Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

SM (So, 25. 8. 2007 - 23:08)

Ahoj Jani, koukám, že za tu dobu, co jsem tu nebyla, tak se diskuze pořád rozvíjí - a to je dobře. Musím ti poblahopřát, že vlatně už první krok máš za sebou a jsi tudíž blíž k cíli. To je fajn.
Prosím tě, můžu se tě zeptat, jaký den si v Motole byla? Mně řekli, že mám přijet v pátek a přímo k tomu panu doktorovi Fialovi..., tak nevím, třeba by mě vzali i jakkýkoliv jiný den (chci mít první krok už taky co nejdříve za sebou :o)). Díky moc a zatím ahojky.

Michaela (Pá, 24. 8. 2007 - 15:08)

To jsme s Věrkou asi psaly zároveň :o) a Věrka byla rychlejší. Jani, není zač. A být Tebou, tak nepřemýšlím nad tím o kolik víc se po operaci budeš potit. Myslím, že se shodnem všichni jednoznačně na tom, že nám jde o dlaně a podpaží a zbytek je spíš vedlejší. Rozhodně se pocení na zbytku nezhorší o tolik, aby za to suché packy nestály. Doktor Ti určitě na Tvou otázku odpověď nedá, prostě jsme každý jedinečný a až sama uvidíš jak na tom budeš. Mně se teď mnohem víc potí záda. Při rychlé chůzi nebo v horku je mám naprosto mokré, ale zatím se mi ještě nestalo, že bych propotila tričko. Nevím jak je to možné :o) Chodidla se mi potí nepatrně víc, zadek a mezi stehny se mi zhoršily dost. Ale jak píši, naštěstí se mi nikdy nepromáčí oblečení. Holky (a kluci), máme mi to trápení, co? To si ostatní "zdraví" ani nedokážou představit a asi by koukali co tady řešíme. Taky jsem moc ráda, že si tu mám s kým popovídat o tomhle problému. Hezký víkend, pa

Jana (Pá, 24. 8. 2007 - 12:08)

Míšo,
moc díky i tobě. Tvojí zprávu jsem zaznamenala až teď. Děkuji Ti, za tuhle diskusi a za všechno!
Jste zlaté, holky! Díky, díky, díky!Mooooc:).

Jana (Pá, 24. 8. 2007 - 12:08)

Ahoj Věrko,
mockrát Ti za všechno děkuji! Jsi poklad!
Já nikdy na žádný operaci nebyla, takže nevím, co to obnáší a jaké vyšetření člověk potřebuje, jen mě zarazilo, proč zrovna i gynekologický, napadlo mě jen, jestli třeba nehrozí nějaká rizika v téhle oblasti, když požadují i tohle.
Je mi samozřejmě jasné, že by z toho článku mohly být problémy, opravdu ten článek nikde šířit nebudu, jen jsem ho chtěla pro svoji vlastní informovanost. Jsem z toho fakt už hotová. Na ty nohy, tedy bederní symp., bych taky nešla, i když je to tedy taky hodně velká tragédie, ale kdybych sebrala odvahu k té hrudní a klaplo to, byla bych ta nejšťastnější na světě. Prosím tě a neřekli ti také v jaké míře se to může kompenzovat na jiné části těla? Já jen, že jak už jsem tu říkala, když je 25°C, tak se potím taky právě na zadečku, břiše, mezi stehny a kdyby to mělo být v nějaké hojné míře, jako se teď třeba potím v podpaží a promáčené fleky na oblečení se z podpaží přesunuly na bříško, tak se asi také zblázním. Nebo jestli je to jen minimální? Nerada bych (pokud tedy tu odvahu seberu) měla pro změnu mokré fleky třeba na bříšku:). To už bych fakt vypadala jak exot, ono to stačí bohatě takhle:)
Jinak jsi opravdu poklad, že tu takhle trpělivě odpovídáš, už je to asi únavné, viď:).
e-mail: JanniBarkova"seznam.cz
Mockrát Ti děkuji. Papapa

Michaela (Pá, 24. 8. 2007 - 12:08)

Ahoj Jani,
odpovím Ti za Věrku :o) Na gyn. vyšetření musíš už kvůli tomu, že by si např. mohla být těhotná a nevěděla o tom. Pro doktory co Tě operují je důležité o Tobě vědět co nejvíc. Má gynekoložka do zprávy psala i jestli mám výtok a to že se léčím s děložním čípkem. Tato operace Tě zbaví pouze pocení na rukou a podpaží. Popřípadě může omezit pocení i jinde, ale to je individuální a tak stejně to je s tím, že se pocení rozprostře do zbytku těla. Někdo to pociťuje, jiný ne. Rizika operace jsou jako u všech operací. U této tě upozorní pouze na pneumotorax (poškození plíce), ta spadlá víčka (mně o tom neřekli nic) a pak se může stát cokoli, ale takhle to nesmíš brát. Vůbec neměj strach. Já se na operaci vyloženě těšila a to jsem o ní věděla velmi málo, jen od pár lidí co mi tu poradili. A za to jim patří můj velký dík. Těš se na to, až budeš po operaci a budeš "sušenka" jako my.
Spadlé oční víčko dle mého názoru vznikne porušením nějakého nervu a jak jsem se dočetla na internetu, tak to znamená, že víčko "padá" do oka, takřka překrývá panenku a člověk hůř vidí. Dá se to odstranit akupunkturou nebo operativně. Ale já bych se toho nebála. Podívej kolik nás operaci podstoupilo a nikomu se to nestalo. Zbytek ti musí poradit Věrka :o) Držím palce

Věra (Pá, 24. 8. 2007 - 12:08)

Ahoj Jani,
potím se všude, stejně jako Ty, nejvíc ruce a nohy, ale nedávno jsem byla ve spořitelně a ten trapas, když se zvedneš ze židle a je tam obtisk tvýho zadku, to je děs- cesta vlakem v lokálce, to bylo každodenní utrpení dojíždění na SŠ:-(((. A je to pořád stejný, někdy i horší. Jakmile je nad 25 C, je konec...Gynekologický vyšetření je důležitý před každou operací, jde o to, aby člověk byl celkově zdravý, o nic víc nejde:-).Ten odborný článek můžu naskenovat(příští týden bude víc času v práci) a poslat. Jde o to, že to podléhá autorskému právu a tak nechci přijít do problémů, takže pokud ho nebudeš šířit dál...jinak je k objednání na netu celé vydání konkrétního čísla časopisu, zaplatila jsem cca 100Kč a přišel mi domů i s fakturou. Pokud máš zájem, pošli mailovou adresu, ale fakt si to nech jen pro svoji potřebu, ok? Papa
P.S. Ještě k výsledku operace, odstraní se pocení v podpaží a na rukou, na nohy existuje bederní sympatektomie, ale do té nepůjdu, pocení nohou se dá přežít snáz a nechci tolik riskovat.

Jana (Čt, 23. 8. 2007 - 18:08)

A ještě Věrko,
omlouvám se, že Tě pořád otravuju:). Snad mě chápeš:)
Ten článek od těch plzeňských chirurgů, je tam něco zvláštního? Nebudeš to mít v elektronické podobě? Ráda bych si ho přečetla, kdybys ho třeba měla elektronické podobě. Jinak promiň, že se pořád na něco ptám. Papapa

Jana (Čt, 23. 8. 2007 - 18:08)

Ahoj Věrko,
moc Ti děkuju za všechny rady a vůbec to, že tady seš a pomáháš. Díky Ti. Vystihla jsi to naprosto přesně, je to jiné, než když člověku řeknou: "Musíš na operaci". Jenže tohle příšerné pocení je už na mašli. A potíš se jen na rukou, nebo prostě všude? Já všude!Samozřejmě nejvíc ruce-podpaží-nohy. Nohy tak nevadí, ale to podpaží a ruce je děsné. Už nosím snad jen tmavé věci, aby alespoň to podpaží nikdo tak nepoznal. Je to děs. Dokonce když je třeba nad 25 tak mám i takový omatlaný, opocený bříško, zadeček a tak! Připadám si jak exot a to tady nerozebírám svůj příšerný problém s pocením dlaní, tolik traných zážitků, co už jsem s tím měla!
Ještě se chci zeptat, řekli ti nějaká jiná rizika operace, krom toho pocení na jiných částech těla? A z jakého důvodu k tomu člověk prosím tě potřebuje i gynekologický vyšetření, vůbec nechápu souvislost. A pokud jsem správně z netu a ze všeho pochopila, zbaví to člověka pocení z podpaží a rukou, že? Nohy ne, řekli ti to tam taky tak? Nebo hovořili jen o rukou? Díky moc za všechno! Jana

Věra (Čt, 23. 8. 2007 - 12:08)

Kory, nevím, prostě jeden člověk tady psal, že to je jedna z možných věcí, která se může stát po operaci, že oční víčko padá. Předtím jsem to nikde nevyčetla, tak to neřeším, to bych si taky mohla říct, že mi píchnou blbě narkozu atd....že umřu...prostě člověk musí uvažovat pozitivně, když se na to dal. Hodně odvahy!!!

Kory (Čt, 23. 8. 2007 - 10:08)

Mohla bych se Věrko zeptat co znamenají ty spadlá víčka?

Věra (St, 22. 8. 2007 - 13:08)

http://www.fnplzen.cz/kliniky/chk/pacient.html;Hrudní%20poradna

Věra (St, 22. 8. 2007 - 13:08)

Ahoj Jani,
nejdřív jsem si zavolala do hrudní poradny na Lochotín, číslo je: 377 103 041, myslím, že tam bývají v úterý od 10-12 hod, ale raději si to ověř přímo na tomhle tel. č.
Je to v přízemí, když vejdeš do pavilonu(už nevím písmeno,ale na netu to najdeš, když chvilku zapátráš, jinak tam jsou obrovský informační cedule, hledej chirurgii). Je to hned vlevo, jak vejdeš dovnitř. Na stejné chodbě uvidíš možná i akutní příjmy, jako se to stalo mě -za tu hodinu, co jsem tam čekala, přijely dvě záchranky z autonehod, docela drsný zážitky:-(. Velice ochotná sestřička vylezla, dala jsem jí kartičku VZP a řekla, že se jdu objednat na hrudní sympatektomii a že doporučení žádný nemám. Vůbec se tomu nedivila a řekla mi, ať počkám na doktora. Doktorovi jsem vysvětlila, proč tu operaci chci, upozorňoval mě, že se budu potit víc na jiných částech těla atd.- všechno, co tu už nepotílkové popisovali- kromě spadlých víček. Navíc jsem si pak objednala odborný článek přímo od plzeňských chirurgů, kde je vše podrobně popsáno i statistiky ze světa atd. To mě uklidnilo, protože co si budeme povídat, strach člověk má právě proto, že se pro operaci rozhoduje dobrovolně. Ještě jsem řekla doktorovi, že jsem sice kdysi dávno chodila na kožní(nechodila),ale že nikdy nic nepomohlo a pak jsem mu ukázala mokrý packy a už začal zapisovat do počítače moje údaje.Poštou mi pak přišel do 14 dnů termín operace+papír pro doktora, co všechno musím mít za vyšetření. Protože je mi míň, než 40 let, stačí nějaká krev od obvoďáka + gynekologický vyšetření, já jako silná kuřačka ještě vyšetření plic. 14.října nastupuju a už teď mám stažený půlky:-(. Jsem ráda, že nás je tolik a můžeme si svoje zkušenosti a pocity sdělovat, protože tohle fakt není běžná záležitost. Když vám doktor řekne: "mášproblém, musíš na operaci", tak člověk jde a nepřemýšlí - tohle je naše vlastní rozhodnutí. Tak si držme palce navzájem:-))).
Zatím ahoj

Pro SM (Út, 21. 8. 2007 - 20:08)

a všechny ostatní :-))
Mám nové info ...jen zopakuju, že mě v Motole na chirurgii nejdříve poslali na vyšetření na kožní, že mi tam třeba pomohou a nebude třeba operace. Na tom kožním, taky v Motole (šla jsem do Motola, i když nejsem z Phy) mi paní doktorka doporučovala všechno možný, ale nakonec jsme se bez problémů dohodly, že nejlepší bude operace. TAk jsem hned skočila na tu chiru, jestli mi dají termín. Byl tam velice příjemný pan doktor,také nedělal problémy - nastupuju 24.října! Dřívější termín neměli, protože přes léto operovali jen naléhavé případy, proto se jim prý takovéto operace "naštosovaly". Sestra, která tam byla, říkala, že její známá na tom byla a nemůže si výsledek vynachválit ....no tak doufám, že to všechno dobře dopadne, že neriskuju. Ale pocit, že můžu někomu jen tak podat ruku ... doktor říkal, že okamžitě po operaci jsou ruce už suché. Jo, a pracovní neschopnost je prý tak 2-3 týdny podle toho, jak se hojí jizvy. Holky, pokud to klapne, budu mít ten nejlepší dárek k vánocům :-)). Jana

Jana (So, 18. 8. 2007 - 10:08)

Ahoj Věrko!
Moc Ti děkuju za reakci. Já mám právě také strach, člověk si říká, aby si kvůli "blbosti" nezničil život, aby se prostě něco nepokazilo nebo tak. Jenže tohle je hrozné, však to sami víte, to tu nemusím vykládat.
Věrko, prosím, mohla bys mi přesně na tom Lochotíně mám mám jít? Vůbec nevím, kde to tam je. Za kožařkou, tou svojí nepůjdu, stejně neumí nic jiného než maximálně poradit Excipial, Driclor...a bla bla, dubová kůra je vrchol její rady a na tohle by se dívala jak blázen.
Prosím Tě, která vyšetření k té operaci potřebuju a řekli ti nějaká rizika operace? Díky moc, tobě i všem tady, dodává mi to odvahu!

Věra (Po, 13. 8. 2007 - 14:08)

Zdravím všechny potílky a nepotílky:-))).
Čím víc se blíží operace, tím víc mám nahnáno...ale když mi dnes vyklouzla z mokrých dlaní děrovačka a vysypalo se mi v práci na kobereček tisíc malinkých kuliček papíru a já je musela sbírat, opět jsem se naštvala a dodalo mi to odvahy. Nejvíc mi ale dává tahle diskuse, děkuji za ni a hlavně těm, co nezištně radí nám, před operací, co nás čeká.
ad Jana: Jani, já do Plzně doporučení nepotřebovala, jen jsem prostě řekla, že tím trpím odmala a nikdy nepomohlo nic, že chození ke kožařovi jsem vzdala, že to nemělo smysl. Stačilo, že jsem jim jako argument ukázala zmáčené ruce:-(((. FAKT.
Bylo to v hrudní poradně v Plzni na Lochotíně. No a 14.října nastupuju...
Poštou mi přišlo, kdy mám nástup(v neděli) a co mám mít s sebou za vyšetření. Držím palce, ať se brzy objednáš. Dnes mě docela mrzí, že jsem na konci května nejela rovnou do Prahy, mohla jsem to mít za sebou, byla jsem čerstvě rozhodnutá a odhodlaná, teď mnou cloumají pochybnosti, jestli je to FAKT nutný, asi to znáte sami:-(. JE to nutný!!! Takhle žít nechci. V Plzni byly dlouhé čekací doby kvůli tomu, že přes prázdniny neoperují, tak proto až říjen.
Zatím ahoj:-))))

Jana (Po, 13. 8. 2007 - 11:08)

Ahoj Míšo! I já Ti chci poděkovat za tuto diskusi. Ani nevíš, kolika lidem tady pomáháš - svojí přítomností, příspěvky atp. I když možná víš..., každý kdo si tím prošel, ví jaké je nadměrné pocení peklo. A vůbec všichni, co sem přispíváte - DÍKY!!!
Mám na Vás dotaz, nemáte někdo kontakt na nějakou super kožařku v Plzni, která by na mě, v případě, že bych se odhodlala k operaci nekoukala jak na blázna? Víte, jak to chodí...Nejlépe soukromou, protože okresově nespadám úplně pod Plzeň. Díky.

SM (Čt, 9. 8. 2007 - 12:08)

Ahoj Míšo, musím tě pochválit, že to byl moc dobrý nápad, založit tuto diskuzi, alespoň člověk vidí, že v tom pocení není sám a hlavně!!! - že je nějaké řešení. Úplně si umím představit, jak si šťastná,že už máš tu operaci za sebou (ikdyž s komplikací - hlavně, že ti to dobře dopadlo). Chtěla bych už také zažít "mít to všechno za sebou a být v pohodě". V září se určitě ozvu, zatím ahoj a díky. S.

SM (Čt, 9. 8. 2007 - 12:08)

Ahoj Míšo, musím tě pochválit, že to byl moc dobrý nápad, založit tuto diskuzi, alespoň člověk vidí, že v tom pocení není sám a hlavně!!! - že je nějaké řešení. Úplně si umím představit, jak si šťastná,že už máš tu operaci za sebou (ikdyž s komplikací - hlavně, že ti to dobře dopadlo). Chtěla bych už také zažít "mít to všechno za sebou a být v pohodě". V září se určitě ozvu, zatím ahoj a díky. S.

SM (Čt, 9. 8. 2007 - 12:08)

Ahoj Míšo, musím tě pochválit, že to byl moc dobrý nápad, založit tuto diskuzi, alespoň člověk vidí, že v tom pocení není sám a hlavně!!! - že je nějaké řešení. Úplně si umím představit, jak si šťastná,že už máš tu operaci za sebou (ikdyž s komplikací - hlavně, že ti to dobře dopadlo). Chtěla bych už také zažít "mít to všechno za sebou a být v pohodě". V září se určitě ozvu, zatím ahoj a díky. S.

Michaela (St, 8. 8. 2007 - 14:08)

Ahoj SM,
ta Michaela co tuto diskuzi založila a píše sem jsem pořád jen já :o)
Já byla na operaci loni v listopadu v Plzni. Spokojená jsem v podstatě byla, myslím, že místní doktoři jsou opravdu odborníci. S propíchnutou plící jsem samozřejmě spokojená nebyla, ale je to riziko operace a může se to stát kterémukoli doktorovi. Jen si říkám proč se to stalo zrovna mně? :o) Zajímavé je, že z tolika lidí co operaci podstoupili jsem zatím jediná (a to je dobře). A na závěr SM, na operaci se těš, opravdu Ti změní život k lepšímu. Napiš až budeš mít nějaké novinky. Ahoj

Reklama

Přidat komentář