Reklama

Vzpomínky na totáč :-))

laborant (So, 7. 1. 2017 - 16:01)

Těch výrobků je celá..."Např. obyčejná játrová paštika, běžné špekáčky, turistický salám, gothajský a šunkový salám,.."

To je to samé. Nebuďte naivní. Při pokusech v r.1986 si s těmito výrobky nedokázal poradit ani trávící roztok po třech dnech pokusu. Proč jsme "velmocí" co se týká rakoviny tlustého střeva u starších lidí? Pokuste se zapojit mozek.

A nevěřte, že konzervy byly plné čerstvého masa a několik let zůstaly čerstvé nejspíš silou vůle. Éčka byla v potravinách vždy.

A myslím, že také stačí obyčejný rozum, aby člověk věděl, že kůže ze socialistické slepice či prasete se nevyhazovala. Tak kde asi tak mohla skončit??? A socialistické kuře nenabralo svou váhu během měsíce jen kvůli tomu, aby udělalo soudruhům radost. To jste vážně tak naivní?
Hezky si zazpívejte píseň od Gotta: Když jsem já byl tenkrát kluk...no jo, i tráva byla zelenější, že?

laborant (So, 7. 1. 2017 - 16:01)

I laickým posouzením...Prosím, nebuďte naivní.

mamut (So, 7. 1. 2017 - 16:01)

Západ měl o nás často...V tom s Vámi bohužel musím souhlasit. Moje manželka je lékařka a říkala, jak v r. 1967 přijela na mezinárodní lékařský kongres a tam všichni čučeli, když jim přednášela o dětském lékařství a ukazovala snímky a vybavení našich porodnic. Přestože dnes mnozí kydají špínu na bývalý režim a jeho zdravotnictví, přál bych jim vidět některá zařízení - např. v USA v těch letech. Asi by se dost divili. Ale není vše jen o penězích. Je to o tom, co má kdo v hlavě.

mamut (So, 7. 1. 2017 - 16:01)

..Fakt je, že mnoho...Těch výrobků je celá řada. Např. obyčejná játrová paštika, běžné špekáčky, turistický salám, gothajský a šunkový salám, čokolády, pečivo atd. Nebo i rybí konzervy a konzervované výrobky vůbec. A třeba i pivo. Dříve se nepasterizovalo a vydrželo pár dnů, ale mělo říz. Dnes vydrží i půl roku v lahvi, ale chuť to kloudnou nemá. Hodně záleží na lidech. Na Slovensku měli např. vynikající uzeniny, pečivo i obyčejný chléb. A kvalitu si tam podrželi dodnes. U nás se snaží především malí soukromníci, protože na kvalitě jejich výrobků závisí jejich existence. U větších podniků už to tak nebývá.

Fido (So, 7. 1. 2017 - 15:01)

To, co se běžně jedlo na...Západ měl o nás často zkreslené představy, popřípadě vůbec žádné. A překvapilo mě to hlavně u bližších a kulturně známých zemí, jako třeba Francie.

Fido (So, 7. 1. 2017 - 14:01)

Jestli máš rád vepřové...I laickým posouzením (chuť, vůně, tučnost) se dalo poznat, že tam právě ty éčka a kůže nebyly. Teď už jo.

(So, 7. 1. 2017 - 14:01)

u nás to amíci jedli? Tak...To, co se běžně jedlo na vesnici. Čerstvé vepřové, drůbeží, vejce, máslo ovoce a zeleninu. Nějaké sladkosti a tak. Domácí stravu. Vše jim chutnalo. Byli udiveni způsobem života u nás. Povídali nám, že si takhle nepředstavovali vychodní blok. Mluvili o nás s respektem.

co? (So, 7. 1. 2017 - 12:01)

Je -17°C, to mi...Opět musím reagovat. Konkrétně do jakých obchodů? A v kterém městě?

co (So, 7. 1. 2017 - 12:01)

Jednou u nás byli na...u nás to amíci jedli? Tak to by mě zajímalo, moc.

co? (So, 7. 1. 2017 - 12:01)

Těch by bylo víc. Vzácně...Jestli máš rád vepřové kůže a éčka, tak hlavně, že ti chutnalo.

(So, 7. 1. 2017 - 07:01)

Je -17°C, to mi...Nejde o to opěvovat minulé časy. Jen, že ne všechno bylo špatné. Pamatuji si, jak jsme tehdy obdivovali vyspělý kapitalismus. Myslím, že nám trvalo přes 20 let, než jsme poznali jeho pravou tvář.

Aber (So, 7. 1. 2017 - 07:01)

Je -17°C, to mi připomnělo, že před převratem se za těchto teplot rozvážely do obchodů relativně levné brambory vyhřátými autobusy. Dneska za drahé peníze koupíte namrzlé brambory a ještě jste za ně rádi. Tím ale nechci opěvovat minulé časy!

(So, 7. 1. 2017 - 06:01)

..Fakt je, že mnoho...Jednou u nás byli na návštevě amíci tak v r. 1986 a byli hodně překvapěni kvalitou našich výrobků. Naše strava jim moc chutnala a náš život se jim moc líbil. Pak řekli, že jsou u nás peníze všude a jen tak leží za každým rohem. Že jsme naivní, jak by se dalo všechno krásně zpeněžit.

Fido (So, 7. 1. 2017 - 02:01)

..Fakt je, že mnoho...Těch by bylo víc. Vzácně názorným příkladem jsou některé akce tzv. retro. V nich jsem ochutnal a porovnal například obyčejný gothajský salám podle někdejší receptury a dnes. Neuvěřitelný rozdíl.

co? (So, 7. 1. 2017 - 01:01)

Hlad je ten nejlepší.....Fakt je, že mnoho výborných domácích výrobků po r. 1989 ztratilo na kvalitě.

To jako které výrobky???

To (Pá, 6. 1. 2017 - 17:01)

Hlad je ten nejlepší...Je fakt. Domácí strava je domácí strava. Té se málo co ze světa vyrovná. Knedlík, zelíčko a pečené masíčko nebo gulášek se šesti, tomu říkám štěstí....

mamut (Pá, 6. 1. 2017 - 14:01)

Jedl jsem tam v omáčce (mit...Hlad je ten nejlepší kuchař. A např. za války člověk do sebe ládoval věci, ze kterých by se mu dnes obracel žaludek. Ale když nic jiného nebylo, i takový Kunerol byl jedlý. Každý máme jiné chutě a co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. Strava je také dána klimatickými podmínkami, ve kterých člověk žije. Dát si třeba někde v Súdánu, kde je venku přes čtyřicet stupňů Celsia, knedlo-zelo-vepřo a zalít to pivem, tak to s Vámi flákne o zem. A naopak někde v Grónsku do sebe cpát zeleninové saláty by bylo sice hezké, protože byste nedostal kurděje, ale za chvíli byste asi umrznul, protože by chyběla energie z tuků. Okoštoval jsem ve světě dost dobrých jídel, ale na naši kuchyni nedám dopustit. Fakt je, že mnoho výborných domácích výrobků po r. 1989 ztratilo na kvalitě.

Fido (Pá, 6. 1. 2017 - 00:01)

Tak německé uzeniny jsou...Jedl jsem tam v omáčce (mit Tunke) i normální smažený řízek :-) - ale jo, dobrý.

mamut (Čt, 5. 1. 2017 - 23:01)

není nad německé...Tak německé uzeniny jsou většinou kvalitní, ale to neznamená, že tam nemají stejný, nebo ještě větší šmejd než u nás. Záleží na tom, kam chodíte nakupovat. Nejkvalitnější jsou výrobky, které jsou místními specialitami, většinou od malovýrobců. Ale mimo to existují i levné výrobky, které zase nějakou přílišnou kvalitou neoplývají a chrlí je obrovské masokombináty. A je docela úsměvné, když vidím Němce nakupovat v hypermarketech např. v Teplicích nebo Chomutově naše salámy a sekanou. Faktem je, že bavorská kuchyně a pivo jsou z celého Německa asi nejlepší. Jinak tam mají docela příšerné blafy a kombinace surovin - např. karbanátky se zelím a bramborem, zalité podivnou hnědou omáčkou (něco jako kdysi u nás UHO - univerzální hnědá omáčka - postrach hostů laciných restaurací).

ShabbaTot (Čt, 5. 1. 2017 - 08:01)

není nad německé uzeninky,salámy a bavorské klobásky...tam je echt masová přes 95 % přísada a namlsaný bavorák a sudetský Němec by nějaké české žrádlo by do huby nevzal !
Ten je zvyklej na lepší ....jódluje a maká na blondýnky s velkýma prsama a žere klobásky se zelím,anebo uzené koleno se zelím a pije tuplák bavorské pivo na ex a nějaké české s prominutím sračky plné mouky,tuku,Éček a jejich barviva a škrobu,vepřových kloubových křupek jako náhražky a cemického barviva-do huby nebere !
Jo,.jo....bavorák se zvyklej na kvalitu......

Reklama

Přidat komentář