Reklama

Ulcerozní kolitida

Pája (St, 14. 11. 2007 - 20:11)

Karol - kašičky a nápoje pomůžou ze začátku, když začíná být problém, ale ve chvíli kdy se to rozjede tak už nic jídlem nezmůžeš. Pak už zaberou jen léky. Jinak aloe vera jsem taky zkoušela asi půl roku ji do mě lil přítel s tím, že někde četl, že léčí. Ale nemůžu potvrdit ani vyvrátit. I když poslední kolono jsem měla super... ale nemyslím si, že to bylo díky ní. Spíš mi pomohlo, že jsem byla doma a nebyla jsem vystavována žádnému stresu. Teď léky neberu a je mi zase všelijak. Tak vyčkávám a když tak zase najedu na kašičky a polívčičky.
matys - tak to je super, že ti dávali ten Nutridrink v nemocnici... mě ho dala sestřička jen jednou a to ještě, že se jí mě zželelo. Dávali mi jen kapačky a kdyby mi pak rodina nenosila nutridrinky tak bych asi umřela hlady. Nesměla jsem asi 4 dny jíst. Myslím, že tohle by měli v nemocnici dávat automaticky... já vždycky jen koukala jak ostatní jedí. A mě to jen kapalo tou kapačkou :( Jinak jeden ten nápoj stojí kolem 50,-kč.

andrea S (St, 14. 11. 2007 - 07:11)

Mirko, moc gratuluji a přeji a´t už je vše jen dobré a hlavně ať jste oba v pořádku. Nám se zatím nedaří...ale snad to prolomíme a přidám se k vám těhulkám.

Martina B (Út, 13. 11. 2007 - 23:11)

Matys:Ono to nebylo tak hrozné ty první 2 měsíce,to jsem běhala jen v noci,přes den se to dalo vydržet, a hlavně jsem to pár minut udržela,horší to bylo ,když jsem musela nosit malého,to už mi vzalo všechny síly,už nespal tolik co dřív a vůbec se ode mě nechtěl hnout. Když jsem někam šla tak jsem prostě nejedla,měla jsem štěstí,že mléko se mi dělalo až moc,hodně jsem pila.Za celou tu dobu jsem shodila jen 5 kilo,které mám už zpět a pokud jim normálně přibývají,nemůžu to dostat dolů,zhubla jsem jen jednou,ale to jsem cvičila tak hodinu a půl denně,půl roku. Díky tomu,že jsem teď naposled nešla hned k doktorovi se mi to dostalo do celého střeva a cvičit se bojím,při větší aktivitě se to střevo ozývá,takže radši neriskuji

matys (Út, 13. 11. 2007 - 23:11)

ještě k tomu jídlu... Až to na mě zase příště přijde (jestli :o)), tak určitě ty kašičky vyzkouším! Všechny užitečné rady jsem si stáhla do kompu. A ten nutridrink je fakt skvělej. Dávali mi ho v nemocnici a tak jsem ho pila většinou večer, protože jsem měla hlad a skvěle zasytí. Kolik to stojí když se koupí v lékárně?

matys (Út, 13. 11. 2007 - 23:11)

Chci ještě popřát všem těhulkám, aby bylo vše ok a měly jste krásná a zdravá miminka! :o) Není snad nic hezčího než ty prďolkové..

matys (Út, 13. 11. 2007 - 23:11)

Martina B: Takže teď máš asi tak ročního prcka? Náš Matyáš měl teď 9 měsíců... Nechápu jak jsi to zvládla těch 5 měsíců! Já ten začátek choroby přetrpěla jeden měsíc i s kojením a byla jsem tak vycucnutá, že asi můžu být ráda, že jsem to rozchodila... Byla ze mě totální troska s "nalitým poprsím" - to jak jsem přestávala kojit - vypadala jsem docela legračně - vychrtlík s bujným poprsím - které teď samozřejmě nemám. Prsa mi spadly snad o 3 čísla. A taky bych si teď asi měla udělat nějaký zásoby tuku, protože pak když je problém, tak tělo nemá z čeho čerpat. Jenže to je u mě dost problém, protože jsem prostě odjakživa zvyklá být štíhlá. Jinak měřím 182 cm a teď vážím zhruba 65.
To těhotenství jsi zvládla celé bez léků?
Jinak s tím jídlem.. já už v srpnu taky zkoušela různé potraviny a většinu jsem snášela dobře. Jednou jsem taky riskla smažáka, ale s bramborem a úplně v pohodě. Co mi teda fakt hodně vadí tak je česnek, cibule a pepř a pálivé koření.
Nechápu, jakto že mně ty léky při relapsu nezabírají.

A taky chci popřát hodně zdaru při početí miminka a hlavně aby bylo vše ok!

Pavla (Út, 13. 11. 2007 - 22:11)

Karol, kdyz zacnu vcas s tema kašičkama tak to zabere bez zmeny leků, pokud to odložím třeba o den ze dnes se mi nechce jíst jen kaši nebo polévku protoze jsem treba na navstěve u babicky apod. tak pak se to rozjede a musi se zvysit i leky, ale pokud pri tom jim kasicky zabere to rychleji a jsem rychleji ok, nez pri bezne strave.

Andrea T (Út, 13. 11. 2007 - 19:11)

Mirka : Ahoj tak to ti moc a moc gratuluji a přeji zdravé mimčo a konečně klid a užívání si těhu. Já jedu 19.11. do Prahy na ultrazvuk tak snad budu už taky vědět víc, už asi začínají pracovat nervy, protože se mi začíná zdát o odběru plodové vody a podobně.Jinak se cítím moc dobře,ani o těhu moc nevím, bříško mám zatím jen takové decentní a to jsem už nějaký 12 týden, takže i oblečení nosím stále stejné. Když jsem viděla fotku jedné těhulky v 9 týdnu tak ta měla bruch jak hrom. Jinak je to opravdu zvláštní jak máme každá trošku jiné problémy i když stejnou nemoc. Já třeba neviděla formovanou stolic celých 15 let. Prostě celou dobu mám průjmy dřív těch 20 za den teď tak max.8,nikdy hlen, krev jen zcela vyjímečně, ale v pohodě zvladatelné a při potřebě i odložitelné na pozdější čas(časy kdy jsem znala každý keř ve městě, občas jsem musela ve vchodě do sklepa na noviny,protože donést to do 4.patra už nešlo, občas donešení nadílky v gatích, to už se mi nestalo hodně dávno).Přitom mám potvrzenou (i když dvě dámy v jednom balení :-) se mě snaží přesvědčit, že žádnou uc nemám :-)))) Uc, vředy a pseudopolypy v celém tlustém střevě a lehce přesahující i do tenkého (což se prý stává když je postiženo celé tlusté střevo).Jíst můžu prakticky všechno,jen né polévky a smetanové omáčky a v podstatě jsem nikdy neměla relaps,prostě jen to střevo netvaruje jak by mělo.

dana (Út, 13. 11. 2007 - 16:11)

má dcera má zase crohna a moc nám pomáhá aloe, je velmi výborná , upravuje stolici a problém ve střevech , ale nekupujte si jí v lékárnách , ta dost stojí a není to 100% gel , ale štáva, klidně mi napište na mail danaalena"seznam.cz

Karol (Út, 13. 11. 2007 - 14:11)

Terezo, za prve si muzes ty informace najit sama, pokud te tak zajimaji. Za druhe sem nechodím každý den. Ale máš štěstí, jelikož mi zrovna v pondělí byl předepsán Remicade :-(, tak teď oběhávám testy. Tentokrát jdu na 3 různá vyšetření: 1. rentgen plic, 2. zkouška na TBC, 3. krevní testy na imunologii. Ty první dva jsem již dnes absolvovala. Na tu imunologii jdu zitra, tak doufam, ze je to jen odber krve. Pred tim rokem a pul jsem absolvovala jen ty prvni dva testy.

Holky, opravdu vam to jezení kašiček a nutridrinku pomaha? Pomaha Vám to pri relapsu aniz by vam menili lecbu, nebo nasazuji kortikoidy atd.

Mirka (Út, 13. 11. 2007 - 14:11)

Andrejkám: holky, tak mi volali z genetiky v Ústí, vypadá to dobře, tak mi spadl kámen ze srdce! Ještě tam teda jedu na kontrolní ultrazvuky a pohovor, ale ty testy z Brna poruchu miminka neprokázaly:) Mám velkou radost. Jak Vám je?

TEREZA (Út, 13. 11. 2007 - 11:11)

ahoj! tak na ty vlasy zkousim sampon z lekarny-ALPECIN zda se ze zabira,vlasy tolik nepadaji. KAROL PROC JSI MI NEODPOVEDELA NA TY TESTY PRED BIOL.LECBOU ? HOLKY A JAK TO MATE S KVALITOU PLETI? JA NIC MOC,SEM TAM BEDAR.

TEREZA (Út, 13. 11. 2007 - 11:11)

ahoj! tak na ty vlasy zkousim sampon z lekarny-ALPECIN zda se ze zabira,vlasy tolik nepadaji. KAROL PROC JSI MI NEODPOVEDELA NA TY TESTY PRED BIOL.LECBOU ? HOLKY A JAK TO MATE S KVALITOU PLETI? JA NIC MOC,SEM TAM BEDAR.

Pavla (Út, 13. 11. 2007 - 09:11)

Ahoj no naběh na relaps se pozná snadno, jak není jedna max.2 formované stolice bez příměsy něco není v pořadku, moc velké nadýmaní, bolení břicha časté běhaní je pro nás známkou že musíme zpomalit řešením je bud ty nutridrinky, ale to je opravdu moc drahe, tak to resim tou kojeneckou stravou jak jsem psala drive polivky, kasicky. No nadvahu jsem taky mivala, ale behem dvou let jsem shodila 20kg takze uz je to minulost a ted se marne snazim aspon trochu pribrat abych mela nejakou rezervu, planuji mimi a prvni tehotenstvi jsem trpěla nechutenstvím.

Pája (Po, 12. 11. 2007 - 20:11)

Ahojky... Já teda taky nikdy nepoznám, že to na mě jde... nakonec jsem taky musela do nemocnice... Ale tam mě zase rychle spraví.. :) Každopádně v květnu jsem zase měla náběh na relaps ... hodně krve, bolesti a tak.. Ale vysadila jsem normální jídlo a pila jen Nutridrink ten mě pomohl... snažíla jsem se co nejvíc šetřit střevo. Ale docela se to prodraží. :(

Martina B (Po, 12. 11. 2007 - 13:11)

Důvod mi neřekli,dokonce jsem si několik let myslela,že to vlastně nic není,že se mi jen budou opakovat několikadenní průjmy,léčila jsem se i v německu,protože jsem tam pracovala,ale naštěstí mi vždy dobře zaberou léky,zvládla jsem i těhotenství,ale když byli malému 4 měsíce začli se hlásit problémy,jenže já chtěla kojit tak jsem to přecházela ,vydržela jsem to asi5měsíců,pak už jsem nemohla vycházet,dokonce jsem nestihla,,doběhnout" to byl zlom,kdy už jsem šla k doktorovi,to bylo letos v červenci. On mi nasadil prednison,ciphin,lanzul a asacol. První týden to bylo celkem 19 prášků,konec kojení.Teď to vypadá tk,že už týden beru jen 4 asacol a jím vše,zkusila jsem i syrovou zeleninu,ale musím jen málo,převčírem jsem zkusila hranolky,přála bych ti vidět ty hoňky,tak zkouším co jde a co ne.Jinak příští měsíc vysadím antikoncepci a plánujem Terezku,Mám to od 19 a bude mi 30. Ale věř,že mě tahle nemoc nezničí,maximálně zkazí pár dní,ale co se dá dělat,takový vozíček by byl daleko horší.Ale paradox je že mám nadváhu,cvičit moc nemůžu,lehká jídla už mi moc nepomáhají

matys (Po, 12. 11. 2007 - 11:11)

Martina B: tak to se "máš"... Doufám, že příště to snad taky zvládnu bez nemocnice a taky doufám, že příště už nikdy nebude :o) A co Ty bereš za léky? A kolik při relapsu a kolik při remisi...
V kolika letech jsi to dostala a řekli Ti nějaký pravděpodobný důvod?

Martina B (Ne, 11. 11. 2007 - 20:11)

Matys:já mám UC 11let,postižené celé střevo a v nemocnici jsem ještě nebyla, pár dní doma, pak zaberou léky a pohoda

matys (Ne, 11. 11. 2007 - 16:11)

Jak na sobě poznáte, že se blíží relaps? Co v tom případě děláte? A dá se to zvládnout bez toho aniž by se člověk dostal do nemocnice? Já teď naposled jsem to totiž asi dost dlouho přehlížela (no asi týden)... začla jsem chodit 3x denně na wc a pořád jsem si řikala, že to je ještě dobrý. Řekla jsem teda o tom tomu blbcovi, ale ten mi jen řekl ať jím jogurty... A pak během 48 hodin nastalo to hrozné zhoršení a nástup do nemocnice...

matys (Ne, 11. 11. 2007 - 16:11)

Děkuji za odpovědi... Nakonec jsem se neudržela a trošku jsem jich riskla. Dneska dobrý,takže ok. Ale byly teda z té konzervy. Je pravda, že s domácím kompotem se to nedá srovnat, ale příští rok už budeme mít konečně svoje jahody, tak si nějaký zakompotuju... :o)

Reklama

Přidat komentář