Reklama

Péřové bundy,kombinézy,zimní oblečení ,nabalování se

Bobina 2 (Pá, 6. 11. 2009 - 08:11)

Když ni Jarda (manžel)...Ještě ke kombinézám - chodím v noch ráda a všude, kdykoli je trochu víc zima, již skoro 40 let. Zpočátku to bylo přijímáno okolím trochu s rozpaky, tehdy to byla naprostá novinka, ale již druhý rok potom, co jsme si kombinézy pořídili, jsem už v ní chodila běžně a jezdila v ní i do práce. Chodím v ní dodnes, i když jsem již stará bába - má to jednu výhodu - když jsem v mrazu zabalená a zakuklená, často mne osloví někdo "slečno" nebo "mladá paní"! No, postavu ještě mám, tak to lichotí. S nějakým vyslovewným posměchem jsem se nikdy nesetkala, spíš s obdivným pohledem - možná nad mojí odvahou takto být oblečená , nevím. Ale když vidím, co dokáží módní tvůrci vytvořit za kreace a ženské po tom letí, pak naše oblečení je někde mezi průměrem, tak oč jde.... Ještě bych chtěla něco říci k některým příspěvkům zde - naše zimní oblečení je čistě praktickou a užitkovou věcí, nikdy to nesloužilo jako jakási viagra, ale když to tak někdo bere, jeho věc. Možná, že by to chtělo rubrijku rozdělit na ty, co milují vycházky přírodou fotí krajinky a podobně a ty kteří péřovky používají jako povzbuzující prostředek sexualní aktivity. No, každý jsme nějaký. Tak děvčata, nabalte se a vyražte na čundr zimním krajem, určitě je to zážitek, na který se jen tak nezapomíná.Ahoj, třeba se někde potkáme.Bobina

Bobina (Pá, 6. 11. 2009 - 08:11)

Ještě bych rád přidal několik...Když ni Jarda (manžel) ukazoval, co vlastně napsal, zjistila jsem, že zapoměl na jednu důležitou součást zimní výbavy a to boty. Ty by měly být pohodlné, lehké, pokud možno nepromokavé a teplé. Dostatečně velké, aby se do nich věšla noha se dvěma silnými ponožkami, případně jako první na noze ještě jedny slabé navíc. Bota zase nesmí být příliš volná, aby se v nich neškobrtalo, což unavuje. Máme ideální boty - staré sice již 30 let (dnes se takové již nedělají) s gumovou podešví se vzduchovými komůrkami, svrškem ze silné pogumované šusťákoviny s molitanem a s vyjímatelnou molitanovou druhou botou jako vložkou. Ta možnost vyjmutí je velice šikovná a důležitá, snadno a za chvíli se vnitřní bota usuší. Časem se nám ty vložky rozpadly, tak jsme je nahradili novými, ušitými z dvojité šusťákoviny, vyplněné dutým vláknem. Zkoušeli jsme i péřovou výplň, ale neosvěčilo se to.

Jarda pro Pep a (Pá, 6. 11. 2009 - 06:11)

Ahoj Jardo muzete poslat...Mám jiný návrh - pokud by vás bylo víc, mohl bych zařídit ušití na míru (možná), nebo, kdyby měl někdo šikovnou švadlenu, mohli bychom pár kousků nechat pro zájemce vyrobit. Když to umí Rakonczaj, proč bychom to nezvládli my? Bylo by to přesně podle našich představ.Bohužel nemám mnoho názorných fotek, podle kterých by se to dalo vyrobit, ale mám střihy a dokázal bych vysvětlit výrobci, jak na to. Možná by se výroba dala ještě do prvních mrazů stihnout.

Pep (Čt, 5. 11. 2009 - 23:11)

Ahoj Jardo muzete poslat fotku te kombinezy na e-mail: [email protected] kde se da ta kombineza koupit predem dekuji

Petr (Čt, 5. 11. 2009 - 20:11)

Kombinéza se uzavírá dvěma...Jardo, podobnou kombinézu, jakou popisuješ bych také uvítal. Byl bys ochoten mi poslat nějaké její fotky na mail [email protected]? Mám známou švadlenu, která by určitě něco takového dokázala udělat.

jarda (Čt, 5. 11. 2009 - 18:11)

Koukali jste na...ta diskuze by byla fajn, jen to po pár příspěvcích úplně usnulo. Rád by jsem ale na to téma poklábosil.

Zdena (Čt, 5. 11. 2009 - 17:11)

Koukali jste na diskuzích,také je tam diskuze roláky a šátky,možná by vás to zajímalo...

Andula (Čt, 5. 11. 2009 - 14:11)

K různým zde prezentovaným...Jardo, díky za odpověď Monice. Po přečtení jsem si uvědomila, že veškerý ostych a obavy z toho, co tomu řeknou jiní, je zbytečný. Vlastně - co je komu do toho, jak a v čem chodím, že!

Michal (Čt, 5. 11. 2009 - 14:11)

Ještě bych rád přidal několik...Fantastický příspěvek (příspěvky) Asi si pořídíme péřovou kombinezu podle tvého návodu, velice se mi ten systém líbí. Budu se snažit to stihnout do Vánoc, abychom si kombinézy ušité podle tebe s mojí přítelkyní ještě tuhle zimu užili. Rovněž zajímavé jsou ty palčáky - je to vtipné řešení, jen jestli netlačí ten zip když se chytíš třeba zábradlí nebo tak nějak?

jarda několik r (Čt, 5. 11. 2009 - 11:11)

Ještě bych rád přidal několik rad pro celodenní pobyt venku v mrazu a větru. Pod kombinézu oblékán¨me několik vrstev - první je rolák a spodky Moira, které ovádějí dobře tělesnou vlkost pryč. Druhou vrstvou je fleecová bunda s kapucí, ideální je takový typ bez zipu, ovšem s dobře řešeným tvarem obličejového otvoru, aby se kapuce nestahovala do očí, a fleecové kalhoty. Třetí, alternativní vrstvou je pak další fleecová bunda, máme takové s hladkou podšívkou, takže se po spodní bundě dobře posouvají. Na hlavě fleecovou kuklu s otvory pro oči, kapuci od té spodní bundy a nakonec kapuci od kombinézy s oním již zmíněným laiblem. Opravdi nám koukají jen oči a nikdy nám nebyla zima. Na ruce pak palčáky s dlouhou manžetou - máme takové, které mají v místě dlaně od jejího začátku až téměř ke konci prstů otvor se zipem. Ničemu nevadí, ale snadno se ruka v případě potřeby vysune ven aniž by bylo třeba rukavici sundávat a ztrácet. Manžeta je vsunuta pod stažený konec rukávu kombinézy. Takto vybaveni jezdíme již téměř 40 let, touláme se krajem, někdy i v noci, spáváme i pod širákem v mrazech a nikdy jsme nedostali ani rýmu. Zkuste to, uvidíte sami!

jarda na závěr (Čt, 5. 11. 2009 - 10:11)

- kombinéza se snadno obléká,...Ještě na závěr . projeli jsme s manželkou nejen kraje naší republiky a zemí okolních, ale navšívili jsme i žhavé kaňony Colorada či Rocky Mountains, spali jame ve veřejných parcích Los Angelles, v indiánských osadách i na píscích Long Beach, brouzali se modrou trávou Montany i plavili se na vratké kanoi ledovou vodou kanadských jezer. Nikdy si nás nikdo nevšiml, i když jsme občas zrovna civilizovaně nevypadali. Ostatně, když vidíte, jak jde po ulicích Seatlu muž, natřený kompletně nazeleno, včetně obličeje i vlasů, když se vede ruku v ruce slepice v nadživotní velikosti se dvěma zcela normálně vypadajícím dětmi po břehu jezera v Chicagu a oby, i jiné podobné zjevy, vzbuzují asi tolik pozornosti jako požární hydrant nebo kandelábr pouliční lampy, pak pochopíte, že svoboda jednotlivce skutečně končí tam, kde začíná svoboda druhého. A tu oni nenarušují ani tomu druhému nezabraňují svým jednáním, aby šel po ulici třeba v taláru či v plavkách. (I když v pruderní Americe by člověk, jdoucí v plavkách po ulici města mohl někde narazit na horlivého šerifa.)A na úplný závěr bych chtěl říci jedno - vám, kteří jste poznali ta mrazivá tichá rána, kdy jediným zvukem je občas se sesypávající jinovatka ze stromu, ty nádherné pohledy na obrovské rudé slunce, vynořující se nad východním obzorem i neurvalý náhlý nápor ledového větru, vítající probuzené slunce, mohou ostatní, hovící si ve vyhřátých postelích jen tiše závidět a litovat nepoznané.

jarda další díl (Čt, 5. 11. 2009 - 10:11)

Kombinéza se uzavírá dvěma...- kombinéza se snadno obléká, prostě obléknete to, co chcete mít pod kombinézou včetně bot, pak vsunete ruce do rukávů kombinézy a prostrčíte boty rozepnutou kalhotou. Zapnete zipy a jste oblečeni. Bez derviších tanců, bez různě shrnutých triček či svetrů.- kryt obličeje máte kdykoli k dispozici, prostě sáhnete vpředu pod krk, tam zasunutý díl vytáhnete, zapnete zipy až nahoru a stáhnete kapuci šnůrkou podle potřeby. Pratože kapuce ná vzadu jedna svislý pásek se svorkou a podobný vodorovně ve výši očí, usazení kapuce snadno upravíte tak, aby vám nelezla do očí a podobně. Po použití ho opět jednoduše zastrčíte pod předná díl, kde se vám za chvilku tělesným teplem vysuší. Nic pod bradou nepřekáží, netlačí a po několika minutách zcela zapomenete, že máte celý obličej schovaný.- krk a obličej není utěsněn vůči tělu, takže v případě užití lyžařských brýlí nadechujete vzduch z kombinézy a vydechujete pomocí k tomu uzpůsobené jednoduché látkové klapky, která propuští jen vzduch směrem ven, nikoli dovnitř. Do brýlí se nedostává vlký vydýchaný vzduch, takže se vlkost na očním štítu nesráží a nemrzne, když, tak jen v míře zcela nepatrné, což se dá snadno eliminovat jakýmkoli přípravkem proti pocení oken.

jarda pokračová (Čt, 5. 11. 2009 - 10:11)

Několik postřehů a informací...Kombinéza se uzavírá dvěma zipy, které začínají od dolního konce nohavice na vnější straně, pokračijí v linii švu vzhůru, pod pasem se začnou mírně k sobě přibližovat a pokračují šikmo přes prsní díl směrem k napevno všité kapuci a po stranách obličejového otvoru až do úrovně očí. Pochopitelně je to řešeno tak, aby zipy byly vždy podloženy a nepřicházely nikdy do styku s obnaženou kůží těla. Protože na každém zipu je několik jezdců, je možno každý bok libovolně a kdekoli rozepnout a takto vzniklým otvorem si sáhnout do vnitřní kapsy či upravit náhodně vyhrnutý svetr či bundu. Tímto řešením vzniká pak jakýsi přední díl, podobný lichoběžníku, který při plném zapnutí dosahuje až pod vršek kapuce a ve kterém jsou vytvořeny dva otvory pro oči. V obličejové části je podložen fleecovým materiálem, takže i na obličeji je příjemný.

Jarda (Čt, 5. 11. 2009 - 10:11)

K různým zde prezentovaným...Několik postřehů a informací k dnešním kombinézám: První omyl je v koncepci a střihu. Stále se vychází z prvotní představy, že kombinéza vznikne vlastně sešitím bundy a kalhot v jeden celek, případně se mírně upraví střih. Pak se majitel takového oblečení dostává di situace, kdy po nasoukání se do tohoto jakéhosi pytle začně provádět tance, hodné asijských dervišů, aby dostal spodní oblečemí, vysoukané kamsi pod ramena, do správné polohy. Pak, náležitě zpocený, začne podobně upravovat pokleslé kalhoty, natahovat kombinézu přes boty a v připadě, že něco potřebné zapomene v kapse spodních kalhot, provadět podobný tanec znovu. To se pak opakuje při různých dalších příhodách, třeba když se mu po nějakých nevhodných pohybech opět ta zatracená spodní bunda vysouká vzhůru.Druhý omyl je odepínací kapuce - toto nemá u kombinézy naprosto žádný smysl, naopak, u krku vzniká nesmyslný vuřt, který škrtí a otravuje. Pod kapuci pak zespodu kolem toho vuřtu táhne.Třetí omyl jsou ty různé rozepínací otvory v zadní části, prý proto, aby se umožnilo se vyprázdnit. Omyl, při prvním pokusu obvykle dojde k vyprázdění na onu odepínací a překážející část, takže znechucený majitel tohoto vynálezu dalších pokusů zanechá.Další vada spočívá v tom, že kombinézy, které vlastně vyšly z klasické bundy, neumožňují dostatečně zakrýt obličej, zip, vytažený až nahoru, tlačí a škrábe pod bradou a systém těch různých jeho podložení take nesplní očekávání. Ale to asi znáte všichni a zřejmě jste se již s tím smířili. Ne tak my, a po mnoha pokusech našla moje žena ideální řešení - pokračování v dalším článku

Jarda (Čt, 5. 11. 2009 - 10:11)

Moniko, nedělej si problémy s... K různým zde prezentovaným obavám, zda nebudete, oblečeni v kombinéze, po městě budit pozdvižení. Nebudete, i nám se ženou to zprvu zdálo, ale měli jsme již zkušenosti s oblékáním a cestováním coby trampové. Kombinézy jsem si tak oblíbili, že je nosíme prakticky stále, pokud se zimní počasí zhorší. Před časem, v provopočátku, mně manželka, oblečená v kombinéze, kukle, případně s kapucí na hlavě pří jízdě tramvají nebo autobusem, upozornila na to, že na ni někdo čumí a jestli si tedy nemyslí, že je oblečená jak blázen. Moje obvyklá reakce byla - podívej, ten člověk vypadá jak vytažený z mrazáku, klepe se zimou s nudlí u nosu a tedy ti zřejmě tiše závidí, že jsi v pohodě. Bohužel nemá dostatek odvahy se obléci podobně jako ty, tak zůstává jen ta závist. To žena velice rychle pochopila a skoro celý žívot jezila do práce v kombinéze (pochopitelně v zimě), občas zakuklená tak, že jí byly jen oči vidět. Dnes tak jezdí i na nákupy nebo do města. Nikdy se jí nikdo nevysmívalJistě, setkal jsem se i s reakcí ze strany party -náctiletých, ovšem zde postačilo zmařit pečlivě připravený posměšný projev "partafýry" prostou otázkou : "kde zpíváš?" To onoho inteligenta obvykle natolik vyvedlo z pečlivě připravené koncepce, že se změnil v rybu s naprázdno se pohybujícími čelistmi.No a některé ty projevy zde na webu? To jsou jen obvyklé ubohosti a výkřiky těch, kteří si myslí, že jen oni to co dělají, dělají správně a pokud dělá někdo něco jinak, je blázen, úchylák, cvok šílenec a kdovíco ještě. Těch si nevšímejte.

tom (Čt, 5. 11. 2009 - 09:11)

Ahoj Lucko také bych jsi...Moniko, nedělej si problémy s tím, že na tebe bude někdo koukat. Vršinou je mu zima a jen tiše závidí.

nylonman (Čt, 5. 11. 2009 - 07:11)

Moc se mi líbí péřové bundy a...mám svazování v bundách taky moc rád. Můj e-mail je [email protected]

Jiří (Čt, 5. 11. 2009 - 06:11)

Ahoj Petře!Jsem na tom uplně stejně jako ty. Co to dát spolu dohromady a užít si společně?

Petr (St, 4. 11. 2009 - 19:11)

Moc se mi líbí péřové bundy a kabáty a zevšeho nejradeji v nich někoho svazuji a nebo se nechávám svázat

Martinka (Út, 3. 11. 2009 - 14:11)

Právě probíhá soutěž o nejchytřejší stát Evropy a zúčastnit se může každý! Stačí přejít na tuto adresu: http://cz.iq-test.eu/#246470 Po vyplnění otázek budete znát svoje IQ a to se započíta do soutěže! Tak podpořte svoji zem!

Reklama

Přidat komentář