Reklama

Kněz a žena ...

karmuska (St, 5. 11. 2008 - 13:11)

Kacko, vis co si myslim, ze ti odpovi tak, aby ti neublizil. Nebude to konkretni a jasne. A kdyz s nim o tom budes hovorit primo, stejne ti neda uspokojivou odpoved. - Jen muj nazor.

Kačka (St, 5. 11. 2008 - 12:11)

Vidím, že se diskuze zase zejímavě rozběhla, to je fajn. Já to vidím podobně, "zběhlé" kněze neodsuzuju, jen oni ví proč to udělali, ale je mi to líto, protože to nebudou mít lehké. Já jsem si taky zvolila jednou provždy, když jsem se vdala, a pokud by manželství zkrachovalo, brala bych to jako něco, v čem jsem neuspěla, asi bych časem řešila, jestli to nešlo jinak, co jsem nebo jsme mohli udělat jinak, jestli z toho nebyla cesta ven, jestli jsme se neunáhlili..a takové pochyby o sobě samém bolí.
Nevím, jestli si někdo pamatuje, jaký problém jsem tu před časem řešila. no, je to pořád stejné. On se neozývá mě a já se obávám ozvat jemu. Nevím, jestli mám vůbec právo chtít vysvětlení. Dodnes stále nevím, jak to mezi námi tehdy bylo, pořád na to myslím a cítím to jako balvan, jako něco nevyřešeného, nevysvětleného, neuzdraveného v mém životě. A nevím co s tím. Jednou si říkám, že jsem si to určitě přikrášlila, že jsem byla mladá a nezkušená, že jsem třeba věci špatně pochopila a špatně vyložila a zachovala jsem se unáhleně. Ale pak si promítnu některé události a vidím jasně, že kdyby se ke mně takhle choval jakýkoli z mých kamarádů, tak z toho vyvodím jednoznačný závěr. Jenže on byl a je kněz a tak nevím, jak si s tou myšlenkou poradit. Potřebuju pochopit a vyjasnit svou minulost, abych mohla jít dál s čisým svědomím. Ale kdo mi to vysvětlí, když se nezeptám přímo jeho. a řekne mi vůbec pravdu?

karmuska (Út, 4. 11. 2008 - 22:11)

Ja neverim tomu, ze by takovy knez nemel vycitky. Spis si myslim, ze je natolik pokrytecky, ze to neprizna. Urcite se za to jednou bude nenavidet. Nejdriv tu zenu a potom sam sebe. Az do konce zivota. Niciva a szirava nenavist vuci sobe samemu. Jedna z mnohych forem pekla a trestu.

Hedvika (Út, 4. 11. 2008 - 20:11)

Tak, otče Josefe, hezky si to užijte a načerpejte mnoho nových duchovních i tělesných sil.

A jak se ta kniha jmenuje?

To je přesně ono. Znám taky 1 kněze, který kvůli ženě odešel. I když je pravda, že nebyl moc dobrým knězem, alespoň jsme si "nepadli do oka", ale to bylo to, co mne na jeho odchodu nejvíce šokovalo, neměl žádné vyčítky... Ale myslím, že časem přijdou na každého. Každá žena časem zevšední, zamilovanost vyprchá, co zůstane? Jedině přátelství... A kvůli tomu není třeba odcházet z kněžského stavu, pokud tedy někdo netouží hodně po dítěti. Tento případ je hodně složitý, ale myslím, že časem, a nebude to dlouho trvat, budou oba hodně nešťastní.
Taky by bylo zajímavé udělat takové rozhovory s těmi ženami. Musím přiznat, že já osobně bych na to neměla. Nedokázala bych žít s představou, že jsem člověka mi nejmilejšího připravila o spásu, o věčné přebývání s Kristem... (i když to tak nemusí být, ale co když???)

Josef (Po, 3. 11. 2008 - 07:11)

Malá ochutnávnka recenze. Knihu jsem přečetl téměř celou a je opravdu vynikající. Otevřená hodně a poctivá.
"Cenné jsou autorovy zkušenosti, čerpané z rozhovorů s odcházejícími knězi. Co vám bude nejvíc chybět? Mše, odpovídá dotázaný. Pochopil, ptá se Cozzens, že odložil jeden kříž, ale přijal druhý? Že důvěrnost přátelství se s celibátem nevylučuje? Že tíhnutí k druhému člověku neznamená hned nutnost odejít do manželství? (36) U mnoha dotázaných ho znepokojuje nepřítomnost výčitek svědomí. (114)

Čtenáři nabízí toto vysvětlení: v životě se objevuje dvoje touha, vedoucí k Bohu: po důvěrnosti (zkušenost spojení s druhou osobou, jako zranitelný, ale s důvěrou) a transcendenci, kterou autor vysvětluje jako spojení se stvořením, např. při zážitku hvězdného nebe; korupcí takového zážitku je alkohol a ještě více drogy. (38)"

Josef (Po, 3. 11. 2008 - 07:11)

Zdravím a přeji pěkný týden. Víkend byl dost rušný. Tento týden budu na duchovních cvičeních, tož se asi moc neukážu na netu. Nabízím seznámení s hodně zajímavým znalcem kněžské duše. Je tam hodně nápovědy. http://ktf.cuni.cz/~skoblik/komentare/reflexe_cozzens.htm

karmuska (Ne, 2. 11. 2008 - 09:11)

No my od patecniho do sobotniho vecera nefungujeme... :-)

syslik (Ne, 2. 11. 2008 - 00:11)

hedviko, napadlo me uplne to same :-)

Celibat je funkcni pri sprave majetku a majetek cirkve se ma hromadit jak ukazalaa historie.

Hedvika (So, 1. 11. 2008 - 21:11)

Tak nám to tu nějak uvázlo... Co děláte všichni?

Hedvika (Čt, 30. 10. 2008 - 20:10)

Myslím, že doktoři to mají úplně stejně, alespoň chirurgové určitě. Když nemocnice zavolá musíš jít... Taťka to dělal. Je to těžké, ale dá se to zvládat. Záleží hodně na obětavosti ženy...

Motýlek (Čt, 30. 10. 2008 - 19:10)

Danieli a skusil jsi hledat i trohu hlubší význam celibátu? jako že muži se manželky, rodiny, ... vzdávají proto, aby se mohli stát otcem jiných (nás)? Představ si, že bych opravdu nutně (ne jako babky ve 4 hodiny ráno)..potřebovala s knězem mluvit, nebo ho rychle odvést k umírajícímu... a on by doma měl manželku a k tomu tři děti, přičemž jedno by plakalo celou noc, že mu rostou zoubky (nebo další bezespánkové noci rodičů)...a on by měl najednou opustit unavenou manželku a brečící dítě... a zbylé děti by ráno potřebovaly zavést do školy...
není i tohle jeden z důvodů pro celibát? být otcem více dětí? M.

karmuska (Čt, 30. 10. 2008 - 12:10)

K otazce homosexuality. Neverim tomu, ze se nekdo stane homosexualem z nouze. Z nouze se mohu stat onanistou, nikoliv homosexualem. Pokud praktikuji dobrovolne homosexualni styky tak urcite ne pres odpor. Takze musim odmitnout nazor, jak z chudacka celibatnicka ta "oskliva cirkev" ucinila gaye.

Hedvika (Čt, 30. 10. 2008 - 09:10)

Já bych krapet s těmi homosexuály nesouhlasila. Jistě jsou jako v každém jiném povolání, ale není jich moc. Naopak vidím kolem sebe kněze, kteří se přátelí se ženou. Někdy je to přátelství správné a někdy jsou z toho i děti... Ta teorie o homosexualitě vychází spíše zvenku než z věřícího lidu. V mé rodné farnosti třebas nepamatuji kněze, který by se tu nepřátelil s nějakou dívkou-ať tak, či onak

karmuska (Čt, 30. 10. 2008 - 09:10)

Asi to je celozivotni boj. Kdyz valecnik vyhrava bitvy, stava se z nej lepsi a sebevedomejsi bojovnik. Kdyz knez vyhrava bitvy nad sebou samym, bezesporu jej to posiluje take. Je preci logicke, ze si vice vazime tech, kteri dokazi obstat.

K tomu tematu komunikace mezi mnou a mym pritelem. Obcas mam pocit, ze tema celibatu je hlavnim tematem komunikace mezi celibatnikem a okolim. Ma komunikace s nim se zameruje na jina temata. Pokud bych se jej preci nekdy zeptala, stalo by se tak ve fazi hlubokeho pratelstvi, ve kterem nejsme. Mozna ani nikdy nebudeme, mozna ano. Velka neznama na pocatku cesty.

karmuska (Čt, 30. 10. 2008 - 09:10)

Tak to je moc hezky vyjadrene.

Josef (Čt, 30. 10. 2008 - 08:10)

Přeji další pěkný den, i když trocha deštivý. V životě to je jako v přírodě, jednou svítí sluníčko a někdy prší. Otázka na pocity celibátníka je dost vnitřní a citlivá. Těžko mluvit na takovém širším foru. Snad něco málo bych zkusil říci. V mládí toto rozhodnutí je lehčí nebo je spojeno s ideály. Pak přijdou léta, která prověří správnost volby. Já se definitivně rozhodl něco málo po třicítce. Člověk je kapánek zralejší než v 25. Když mám na své cestě jistotu že jdu správným směrem mé poslání mě naplňuje a když potkávám dobré lidi okolo sebe je to velikou pomocí. Nejtěžší jsou chvíle samoty, kdy to na mně trocha spadne a cítím víc samotu. Zkusím se ještě krapet vyjádřit, ale dnes nestíhám. Jestli můžu k postřehu karmusky. Nebát se mluvit o pocitech přítele celibátníka. Dobré přátelství je naopak šancí provětrat tyto pocity, když je důvěra, lépe se mluví o tom, co je jinak dost skryto někdy i před celibátníkem samotným. V tom je síla přátelství a zvlášť se ženou. Jedna důležitá poznámečka mě ještě napadá. Je hodně fajn, když celibátník má buď v komunitě v případě řeholníka nebo mezi kněžskými kolegy někoho s kým může o svém přátelství se ženou mluvit. Dost rizikové je, pokud utajuje přátelství a pak se tam vloudí něco, co může přátelství ublížit.

karmuska (Čt, 30. 10. 2008 - 08:10)

Pocitam, ze Danieluv kamarad dodrzuje celibat dobrovolne. Kdyby k nemu pocitoval odpor, nebude usilovat o rozsireni rad rimskych katoliku. Z tohoto take usuzuji, ze Danieluv kamarad bude na jine dusevni vysi nez Daniel, jehoz nazor je sice pravnivy, nicmene se preci vylucuje s tim, kdyz se nekdo vzda techto pudu dobrovolne jeste drive, nez je po nem vyzadovano.

daniel (Čt, 30. 10. 2008 - 08:10)

Mám kamarada který půjde studovat na kněze a celibát dodržuje už nyní. Takže jedna zkušenost. Bůh nás stvořil s potřebami jíst,pít i milovat se. Potlačování jakýchkoliv potřeb je nenormální a církev začala vyžadovat celibát jen kvůli odlivu majetku,protože děti dědily. Kdybys věděla kolik je v kléru homosexuálů kteří se jimi staly z nouze.....Ti lidé jsou celý život nadržení tak jako každý jiný člověk který by si sex odpíral,tělo nám totiž kašle na naše ušlechtilé myšlenky a Bůh po nás nic takového nechce,jinák by nás stvořil jinak.

karmuska (St, 29. 10. 2008 - 23:10)

Kdyz uz jste zde a otevirate se dialogu, je mozne se zeptat na Vase pocity behem zivota v celibatu? Prosim, nevnimejte to tak, ze bych Vas chtela jakkoli zneuzivat, jen by me zajimal nazor nekoho primo zucastneneho. Sveho pritele - kneze se na to ptat nechci. Neprijde mi to vhodne. Ne tvari v tvar. Anonymita internetu mi dodala odvahu se Vas zeptat.

karmuska (St, 29. 10. 2008 - 23:10)

Jeden moudry pritel mi kdysi rekl, ze pouze komunikace s protivnikem mne posune dal. Asi je nadnesene povazovat katolika za protivnika, ale myslim, ze i zde se tento vzorec da vyuzit. Nevim proc, ale Benedikta nejak nevnimam jako osobnost, pravdou ale je, ze ho nijak vyrazne nesleduji. Jan Pavel ovsem na mne pusobil...

Reklama

Přidat komentář