Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

Mima (Út, 28. 9. 2010 - 19:09)

Milá Simčo.Tatínek zřejmě nic takového nezažil,tudíž se nediv že nechápe a má o tebe starost.Ovšem jak píšeš o myšlenkách na sebevraždu,to už není žádná legrace.Nevím kolik Ti je přesně let ale zatím bych Ti doporučila vyhledat(sama) pomoc u psychologa aby se Ti ulevilo alespoň částečně psychicky.Až Ti bude 18let vyřiď si operaci bez vědomí rodičů a s lékaři si dohodni termín kdy třeba rodičům sdělíš že jedeš například na pár dní s kámoškou,přítelem,partou někam ven.Vymyslet se dá cokoliv a celou operaci si pak můžeš třeba nechat sama pro sebe jako tajemství.Hlavně nevěš hlavu,nezoufej,dočkej času a neboj se prozatím navštívit psychologa.Je jich mnoho.Nevím kdy se zase dostanu na tyto stránky protože píši od známých a sama internet nemám.Já jsem po operaci 2 roky a až na pár maličkostí všechno a hlavně ruce pořádku.Nevěděla jsem vůbec že tyto stránky existují ale odkázal mě na ně můj doktor.Nemám čas vše přečíst ale nestačím se divit kolik lidí má tyto potíže.Osobně jsem se ještě s nikým nesetkala.Zřejmě se to lidé snaží všemožně skrýt a zcela to chápu.Já jsem totiž dělala to samé.Mějte se všichni co nejlépe a snad někdy příště zase napíši.

Simča (Pá, 24. 9. 2010 - 17:09)

Ahojky. Já mám s pocením velký problém, dala bych nevím co za to podstoupit tuto operaci. Nejvíce se mi potí ruce, pak podpaží, záda i nohy, ale ty ruce nejvíc. Jenže na operaci nemůžu jelikož mi nebylo 18 a tatínek mi řekl že v životě mě něco přeřežou jen jednou a že by za me určitě nic nepodepsal jako že nejsem plnoletá a na mou odpověď že až mi bude 18 tak žádnej podpis potřebovat nebudu a na to mi odpověděl že dokud bydlím pod jeho střechou tak nic takovýho nebude. Jsem už z toho fakt zoufá a občas i přemýšlím o sebevraždě...

Stepan (Čt, 23. 9. 2010 - 20:09)

Ahoj Milane,
ruce a taky...Ahoj mám stejný problém, pocení rukou je můj velký problém a také se bojím kohokoli dotknout protože hodně lidí reaguje hodně špatně. Tehdy se za to opravdu stydím a chtěl bych si pořídit iontoforézu. Poradí mi prosím někdo kde ten přístroj mám sehnat? Budu rád když budete psát na email [email protected] ... tam se koukám deně. Díky předem a doufám v pomoc :)

Eva (Čt, 23. 9. 2010 - 09:09)

Ahoj lidičky, tak mám konečně trochu času tak i já přispěju do diskuze svými zkušenostmi.
Tak na podruhé se mi konečně podařilo operaci podstoupit :) Byla jsem v nemocnici u sv. Anny v Brně, operoval mě Mudr. Veselý a byl výborný. Každý den mě chodil třikrát denně kontrolovat jak mi a jestli mě něco nebolí. Paní, která tam se mnou ležela a byla po operaci žaludku svého doktora viděla jen na sále a pak už více ne. Proto jsem s příštupem pana doktora velmi spokojená a doporučuji ho.
Sestřičky v nemocnici také skvělé, jak na JIP tak na oddělení. Moje operace trvala hodinu a třičtvrtě, všichni se mi před uspáním na sále představili, řekli mi co mě čeká a zbytek už si nepamatuji :) hrudní drény jsem měla jeden den a druhý den po vytažení jsem šla domů takže jsem tam ležela asi 3 a půl dne :) Po vyndání drenů nemám vůbec žádné bolesti ale dávám si pozor a šetřím se.
Jinak ruce se mi vůbec nepotí, podpaží taky ne a zatím se mi nepotí ani nohy takže já jsem nadmíru spokojená, jen se trochu bojím, jak to se mnou bude v létě až se dostaví komp. pocení :/ Mějte se všichni moc hezky a vám, které to čeká přeji hodně štěstí ;)

Zdenda (Út, 21. 9. 2010 - 20:09)

Zdenda: Co znamená zkratka...TCM je zkratka pro Tradiční Čínskou Medicínu, je to k ničemu.Myslím, že jsem byl první pacient v ČR který má klipy, protože nenašel jsem u nás nemocnici která by je používala a ani Homolka ne, jenže já měl obavy z toho Hornerova syndromu a proto mi dali klipy.Díky šetrnosti zákroku si myslím, že už je budou dávat pořád.U klipů není takový komp. pocení.Jestli mají klipy menší efekt na ruce nevím, ale myslím, že ne.Já měl problém s pocením v obličeji a po operaci mám pořád úplně vysušený dlaně.Při zákroku který potlačuje pocení obličeje se zasahuje do oblastí kde je riziko již zmiňovaného syndromu větší.Tak na pocení dlaní by možná zvolili metodu vypálení, to fakt nevím.Ale na sobě vidím, že klipy fungujou dobře i na dlaně.To jak fungujou klipy jsem někde vyčetl na netu, myslím že to psal jeden hrudní chirurg z Bratislavské FN.

Jana (Út, 21. 9. 2010 - 10:09)

Zdenda: Co znamená zkratka TCM? A takže u nás se medota s titanovými klipy provádí? Myslela jsem, že pouze v zahraničí. Někdo tu ale psal, že ty titanové svorky mají pak menší efekt na ruce, myslím, že to byla překopírovaná odpověď rovnou od nějakého pana doktora. Je to pravda? Po 4dnech asi těžko soudit efekt operace, ale přesto se ptám, jak to vidíš s rukama.

Zdenda (So, 18. 9. 2010 - 09:09)

Tak se s Váma podělim o můj případ, byl jsem no horní hrudní sympatektomii.
Je mi 27 let a asi od 18 let se u mě objevila hyperhidroza obličeje, stačilo málo a spustilo se to, čím víc jsem to nechtěl, tím to bylo horší, ale to jistě znáte :-).Všechna vyšetření co jsem podstoupil a pokusy léčby k ničemu.Zkoušel jsem i TCM, všechny možný přípravky, stálo mě to dohromady desítky tisíc a k ničemu.Jestli nikdo má problém s pocením, sympatektomie je jediné řešení které pomáhá.Operace proběhla 14.9. a teď je to 4 dny po operaci a výsledek je lepší než jsem čekal.Tato operace pozitivně ovlivňuje poceni v podpaží, na dlaních a v obličeji.Právě na obličej má nejmenší účinek, asi 65-80%.Po probuzení jsem měl obličej v suchu, první a druhý den jsem po jídle cítil, že se mi slabě potí pravá strana obličeje, ale fakt jen slabě, už je to taky pryč.Kompenzační pocení se projevilo na nohách, to tak po 3 dnech z 85% ustoupilo.Před opearací jsem se potil nejvíce na obličeji, podpaží, dlaně, nohy v suchu.Mě to zatím na ten obličej funguje na 100%, chce to více času a příležitostí na vyzkoušení, mám z toho hodně pozitivní pocit:-).Mám myslím 2 titanové klipy na každé straně, metoda klipování je šetrnější a dá se zákrok vrátit do původního stavu pokud by došlo k nesnesitelnému komp. pocení a nebo třeba Horner syndrom(pokles očních víček).Funguje to asi tak, když se nerv přeruší klasickou metodou, mozek nedostává informace a tělo se snaží chladit jinde, proto komp. pocení.V případě kdy je nerv překlipován, tak si mozek myslí, že se potíte a potíte, ale přitom jste v suchu, protože nerv je díky klipům funkčně omezen.
Jinak operace proběhla v nemocnici Na Homolce a můžu jen doporučit ve všech směrech.Operoval mě doc. MUDr. Petr Štádler, PhD. http://www.prvnikrok.cz/detail-rozhovor.php?rozhovor=15
Hodně štěstí.

Eva (Po, 6. 9. 2010 - 19:09)

Ahoj lidičky...
Tak jsem se konečně dočkala svého nového termínu. Do nemocnice u sv. Anny v Brně nastupuji 16.9. Nenajde se tady někdo kdo jde také? :) Bylo by fajn neležet tam sama

Jana (Pá, 3. 9. 2010 - 14:09)

Ahoj všem.

Kdysi jsem tu také přispívala. O operaci uvažuji již několik let, přesto mě efekt druhotného pocení u této operace trochu brzí. Nepředstavitelně se bojím, že se tragicky zhorší pocení nohou, které mám strašné i bez tohoto zákroku. Zajímá mne také a toto je spíš otázka pro holky - zda jste se s doktory bavili ohledně toho, zda se stav druhotného pocení nemůže ještě několikanásobně zhoršit následnými hormonálními změny v těle (např. těhotenství, do budoucna pak klimakterium - kde je nadměrné pocení takovou normou i bez tohoto zákroku). Hormony jsou svinstvo...

A ještě taková malá prosba - kdo jste absolvoval operaci v Plzni, bylo by možné zaslat foto, jak vypadají Vaše jizvy, příp. i jméno operatéra? Jizvy by měly být někde v podpaží a pak někde..na klíční kosti? Pokud to není moc troufalé...prostě mě zajímá jak to vypadá. Děkuji moc. [email protected]

A ještě takový malý poznatek, kdo ty jizvy máte nějaké hodně moc nevzhledné po opce, nezkoušeli jste to vylepšit laserem? Říká se, že laser se má vyzkoušet na co nejčerstvější jizvy, jak už jsou moc staré, tak to moc nevylepší.

A ještě dotaz, můžete mi někdo říci nějakého plzeňského kožaře, který vám tu operaci opravdu DOPORUČIL? Já i když jsem si myslela, že jsem tu navštívila toho nejpovolanějšího z nejpovolanějších, tak se na to ani tento dr. stejně netvářil a to si myslím, že je to člověk, který se opravdu velmi vzdělává a je dost uznávaný.

Díky za vaše poznatky a příp. foto. Papa

Michaela (St, 18. 8. 2010 - 11:08)

Ahoj všichni bývalí i současní potílci :-)
Dnes to jsou přesně 4 roky, co jsem založila tuto diskuzi a téměř 4 roky od doby, co jsem byla na operaci. Musím říct, že mě opravdu těší, že je tato diskuze stále živá a že z ní tolik lidí čerpá informace a v první řadě dodává odvahu podstoupit operaci. Jen mě stále udivuje, kolik lidí tímto pocením trpí a já ve svém okolí neznám jediného potílka.
Nicméně jsem především chtěla napsat, jak to se mnou po těch 4 letech vypadá.
Pocení rukou je naprosto srovnatelné s ostatními "nepotílky". Ruce mám za normálních okolností krásně suché, jen v případě velké nervozity se začnou potit. Ani v horku se nepotí - což je výhoda. Daň, kterou jsem za nepocení rukou zaplatila je pocení zbytku těla. Odjakživa se mi potily i chodidla, ale v současnosti se potí jednou tolik než dříve. Stejně tak se mi hodně potí záda, břicho a při fyzické námaze v podstatě celé tělo. Při většině sportovních aktivit jsem vždy nejvíc zpocená z dámského osazenstva. Takže tato kompenzace je velice nepříjemná, nicméně stále o dost lepší než pocení rukou. Také bych řekla, že od operace mám rozházenou termoregulaci :-) Když je horko, tak je mi mezi prvními vedro a začnu se potit. Naopak v chladných dnech mi je zase jako první zima... ledové nohy mě trápí stále. Máte někdo po operaci stejné stavy?
Lehká necitlivost v oblasti prsou,kterou jsem po operaci měla, vymizela cca po 3 letech, dnes již o ničem nevím.
A na závěr se musím zmínit o jizvách, které mám opravdu ošklivé. Na každé straně 3 jizvy do křížku, které jsou bílé a hodně vystouplé (ač jsem od začátku prováděla masáž...) Ale naštěstí to je patrné pouze v plavkách a v tílkách.
Každopádně tímto nechci nikoho od operace odradit, já bych na ní šla znovu a všem "nešťastníkům" ji doporučuji. Myslím, že by bylo zajímavé, kdyby se se zkušenostmi přidal někdo další z operovaných před více lety.

Tomas (Po, 16. 8. 2010 - 16:08)

zdravím, chci se zeptat, jestli by někdo nekoupil tento přístroj http://www.pharmabiotech.cz/iontoforeza.htm na půl, že bysme si to vyměňovali, když tak pište na [email protected]

marypopins (Ne, 8. 8. 2010 - 08:08)

Zdravim vsechny,kteri maji problemy s pocenim dlani a chteji ho vyresit.
Dlane se mi potily co si pamatuji odjakziva a opravdu hodne,v lete v zime...pot mi z rukou i kapal,ale naucila jsem se s tim zit a stale cekala,ze to jednou skonci,jelikoz v nasi rodine je to dedicne a vsem to po puberte prestalo...mne bohuzel ne...
Posledni dobou uz jsem byla opravdu zoufala a prave zde jsem narazila na informace ohledne hrudni sympatektomie.Dnes jsem presne 3 dny po operaci a citim se skvele.Ruce se mi vubec nepoti,prave naopak,porad je mazu kremem,jak je mam suche:o)Co se tyce kompenzatorniho poceni,tak to jsem pocitovala pouze v nemocnici hlavne na zadech,ale ted uz zadne problemy nemam...samozrejme je mozne,ze se znovu poceni na jinych castech tela objevi,ale s tim jsem pocitala a oproti neustale mokrym a napuchlym rukam je to jen maly problem,ktery me rozhodne nijak neomezuje.
Operace se provadi,jak bylo spravne receno laparoskopicky s prerusenim prislusnych struktur harmonickym sklapelem,takze to nekrvaci a pooperacni adaptace je rychlejsi...bolesti jsem mela v den operace a nasledujici den,protoze jsem mela na kazde strane hrudni dreny,ale s leky proti bolesti se to dalo zvladnout.Ted mam klidovy rezim a mensi bolesti mam jen pri hlubokem nadechu,ale opravdu vubec niceho nelituji,jsem stastna,ze jsem se o tomto reseni dozvedela a vsem nestastnym lidem ho vrele doporucuji.
Jeste bych snad jen napsala jak probihala cela cesta az k operaci.
Po precteni prispevku na teto diskuzi jsem napsala email prof. Čapovovi na I.chirurgickou kliniku u sv. Anny v Brne. S nim jsem si domluvila schuzku a pred operaci byla potrebna vysetreni na koznim, neurologii a pracovnim lekarstvi-pletysmografii,pro vylouceni cevni poruchy. Pak uz jen predoperacni vysetreni interni a plicni...Celkove mi to vse trvalo necele 2 mesice,ale to jen proto, ze je obdobi dovolenych...
V pripade jakychkoli dotazu mi urcite napiste,rada je zodpovim.

Hanka (Čt, 5. 8. 2010 - 16:08)

Radanko, klobouk dolů, konečně víme, jak to je :-)) a že si pan docent našel čas, to je obdivuhodné, musí být strašně vytížený a přesto...dobrá práce!! :-)

Radana (Čt, 5. 8. 2010 - 15:08)

Ahoj všem, tak jsem napsala docentu Vodičkovi do Plzně dotaz ohledně těch tianových svorek a tady si dovolím zkopírovat jeho odpověď, abyste se také Vy dozvěděli, jaký je rozdíl mezi sympatektomií a svorkami. Citace: " Je pravdou, že provedení horní hrudní sympatektomie je možné pomocí nasazení titanových klipů na příslušný nerv a je také pravdou, že tento typ operace v Čechách není prováděn, alespoň mi to není známo. Většina pracovišť, včetně našeho, provádí tuto operaci technikou resekce, tj. odstranění určité části sympatického nervu, což je pochopitelně výkon nevratný. Pocení rukou pak téměř ve 100 % ustává, avšak u některých pacientů se může objevit jako důsledek tzv.kompenzatorní pocení v jiných částech těla (břicho, záda, stehna). To se pak poměrně špatně ovlivňuje. Na toto pacienty upozorňujeme a oni sami si musí rozhodnout, zda tuto operaci i při tomto riziku chtějí či ne. Metoda aplikace titanových klipů vznikla právě jako reakce na vedlejší důsledky operace, kdy při neúnosných vedlejších následcích lze provést reoperaci a titanové svorky odstranit, což posléze má vést k úpravě stavu, ale opět se bohužel objeví pocení rukou. Čili zase si musí pacient rozhodnout, zda chce klipy (nutno ještě doplnit, že s určitým menším efektem na pocení rukou), a pakliže dojde k nežádoucím vedlejším efektům, zda je chce odstranit, ovšem s návratem pocení rukou. Problematika je to tedy složitá a není podle mého názoru v současné době jednoznačné řešení, resp. doporučení. Naše zkušenost je taková, že pacienti, kteří u nás chtějí tuto operaci technikou resekce, mají takové hrozné potíže s pocením rukou, které je zcela sociálně vylučují, takže jim následné kompenzatorní pocení vadí daleko méně. Ovšem je to věc zcela individuální"

Jana (Ne, 1. 8. 2010 - 23:08)

Ahoj, našla jsem, že je možnost se zbavit pocení pomocí iontoforéze, tak by mě zajímalo jestli to někdo zkoušel a jestli to opravdu funguje, docela uvažuji o nákupu tohoto přístroje ( http://www.pharmabiotech.cz/iontoforeza.htm ) "není" to až tak drahé a je to bez operace, ale moc tomu nevěřím, že by to fungovalo

Tarari (Pá, 30. 7. 2010 - 20:07)

Jinak - pro zajímavost - 18.8. to budou již čtyři roky, co Michaela založila tenhle link... To to utíká, co? A kolik z nás za ty čtyři roky již na hrudní sympatektomii byla, že? A ještě jsem nečetla, že by někdo na operaci musel znova, protože se mu ruce začaly potit..... Všem všechno nejlepší!!!!

Tarari (Pá, 30. 7. 2010 - 20:07)

Ahoj, Haničko a všechny další "sušenky" Ty titanové svorky jsem určitě někde četla. Nevím to určitě, ale někdo asi říkal, že jde o "VRATNÝ" zákrok, že se ten nerv přecvakne tou svorkou a pokud by to nevyhovovalo, svorka se dá odstranit, ale nejsem si tím jistá. My, co máme klasickou hrudní sympatektomii máme nervy asi přestřižené, přerušené nebo nevím jak to jinak nazvat.... Kompenzatorní pocení přetrvává (v tomhle počasí ve velice únosné formě), prsa citlivá stále stejně jako bolesti zad. Ale ručičky tak krásně suchoučké. Zrovna tuhle se mi vřítil do kanceláře chlap a hned se mi sápal po ruce, aby se představil.... To blaho, když jsem podávala suchou ruku si nikdo, kdo nezažil "rybí mokrou" ruku, nedovede ani představit. Hodně odvahy všem, kteří o tom přemýšlí a spoustu spokojenosti těm, kteří to již podstoupili :-))

Hanka (St, 28. 7. 2010 - 19:07)

Tarari ahoj po dlouhé době :-) mluvíš mi z duše, musím se jen připojit, i mě to za to stálo a jsem šťastná, že jsem operaci podstoupila, a to i přes objektivní problémy a bolesti :-) Pro Radanu - nevím, tak detailně jsem si toho nevšimla, takže nemůžu říct, jestli to tam dřív bylo nebo ne... Spíš mě ale zaráží pojem resekce - to je přece "operativní odstranění části orgánu", takže kdyby to bylo jen scvaknutí těmi svorkami, asi by to nebyla resekce...a taky jak tam zmiňuje ty "periferní pahýly", tak zase přece periferní znamená "okrajový" nebo zakončení nějaké no a pahýl ten přece taky musí zůstat po něčem...a ten pahýl musí něčím ukončit, nemůže se ti to jen tak blimbat v těle...nevím...jen uvažuju selským rozumem, zkus si představit, jak ti přetne nerv a teď co s tím... třeba se pletu...nejjednodušší by bylo zavolat Pepovi Vodičkovi :-)))

Radana (Po, 26. 7. 2010 - 14:07)

Zdravím všechny. Hanka sem dávala na předchozí stránce odkaz na přednášku doc. Vodičky - já jsem na ni narazila cca před měsícem a pečlivě jsem ji četla. Teď jsem se na to koukla znovu poté co to sem Hanka dala a podle mě je tam teď přidán způsob ablace sympatiku a to: RESEKCE SYMPATICKÉHO PROVAZCE S NALOŽENÍM TITANOVÝCH KLIPŮ NA PERIFERNÍ PAHÝLY - SYMPATEKTOMIE. Je to tam na té stránce i zeleně zvýrazněno, tak nevím, ale podle mě to tam na 100% nebylo. Budu ráda, když se ozve Hanka, nebo někdo kdo to sleduje - jestli to tam dříve bylo nebo ne. Pokud je to čerstvé, tak to snad vypadá, že i k nám do Čech dorazil Způsob titanových svorek, jako je tomu na Slovensku. Nevíte o tom někdo něco? Neptal jste se na to někdo z čerstvě operovaných? Já se na to vůbec neptala, protože tady všichni tvrdí, že se to u nás zatím nedělá. Tak mám hned lepší náladu - svitla nám naděje. Někdo ze Slovenska sem dříve psal, že je při těch svorkách výrazně nižší komp. pocení.

SM (So, 24. 7. 2010 - 16:07)

Pro Tarari - prsa jsem měla citlivá na dotek docela dlouho, ale spraví se to určitě :o) a souhlasím s tím, že každý si to musí rozmyslet sám, je dobře, že tato diskuze existuje, aspoň si každej múže nastudovat, do čeho jde, s čím vším se může setkat....Tak čauky všem :o)

Reklama

Přidat komentář