Reklama

Jste věřící ?

Pro Karla (Čt, 12. 7. 2018 - 13:07)

Kdo má o to zájem,měl by si přečíst dílo odpůrce Karla Weinfurtera,i když buddhisty Květoslava Minaříka,který ve svém díle, které je stále dostupné, neustále varuje před neuváženými manipulacemi s myslí. Jogické koncentrace a pod. doporučuje pouze těm,kteří jsou už v podstatě svatí a říká tomu cesta bohů.Za první stupeň jogy považoval přísné dodržování morálky, přísnější než křesťanská a doporučoval řídit se křesťanským desaterem. Navíc ta morálka nesmí být předstíraná,ale musí být přijata v myšlení i skutcích.Takhle je to snadné.Karel Weinfurter byl za první republiky většinou vnímán jako obchodník s alternativou a přispěl k tomu Květoslav Minařík.Weinfurter ho za to upřímně nesnášel.

:-) (Čt, 12. 7. 2018 - 09:07)

Jsem ateista. V Boha nevěřím, ale každý večer si s ním povídám.

Tomu se Edo říká "snaha o vyvážený postoj". Jen tak dál chlape - máš mé sympatie.

Eduard Nud (Čt, 12. 7. 2018 - 09:07)

Jsem ateista. V Boha nevěřím, ale každý večer si s ním povídám.

Karel (Čt, 12. 7. 2018 - 08:07)

Co místo nějaké bohapusté víry spáchat meditaci o nějakém božím jmnénu. Jako to páchají třeba někteří křesťanští mystici, viz spisy Karla Weinfurtera. nebo jako to páchají židovští kabbalisté, viz Sefer razie ha-malach, nebo indičtí bhaktijogini, viz Joga od staré Indie k dnešku, kapitola o bhaktijoze, nebo jako to páchali adepti antických mystérií, viz Jamblichos z Chalkidy, O mysteriích egyptských a podobně. Dlohoodbá mediatce o ěnjakém božím jménu s otázečkou. Přípoadně, pokud má někdo málo času lze využít poslední myšlenky před usnutím jako to páchali v antickém řecku a egyptě, viz překlady papyrů.

Hanka (Čt, 12. 7. 2018 - 01:07)

Víra je důsledek lidské...Jak u koho. Já mám mnoho výhrad k církvi, která mi mou víru spíše ztěžuje. Žádné slepé přijetí, ale několikaleté hledání v různých křesťanských církvích i jiných náboženstvích.

Ne, víra není d (Čt, 12. 7. 2018 - 00:07)

Víra je důsledek lidské indoktrinace.

Hanka (St, 11. 7. 2018 - 23:07)

Víra je dar. Kdo upřímně hledá a touží poznat Boha, najde. Chce to ale velké sebezapření a pokoru. Tím, že nás Bůh dalece přesahuje, nikdy ho úplně nepochopíme a "nebudeme mít v hrsti".

Když tomu tak d (St, 11. 7. 2018 - 18:07)

Vynechat filozofii oprášit...tak co bych Vám říkal.Máte velké sebevědomí a všechno jen kritizujete,zřejmě všechno víte, já ne.

luci (St, 11. 7. 2018 - 17:07)

Moje znalosti filosofie jsou...Vynechat filozofii oprášit znalosti nabyté na základní škole a použít svůj/ kdo má zdraví/ rozum. Přemýšlející člověk dojde k poznání že bohové byli jsou a budou virtuální. Byli stvořeni v myslích lidí všech civilizací které na planetě existovali a zanikly. Se zánikem civilizací a tedy vyznavačů těchto bohů zanikli i bohové. Případně byli nahrazeny v myslích lidí jinými bohy. Pokud by tomu tak nebylo tak se ptám kde jsou bohové babylonští,asyrští,chaldejští,egyptští,řečtí a římští Odešli jen tak ze svých postů aby je uvolnili pro boha otce Ježíše Krista a ducha svatého a sami teď doplňují zboží do regálů v supermarketech nebo jak?

ano (St, 11. 7. 2018 - 15:07)

Moje znalosti filosofie jsou...to je takové křesťanské alibi. Ale pro moudrého a volajícícho nedostatečné

Bůh (St, 11. 7. 2018 - 15:07)

musí být především v nás.

Zlo je velký pr (St, 11. 7. 2018 - 14:07)

Moje znalosti filosofie jsou jen malé, filosofie je taky jen teorie, ale třeba zlý osud malých dětí nebo špatné konce tzv. dobrohloupých mě velice zasáhly a mám taky velké pochybnosti. Třeba Platon má zase Podobenství o jeskyni a to je naopak propagace náboženství.Otázka zla jinak byla samozřejmě zodpovězena v křesťanství vícekrát - člověk má svobodnou vůli od Boha a Bůh do ní nezasahuje podle své libovůle. Takže i zlí lidé mohou páchat zlo. Ve hře je i Lucifer- pán lži a klamu, který údajně ovlivňuje svět.Má to snad nějaká slabá místa,ale jsem amatér,ne teolog.Jiná náboženství mají téměř dokonalý systém příčiny a následku(karma),ale jejich součástí bývají různé esoterické praktiky, kterým nefandím.Tvrdí taky,že tento svět patří mezi periferní světy s nízkou frekvencí a je mu vlastní temnota a nevědomost.Sám se přikláním ke křesťanství,nejsem ale fanaticky věřící.Mám víru na základě jistých zkušeností,které nebudu rozebírat.Vybrat si jestli budu ze Své vůle konat dobro nebo zlo je zásadní věc.

jak je to se zl (St, 11. 7. 2018 - 12:07)

Věčná, stále nezodpovězená otázka

David Hume ve svém díle Dialogues Concerning Natural Religion uvádí tzv. Epikurův paradox. „Epicurus's old questions are yet unanswered. Is he willing to prevent evil, but not able? then is he impotent. Is he able, but not willing? then is he malevolent. Is he both able and willing? whence then is evil?“ (David Hume, Dialogues Concerning Natural Religion. 1779) Volně lze tento paradox přeložit takto: „Epikurovy otázky jsou stále nezodpovězeny. Chce (Bůh) předejít zlu, ale nemůže? Potom je bezmocný. Je schopen, ale nechce? Potom je zlovolný. Je schopen a chce? Odkud se tedy bere zlo?“

V kostele se ni (St, 11. 7. 2018 - 11:07)

Dříve jsem tohle slyšel od různých ateistů.Tradiční církve nedělají žádný nábor- naopak,neberou nikoho kdo nemá předpoklady.Nevím proč sami věřící,kteří nic nenabízejí, by měli být podvodníci, jak se tady různě píše. Znám různé lumpy, kteří jsou v nějaké církvi, ale ti tam ani nejsou ze svého rozhodnutí,ale z rodinné tradice. Já sám jsem nevstoupil do katolické církve a už vůbec bych nešel k nějaké sektě, přesto jsem věřící.Nemyslím si ani,že je potřeba,aby každý byl tzv. idealista, když o to nestojí, ale jsem asi podvodník.

Pro Hanku (St, 11. 7. 2018 - 10:07)

Ne, nehledá každý duchovno. To je pověra. Duchovno hledá v populaci průměrně jen tak 20 % obyvatel. 80 % o toto nemá zájem. To jsou výsledky nejen z ČR, ale i třeba Japonska, Skandinávie a dalších zemí, kde církve ztratily nebo nikdy neměly vliv.

A pokud píšeš o bohu, píšeš jen o své představě. kterou máš v hlavě. Pravděpodobně je to nějaká literární postava z knihy, kterou si proplachuješ hlavu.

hanka (Út, 10. 7. 2018 - 22:07)

Většinou každý potřebuje nějaké to duchovno a hledá ho v různé podobě. Nevěřící i někteří věřící mají většinou úplně zkreslené představy o Bohu. Když to člověk poslouchá, tak se jim ani nemůže divit, že v takovou karikaturu Boha nevěří. Kritizuje se jen církev a její představitelé a to je nekonečný příběh, protože všude jsou lidé dobří i hajzli, ale Bůh a vztah k němu zůstává nějak stranou..
Je lepší se obracet přímo k Bohu, protože člověk vždycky zklame. Takový experiment stojí za to, je dobré to zkusit.

Každá správná b (Út, 10. 7. 2018 - 21:07)

každá funkční buňka imunitního systému se brání a je v opozici proti rakovinovým buňkám nebo virům. Náboženské bludy jsou takovým virem či rakovinou.

luci (Út, 10. 7. 2018 - 21:07)

Být nevěřící znamená...Lidská hloupost je věčná a proto také opozice proti ní. I když nad hloupostí ještě žádná opozice nezvítězila.

Být v opozici (Út, 10. 7. 2018 - 21:07)

je normální.

shrnuto (Út, 10. 7. 2018 - 20:07)

Je pravda,že pro víru se...Být nevěřící znamená být neustále v opozici.
Ber kde ber :-)

Reklama

Přidat komentář