Reklama

operace páteřní ploténky

Luboš (St, 13. 10. 2010 - 17:10)

Ahoj Petře, dobrý den ve spolek. Ja si myslím, že na to kolo i po operaci budeš moct jít,tedy pokud neplanuješ jezdit cross, ale jinak běžné ježdění na kolo by neměl být problém. I ja jsem si kolo koupil v loni a zatím jsem na něm nesěděl neb těch operací páteře po autonehodě mám víc (jednu další už za 10 dnů) ale rozhodně se chci na kolo dostat a jezdit. S lyžovaním nemám zkušenost.
Jinak se spíš přiklánim k operaci neb jak píšeš problémy se Ti zhoršují. Ale každý jsem jiní a tak nevím co by u Tebe zmohl fyzioterapeut a cvičení. U mne to moc nezabralo a tak podstupuji operaci pravě proto, že se mi to zhoršuje. Tak držím pěsti pro správne rozhodnutí.

Petr_ooo (St, 13. 10. 2010 - 15:10)

Dobrý den,
jmenuji se Petr, je mi 39 let a tak nějak se pomalu zapojuji do komunity lidí s operací páteře. Prosím o radu:

Se zády trpím cca 20 let. Bolesti a nespaní jsou sice nepříjemné, ale jsem s tím zvyklý žít. Mám 2 malé děti, chodím do práce, dodělávám školu, jezdím na kole, lyžuji a teprve před rokem jsem přestal běhat (doktoři mi to nezakazovali).

Před 2 měsíci se mi zablokovala bederní páteř a již měsíc spím cca 2 - 4 hodiny denně (je neuvěřitelné, že to jde vydržet). Bolesti byly zpočátku veliké a na nohu jsem si nemohl ani sáhnout, nejhorší byly křeče v noci. Dnes se mi to trochu zklidnilo a bolest do nohy a břicha vystřeluje pouze při chůzi - kulhám od toho, jak jsem zkroucený. Nejhorší je pro mne zatím ležení v posteli.

Minulý týden jsem dostal nález z magnetické rezonance, kde se píše o dvou vyhřezlých plotýnkách, kde jeden výhřez, L4/L5, tlačí na levý kořen + je tam zmínka o zdeformovaném obratli. Ten je lehce vysunutý mimo osu a ploténka pod ním prakticky neexistuje.

a) Jeden lékař mi doporučil léčit to symptomaticky a operaci volit až to bude nezbytně nutné, třeba až za několik let.

b) Druhý lékař mi rovnou nabídl operaci, kdy by se zafixoval volný obratel (titanová ploténka a 2 obratle napevno sešroubovat).

Právě jsem si koupil nové kolo a bundu na lyžování a nevím, která z dvou nabízených možností je lepší, tak abych si těchto věcí ještě někdy užil.

Lékař propagující operaci mi sliboval, že si zalyžuji a budu vše dělat jako před tím. Po pročtení této diskuze jsem jiného názoru. Prosím o radu, zda na operaci jít, či nikoliv. Zatím věřím, že by to šlo zvládnout bez ní…

Děkuji předem za názory.
Petr

Jeden lékař mi navrhnul odložit operaci

Stáňa (St, 13. 10. 2010 - 14:10)

Ahoj ve spolek. Dlouho jsem...haní,Majko má ve všem pravdu.tak bych to udělala i já.Nesmíš se prostě dát odbýt a musíš bolovat.Budu ti držet palečky STaňa

DANIEL (Út, 12. 10. 2010 - 21:10)

O co ti Mirku jde? Tady se...Dekuji Majko B za pochopeni. Mel jsem v sobe trosku vic vinecka. Jsem tam se tady mrknu jak se vam dari. No a nasekal jsem moc chyb no boze no. omlouvam se Mirkovi, ktereho to vyrazne pohorsilo.

Olina (Ne, 10. 10. 2010 - 17:10)

....jéjej,to mi zase utekly myšlenky...chtěla jsem napsat,že ....vždy je to něco jiného než oparovaná bederka:-)...naštěstí

Olina (Ne, 10. 10. 2010 - 17:10)

Ahoj Majko,Hanko,Stáňo,Libuš a všichni bojovníci o své zdraví.Za sebe mohu říci,že když mě bolí záda,tak vždy je to něco operovaná část bederní pateře.Je to vše tak propojené(SI skloubení,potýnky,kyčle),že nikdy nevím o co se jedná.Tohle ale řeší můj fyzioterapeut,který mi dosud vždy od bolesti pomohl a bez léků.Jak tady řešíte,blokáda SI skloubení se chová snad stejně bolestivě jako výhřez.Je pravda,že léky,které zmiňujete pomohou,ale trvá to delší dobu-týdny.Prevence na SI skloubení je chůze,rotoped,prostě každodenní pohyb(v klidové fázi).Při akutních potížích a lécích to chce klídek.Jakmile se vám ale něco nezdá,nečekejte a zase choďte od ordinace k ordinaci,až narazíte na odborníka.Hlavně nečekejte na zázraky,protože "čas je náš největší nepřítel"!Mějte se krásně a šetřete si svoje zdraví,jak jen to půjde.

Stáně od Líby (Ne, 10. 10. 2010 - 12:10)

Ahojky Stáničko, jsem to Já. Občas, zde kouknu co nového, jinak nemám nějak čas, zde na popovídání. Ale stále cítím s lidičkama, co mají trápení se zády. Já měla ty 2 roky také relativně klid, až poslední dobou, mě dost začlo bolet na levé straně, jako když se tam něco bloklo, nebo skloubené esíčko, JÁ NEVÍM, NIKDO TI NIC NEPOVÍ. Jezdím an kontroly do Prahy 2X jsem byla , vždy si udělá RTG a je to pro něj směrodatné, na nějaké dlouhé hloupé řeči nemají lékaři prostě čas. Nechala jsem se v Mostě zrengenovat šrouby sedějí, kde mají a šmitec. Zvedám občas 11 kg vnoučka, tak si myslím, že si zadělávám na další výhřezy, které mám nad operovanou částí. Teď to trochu odeznělo, tak se šetřím. Jednou jsem byla v Kladrubech, letost v Lázních, Teplice v Č. a v úterý jdu na RHB, k jednou lékaři, který mě napíše v Meziboří asi na 1 měsíc RHB, na lůžkovém oddělení. Kladruby jsou daleko, a nedávají je po operaci každý rok, ale jen 1X za 2 roky.Doma moc necvičím, ani mě to nebaví, i když se poté cítím lépe. Prostě vymlouvám se,že nemám čas.Víš ono je zde těžké, někomu radit, opravdu je to u každého jiné, setkala jsem se s jednou p. po operaci páteře, / byla v Ústí/ a má též PLIF /šrouby L 4/5 / nijak se nešetří je ji 65 let a uklízí v Interspairu. Po op. ke 8 let. Takže je to opravdu idividuelní. Je třeba se držet rady operátera, který operaci provedl. Neposlouchat , že nějaký Pepa, již jezdí na kole, a že Anička, se vrátila k Házené/ nesmysl/ a co Ty?. Napiš jak se držíš. díky Držím palce Všem, kteří se chystají na operaci a nebojte se a nepanikařte, horší to již nebude....

Majka (Ne, 10. 10. 2010 - 12:10)

Hani jestli mohu poradit,tak zkus se k němu hned v to úterý dostat ať máš ty vyšetření co nejdříve.Měla jsem něco podobného.Jedná se o čas.Pak je to nevratné.Držím pěstičky a dej o sobě zase vědět. Majka

Hanka (Ne, 10. 10. 2010 - 10:10)

Majko moc děkuji za podporu a za radu. Jinak mně operovali v Ústí a ten Dr. Jerie neurolog tam dělá primáře. Tady u nás v Lovosicách má jednou týdně (v úterý) ambulanci. Asi bude lepší když si k němu hned v úterý ráno zavolám a objednám se znovu, že mně ty prášky nepomohly. Mám strach že se mi to zase vrací. Oni mi tu ploténku tenkrát nevyoperovali celou jen část co byla vyhřezlá. Mám strach, že se mi to vrátilo. No uvidíme. Zítra jdu k obvodní a v úterý si zavolám k tomu neurologovi. Přeji Vám hezkou neděli. Hanka

Majka (Ne, 10. 10. 2010 - 09:10)

Ahoj Hanko na nic nečekej a buď jdi k Tvému neurologovi a vyžádej si CT nebo MR.Jestli to nejde tak se objednej přímo do nemocnice,kde tě operovali na neurochirurgii a ti už ti vyšetření udělají.Nečekej až se zase vše zhorší.Ještě je možnost,že se necháš odvézt na neurologii na pohotovost nejlépe tam kde tě operovali.Tam mají tvoje výsledky z minulé operace a mohou to porovnat.
Pěkný den a co nejméně bolestí. Majka

Hanka (Ne, 10. 10. 2010 - 09:10)

Ahoj ve spolek. Dlouho jsem tu nebyla. V lednu to budou 2 roky co jsem prodělala operaci meziobratlové ploténky v bederní části páteře. Ochrnula jsem tenkrát na levou nohu a močový měchýř útlakem ploténky na kořen.Po operaci se vše zlepšilo jen mi zůstal odumřelý nerv v levé noze.(Je mi 32 let mám 2 děti (9 a 4 roky) minulý rok v březnu jsem nastoupila po mateřské normálně do zaměstnání na 4 smněnný provoz do závodu kde pracuji jako obsluha balících strojů. Po celou dobu co jsem v zaměstnání jsem se zády nemarodila. Neříkám, že mně záda nebolela, ale vždycky jsem to zvládla práškama. Minulý víkend mně ale začali takové bolesti zad, které mi vystřelují do kyčle a celé nohy, že jsem od pondělí na neschopence. Byla jsem u neurologa. Ten mně vyšetřil a řekl, že to je bloknuté a dal mi Korylan a Myolastan na bolesti a hotovo. Je to už týden a bolesti mám stále. Do toho všeho ještě ty neustálé křeče do té samé nohy co mně bolí. Mám po té operaci odumřelý nerv a křeče mívám normálně, ale poslední týden už se to opravdu nedá vydržet. Bojím se že to mám zase zpátky a vůbec nevím jak to zvládnu po pracovní stránce. Zítra jdu na kontrolu k obvoďačce tak nevím co mi řekne. Od neurologa mám jen papír kde mám napsáno: stp. oper. L-diskopatie, relaps bederního bloku s akcentací staré iritace do LDK. Ani mně nechtěl vidět na kontrolu. Jsem už zoufalá. Kam se mám obrátit, když mně ty záda pořád bolí.Na rehabilitace se bojím, protože tenkrát jsem po nich skončila s ochrnutím v nemocnici.Myslíte, že mně to přejde nebo se mám raději zase objednat k neurologovi ať mně vyšetří znovu?

Libuška (So, 9. 10. 2010 - 20:10)

Píšeš o kroucení prstů...AhojkyLibuš
Jsi to ty ?Jak jsme si psávali.Jak se ti jinak vede.Já jsem tam psala vlastně jen odpovídala,že ti palce jsou podle mě od páteře.Už to tu někdo psal,že to má.Tak se opatruj a dávej na sebe pozor
Myslíš,že ten detralex je dobrý když já mám křeče v lýtku. pa Stáňa

Luboš (So, 9. 10. 2010 - 12:10)

dodatek: operaci th 12 mám dělanou květen 2010, po 2 měsících jsem začal řídit auto (ale mám tam bederní opierku), zvládam lehké nákupy i starost o pejska či kytky. Těžkým věcem a námaze se ale musím vyhýbat i nadále, neb jak píšu výše mě čeká další operace.

Luboš (So, 9. 10. 2010 - 12:10)

Ahoj Janino, dobrý den ve spolek.
Ja mám po operaci fraktury Th 12, místo plotýnky mezi Th11-12 mám štěp a sešroubované obratle. Cca 1-2 měsíce (zaleží ale na pacientu) kdy chodíš o berlých a máš omezenou hybnost nemůžeš stejně nic těžkého dělat a prudce se otáčet. Chce to ale cvičit dle instrukcí fyzioterapeutů, které pak dostaneš v nemocnici a které si určitě tam nacvičíš.
Mne čeká (pokud nebudou nějaké komplikace s předoperačním) za pár týdnů operace spondylolistézy L5/S1 (taky mi z plotýnky moc nezbylo). Navíc bolesti od bederky jsou čím dál horší a jakákoliv větší fyzická námaha (jsem prostě nezmar a občas to přepísknu) se naplno odrazí v bolestech. Tenhle týden mě ta bolest (ani prášky nezabraly) trápila 3 dny. Takže budu doufat, že to dopadne vše v pořádku a ja se těch bolestí a ústřelů zbavím; byť vím, že lečení potrvá dlouho. Je to prostě běh na dlouhou trať (jak už to tady často zaznělo). Ale chce to nepodávat se a věřit si (cvičit, rehabilitovat atd.). Zdraví a všem hezký podzimní víkend přeje Luboš

Janina (So, 9. 10. 2010 - 09:10)

\dumám nad operací už rok - těžká degenerativní osteochondrosa L4-5m zůžena floramina, skolioza a levá strana těla napůl "mrtvá". Celý život jsem cvičila, běhala, vážím 58 kilo, ale stav už je nesnesitelný,ploténka už skoro není- jen tenoučký cancuorek, co hrozí prasknutím (a ochrnutím). Operaci pořád odkládám, ale asi jiná cesta není. Co myslíte,pomůže? A jak dlouho budu po operaci omezená a v rekonvalescenci? Já nesnáším nečinnost, Děkuji za rady a zkušenosti.

marcel (Pá, 8. 10. 2010 - 10:10)

Odoperovali mne to,narovnali a bylo,byli tam vesměs ženske s tim na operaci. Muj lekař stálé tvrdi,že přičina byla z pateře,ale to pry je skoro vše.Myslel jsem si,že mne to nahraje,když jsem šel k prozkoumání ohledně čid,ale ouvej-nepomohlo,tam mne dala jasně najevo,že je to ortopedickeho hlediska a čid mne byl odebran,nebot na diagnozu po operaci pateře jsem si již vyčerpal 5 let. Prý jsem zdravý,jen se musim šetřit. A to jsem si myslel,že mne ho nechaji natrvalo.Ale kdyby mne dali zdravíčko,to bych bral

Od Líby (Pá, 8. 10. 2010 - 07:10)

Je možné, že je to ortopedická vada, ale oortoped to viděl a nic. Nosím vložky do bot s podporou srdíčka, i když mi bylo řečeno, že ploché nohy nemám. To zjistíte lehce samy, když uděláte mokrou nohou obtisk na podlahu. jeli celistvá, tak je zle a je tam plochá noha. Nepodceňovat.Ale Ty zkroucené prsty jsou na tutovku od páteře. A co Vám dělaly s těma prstama, nějak rovnaly? Popište mi to prosím. Děkuji.

marcel (Čt, 7. 10. 2010 - 17:10)

Ja se řidam taky ohledně prstu-no druhý prst u nohy. taky mam po operaci utlak nervoveho kořene,mam již 5 let. Docela to jde,jen bolest v zadech je pořad,akle tu ma dneska každy. taky se mne přidal ten prst,nejdřive řikali že je to od pateře,ale pak mne dali na CT a nic tomu nenasvědčovalo. Takže mne ho dali na ortopedii do pořadku a nyni mam klid-pry je to zpusobeno botami,plochou nohou-no a já jsem mužsky takže podpatkama to nebude

Stana (Čt, 7. 10. 2010 - 16:10)

A mohu se tě zeptat zdali ti nedoporučovali operaci těch prstu?

Od Líby Stáně (Čt, 7. 10. 2010 - 15:10)

Píšeš o kroucení prstů na nohách. Jsem 2 a půl roku po operaci páteře, a kdyby jsi viděla mé prsty na nohou, tak by jsi se zhrozila. Protože před operací vystřelovaly bolesti do nohou, z důvodů uskřípnutí nervů od plotének. Po operaci sice tyto nervy uvolní, ale prsty se pomalu dostaly do fáze točivého elementu. Toto se nestává asi každému, ale jen tomu, kdo měl delší dobu/jako já/ bolesti do prstů u nohou. Zůstaly bohužel prostředníky na obou noho vztyčené, a když mě chytne křeč, tak to je vidět ještě více, prostě bych řekla asi trochu ochrnuly, ale to neřešte cvičte s nimi, a hlavně když nejsou bolesti jiné. Mám s těma nohama po operaci problém jsou těžké a občas bolí. Berte na cévy Detralex napíše Vám ho i praktický lékař. Prokrvuje cévy a rozproudí krev, která poté lépe zásobuje tyto orgány,Horší je to trochu s botama, nemohu mít moderní botky, ale širší špičku. Něco za něco. Tak se mějte.

Reklama

Přidat komentář