Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

markéta (St, 4. 6. 2014 - 18:06)

Tak milí přátelé Radku a...Milá i nemilá Hanko,

to že tato operace ovlivňuje nejen přerušení (když se tak podaří)pocení, ale tento zásah ovlivňuje spoustu jiných věcí.. například u mě se tak stalo.. je to popsáno v těch článcích na které nemáš čas.. myslím, že velkým důkazem toho je, že ve Švédsku tuto operaci zakázali pro její obrovské kompenzační projevy.. tak asi není každý spokojený jako ty..

já s panem doktorem Pafkem mluvila a to minulý týden.. a zajímala se o možnosti rekonstrukci nervu sympatiku.. o tomto zákroku mi řekl primář, který mě operoval a našel na netu tuto operaci.. bohužel ani on ani pan profesor s tím nemají vůbec žádné zkušenosti.. oba to jsou jistě výborní specialisté a je na každém z nás, jakou možnost zvolíme..
ale je podle mě fér si tady říci zkušenosti po této operaci, které ani jeden z pánů nemají..
co mi nepřijde fér je, že Radka shazuješ ty.. a to jen pro jeho věk..??!! to mi přijde ubohé!! on má stejnou věc za sebou a svoje zkušenosti.. a je tak chytrý, že se snaží ostatním sdělit informace na které by jinak třeba nepřišli.. třeba s časových důvodů, nebo jiných.. lidem jako ty..
mně je 36 a dnes vím, že se dají věci řešit jiným způsobem a nevratný zásah do těla k nim rozhodně nepatří... protože ani pan profesor ani nikdo jiný nedokáže dopředu říct, jak na to bude kdo reagovat.. a protože na to někteří zareagovali hůř, snaží se to druhým předat.. mají totiž takovou SVOU VLASTNÍ zkušenost..

zkus se zamyslet nad tím kdo koho shazuje...

s pozdravem

markéta

Peter (St, 4. 6. 2014 - 17:06)

Hanka, Jirka cim viacej sa...a ja som asi tym deckom bol ked som vtedy isiel na tu operaciu, ale bola to moja najvacsia chyba v zivote, ktoru by som uz nikdy neurobil...

Radek (St, 4. 6. 2014 - 17:06)

Abych to uzavřel, není mi příjemné reagovat na negativní komentáře a útoky na mojí osobu. Po celou dobu jsem se snažil ostatní diskutující seznámit s riziky této operace, vlastními zkušenostmi s vedlejšími následky a také s příběhy ostatních + kontrolovanými studiemi na tohle téma (především v angličtině a to ne z důvodu, že bych byl zarytý prozápadní kapitalista ale pouze proto, že v češtině jednoduše dostupné informace chybí).

Jako alternativu jsem doporučil iontoforézu, kterou osobně používám a do určité míry mi pomáhá na zmírnění kompenzačního pocení. Pokud si poctivě projdete internetové zdroje na toto téma, přijdete k číslu asi 95% účinnosti na palmární a plantární hyperhidrózu. To je výborný výsledek vzhledem k tomu, že iontoforéza nemá žádné vedlejší následky.

Jestli má tedy někdo pocit, že tu jen píšu svoje zahořklé výkřiky, tak se mýlí. Používám ostrá slova pouze k tomu, abych akcentoval nebezpečnost této operace, neboť si moc dobře uvědomuji, že někteří nemají dostatečnou znalost angličtiny aby si zdroje, které jsem poskytl, prošli a nebo se jim je pročítat jednoduše nechce. To sice za předpokladu, že se na sympatektomii chystají v pořádku není, ale alespoň mají tu možnost. Já ji tehdy na tomhle diskuzním vlákně neměl.

Nemám co dalšího bych k tématu napsal, doktory jsem samozřejmě na problémy spojené se sympatektomií upozornil (co také více) ale vzhledem k tomu, že po operaci nedochází k žádnému kontaktování pacientů či testům, které by operujícím umožnily vidět "výsledky" své práce se nedomnívám, že můj názor budou bez dalšího reflektovat. Proto mi přijde jako nejsmysluplnější cesta varovat případné adepty na tuhle operaci tímto způsobem. Jestli se to někomu nelíbí, má na to samozřejmě právo stejně jako já mám právo sem psát o svých poznatcích. To je vše.

Peter (St, 4. 6. 2014 - 17:06)

Radku promiň, ale to, co tu...Hanka, Jirka cim viacej sa blizi leto, tym viacej ma desia nasledky tej operacie, tak prosim vas netrepte tu o nejakej uzasnej sympatektomii a Radek ma v umysle len to, aby si niekto dalsi mlady nepokazil zivot touto prekliatou operaciou. Ja mam po nej 6 rokov a lutujem toho ako nikto iny. Je to hnus byt v kozi, ktora sa nepoti, to chape aj decko na zakladnej skole ako sa ochladzuje organizmus potenim a preco sa clovek vobec poti.

Radek (St, 4. 6. 2014 - 17:06)

Radku promiň, ale to, co tu...Podpořit v čem? Tohle je fórum o sympatektomii, takže podpořit v rozhodnutí tuto oparaci podstoupit? To prostě nemůžu udělat z důvodů výše uvedených. Napsal jsem tu odkazy na mnohem víc než 4 případy, evidentně bez odezvy. Tohle byl jen demonstrativní výčet, ale prosím:

After an unauthorized sympathectomy, my complications are getting worse. As a result of an UNAUTHORIZED sympathectomy I have had the following.. The surgeon that does this was allegedly arrested last year on drug charges and allegedly lost his license to practice in that state but is now practicing in another state.

Sympathectomy complications
Cardiac Arrest, on ventilator another two times and almost a few others. Five cardiac ablations
SVT, Bradycardia, Irregular Heart,
Blood Pressure Regulation
Severe temperature regulation problems as you can see by photo attachment
Bladder and Bowel incontinence
Inability to enjoy things (Hard to explain), things such as beautiful flowers....
Inability to control stress reaction to heart (Flight or fight) Normal ANS cardiac response to stress, fright is severely abnormal.

Hello. I am currently 39 years old, 5’7”, and 150 lbs. On March 23, 2004, I had Endoscopic Thoracic Sympathectomy (ETS) surgery performed on me at the University of Maryland. I had this surgery performed because of the extreme heat and flushing I was experiencing in my upper body and face. Since childhood, this was a condition I suffered from and I felt the ETS surgery would fix my problem.

Since the ETS surgery, I have suffered numerous negative side effects. As time has passed, I have gradually noticed more and more negative side effects. It has taken me several years to truly realize the extent and magnitude of these negative side effects. I am putting into words a description of my damaged health condition so that you can realize the enormity of what I am experiencing.

The first and foremost negative side effect is the severe compensatory sweating (CS) from my upper chest and upper back. Basically, my body no longer has the ability to effectively adjust to variations in humidity and temperature. Here is a quick summary. Once the outdoor temperature hits 70 degree Fahrenheit, I feel the sweat start to trickle from my upper chest and upper back. At 80 degrees, the sweat turns into a steady trickle. At 90 degrees and above, the sweat flows from me like water from a tap. I can no longer release sweat from the nipple line of my pectoral muscle up to the top of my head. This is roughly a 1/3 area of my body. Instead, all my sweat is released through the lower 2/3 of my body. Approximately 70% of a person’s heat loss is through the head. Since I cannot sweat from my head, the rest of my body has to compensate, which puts strain on my body’s other systems. I constantly have to drink salt water because if I do not, I become dizzy from electrolyte loss. I actually find myself craving salt water similar to the way a hungry person craves food. Since salt water is not always available, I have to take Thermotabs, which are non-prescription salt tablets I obtain from the pharmacy. I do not like having to ingest these salt tablets because of the high volume of sodium, but I have no choice. If I do not, I will pass out. In addition, once the sweat starts flowing, my appetite becomes intense because of the massive amount of calories my body burns. When I perform even light manual labor in a slightly hot or humid environment, my appetite kicks into overdrive. I have to consume several thousand calories a day just to satiate my appetite and maintain my weight. If I do not, I will drop a couple of pounds of non-water weight in one week.

Another side effect I experience is that I can feel my heart rate fluctuate from the extreme demands being placed on my body. As a result of all this stress, at the end of the day, I feel fatigued - like I have ran a marathon. My body also behaves this way if it is cold outside and I am wearing a lot of clothes and exerting myself, such as shoveling snow, or if I am indoors and the temperature or humidity level is high, such as exercising in a gym. I cannot avoid this regardless of the environment. Before the ETS surgery, I never gave a second thought to excessive sweating. Like most people, I used to sweat like a normal person, meaning the sweat predominantly came from head and underarms. It was never a big deal. You work hard, you sweat, you experience some discomfort, then you eventually dry out – no big deal. Years ago, I went through Army Basic Training and Army Advanced Infantry Training at Fort Benning, Georgia, during the months of May to September. I later attended other military schools in hot weather environments. I have also performed extensive amount of outdoor construction. I know all about working outside in the heat and being uncomfortable. However, what I am experiencing now is far more severe – it is way beyond just feeling uncomfortable.

As a result of not being able to sweat from my head, I can go outside on a 100-degree day and my head will remain bone-dry. When I am outside and the temperature is hot, my scalp constantly dries out and itches. Due to the lack of moisture, my hair actually becomes so dry and brittle it feels like combustible tinder. If I stay outside in the heat for any prolonged period of time, my hair feels like it is ready to fall out.

During the warm/hot weather months, which in Maryland is May through September, I use the over-the-counter deodorant, Secret Clinical Strength, because it has 20% aluminum zirconium trichlorohydrex. This has not worked. During the warm/hot weather months, I also take prescription, Glycopyrrolate/Robinul – 2 mg, which was prescribed by you. This is an anticholinergic used to slow down my heart rate. I do not like taking this medicine because I already have a low resting heart rate of approximately 60 beats per minute. When I take Glycopyrrolate/Robinul, it drops my heart rate down to the lower 50’s. After taking the medicine, I can actually feel my heart rate slow down which is unnerving. When I try and run outside or work out, I feel like my heart is straining trying to pump my blood. In the past, I was prescribed the beta-blockers, Propranolol – 10mg, and Nadolol – 40 mg. As with the Glycopyrrolate/Robinul, neither of these medications were effective.

I also use the prescription liquid, Drysol, on the surface to my skin to close the pores because it contains 20% aluminum chloride. A negative side effect of the Drysol is that it greatly irritates my skin and causes me to itch constantly. It makes my skin highly sensitive and it feels like I have acid on me. It makes me want to scream. After applying it, I cannot wear clothing because the fabric of the clothing feels like sandpaper rubbing against my skin. It takes several hours for the pain and discomfort to go away. Luckily, after several applications of Drysol, my skin adapts and the Drysol becomes less painful to apply.

The Drysol is still no cure because when my body tries to sweat from the areas covered in Drysol, the skin gets red and lumpy because the sweat glands are highly stimulated, but cannot release the sweat trapped beneath it. Thus, the sweat is redirected to other areas of my body not covered with Drysol. During the warm/hot weather months, I can have Drysol on my upper back and upper chest and the sweat will flow out through my lower waist, thighs and feet. After working outside, my underwear, pants and socks will literally be waterlogged and I can wring out the sweat like water from a wet rag.

This wetness makes my skin raw. Last summer, I went for a hike with my backpack, and after less than a mile, my socks became drenched with sweat, even though I was wearing moisture wick-away sock liners under my socks. As a result, the friction from my boots wore the skin off the back of my heels. This skin damage to my feet has happened on a couple of other recent occasions when I went out hiking. I used to be an Infantry soldier and I know a little about hiking, boots and foot maintenance. I know for a fact that I should not lose skin off my feet after hiking only a mile, especially in boots that are broken in and fit my feet like a glove. However, when your feet get wet, this is what happens. Also, if I try and carry a backpack for any distance, my back instantly becomes drenched in sweat. If the pack has any significant amount of weight in it, the motion of the pack against my sweat-drenched upper garments will soon start rubbing away the skin on my upper and lower back

As for my clothes, when they become wet, my body cools off too quickly. If I am outside for any length of time, once the temperature drops, my body starts to chill. Imagine going swimming in your clothes then walking around at night - this is what I experience on a regular basis when I try and work outside on a summer evening after working outside during a hot summer day. Finally, the odor that emanates from my sweat-drenched clothes is horrendous. Moreover, because my feet are typically in a permanent state of wetness, I almost always have athlete’s foot. This results in scratching that sometimes becomes so intense I have to be careful not to break open the skin even further and create an infection.

Another negative side effect my body has suffered from the ETS surgery is that the skin on my hands is constantly dried out. This dryness appeared soon after the surgery and has never gone away. This dryness has resulted in the skin around my fingertips flaking and peeling, becoming grooved and fissured, and prone to nick

Hanka (St, 4. 6. 2014 - 16:06)

Radku promiň, ale to, co tu děláš, už nemá nic společného s pomocí ostatním lidem, kteří se o něčem rozhodují. 4 případy z kolika desítek tisíc??? To, co předvádíš, je nějaký druh zahořklosti nebo ukřivděnosti nebo osobní bolesti, kterou tímto způsobem transformuješ a ventiluješ, ale ostatním tím nepomůžeš... Možná by ses měl zúčastnit jiného fóra. Tímto za sebe diskusi končím, protože v ní nevidím další smysl. Jsi jak zaseklá deska, ať se napíše cokoli, vždycky napíšeš totéž...nelze se bohužel dobrat ničeho konstruktivního... Možná si to neuvědomuješ, ale lidi, kteří na toto fórum přijdou, už jsou sami tak dost nešťastní ze svého handicapu a potřebují spíš podpořit, aby věděli, že v tom nejsou sami a že i ostatní mají podobný problém...ale to, co tu píšeš, jim moc optimismu nedodá...

Radek (St, 4. 6. 2014 - 16:06)

Radku píšeš, že ses...Za výrokem, že mám o této konkrétní operaci víc informací, než docent, který mě operoval, si stojím. Nemám v úmyslu zde uvádět detaily o své osobě, ale můžeš věřit tomu, že s patřičným vzděláním a samostudiem to není nijak nepochopitelné. Pochopit fungování autonomního nervového systému není raketová věda. A dané vědecké články jsem samozřejmě svému operujícímu doktorovi (a dalším) poslal k diskuzi. Takže podle zpětné vazby mohu soudit, že o tom do detailu neví. Bohužel, je to tak. A nejsem konspirační teoretik.

Radek (St, 4. 6. 2014 - 16:06)

Tady další 4 případy lidí, co sympatektomii podstoupili:
Case 1

A 21 year old patient with a six month history of hyperhidrosis confined to the axillae had bilateral axillary skin excision. Some sweating persisted and in an attempt at definitive cure he underwent an uneventful TES of T2-4 bilaterally. The result was dry flaky hands, unbearable compensatory hyperhidro- sis of the trunk and gustatory sweating. He had not been warned of these sequelae.

Case 2

A 20 year old patient with a three year history of primary Raynaud’s disease had a conventional lumbar sympathectomy with good result. Six months later TES was performed to treat the hands. A pneumothorax was induced and a 10mm trocar introduced via the second interspace in the anterior axillary line. The view was “obscured by bleeding” so the operation was converted to a conventional open transaxillary approach. One litre of blood was found in the chest; an open sympathect- omy was done but at the end of the procedure the hand was dusky with no radial pulse. The subclavian artery had been torn; it was treated by oversewing the distal end and a subclavio-axillary interposition graft with saphenous vein. The patient required thirty four units of blood and fluid but recovery was straightforward. Arm function was excellent but the patient was distressed by the extensive scarring from “keyhole” surgery— namely median sternotomy, subclavicular, axillary, brachial and thigh.

Case 3

A 22 year old patient with a four year history of palmar and axillary hyperhidrosis was admitted for TES. The operation was performed under endotracheal intubation as an attempt at endobronchial intubation failed. The right side was uneventful. A small pneumothorax was induced by Verres needle into the left chest and the telescope inserted. However the view was poor so further gas was introduced. Almost at once the ECG showed bradycardia and inverted T-waves, which was treated by intravenous atropine. Oxygen saturation fell to 80% and blood pressure to 40mmHg. The gas was then released from the chest and the procedure abandoned. The patient failed to re-awaken and was transferred to Intensive Care where a brain CT scan suggested cerebral oedema. Weaning from the venti- lator was possible after temporary tracheostomy; prolonged neurological rehabilitation was necessary but the longterm consequences were considerable impairment of cognition and memory with emotional lability.

Case 4

An 18 year old patient with a six year history of palmar hyperhidrosis was admitted for TES. Under endobronchial anaesthesia the right side was performed un- eventfully. As CO2 was insufflated into the left chest the patient developed bradycardia, hypotension and hypoxaemia (O2 saturation < 70%). Release of the gas was delayed and at the end of the procedure the patient did not recover. After three days in Intensive Care brain stem tests confirmed irreversible cerebral damage and the ventilator was disconnected.

Eur J Surg 1998; Suppl 580: 33–35

Jirka (St, 4. 6. 2014 - 16:06)

Radku píšeš, že ses svobodně nerozhodl, tzn. že tě tehdy na sál někdo odvlekl? Jo a jinak myslím, že tím výrokem, že máš víc informací než docent, který tě operoval, sis tu u mnohých podřezal větev.

Radek (St, 4. 6. 2014 - 16:06)

V tomto příspěvku mluví doktor (praktický lékař), o tom, jak operaci před 2 měsíci podstoupil a co s ním udělala.

http://etsandreversals.yuku.com/topic/5760/Re-Post-ETS-on-2542014?page=-1

Aby bylo jasno, že ani vystudovaný doktor se nedokáže jen tak "svobodně" rozhodnout. Přeji příjemné čtení.

Radek (St, 4. 6. 2014 - 15:06)

Tak milí přátelé Radku a...Nemám v úmyslu reagovat na žádné osobní invektivy. Jen bych chtěl říct, že jsem se pro operaci "svobodně" nerozhodl, a to právě proto, že oni "doktůrci" - operoval mě docent fakultní nemocnice, sami opravdu neví, co ta operace obnáší. Kdyby to věděli - a že je ve vědeckých databázích informací dost, tak by ji nikdy neudělali. Jen tak mimochodem, hrudní chirurg != neurolog ani neurochirurg. Nemusím být doktor na to, abych měl o této operaci více informací, než doktor, který mě operoval.

Vzhledem k tomu, že jsem se před 6 lety rozhodl převážně na základě zdejší diskuze a až zpětně jsem se vlastně dozvěděl, co je tato operace vůbec zač, mi přijde lidské se o svoje poznatky podělit s ostatními. Pokud nemáš v plánu číst mé příspěvky z googlu jak je nazýváš, je to čistě jen tvůj problém. To ale neznamená, že by je před operací neměli číst ostatní. Dal bych nevím co za to, abych tuhle možnost měl také.

Mesiáš nejsem (a tohle označení mě pobavilo), jsem jen člověk co si o operaci zjistil sám dostatek informací na to, aby mohl používat v této diskuzi soustavně silná slova o tom, jak je "zvěrská", a to proto, že opravdu zvěrská je. Je na každém, jestli se rozhodně na základě informací nebo slepé důvěry. Já jen nabízím informace. To je vše.

Jirka (St, 4. 6. 2014 - 15:06)

Hanka ruleeeez!!!! Na to není co říct, souhlasím plně s jejím názorem! Ani já nejsem příznivcem toho strašit lidi jak to tu někteří dělají. Myslím, že to Hanka popsala dost přesně. Osobně jsem po operaci 4,5 roku a pouze tiše souhlasím s tím, co zde zaznělo. Ani dnes bych neměnil, jsem spokojený a operace mi vyřešila zásadní společenský problém i upravila situaci v mém tehdy již skoro rozbitém vztahu. Teplé a suché dlaně bych dnes neměnil ani za mnoho milionů.

Hanka (St, 4. 6. 2014 - 14:06)

A Markétko – ano, právě že bohužel znám někoho takového, kdo operaci z rozmaru podstoupil… A teď trochu sarkasmu: neee určitě nevím co je hyperhydróza - trpěla jsem tím jenom od mládí, tak jak bych o tom mohla něco vědět, že?
Nikdo přeci neřekl, že jsou mokré ruce horší než koláče potu v podpaží, ale jak se říká "potrefená husa se vždy ozve" - nebylo to přeci vůbec myšleno na Tebe a Tvůj příspěvek, tak moc nerozumím, proč na to reaguješ tak osobně? Chtěla jsem tím jen ukázat, jak se projevuje kompenzační pocení – že když tělu zabráníš potit se podpažím, tak to jde jinudy, třeba dlaněmi anebo zadkem anebo břichem, to je jedno… o tom byla celá ta informace. Nic víc v tom prosím nehledej.
A představu, co to obnáší, určitě taky nemám – to má jen Radek, ne? ?… A evidentně jsem se nad tím vůbec nezamyslela, jen jsem na tuto operaci čekala mnoho let, což moc prostoru k přemýšlení a rozhodování neskýtá, že? ? A můj jednodušší pohled na věc? Ten by svědčil o tom, že jsem sama jednoduchá, a to se tedy s dovolením ohrazuji. Ráda si poslechnu fundovaný názor, ze své práce jsem zvyklá přijímat názory ostatních, protože jinak to nejde, ale mám ráda jasné a fér argumenty, nikoli podpásové výkřiky. A ještě tě prosím - nehodnoť , jestli někdo ví nebo neví, když toho člověka neznáš – myslím, že s hyperhydrózou jsem si užila dost a mnoho let… Tím je řečeno vše.

Hanka (St, 4. 6. 2014 - 14:06)

Tak milí přátelé Radku a Markétko :-) vlastně už ani nevím, co k tomu všemu říct :-) tak asi postupně ke každému z Vás...

Radku pročetla jsem zpětně celé fórum a musím říct, že na mě působíš jako novodobý mesiáš, který sem byl seslán, aby všem řekl, jak "zvěrská" operace to je (toto jsou Tvá vlastní slova). Jak to tak vidím, tak máš lékařskou atestaci z hrudní chirurgie se specializací na neurochirurgii, jinak to není možné :-) Jestli je pro Tebe pan profesor Pafko jen tak "nějaký doktůrek", případně jen "obyčejný hrudní chirurg", pak k tomu dál není co říct. Nevážíš si kapacit v oboru a udílíš tu rady. Sám bys měl nejdřív říct, cos Ty dokázal, a teprve potom shazovat práci jiných. Je mi líto, ale v celé diskusi jsi nedoložil jediný případ, konkrétní případ, proč je to tak zvěrská operace a čím tak strašně zdraví ubližuje - a opravdu nebudu studovat Tvé vkládané odkazy z googlu, protože na to nemám čas. Podle mě máš nějaký osobní blok, který nesouvisí pouze s tou provedenou operací. Absolutně nemá smysl komentovat Tvůj výšplecht s legalizací drog, myslím, že už zacházíš příliš daleko. Jsi ještě hodně mladý, 24 let není žádný věk, tak třeba až ti bude 40 jako mě, budeš o určitých věcech uvažovat trošku jinak. A ohledně zbytku - ať si každý, kdo to tu čte, udělá obrázek sám... Jen mě tak napadá, jestli by nestálo za to domluvit se s pány doktůrky a obyčejnými hrudními chirurgy a trochu jim rozšířit obzory, třeba jim udělat pár přednášek, trošku je proškolit, objet ty nemocnice a říct jim o těch zvěrstvech, které páchájí... aby měli i oni ty informace, které tady na fóru máme k dispozici my...co ty na to? ;-)

markéta (St, 4. 6. 2014 - 11:06)

Ahoj Hanko, jsem rád, že...Ahoj Radku,

souhlasím s tvým názorem, že není dobré jen věřit doktorům.. né každý má takový rozhled co všechno ta operace může přinášet.. a mít dostatek informací může jen pozitivní vliv.. mně například doktor vůbec možnost svorky (pro případ, že nebudu spokojená) neřekl.. a to jsem byla na konzultaci 3x! přijdeš mi jako hodně inteligentní člověk, který to tady dokladuje různými odkazy na studie ze světa.. máš můj velký obdiv, že i když ti to přineslo potíže, chceš ostatním objektivně poradit.. ať má každý možnost dočíst se, co ty jsi všechno vyhledal.. pro mě škoda, že jsem to nenašla dřív.. přeji ti hodně štěstí!

pro Hanku!
..a ještě jednu věc - jestli jde někdo na tuto operaci z rozmaru, že se více potí v podpaží a tato operace má být pouze jakýmsi kosmetickým řešením, aby člověk nemusel používat speedsticky a deodoranty..
?????????????????

z rozmaru??????? znáš někoho takového? víš co je to hyperhidróza? a z jakého důvodu jsou mokré ruce horší, než mokré podpaží od lokte po žebra? podat někomu mokrou ruku se nehodí, ale chodit do společnosti s flekama přes celé rukávy se hodí?
myslím, že nemáš představu co to obnáší.. a ani si se nad tím evidentně nezamyslela.. pro mě to svědčí o tvém jednodušším pohledu na věc..

Monika (Út, 3. 6. 2014 - 21:06)

Ahoj Hanko, jsem rád, že...Radku, pleteš si už hrušky s jabkama, jak se říká, Hanka to napsala naprosto jasně, je fakt, že je to každého svobodná volba (ty ses snad svobodně nerozhodl na operaci jít?) a nemůžeš to srovnávat se svobodnou volbou brát drogy...už to podle mě moc řešíš. Hani, díky za příspěvek, konečně někdo kdo je s operací spokojený jako já :-)

Radek (Út, 3. 6. 2014 - 16:06)

...a ještě jednu věc -...Ahoj Hanko, jsem rád, že jsi s operací spokojená. To ale nemění nic na faktu, že operace je nebezpečný, drastický nevratný zásah do zdraví člověka. Napsal jsem k tomu spoustu komentářů, které jsem podložil lékařskými studiemi o nebezpečnosti této operace. Právo na názor samozřejmě máš, ale říkat že je to každého svobodná volba (s tím, že mnoho lidí jen slepě věří lékaři a vůbec si nedokáže uvědomit případné následky) je jako legalizovat tvrdé drogy i pro děti s tím, že je přeci svobodná volba každého jestli bere, nebo ne. Promiň, ale s tvým příspěvkem se bytostně nemůžu ztotožnit, protože VÍM, jaké následky tato operace nevyhnutelně přináší. Nejde tu o bolest po operaci, jde tu o naprosto nepřiměřený zásah do nervového systému.

Hanka (Út, 3. 6. 2014 - 09:06)

...a ještě jednu věc - jestli jde někdo na tuto operaci z rozmaru, že se více potí v podpaží a tato operace má být pouze jakýmsi kosmetickým řešením, aby člověk nemusel používat speedsticky a deodoranty, pak je to špatně! Pak samozřejmě nutně přijde rozčarování - dlaně do té doby suché se začnou kompenzačně potit a rázem je na světě problém! Tedy jedinou radu, kterou si dovolím dát lidem, kteří se rozhodují, zda ano či ne - zvažte dobře, nakolik je pro Vás současné pocení omezující. Pokud je pro Vás omezující natolik, že každá jiná varianta pro Vás bude jenom lepší, pak na to jděte. Víc netřeba říkat...

Hanka (Út, 3. 6. 2014 - 09:06)

Ahoj všichni, nebyla jsem tu už 5 let, od mé operace hrudní sympatektomie. Zkontaktovala mě jedna slečna, která si můj mail našla zde na fóru, a tak jsem se na fórum vydala, abych zjistila, jaký je za 5 let posun...A jsem doslova zděšená, co se tu píše! Jakým způsobem se tu lidi odrazují od operace! Je to přeci každého rozhodnutí, každého svobodná volba. Proč lidi děsit a psát "rozhodně za žádnou cenu na to nechoď"? Tomuhle fakt nerozumím, pro mne toto nejsou objektivní rady. Každá operace má určité procento neúspěšnosti, to víme všichni. A taky všichni, kdo jsme do operace šli, jsme věděli, že kompenzační pocení budeme mít se 100% jistotou. Tak čemu se potom divit? Každý si musí zvážit, co je pro něj horší - jestli když se neskutečně potí na rukou, teče mu z nich a nemůže na jednání, nemůže pracovat...anebo když se mu prostě potí břicho nebo zadek (nevím, jak Vy, ale já tyhle části těla na uvítanou fakt nikomu nepodávám...) Jasně, můžu napsat negativní příspěvek nebo negativní názor, ale nemůžu lidem říkat "nedělej to za žádnou cenu" a děsit je šílenými historkami ze zákulisí. Sakra plíce po operaci bolej všechny lidi, vždyť při operaci proděláte dvojnásobný pneumotorax, tak ta bolest je snad jasná. Ale stačí den a už dýcháte krásně! Jizvy bolej taky, ale to Vás bolej prostě po každé operaci, ne jen po hrudní sympatektomii. Nejsem žádný bolestín, je mi 40, jsem ženská od rodiny, mám děti a vím, jak bolest vypadá. Operovaná jsem byla v Plzni u doc. Vodičky a nemůžu říct nejmenší proti němu nebo proti nemocnici a už vůbec ne proti operaci! Ač mám kompenzační pocení na břiše, na stehnech, na zadku, tak jsem šťastná za to, jak to je, a děkuju všem, kdo mi o možnosti téhle operace řekli. A nikdy bych nikoho z této operaci nezrazovala, fakt ne!! Pacient se musí hodně ptát, na PRO i na PROTI a pak se rozhodnout sám. Dnes už je i možnost dát tam jen svorku (nepřestřihávat sympatikus celý), je to vratný zákrok pro ty, kdo se bojí. Ale toto všechno se dozvíte od doktora, já doktor nejsem, takže si tu nedovolím jako někteří ostatní rozdávat rady na potkání. Můžu říct jen to, co potkalo mne - a to je největší spokojenost a největší dar, jaký jsem kdy dostala....dobře provedená operace a stav, ve kterém je mi skvěle. Kdybyste kdokoli si chtěl popovídat o sympatektomii nebo se na cokoli zeptat, klidně napište na můj mail [email protected]áda všem odpovím. Hanka

Martin (St, 28. 5. 2014 - 19:05)

Superkošile: časová osa záznamu 18min55sec http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095523948-prizma/210411058100041/video/

Reklama

Přidat komentář