Reklama

Poplatky u lékaře a za recept

Návštěvník (St, 18. 3. 2009 - 15:03)

klidně sem napište, že s poplatky nesouhlasíte, že Vám vadí a já nevím co ještě, zanadávejte si.
Ale neblijte tu nesmysly, že kvalita péče je zoufalá. Není to pravda. Jsou čím dál modernější vyšetřovací metody, lepší léky. To, že se vrátí jedna, dvě nemoci (víc jich rozhodně není) má příčiny úplně někde jinde.

Návštěvník (St, 18. 3. 2009 - 10:03)

Poplatky nic nevyřešily,akorát ti co měli hodně,mají ještě více,a ti co málo,ještě méně.Kvalita péče je zoufalá,vracejí se nemoci,které byly před 50-ti léty úspěšně zlikvidovány.Dnes si nikdo nedovede představit,jaké budou důsledky reformy ve zdravotnictví.To se neprojeví za rok ,dva ale déle,neboť,jako vše to má svůj doběh.

Návštěvník (St, 18. 3. 2009 - 07:03)

Máš pravdu, dobře placení lidé při marodění přicházeli o větší peníze, ale i z nemocenské si žili nad poměry obyčejných lidí.

Návštěvník (Út, 17. 3. 2009 - 22:03)

Milý zdravotníku. Co znamená věta, že v ordinaci praktika pracuješ celá léta? Jsi lékař nebo sestra, nebo kdo?
Nebuďme demagogové na téma, že sankce ods jsou tvrdé na řadové občany. Pro průměrně zdravého člověka, který má zaměstnání to není nic likvidačního. Poplatek 30,- není o ničem. Zase tolikrát do měsíce nikdo k lékaři nechodí. Poplatek za pobyt v nemocnici již může být pro někoho zatěžující, ale zase zde platí, kolikrát průměrný člověk chodí za život do nemocnice. Doplatky za léky - tam je to jiná kapitola, ale bordel v tom byl vesele i za vlády socialistů.
Ad neschopenka: tohle je nepříjemné opatření a lidem nezbude nic jiného, než si dávat nějaké peníze bokem a na tuto nepříjemnost se připravit. I v minulosti přecházeli dobře placení lidé nemoci, protože tratili na neschopence (díky stropu pro denní vyměřovací základ) podstatně větší peníze než lidé méně vydělávající.

zdravotník (Út, 17. 3. 2009 - 20:03)

Názor 17.35.47, pravda, je vulgárně řečený,alebohužel není daleko od pravdy.
V ordinaci praktika pracuji již léta a musím říct,že sankce ods jsou pro řadové občany velice tvrdé.
Od polatků v ordinaci počínaje,dále poplatky v lékarnách, což je další ještě větší nesmysl,k tomu neschopenky které v podstatě v dnešní době slouží jen jako omluvenka v práci, protože se nemocenské od nového roku snížilo tak rapidně, že se mohou lidé chodit za to pomalu pást, ale hlavně že mají nové neschopenky větší formát a 6 dílů.
Pacienti chodí ne zbytečně jak si ještě někteří lidé myslí, a hlavně si to myslí naši pravicově zaměření politici, ale chodí pozdě,nemoci přecházejí,bacily rozsévají kolem sebe vesele dál, protože si prostě nemohou dovolit nechodit do práce, protože by o ni přišli.
Dále v důsledku posunutí hranice odchodu do důchodu stále častěji řešíme, že to ti lidé prostě nemohou dodělat, hlavně manuálně pracující, ale i v administrativě.
Prostě tlaky a nároky na lidi se ze všech stran neúměrně navyšují, takže konkrétně v našem městě, kde za socialismu pracovali celá léta 2 psychiatři a 1 psycholog to v pohodě stačilo, když jsme potřebovali akutně vyšetřit pacienta, nebyl problém v jednom dni to provést.
V současné době je tam psychiatrů 5, psychologové 2 a nestíhají,objednací doby mají od 3 týdnů výše.
Závěr ať si každý udělá sám.

Návštěvník (So, 14. 3. 2009 - 19:03)

Velmi inteligentní názor, zcela jistě podložený dlouhým a těžkým přemýšlením někde ve 4. cenové.

Návštěvník (So, 14. 3. 2009 - 17:03)

PROSTĚ CHTĚJ ABY JSME VYCHCÍPALI NO?!

Návštěvník (So, 14. 3. 2009 - 11:03)

Taky bych se bála omarodit. V současnosti platí nemocenskou zaměstnavatel, takže je to fakt riziko. Navíc jste doma úplně zadarmo, ale platíte při každé kontrole u lékaře a v lékárně k tomu. Taková nemoc se dost prodraží a hodně lidí si to opravdu nemůže dovolit. Chodí do práce nemocní i s tím rizikem, že se později nějaké následky objeví.

Návštěvník (Pá, 13. 3. 2009 - 13:03)

Nebo vyhazov!

Karel (Pá, 13. 3. 2009 - 13:03)

Přecházet nemoci může jen trouba. Je pravda, že současná špatně nastavená pravidla neschopnosti jsou podstatně větší problém než poplatky. Soudný člověk se ale vždy půjde vymarodit, i když za ten týden dostane almužnu.

!! (Pá, 13. 3. 2009 - 13:03)

To je všechno krásné,co paní Filipiová žvaní.Je možné,že bla,bla,bla.Ale jsem hrozně zvědavá,jak se odrazí na zdraví národa současné přecházení nachlazení, chřipek a dalších nemocí,díky geniálně vymyšleným postupům u prac.neschopností.Jsou to záležitosti,které se neprojeví hned.Například srdeční poinfekční kardiomyopatie se může projevit postupně a ne každý si ji dá do souvislosti s přechozenou chřipkou.Zajímavé začnou být náklady na zjišťování nemoci,následnou léčbu,v podstatě doživotní,většinou končící předčasnou invaliditou.
Vůbec by mi nevadily změny,směřující k něčemu pozitivnímu.Zatím mám stále pocit,že žiji v debilním státě s debilními p
postupy a zákony.

Karel (Pá, 13. 3. 2009 - 13:03)

U léků je to jasné. Na co platit za recept, když to můžu doplatit v ceně léků. Proto je placení za předpis zbytečné.
Máš štěstí, že asi žiješ v Praze. U nás to tak jednoduché není. Musíš si sehnat auto a jeho náklady mi zvýší cenu za pohotovost na cca 180 Kč. To je dost, když žiješ v oblasti, kde je průměrný plat 14000 Kč. Počítej, že průměr virových onemocnění na jednoho člověka jsou dvě až tři ročně.

? (Pá, 13. 3. 2009 - 10:03)

Psát si může, co chce.

Nechápu, jak může být o 35% operací náhrad kloubů, když nová pracoviště nevznikla a doteď se orthopedové bránili napadání, proč se na tyto operace tak dlouho čeká tím, že víc operací nelze stihnout, že jsou omezeni kapacitou nikoli penězi. Tak kde je pravda???

Kvůli šetření na levných lécích se přece nemusí zavádět poplatky. Stačí všechna léky pod 50 kč jen hotově.:-)

Zdravotní pojišťovny jsou velmi hodné, že na pacienty tak myslí.:-)))Několik jich měli zrušit hned po tom, co je přinutili poskytovat stejné služby. Jsou pro nás nejzbytečnějším výdajem.

Pro poplatky (Pá, 13. 3. 2009 - 10:03)

Regulační poplatky za první rok fungování přinesly zdravotnictví celkem deset miliard korun. Pět miliard se vybralo od pacientů a pět miliard podle ministerstva představují úspory. Zdravotní pojišťovny uspořené prostředky vložily do dříve omezeně dostupné a nákladné léčby vážně nemocných, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.
"Tyto peníze umožnily mimo jiné růst počtu operačních zákroků, zkrácení dlouhých čekacích lhůt a rozšíření počtu výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby. Poplatky zlepšily dostupnost péče, uvolnily přeplněné čekárny a zvýšily komfort pacienta. Lékařská služba první pomoci přestala být zneužívána," shrnula přínosy ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová

Poplatky podle ministryně umožnily přesměrovat peníze od banalit k nákladné léčbě. Loni počet návštěv na pohotovosti ve srovnání s rokem předchozím klesl o 36 procent, u ambulantních specialistů o 15 procent, u nemocničních specialistů o 19 procent. Počet receptů na léky klesl o 28 procent a výdaje na levné léky do 150 korun ceny poklesly o 19 procent, uvedla.

"Ve specializovaných centrech, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza a další závažné choroby, bylo léčeno o 40 procent více pacientů než v roce 2007, úhrada na léky v těchto centrech stoupla o 47 procent. Počet operací kyčelních a kolenních náhrad jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny stoupl o 35 procent," doplnila ministryně.

Poplatky podle ní působí zároveň jako účinné protikrizové opatření. Jejich dopad na omezení zbytečných návštěv u lékaře a na pohotovosti a pokles ošetřovacích dnů v nemocnicích je navíc stabilní a trvalý, podobně jako efekt poklesu výdajů na levné léky.

? (Pá, 13. 3. 2009 - 08:03)

Karle, nevím, co myslíš tím smířit se. V tuto chvíli 30 korunová platba u lékaře nemá vůbec žádný smysl. Je to jen cirkus. Ale kazit náladu si tím nebudu. Kdybych měla hodně špatný průběh běžného onemocnění - viróza, zánět horních cest dýchacích apod., asi bych si večer zajela na pohotovost do nemocnice za 90 než trávila půl dne u obvoďáka za 30. Mám to stejně daleko a nic se pro mě nezměnilo. Tomuhle prý měly poplatky zamezit. Pro mou 3člennou domácnost to zůstává stejné, jednou za 5 let klidně někdo z nás navštíví pohotovost s banalitou, 60 Kč mě neodradí.:-)
Léky nemůžu posuzovat, v mé 3členné domácnosti bere trvala léky jen můj manžel - dvoje na tlak a tomu to vychází, že teď doplácí asi o 150 Kč čtvrtletně míň než dřív. Je mu to úplně jedno, protože 50 Kč měsíčně pro nás nejsou žádné peníze. Většinu léků, i na předpis, podstatně dražších, které užíváme 14 dní až 2 měsíce, si platíme komplet.

Návštěvník (Pá, 13. 3. 2009 - 07:03)

Zbytečné dohadování. Poplatky jsou obyčejnou zlodějnou. Flákače neodradí.

Karel (Čt, 12. 3. 2009 - 16:03)

Když tu naši debatu shrnu, tak jsme u toho, co jsem napsal na začátku. Víceméně je vidět, že s poplatky za ošetření jsou lidé schopni se smířit. U léků je to neprůchodné. To je hlavní kámen úrazu ( i doslova).

? (Čt, 12. 3. 2009 - 15:03)

No, uznávám, že důchodce potřebuje v průměru navštívit lékaře častěji než nedůchodce a ve většině má méně peněz, takže by měl možná platit méně. Za nezletilé děti jsou jejich rodiče zodpovědní, ale za rodiče, co je vychovali, dospělé děti bohužel zodpovědné nejsou, takže děti za 30, důchodci 15 nebo 20.:-)

? (Čt, 12. 3. 2009 - 15:03)

Karle, nezneužívala jsem doktora ani jako studentka a spolužáci podobně. Ovšem ke stejné dorostové doktorkce patřili i okolní učňáky a ti byli v čekárně soustavně naložení snad všichni. Taky na ně byla doktorka pěkně nabroušená, protože ji otravovali zbytečně. Kolik dětí a studentů dnes nemá počítač, mobil, MP3, nové oblečení... a 30 je moc? A důchodci mají přece děti a možná jich má opravdu hodně obcházení doktorů jako koníček. Svým rodičům klidně přidám, jsou na tom stejně jako já, jdou jen když je potřeba. Každý důchodce není chudák. A kdo opravdu nemá (chudí rodiče malých dětí a důchodci, co jsou na tom opravdu špatně), tak ať vezmou ty 30tikorunové účtenky a jdou na obecňák pro nějaké vyrovnání, podporu.
Za mě stále vychází u lékaře platit buď všichni stejně nebo nikdo.

Karel (Čt, 12. 3. 2009 - 14:03)

? : Zase až tak detailně jsem to s tou dopravou nemyslel. U nás MHD není a už jsem s ni nejel pár let. U "normálních" autobusů a vlaků mi to přijde stále stejné.
U dětí a důchodců bych nějakou tu slevu na poplatcích pochopil. Vím, jak jsem sám zneužíval doktora, když jsem chodil na školu. Nedělám si iluze, že dnes je to jiné. S důchodem se většinou moc vyskakovat nedá. Možná bych u důchodců poplatky nechal (třeba snížené), ale nechápu, proč nemohou mít na odpušťění poplatků v případě hmotné nouze. Znám jednu sousedku, která u obvoďáka vysloveně otravovala ( nyní už jí tam nevidím), moje mamka je zase typ, že k doktoru až před smrtí.

Reklama

Přidat komentář