Reklama

porod doma - reakce !!!

P (Pá, 31. 10. 2008 - 13:10)

Navíc na nic nemáš fakt dobrý argument

P (Pá, 31. 10. 2008 - 13:10)

Protože tam jde o život a že né vykládej někomu kdo ti to bude žrát,já to nejsem.

Návštěvník (Pá, 31. 10. 2008 - 12:10)

P, proč je jiný názor automaticky blbý?

P (Pá, 31. 10. 2008 - 12:10)

Jano tady ti jistě odpoví,že stát se něco může i v nemocnici.To,že tam mají ale vše potřebné zařízení,to už je nezajímá a budou si pořád stát za svým (blbým) názorem.Taky i kdyby PA zavelela odjezd do nemocnice kde je jistota,že nebude zácpa,havárka nebo kyxne auto co pak?

Jana (Pá, 31. 10. 2008 - 11:10)

Nikdy bych nerodila doma, kdykoli se může najednou něco stát a pokud není poblíž adekvátní pomoc, skončí to špatně. Navíc je důležité správně určit Apgar skóre atd. Porod je prostě náročný a je jedno, kde budete rodit, hlavní je mít poblíž edukované lidi a zdravotnické zařízení.

Návštěvník (Pá, 31. 10. 2008 - 10:10)

Nechápu,že se najdou ženské které popisují otřesné zážitky z porodu a porodnice a tím straší už tak dost vyděšené rodičky

Návštěvník (Pá, 31. 10. 2008 - 08:10)

Pro 31. 10. 2008 03:50:51
Tak to ti opravdu uniká, před asi 3 lety se změnil vzdělávací systém zdravotních sester a zdravotní sestra musí mít 3leté bakalářské studium. Tohle ti kopíruji z jiné diskuze: Momentálně mají PAtky tříleté bakalářské studium pro porodní asistentky, dřív mívali tříletou vyšší odbornou školu pro porodní asistentky a ještě předtím dvouletou pomaturitní nástavbu pro porodní asistentky. Co bylo ještě předtím už nepamatuji, já na zdrávku nastupovala v 89 a tehdy fungovala ta pomaturitní nástavba. Takže doporučuji si o tom něco zjistit :-)
Dula opravdu nemá žádné přístroje, protože dula porod vést neumí. Dula působí jako psychická podpora maminky, někdy nahrazuje u porodu otce, někdy je tam i s ním, ale dula nemá potřebné vzdělání, aby vedla porod.
Zdlouhavý by převoz být neměl. Existují pravidla, která PA při porodu doma dodržují a jedním z nich je i vzdálenost do porodnice, která by měla být max asi 20 minut, a to vlastním autem, ne, že se čeká na sanitku. Tady ale nikdo netvrdil, že doma není žádné riziko, ale u nízkorizikové rodičky je to riziko stejné doma i v porodnici. Není snahou nechat všechny ženy rodit doma, ale vytvořit z porodu doma (případně ambulantního porod, který bys asi přivítala ty), alternativu k porodu v nemocnici. Dát tomu nějaká pravidla, zveřejnit pravdivé statistiky a informace.

pro 29. 10. 200 (Pá, 31. 10. 2008 - 03:10)

Tak treba mi neco unika co ja vim tak zdravotni sestra je bud trileta nebo dtredni skola4 roky s maturitou .SZS je i por.asistentka o zadne vysokoskolacce jako zdravotni sestre nevim.Ale treba se pletu. Jinak nerikam ze si maminka nema vybrat jestli chce epidural nebo holeni ci klystyr rikam jen ze mimcu je to jedno a je to spis pro pocit maminky ze chce byt doma.Pokud nastanou komplikace muze byt prevoz nutny prevoz zdlouhavy..Dula jiste nema pripadne potrebne pristroje apod.I driv rodily zeny doma ale vzdy za pomoci alespon tehdy porodnich bab a myslim ze to bylo spis proto jake byly pomery....tezko si mohla kazda zena zajet do jakesi porodnice.Prijde mi to jako krok zpet.Ja jezdila z porodnice domu denne nemocnice nenavidim je mi tam fakt psychycky spatne a nebyt domluvy ze muzu odjizdet bych snad zustala i nakonec doma ale ze je to riziko to bych si teda myslela vzdy.

Návštěvník (Čt, 30. 10. 2008 - 20:10)

Ad přítomnost otce, myslím, že muž by neměl být nucen k přítomnosti u porodu. Mám pár kamarádů, kteří u porodu byli a byli z něj nadšení. Popisovali to jako nezapomenutelný zážitek a všem ho doporučovali. Ale chápu, že někdo se z nějakého důvodu na to necítí. Kdyby můj manžel u porodu být nechtěl, domluvila bych si dulu, sama bych tam být nechtěla, personál si na samotnou rodičku víc dovolí. Je to sice smutné, ale pravdivé.

Návštěvník (Čt, 30. 10. 2008 - 20:10)

Marie, často se miminku přestává dařit v porodnici, doma k tomu dochází málokdy. V nemocnici se rutinně píchnou blány, podá oxytocin, epidural, maminka se nemůže pohybovat jak by chtěla, několikrát ji přivážou na monitor a musí sedět. To jsou všechno zásahy,které porod neulehčují a způsobují to, že se miminku nedaří a musí se vybavit ven rychle pomocí lékaře.

Natura (Čt, 30. 10. 2008 - 16:10)

Oprava:
Ne rocička, ale samozřejmě RODIČKA :o)

Natura (Čt, 30. 10. 2008 - 16:10)

Oxytocin je hormon, který se za normálních okolností sám při porodu tvoří, v potřebné míře.
V nemocnici, pokud porod nepostupuje tak rychle, jak by si doktoři přáli, nebo i zcela automaticky, dostane rodička kapák s oxytocinem. Ten okamžitě zahájí děložní stahy a vypuzuje dítě. Dítě reaguje velkým stresem, zvýšenou tepovou frekvencí, začne se mu dařit špatně, což lékaři opět zhodnotí jako krizový stav a oxytocinu přitnou ještě víc, ať se dítě co nejrychleji narodí.
Výsledek je sice rychlý, ale chemický porod, dítě s obtížnou adaptací, a rocička, co tomu chamickému tempu nestačí fyzicky. Takže se dítě narodí naprosto nefyziologicky, rychle, potrhá porodní cesty (protože neměly dostatek času se roztáhnout a přizpůsobit)...atd.

Už nechci, aby mi do přirozeného průběhu někdo zasahoval. Proto bych volila jakoukoliv jinou variantu, než tu v porodnici, kdy všichni "ví vše nejlíp" a rodička může držet akorát hubu. To je realita. V lepším případě ji to sdělí mile, ale stejně nekompromisně.

Co furt máš (Čt, 30. 10. 2008 - 11:10)

s tím oxytocienem? Co to vůbec je?

Natura (Čt, 30. 10. 2008 - 06:10)

Dovolím si napsat svůj názor na přítomnost otce u porodu.
No, doma by asi musel (:o)), pokud by nehlídal starší děti, ale v porodnici má přece jen volbu. Já jsem měla u prvního porodu muže, u druhého ne.Potřetí bych zase volila rodit sama (a manžel by mi byl asi vděčný). Každá rodička potřebuje něco jiného, podle naturelu- některá chce aktivní podporu a povzbuzení, pocit, že tam není sama, já naopak vyžadovala intimitu, a chtěla jsem, aby mi všichni dali pokoj. Hlavně doktoři.
A upřímně-sama bych s nikým k porodu jen tak nešla, netoužím po tom vidět někoho rodit s nohama do praku a kapačkou oxytocinu v ruce, jak to ještě dnes bývá zvykem.
Naopak doma, kdybych měla pomáhat PA při porodu dejme tomu kamarádky, ráda to udělám, tam mi to přijde prostě normální. V nemocnici bych byla jen páté kolo u vozu.

P (Čt, 30. 10. 2008 - 05:10)

Myslím,že chlap by u porodu měl být.Byl u početí tak proč by né si užít i porod..Myslím,že to vzah mezi něma jen utvrdí,i vztah k dítěti je pak silnější.Potvrzeno těma co u porodu byli.A hlavně doktoři si tak nedovolí jako když je ženská sama.

Marek (Čt, 30. 10. 2008 - 01:10)

Je to diskutabilni, ale je to hlavne rozhodnuti matky a ja jako chlap stejne jako do interupce byt s ni nesouhlasim nemam co mluvit. Jen jednu vyhodu vidim oproti porodnici, nikdo vam tam nezameni dite :D.

Marek (Čt, 30. 10. 2008 - 01:10)

Je to diskutabilni, ale je to hlavne rozhodnuti matky a ja jako chlap stejne jako do interupce byt s ni nesouhlasim nemam co mluvit. Jen jednu vyhodu vidim oproti porodnici, nikdo vam tam nezameni dite :D.

marie (St, 29. 10. 2008 - 22:10)

Během porodu mohou nastat situace, které vyžadují okamžitý zásah z vlastní zkušenosti hlavička šla tak strašně rychle, že se syn narodil skoro ve sprše. Měl šňůru kolem krku a s každým zatlačením se mu více utahovala kolem krčku velice silně mě nastřihli a syna vyndali. Se švagrovou jsem byla u porodu a asistentka pravila, že miminku se přestalo dařit a musí okamžitě ven. Přišel lékař, udělali nástřih a princezna byla venku. Další švagrová měla ústí dělohy placentu a bývaly by vykrvácely obě. Mně se stalo, že jsem v termínu porodu, v den kontroly, kdy bylo všechno v pořádku, začala masívně krvácet. Měli jsme do nemocnice necelý km, ale po informaci na telefon přijela rychlá, tak to asi nebyla banalita. Pokud nastane taková věc, je pozdě v této chvíli volat pomoc. Může být na cestě spousta překážek - špatně zaparkovaná auta, bránící příjezdu sanitky, nehoda, kdy lékař prostě přijet nemůže. A pak maminka může zaplatit darem z nejcennějších - zdravím dítěte. Je mi téměř 5O let, je to tedy pár let, co jsem rodila, ale vždycky jsem měla děti u sebe v porodnici, klystýr byl vždy, jinak se to nedělalo, ale přijde mi hygieničtější být vyprázdněná k porodu. Otcové k porodu nechodili, tak ani nevím, zda jsem o něco přišla - nemám srovnání. Porod dítěte je zázrak a i během toho zázraku se to může vymknout z ruky a pak nejde o nic menšího, než o zdraví či život miminka nebo maminky a pak je pozdě na nápravu. Vám, které budete rodit doma, přeji tolik odvahy, či hazardu, aby vám vyvážilo riziko ohrožení děťátka. Vám, které se rozhodnete rodit v nemocnici, přeji přátelskou porodnici i s personálem, který nebude noční můrou. Každý si hájí svůj názor a těžko zde bude rozřešení. Nejde říci že jen tak je to správně. Pokud chci pokud možno zdravé dítě, musím mu něco obětovat a to, že strpím pobyt v porodnici, je zlomek proti tomu, čeho se musím jako matka zříci. Zdravé dítě není nárok, je to dar, který si zaslouží trošku pokory.

lenka (St, 29. 10. 2008 - 16:10)

já jsem rodila dvakrát a ani jednou u toho nebyl manžel.Nevadí mi to ani nevím ,jestli bych ho tam chtěla,ale je pravda ,že ted je to samozřejmost.Rodila jsem naposledy v roce 97 a to tatínkové k porodům moc nechodily.Jinak k tomu tématu,rodit doma bych se bála,měla bych strach,že se něco stane,ale to je každého věc.Všechny zdravím

Vůl (St, 29. 10. 2008 - 16:10)

Byl jsem u porodu, protože v poslední době je to jako povinnost, aby si snad někdo nemyslel, že nechci atd.... Já blbec jsem podlehl tomuto rituálu a myslím, že to bylo zbytečné a hloupé. Moje žena mě sama posílala domů, doktoři mě nutili dívat se, však jsem si připlatil.... ať si to užiju...ještě teď jem i z toho ZLE. RODIT má jen žena, tak jako u Indiánů, já bych na ni stejně myslel a miloval ji ještě víc, než kdy před tím.

Reklama

Přidat komentář