Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

martina (So, 18. 7. 2009 - 14:07)

jo a jinak tyhle potize jsem tez mela uz od mala, i v tom nejvtsim klidu a stres z toho az nasledne..sestra moje ma zas nadmerne poceni v obliceji, tata na trupu..se to u nas dedi..

martina (So, 18. 7. 2009 - 14:07)

ahojky, je to rok od operace, tak je nacase napsat zazitky s odstupem toho roku. byla jsem v Motole. operoval MUDr Simonek, veskery personal bych pozlatila a zaramovala. jsou bezva jak co se tyce pece tak pristupu k pacientum.na konzultaci jsem byla u prof. Pafka, bez jakyhokoli doporuceni, jen mi podal ruku, rekla jsem mu, ze mi na to nic nezabira a za 14 dni jsem sla na operaci, o prazdninach, aby mi to nekomplikovalo skolu, vysli max vstric. ani na JIP jsem nebyla, zadnej dren, zadny analgetika nebyly potreba..malinkej preumothorax, ale zadna hruza, ani ty bolesti, nic, co by se nedalo vydrzet..2+2 maly jizvy, tyden po operaci jsem jela na kole vytahovat stehy..:-)pred operaci jsem mela problemy s pocenim a nedokrvovanim nohou a rukou a i v podpazi jsem se potila vic nez beznej clovek. pred operaci se me ptali,jestli chci, aby to melo ucinek jen na ruce nebo i na podpazi. vzhledem k tomu, ze jsem tehda cetla neco o tom, ze prerusene nervy mohou opet srust, tak jsem si rikala, at toho radsi pretnou vic a rekla jsem, ze i na podpazi, i vzhledem k tomu, ze mam zemestnani, kde ty ruce potrebuju denodenne . hned po operaci jsem mela ruce i podpazi uplne suche az presusene, teple, rostou mi nehty..oblicej este sussi nez driv (i kdyz i pred operaci byl suchy (potil se jen pri sportu, ted ani pri sportu ne), ma konecne zdravou barvu, ne jak pred tim, kdy to vypadalo, ze budu kazdou chvili zvracet..:-) s odstupem toho roku ruce furt stejne, si je musim kremovat :-),podpazi pri vedru, sportu jak normalni clovek, kompenzatorni poceni ve velkem vedru a sportu na hrudniku, brise a zadech (vic nez beznej clovek), v tomhle vedru mam ten trup kolikrat uplne mokrej, lehce stehna a lytka, resim to sprchou, moirovyma trickama a rychleschnoucim vzdusnym oblecenim a zas az tak me to nevzrusuje, za normalnich podminek bez problemu. resim to sprchou, moirovyma trickama a rychleschnoucim vzdusnym oblecenim. a nohy furt stejny.. nevim, jestli ta operace byla se svorkama nebo bez, psala jsem do Motola email, ale asi jim nefunguje..
celkove zhodnoceni - jsem fakt rada, ze jsem na tu operaci sla. zpetne bych si tu operaci nechala udelat v mensim rozsahu, aby ruce, predlokti, paze a oblicej nebyly presusene, potily se ve vedru a sportu jak normalnimu cloveku s tim, ze by to kompenzatorni poceni bylo mensi..ale to bylo my svobodne rozhodnuti. jsem stastna, ze ta moznost operace v CR je a vdecna za vsechny lekare a sestricky, kteri se na tom podili. a taky dik Lenci z teto diskuse, ktera mi pred operaci ochotne a vycerpavajicim zpusobem podavala veskere informace!

Zdenka (Pá, 17. 7. 2009 - 19:07)

Jani,

a ještě jsem zapomněla:
Tento zákrok se provádí tuším,že na chirurgii,ale na normální,jako se operují sl.střeva,žlučníky..atd..předpokládám,že né..
Pravděp.tento zákrok provádějí na nějakém specializovaném chirurgickém pracovišti-někde na netu jsem snad i četla,že na hrudní chirurgii,či,tak nějak..a ta asi není všude..
Ještě jednou moc DÍKY,Z:-))

Zdenka (Pá, 17. 7. 2009 - 19:07)

Ahojky Jani!

moc Ti děkuji za vyčerpávající odpověďi na mé dotazy.
Mile mě překvapilo,že zákrok hradí pojišťovna,protože nemám zrovna peněz nazbyt a tento problém mě opravdu velmi tíží..

K těm bolestem:jak jsem Ti psala,jaké jsem měla teď problémy..první dvě operace byly gynekologické...lékaři i sestřičky,jak na JIP i na odd.byly super,na bolesti mi okamžitě nasadili kapačky a během pár minut byla bolest snesitelná..

Jenže pak se mi v těle rozjel zánět,našli mi absces pod játry..museli mě přeložit na chirurgii,kde jsem prodělala další dvě operace,při té poslední mě museli šmiknout..
Po probuzení jsem měla děsné bolesti a nějak to neřešili,jen dvěmi opiátovými injekcemi po 6 h..takže na chvilinku bolest odezněla a pak to bylo zase peklo..
Divím se,proč mi tyto léky nedali do kapačky,účinek by byl pozvolný,bolesti bych sice měla,ale snesitelné..jak píšeš Ty..
O to horší to pro mě bylo překvapení,hlavně chování sestřiček,protože jsem před dvěma roky byla na chirurgii v Praze v Krči- slepé střevo a byla jsem moc spokojená,ale teď to bylo učiněné peklo..
Naštěstí mě dva dny po operaci přeložili zpět na gyndu,na jednu stranu jsem byla ráda,sestřičky i doktoři fakt moc SUPER..a za těch 6 týdnů jsem je vechny znala i celými jmény..na druhou stranu jsem se ale divila,neboť po gynekolog.stránce jsem již byla v pořádku..ale vypadla jsem z toho pekla..
Proto se teď bojím každé velké bolesti..

Jani,

omlouvám se nejen Tobě,ale i všem lidičkám v této diskusi,že jsem se rozepsala i o jiných mých problémech,ale to kvůli těm bolestem..
Na té chirurgii mě fakt dodělali..

Ještě se Tě Jani zeptám:jak dlouho asi probíhá konzultace s lékařem..a co vše Ho zajímá..? A jaká je objed.lhůta na konzultaci a pak na případný zákrok?
Vím,že to je na každém pracovišti trošku jinak..ale jen tak přibližně..
Díky moc a zdravím Tebe a vechny lidičky,Zdenka:-))

Michal (Pá, 17. 7. 2009 - 18:07)

Ahoj Jano,
chtel bych se zeptat, jestli ti delali obe ruce zaraz nebo nejdriv jednu ruku, a pak druhou ruku, bylo tady napsano, ze kdyz se operuje nejdriv jedna ruka, a pak druha, tak ze to tak neboli, diky za odpoved

Jana (Pá, 17. 7. 2009 - 13:07)

Ahoj Zdenko,
pokusím se zoodpovědět tvoje otázky:
Nevím jak v jiných nemocnicích, ale do FN Olomouc jsem se sama objednala k panu doktorovi na konzultaci. Pro jistotu jsem si byla pro doporučení u své praktické lékařky, ale myslím, že by ani nebylo třeba. Takže u specialisty se léčit nemusíš. Pojišťovna zákrok hradí. Efekt se u mě dostavil okamžitě - první 2 dny ruce úplně vyschlé, teď je mám jako každý "normální člověk" - tzn.suché ale v těchto vedrech se i trochu zpotí - opravdu se ale nejedná o kapky nebo stékání potu. Prostě úplně normální. Rekonvalescence bude patrně trochu delší. Jak jsem již psala, v nemocnici jsem strávila zhruba týden, momentálně mě bolí na hrudníku a mezi lopatkami, což chce asi čas. Z předchozích příspěvků jsem se dočetla, že by to mělo tak za měsíc vše odeznít. Jinak se sestřičkami z Olomouce jsem byla naprosto spokojená. Mladý personál, samý úsměv. Především mě zachránily sestřičky a milý zdrvotní bratr na JIP. Jizvy jsou celkově 3+3 - 2 po laparoskopii a 1 po drénu. Jsou ale opravdu malé, takže to je úplně to nejmenší. Mějte se pěkně :-)

Jaja (Pá, 17. 7. 2009 - 11:07)

Ahoj všem, díky za informace v této diskusi. Chvíli mi trvalo všechno přečíst, ale teď už začínám vážně o operaci uvažovat. I když některé příspěvky mě spíš trochu vyděsily... Nejblíž mám nemocnici v Brně, ale po všem, co jsem přečetla, je mi sympatičtější FN v Olomouci. Vy, co jste tam byli nedávno, můžete mi prosím napsat, kolik máte jizev? Dřív psal každý 3+3, ale teď vidím i příspěvky 2+2. Nechystáte se tam taky někdo během prázdnin nebo třeba v září? J.

Zdenka (Čt, 16. 7. 2009 - 19:07)

Ahojky Jani,

Tvůj příspěvek mě velmi zaujal,vůbec jsem netušila,jaké jsou po této operaci problémy,jaké popisuješ...
Já mám veliký problém v tom,že se velmi potím"pouze"v podpaží,ale i tak je to děs...ať je horko,či zima...
Už jsem vyzkoušela snad všechno,i tolik zmiňovaný Driclor,ale vše mi pomohlo jen na chvilku,ani né měsíc...
Nejlepší efekt měl Driclor,zezačátku jsem byla velmi nadšená,ale zase jeho účinek slábl,až se vytratil úplně...
Hygienu dodržuji,podpaží si holím,mohu-li,několikrát za den se otřu mokrou,či vlhkou žínkou...
Nemluvím o tričkách,které jsem zničila,protože žlutavé lívance od potu nejdou ani vyprat...
Přiznám se,že jsem se u žádného lékaře neléčila,už jsem vzdala i kupování různých přípravků proti pocení...
Mám pocit,jako by si můj organismus vždy po nějaké době-právě do toho měsíce vytvořil na každý přípravek rezistenci...

Kolikrát mi pot stéká od pod paží až dolů po velkých kapkách a už nic nepomáhá...
Trička musím nosit tmavších barev a kyž si náhodou vezmu elastické,tak do hodiny prostě smrdím potem...

Tak Tě prosím o odpověď na pár otázek:
Musím se před tím léčit u nějakého lékaře a když,tak u jakého specialisty?
Když bych se rozhodla operaci podstoupit,musím mít nějaké doporučení a od jakého specialisty?
Hradí zákrok pojišťovna?Za jak dlouho se efekt dostaví a jak dlouho trvá rekonvalescence?

Akorát já bych musela pravděp.do Prahy,jsem ze středočeského kraje,takže Olomouc je pro mě dost daleko...
Akorát nevím,kam,teď jsem věla velké břišní problémy-4 operace během 5týdnů...laparkou to nešlo,ve finále mě museli říznout a po probuzení jsem měla šílené bolesti...ale sestřičky mi ještě vynadali,když jsem bezmocně ležela na lůžku,že mi nic dát nemohou a že to určitě není úměrné mému"divadlu"...a já mohla bolestí zešílet...
Po operaci mi sice něco dali,účinek byl asi 2h.ale pak už se nikdo nenamáhal...
Bolestmi jsem nemohla ani na chvilku usnout...tak to je jediné,čeho se nejvíce obávám...nesnesitelná bolest...
Jinak,kdyby to šlo tak,jako u Tebe,tak bych se přeci jen tolik nebála a byla bych klidnější...
Někde prostě na bolesti kašlou,je to nepálí a ať si to pacient vytrpí...

Promiň,že jsem se tak rozepsala,ale budu moc ráda,když mi odpovíš na mé otázky,případně ještě doplníš nějaké další info...i když ve Tvém příspěvku je snad uvedeno úplně vše...
Ale to hnusné pocení už mi vážně dosti ztrpčuje život...čím dál víc...
Tak držím palečky,hlavně,aby efekt byl trvalý...
Děkuji Ti za odpovědi a všem přeji brzké vyřešení tohoto velmi nepříjemného problému...:-)Zdenka :-)

Jana (Čt, 16. 7. 2009 - 14:07)

Pokud by se chtěl někdo na něco informovat, ráda zodpovím. Mějte se krásně :-)

Jana (Čt, 16. 7. 2009 - 14:07)

Ahoj, dnes mě propustili z nemocnice po hrudní sympatektomii a jak jsem slíbila, musím vám napsat své zážitky. Pokud bych věděla před operací, do čeho jdu, asi bych si to rozmýšlela déle, ale nakonec bych do toho asi šla znovu. Asi každého zajímá, jak to vypadá po operaci, tak tedy: Jakmile jsem se probudila na JIP - bolest na hrudníku, jakou jsem ještě nikdy nezažila. Člověk má pocit, že se udusí a je to strašná bezmoc. Naštěstí sestřičky ve FN Olomouc byly opravdu super. Ihned mě napojily na kapačky a pravděpodobně mi daly nějaké léky, takže během 10min největší bolest ustala. Celý den jsem se pak musle strávit na postely. Z každé strany pod paží mám 2 malé jizvy (asi 0,5cm), ptž operace se provádí laparoskopicky. Také je na každé straně vyveden z hrudníku drén, který odvádí tekutinu a pomocí kterého pak musíte dostat z plic přebytečný vzduch, proto jsem byla 5dní napojena na odsávání, což je opravdu bolestivé. Další den po op. mě nutili vstát - je to prý nejdůležitější, rozhýbat se a hl.znovu rozvinout plíce. Takže během následujících dní musíte chodit, z hluboka dýchat a dýchat do balonku nebo stříkačky. Jakmile je vše OK, drény se vytáhnou. Tak abych to shrnula: operace a celý průběh po je opravdu velmi bolestivý, ale dá se přežít a když se teď podívám na své ruce a ty jsou opravdu suché, nepotí se ani v tom horku a prozatím jsem se nezačala potit na jiném místě, říkám si, že bych do toho šla znovu. Takže všichni potílci, seberte odvahu a jděte do toho - opravdu to stojí za to :-).

Eva (St, 15. 7. 2009 - 18:07)

Anet držím pěsti a těším se co napíšeš,taky bych šla nejradši do Prahy.

Návštěvník (St, 15. 7. 2009 - 16:07)

Chcete zhubnout? ...... Poradíme....
Máte zdravotní potíže?....Pomůžeme...
7denní kurz hubnutí a pomoci zdarma na váš mail
www.snama.cz/dieta

Anetta (St, 15. 7. 2009 - 14:07)

Ahoj, tak jsem se taky odhodlala k hrudní sympatektomii, jelikož moje ruce a nohy jsou v tomto dusnu opravdu neustále úplně mokré, však to tady nemusím rozepisovat-znáte to:).Taky budu průběžně podávat info.Chystám se zavolat do FN MOTOL, slyšela jsem, že jsou asi nejlepší a mají profesionální přístup.Už se těším, až budu moci normálně používat svoje ruce:P
Všem přeji též hodně štěstí

Robert (St, 15. 7. 2009 - 13:07)

Čus Ondro.

Debil rozhodně nejsi!!!

Jsem moc rád,že jsi napsal.

Prosím Tě,řádně se informuj na pocení
obličeje.Nevím zda v této oblasti
sympatektomie zabírá,ale dle předchozích
příspěvků do diskuse(od našich "soupotníčků")
by též zabrat měla.

Je moc fajn,že máš ruce v pohodě.

Jinak je tato metoda plně hrazena
pojišťovnou,jen se informuj zda
ji hradí všechny České pojišťovny.

Moc Tě zdravím a napiš,jak jsi pořídil.

Držím pěsti ať máš Štěstí.

Robert:-))

Ondra (St, 15. 7. 2009 - 10:07)

jsem to ale debil přiSpívá

Ondra (St, 15. 7. 2009 - 10:07)

Taky držím palce Robe:-)
Ještě mám taky dotaz, jak je to s pojištovnou, přizpívá na to?? 10 000Kč asi neseženu, ale potím se v xichtě tak, že promočím durch jedny pap. kapesníky za 5 min rozhovoru:-((
Ruce mám suchý...
Díky za odpověď

Robert (Út, 14. 7. 2009 - 10:07)

Ahoj Evíku.Moc díky za držení pěstiček.

Prozatím se mě z Motola neozvali ani mě
nedorazil potvrzovací e-mail,takže jej
zřejmě zatím nečetli.

Pokud se neozvou max.do Pátku,zavolám
jim.Tel: 224 438 001 - sekretariát.

Také to může být způsobeno nesprávně
zadanou adresou.Napsal jsem totiž
chirurgie"fnmotol.cz(byl sice úspěšně
odeslán ale asi na centrum).

Správný e-mail III.chirurgie"fnmotol.cz,
takže jsem jej před chvílí přeposlal
a uvidíme.Též byl úspěšně odeslán.

Po konzultaci a následném doporučení
na předoperační vyšetření od mé praktické
lékařky mě sama velmi vřele doporučila
právě FN - Motol,Praha 5.

Navíc teď v létě je daleko kratší doba
na obědnání.Jedna naše "spolupotnička"
psala do diskuse loni touto dobou,
že zavolala na sekretariát a za čtyři
dny šla na vyšetření.

Moc Tě zdravím,měj se krásně a piš.

Já budu průběžně podávat info.

Zdravím též všechny ostatní z nás.

Váš Robert:-))

Eva (Po, 13. 7. 2009 - 20:07)

Ahoj, držím pěsti Roberte.
Díky za to info, jen bych ráda věděla jaké to tam je,ptž přeci jen všichni pěli chválu na Prahu tak bych radši šla tam :)
Měj se

Robert (Po, 13. 7. 2009 - 08:07)

Zdravím vás Člobrdíčkové.

Včera jsem odeslal e-mail na předoperační
vyšetření na klinice Motol,Praha 5.
(chirurgie"fnmotol.cz).
Nyní čekám na odpověď.Pokud se tak nestane,
zavolám telefonicky přímo na sekretariát.

Prosím,držte mě pěstičky ať vše dobře
dopadne.

Moc vás zdravím a přeji všem odvážným
mnoho zdaru.

Váš Robert:-))

Marketa (Ne, 12. 7. 2009 - 22:07)

Zdravim vsechny, predevsim Janu, kterou ceka operace v Olomouci - stejny pan doktor me operoval pred temer 6 lety (to je neuveritelne, kolik let uz uplynulo). Napis, jak se Ti dari po operaci!
Zdravim,
Marketa

Reklama

Přidat komentář