Reklama

operace páteřní ploténky

anežka (So, 26. 8. 2006 - 12:08)

Ještě Jano, hrudní mě bolí taky, mrcha.Už jsem kolikrát měla i strach, jestli mě neobchází infarkt, ale pak třeba stačilo změnit polohu a malinko to poleví.Zkus se postavit mezi futra, ruce do výše prsou a jakoby se prolamovat.Někdy to pomůže.

anežka (So, 26. 8. 2006 - 12:08)

Jirko, já vím, jsem lajdák, ale polepším se.
Jano, kontrolu mám ve středu, tak uvidímAle to je stejně jen rentgen a tam by se ukázalo, jen kdyby se ta nová plotýnka posunula.Ale čeká určitě magnetická rezonance, ale tam mě teprve objednají.No teď to není žádná sláva, dost mě bolí hlava, motá se mi a připadám si čím dál víc zatuhlá.Možná to je i tím, že je dost práce na zahradě, sklízím ovoce, takže pořád ruce nahoře, chodíme na houby, nerovnej terén, taky to zádům nepřidá, v práci celé hodiny u počítače.Někdy to je nepříjemný, dost často po ránu.Ale to po čtyřicítce asi i u zdravýho člověka.Když se dívám po ránu na manžela, jak slézá schody a má záda v pořádku, tak jsem na tom ještě dobře.Ve čtvrtek vám napíšu jak dopadla kontrola a taky zkusím získat pár informací ohledně lázní, jestli máme ještě nárok a jak často.Moc ráda bych si je zase zopákla.Letos to bylo moc příjemný a taky jsem si tím zkrátila zimu.Když jsem se vrátila, začínalo jaro.Po operaci dostanete lázně všichni a musí se vybrat celý měsíc, jestli ještě potom někdy nám je dají, nevím, ale jestli jo, byly by to už jen tři týdny.Ale díky za ně.
Martine, já si taky myslím,že plotýnku dostat zpátky na své místo dokáže jen operatér.A kapačky mě nepomohly nikdy.
Pěkný víkend bez bolesti.

Martin (So, 26. 8. 2006 - 11:08)

Ahoj všichni,

pul roku me zlobi plotynka - podstoupil jsem elektroléčbu a cvičení. Po cvičení se mi to hodně zlepšilo, už jsem si myslel, že budu v pořádku. Ale pak jsem získal novou práci a s ní auto. Přestože jsem dál pravidelně cvičil, během měsíce jsem ztratil jakoukoliv kontrolu nad bolestí - velmi se to zhoršilo. Nyní jsem po 20 kapačkách a na prášcích, a bolest je stále velká. CT potvrdilo laterální výhřez plotýnky a za pár dnů mě čeká neurochirurgické vyšetření v Motole.
Manželka je toho názoru, že bych měl zkusit alternativní ?éčbu. Můj ošetřující lékař v nemocnici říká, že alt. léčba může odstranit bolesti, nevěří ale, že posune plotýnku zpět.
Všem i sobě přeju brzké uzdravení
Martin

Jana (So, 26. 8. 2006 - 10:08)

Ahoj všem po delší odmlce.
Tak jak jsem psala, 21.9. nastupuji do Motola a 22.9. mne budou operovat.Jen jsem teď opět dost na práškách, protože mne dost začala bolet hrudní a občas necítím ani ruce.Nevím, jestli to vše může být od té plotýnky, ale jsem už dost na dně.Můj doktor má 14 dní dovolené a k jinému si už ani netroufám, tak se ze mne snad už stává pomalu feťák.
Jiřinko : nechtěla bych Tě strašit a tvrdit, že budeš muset jít na operaci, přeji Ti, aby cvičení pomohlo, mne to spíš tedy vždy víc rozbouřilo, že jsem druhý den neslezla z postele.Ale jestli je tam jen ta blokace, tak to bude v poho, aspoň si myslím, já nejdu na operaci kvůli těm blokacím, ale kvůli plotýnce.Domácnost, děti, peníze na neschopence řeším taky, nějak to snad zvládnu, ale dál na práškách už být nechci.Proto raději jdu.
Přeji Ti hodně pevné vůle a co nejmíň bolesti.
Anežko : jak dopadla kontrola?věřím že O.K.
Marge : jak se máš?
Jana

Jiřina (Út, 22. 8. 2006 - 10:08)

Ahoj Jani,tak to jsi mě moc nepotěšila.Začala jsem cvičit,plavat a doufala,že to bude lepší.Příští týden začínám cvičit s jednou moc dobrou rehabilitační sestrou tak to třeba pomůže.Operace se docela děsím,hlavně toho,jak zvládnu domácnost a jak v práci.Ale asi je pravda,že když to bude navyhnutelné,budu to muset podstoupit.

Jirka (Po, 21. 8. 2006 - 08:08)

Ahoj Anežko a další spolutrpitelé.Delší dobu jsem zde nebyl a koukám jak se diskuse rozjela.Všem kteří váhají bych chtěl poradit pouze jedno: nedejte na šarlatány,vymítače,bylinkáře a pod.Ti Vám nepomůžou a pokud někdo řekne,že je to nevyhnutné jděte na operaci.Nebojte se toho.Já jsem po operaci 3 plotének skoro již 4 měsíc a cítím se velmi dobře.Všechny bolesti,kdy jsem chodil skroucený jako paragraf a hledal jsem úlevové polohy jsou pryč.Ne že by mne něco nebolelo,ale není to jako před operací,kdy jsem si nemohl vyčistit pořádně ani zuby.Změnil jsem rytmus života,vše dělám pečlivěji,pomaleji a s rozvahou.Do práce mne nikdo nechce pustit i když cítím,že už můžu dělat cokoliv.Anežka má pravdu-chce to klid a cvičit.Anežko,slíbila jsi,že napíšeš.Hezký den všem.

Jana (So, 19. 8. 2006 - 16:08)

Ahoj Jiřino,
blokády SI skloubení mám taky.Pomohli mi jen obstřiky, po několika letech už ani ty ne a narovnali mě jen kapačky, ale bolesti neustali, jen jsem chodila relativně rovně.Cvičení mi nepomohlo, jen mi to ještě víc rozbouřilo, teď mně čeká operace.
Jana

Jiřina (So, 19. 8. 2006 - 09:08)

Ahoj,mám šílené bolesti hlavně v noci,zjistili mi posun L5 dorzálně o 5mm,blokáda v SI skloubení a výrazná diskopathie.Doporučeno nácvik automobilizace a pak vičení.Zatím to ale bolí jako čert a ráno lezu z postele jako by mi bylo 100.Nemáte někdo zkušenosti?Děkuji za vaše rady.

Jana (Pá, 18. 8. 2006 - 16:08)

Ahoj Anežko, tak to držím pěsti, aby kontrola dopadla v poho.
No, už nemám čas se ptát, protože už se nedostanu na ambulanci, j¨du už rovnou na nástup.
Tak uvidím jak to bude.
Pěkný víkend

anežka (Pá, 18. 8. 2006 - 14:08)

Marge dík.
Jano, ptej se , ptej.Jak už budeš na lůžkovým, tak nebude mít opravdu nikdo čas.Operatéři operují, vizitou proletí a než si vzpomeneš, co jsi chtěla, jsou fuč.
Tím je nechci pomlouvat, to ani náhodou, ale tak to chodí.Oni odvedou svojí práci a opravdu nemají čas něco pak vysvětlovat.
Já jsem taky šla úplně do neznáma, navíc to bylo hrozně na rychlo.Doktor co mě operoval je machr, výbornej člověk.Třeba ti řeknou víc ještě při nástupu, já šla skoro z domu rovnou na sál.Teď jedu na kontrolu po roce, tak jsem zvědavá.Pak dám vědět, jak jsem dopadla.

Jana (Pá, 18. 8. 2006 - 14:08)

Ahoj Marge, budu je bombardovat dotazy :-)No, snad to pásová výroba nebude, nevím jak to v Motole chodí, ale snad je tam na ně spoleh.Ale zas na druhou stranu, jestli to bude při operaci tak jak v ambulanci, kde jsem ve vnitř byla 5 min. i s pozdravem, protože dali jen mé výsledky z vyšetření na to osvětlený okno, kouknul na to a řek jasná operace, tak je pravda, že tam to šlo jak někde na výrobním pásu :-)A ještě stačil dodat, mi neléčíme, pouze operujem :_)

Tak uvidím, jak dopadnu, musím věřit, že dobře, ale strach je ., veliký.
Pěkný den
Jana

Marge (Čt, 17. 8. 2006 - 18:08)

Ahoj Jani já pokud jsem byla u cizího neurochirurga tak mi taky nikdy nic neřekli a chtěli jen řezat aby měli hlavně body. Ale ten můj operatér který mě vlastně spravoval už před těmi deseti lety mi tu novou plotnu dal dokonce osahat a vysvětlil mi každý detajl né jen operace ale i toho co mě čeká do budoucna. Rozumíš, žádné sliby na rovinu i s riziky a nevím jestli bych se nechala uspat kdybych nevěděla co mi vlastně budou dělat!Vyptej se myslím že máš na to právo a pokud to není pásová výroba tak ti to určitě rádi řeknou.Bjež do nich Marge

Jana (Čt, 17. 8. 2006 - 17:08)

Ahojky Marge,
tak to já nevím, co mi s tím budou dělat, mám tam nějaké 3 rozměry 7mm,laterá.šíře 11mm a kraniokaludál. rozsahu 12 mm.odtlačující výrazně durální vak a v kontaktu s kaudálním okrajem pravostranného kořene.S L5 tlakem na kořen.Myslela jsem, že mi dají automaticky novou,tak to jsem zvědavá, ale to mi asi řeknou vše před tou operací?aspoň tedy doufám, protože jsem zvědavá a na vše se pořád ptám a pak jim s tím lezu na nervy.
Pěkný večer
Jana

Marge (St, 16. 8. 2006 - 19:08)

Pro Anežku : Já jsem už před operací věděla že to není na vždy a proto mi taky můj operatér sehnal konečně plotnu která se dá v nejhorším vyměnit. Byla jsem upozorněná na to že životnost té plotýnky je 15-20 let, ale to nikdo nezaručí protože s tím ještě není taková zkušenost. Každopádně asi po těch dvaceti letech přestane být plně funkční ovšem pozitivní je to ,že se nezbortí a ten segment j zafixovaný. Stejně kdo ví co se za tu dobu pos... kolem :) nějak bylo nějak bude

Pro Janu :po těch prvních operacích což byla jen úprava plotny a vyčištění okolí je ten návrat určitě rychlejší. Já jsem teď jen ty první tři měsíce srůstala protože ta plotna není nijak přišroubovaná je přichycená jen asi třema zobáčkama k jednotlivým obratlům a obsahovala nějaký povlak co se sroste jako kost tak asi mi nezbývá než tomu věřit.Pokud se doktorům nepodaří plotnu vrátit spátky a pouze jí kus odstraní a vyčistí úlomky z okolí tak je to opravdu jen na přechodnou dobu a hlavně je to pak o tom jak člověk po té operaci na sebe dbá.

Jana (St, 16. 8. 2006 - 17:08)

Ahoj Marge, tak Ti aspoň pomohl šikovný tatínek.Oblítám nějaké zdr.pomůcky a zeptám se na ten nástavec na WC. Píšeš, že jsi již 4 měsíce doma, já jsem si myslela, že bych po maximálně 2 měsících mohla jít do práce, prostě hned jak začnu sedět.-Je to asi jak čtu bláhová myšlenka.
Jak si prosímtě řešila to spaní?? prý má být vysoká postel.
Děkuji a pěkný večer.
Jana

Iva (St, 16. 8. 2006 - 14:08)

Navštěvuju cvičení - kalanetiku, kterou velmi dobře vede mladá rehabilitační sestra. Jednou nám poskončení v šatně vyprávěla zážitky z nemocnice, ve které pracuje a říkala nám, abycho šly na operaci páteře jedině až tehdy, až polezeme bolestmi po zemi, dřív ne.

anežka (St, 16. 8. 2006 - 14:08)

Včera jsem musela rychle skončit a dostala jsem se k pčítači až teď.
Mám rok po operaci, náhrada C5 -6 titanovou ploténkou a Marge, opět se ptám jako blbec, ty myslíš, že když tady budu ještě 20 let, že mě to čeká znovu?Když tě popuštěli z nemocnice, připravil tě někdo i na tuhle alternativu?

anežka (Út, 15. 8. 2006 - 19:08)

Davide, o tomhle jsem vůbec nevěděla.Já myslela, že když už jednou tě mají na sále, že prostě tu plotýnku vymění.Já ji měla rouzdrcenou a tak asi nic jiného nezbývalo.

Marge (Út, 15. 8. 2006 - 19:08)

To je pravda Davide s tím jsem žila deset let ale byla to doba přechodná a ten zbytek plotýnky což je vazivová tkáň stejně vyschnul a šel do kytek a teď mám náhradu.Takže bláhový je ten co si myslí že je to naposled, vždycky je to jen boj s časem a i já vím že ta náhrada není navždy. Naštěstí mám úplně tu nejnovší a plně pohyblivou která se dá vyměnit.

David (Út, 15. 8. 2006 - 18:08)

Anežce...klasický způsob operace je ten,že ti tu ploténku ,její část odříznou,aby ti netlačila na kořen ,takže páteř je stále porušená a deformuje se

Reklama

Přidat komentář