystrasit. Priklad tu uz byl.

Asi jsem Tvou logiku okolo moralky a potratu pochopil: zaklad je buch (personifikace, existence nedokazana) a "absolutni moralka" (opet nedokazano) ktera je ta bozi.
Odkazy na tyto smyslenky se vyhnes problemum s relativitou, odpovis na kdejakou otazku, se kterou se vedci pachti. A co na tom, ze ta odpoved neni spravna? A Ti to nekdo dokaze - Tvoje vychodiska nejsou dokazana, tak to se nekdo asi pekne zapoti, az pomoci nich bude neco dokazovat.

"má argumentace, kdy říkám, že pokud zašlápneš housenku motýla, zničíš vývojové stádium daného druhu, čili jsi zničil jedince daného druhu , je absurdní?" Absurdni je tvrdit, ze likvidaci oplodneneho vajicka nekdo zabije/zavrazdi cloveka. Absurdni je tvrdit, ze zaslapnutim housenky jsi zaslapl motyla.
Souhlasim, ze zaslapnutim housenky nevznikne motyl, ktery by jinak vznikl. Podobne jako kdyz (jsa plodny) budu trvale pouzivat antikoncepci pri sexu se zenou: nevznikne dite (deti), ktere by jinak vznikly. Ale nezabil jsem je tim.
Porad mi chybi Tve vymezeni cloveka.

Ted byl na CT2 jakysi dokument o krizackych valkach a zaznelo tam cosi povedomeho: podle krizaku lide, co se nepodrizovali papezi a nebyli krestany nemeli dusi a tedy nebyli lidmi. To se to pak vrazdi, s desaterem... A s absolutni moralkou.

"Komunismu se podařilo otrávit historii natolik, že i dnes se naše děti učí o ... odpustcích , které církev prodávala za peníze" Ehm, jak ze ten komunizmus otravil historii ohledne odpustku?
Podle Tebe by se o odpustcich a dalsich spinavostech cirkve v minulosti ucit nemelo? Nebo by si katolici chteli otravit historii zcela po svem? Pravda, to by prispelo k normalnosti katoliku, historii prepisuje kde kdo.
Jestli jsem to dobre pochopil, tak odpustky byl prima katolicky byznys. To by bylo pravo: zavrazdil jste 3 lidi? Bud si odsedite 20 let na Mirove, nebo venujete balik penez na stavbu nove veznice.
Tedy ona to cirkev mela lepsi, odpoustela dobu pobytu duse v ocistci. Existence nesmrtelne duse? Nedokazana. Existence ocistce? Nedokazana. I kdyby predchozi dokazano bylo, opravdu odpustek zkratil dobu pobytuv ocistci? Cirkev asi zadne reklamace neobdrzela. Brat za to zcela realne existujici penize slo - cirkev je sikovna.

Kamélie (Út, 13. 11. 2007 - 11:11)

jen mne zarazilo při čtení desatera,že je spíše okazováno poze pro muže-né pro všechny! Tedy tak mi tyto překlady vyzní.Třeba 9té přikázání,proč zde není napsáno,nepožádáš muže bližního svého??Vysvětlí mi to prosím někdo??

Šárí (Út, 13. 11. 2007 - 10:11)

pro ???

Nevím, co si mám myslet o tom tvém dlouhém monologu o házení dětí ze skály, o tom, že podle mně postižení lidé nemají smysl a tak dále. Na základě toho, že souhlasím s potraty, jsi tam na můj účet připsal kdeco, co ti padlo pod ruku. Takže prosím vezmi na vědomí, že to vše jsou tvé fantazie, nikoliv moje realita.
A pokud vím, zatím se nikde ve vyspělém světě novorozenci do strží neházejí, ani nemohoucí lidé se nevybíjejí ve velkém, ač mnoho zemí potrat uzákoněný má. Ani tu myšlenku zatím nikdo oficiálně nerazí. Ani já ne. Nojo vlastně, ono nám v tom vlastně brání ta jedinečná papežská slova ...:-)))

Znovu opakuji-matka nosí dítě ve svém těle. Otec ho v těle nenosí. I otec tedy má mít v případě potratu jen poradní hlas. Hlavní by měl být názor matky. Rozhodnutí o svěření dítěte do péče někoho jiného je taky rozhodnutí v kompetenci matky. Prostě vycítí, že na to nemá-ona na to opravdu každá nemá a leckdy je lepší uznat to včas a umístit dítě někde, kde na to mají. Třeba u otce. Nebo u náhradních rodičů. Pak je namístě přenést zodpovědnost na nové pečovatele.

Jistě i ve středověku byli lidé, kteří se o postižené starali. Ale to jen když měl postižený štěstí a nějaké takové zařízení si našel nebo ono našlo jeho. Právo na péči postižení neměli a často se jim jí taky nedostalo. Žebrali, žili, jak se dalo... Až dnešní doba přinesla postiženým větší uznání jejich práv. Dnešní doba, v níž už církve ztratily hlavní slovo. Není to zvláštní?

Že se církev neomezovala jen na likvidaci svých vnějších

Klemoshka (Út, 13. 11. 2007 - 09:11)

Bible je určitě zajímavý počin minulosti a má hodnotu pro každého, kdo jí čte.
Jenže jak jsem zjistila, když se začnou jednotlivé části rozebírat, tak lze dospět k protikladným vysvětlením. Záleží na tom, jak to kdo podá.
Tuhle jsem četla nějaký rozbor desátého přikázání: "Nepožádáš manželku bližního svého". Prý tato formulace není vůbec originální, ale pozměněná církví tak, aby dostala sexuální nádech.
Původní verze prý zní: "Nezatoužíš po majetku, otroku, ženě nebo oslu jiného". (Tedy nikoliv nepožádáš osla bližního svého). Je to tak, nevíte?

Šupák (Po, 12. 11. 2007 - 23:11)

Katolíci jsou blázni, vymysleli si boha, ale ten neexistuje. Tam nahoře je pouze Aláh a nikdo jiný. Tohle vám potvrdí každý Muslim.

xxx (Po, 12. 11. 2007 - 21:11)

Ja nevím, co tím myslíš přečist celou čast Bible, ale rozhodně ty ji nečteš i když nej jsem Svědek Jehovův, ale do kostela jsem začal nechodit, když jsem začal čist Bibli,to asi uděla snaď každý, kdo začne čist Bibli a ty své nesmysly můžeš vykladat jen tym, co nečtou Bibli a proto doporučují všem, aby četli Bibli, což katolická cirkev nedoporučuje, protože obyčejní laici tomu nerozumí,podle katolické cirve a každý, kto bude čist Bibli pozná , že to, co vyučuje katolická cirkev pozná, že to nemá nic společného s Bibli a proto doporučuji všem: čtete Bibli. nestačí jenom číst, ale je třeba studovat, abychom pochopili souvislosti a abycom se sami přesvědčili z je tomu tak, jak nás k tomu vybizí Bible. Takové ty své pohadky můžeš vypravět babičkam a ne lidem se zdrvým rozumem.

syslik (Po, 12. 11. 2007 - 19:11)

promin ze jsem to napsal jeste jednou nevsiml jsem si, ze uz jsi odpovedel

V Bibli je napsano, ze Buh stvoril svet. To je ale vedecka otazka ne? Je to tedy nabozenska nebo vedecka pravda? Mam pocit, ze to zalezi na tom co se hodi.

syslik (Po, 12. 11. 2007 - 19:11)

muzes mi prosim odpovedet na tohle?
Katolicka cirkev palila lidi za to, ze prohlasili, ze se zeme toci kolem slunce. A pokud to katolicka cirkev rekla tak to musi byt pravda ne? Takze se netocime kolem slunce. Nebo zmenila nazor? Jestli ano tak neverim nicemu co ted rikaji protoze je mozny, ze nekdy v budoucnu zmeni nazor.

??? (Po, 12. 11. 2007 - 19:11)

Re: syslík

musí to být oficiální názor katolické církve a musí to být v oblasti náboženské. V případě vesmíru a planet si církev může říkat co chce, tohle však není bod, kde může, musí či má pravdu. Účelem církve je zachovávat pravdu náboženskou, nikoliv pravdu v oblasti vědy.

Jo, to mě učili také - "a přece se točí", nejsem si zcela jistý, zda-li byla hlavním tématem sporu. Tak či onak, představitelé katolické církve spáchali zločin, kdy odsoudili člověka na základě jeho názoru k smrti.

??? (Po, 12. 11. 2007 - 19:11)

RE: xxx

Právě naopak. Věta do kontextu zapadá, stačí si jen přečíst celý text Bible, celou kapitolu, ale to se asi u Svědků Jehohových nedělá, viď?

Duch Svatý není osobou? Takže když Kristus mluví o Utěšiteli, který je naučí všemu, mluví o nějaké síle? Ale? To odpovídá na osobu, nikoliv na nějakou sílu.

Jan 15, 26 : "A přijde Přímluvce, kterého vám pošlu od Otce, Duch pravdy, jenž od Otce vychází, ten o mě vydá svědectví."
Dále si najďi Jan 16, 7-11. Jan 16, 13-15... to již nejsou jen jednoduché věty ale kapitoly. A z nich asi těžko dojdeš k názoru, že Duch svatý je jen nějaká činná síla.
Kniha Makabejských nebyla uznána Svědky Jehohovi, kteří mimochodem mají již v základu falešné jméno - Jehova není nic, jen idiotský překlad pana Russela. Kdyby znal trochu hebrejsky, přečetl by JHV jako JAHVE.

Doklad o trojjedinosti Boha najdeš v Bibli. Stačí jen číst a neodkazovat se na Watch Tower, Awake a jejich překlady. Jediný kdo Boha znetvořuje ku obrazu svému jsou Svědci, kteří z Krista dělají pouze člověka, z Ducha sílu a z Boha Otce Jehovu.

Reklama

Přidat komentář