Reklama

Kněz a žena ...

Hedvika (Po, 23. 11. 2009 - 18:11)

Tedy jestli si mohu dovolit oponovat o. Josefovi, tak bych řekla, že se mi moc nelíbí formulace "najít si dobrého zpovědníka". Vždyť ten kněz může být vynikající zpovědník, ale přesto je hříšný člověk jako my všichni. A ještě k tomu je muž a tak je prostě od přírody citlivější na sexuální podněty než ženy. Jinak anonymko, tady je každá rada drahá. Nevím, co bych udělala být v tvé kůži. Je možno ublížit člověku, zvlášť když je dobrý a ničím se neprovinil, pro jeho dobro? Nebude lepší říci při zpovědi tu pravdu trochu zaobaleně? Bůh nás zná dokonale a ví, co nás k tomu vede a je-li Tvůj úmysl skutečně dobrý a nechceš-li hřešit, jistě neodsoudí. Vždyť nás miluje. Ovšem zároveň Ti poradím, když to na Tebe přijde, chytni se nějaké manuální práce. Pomáhá to a budeš mít třeba pořád uklizeno :-)

. (Po, 23. 11. 2009 - 17:11)

Přesto bych potřebovala přesně v tomto poradit... Nemůžu si najít jiného zpovědnika. Je tím nejlepším, kterého jsem potkala a vím, že by to zároveň byla těžká rána pro naše přátelství... Je to pro něj moc důležité... Je to pro něj o důvěře a já mu důvěřuji plně, jen mu nechci přivádět nečisté myšlenky... Zkusím asi variantu v žádném případě to nedělat...

Eva (Po, 23. 11. 2009 - 15:11)

Otče Josefe, musím přiznat, že by mne velmi zajímal Váš názor na masturbaci. Víte, tu knihu já asi číst nebudu, mne už odrazuje jen ten název, že masturbace je symptom poruchy v mezilidských vztazích.Nemohu stále pochopit, proč se církev tak bojí masturbace? Naopak bych jen tak ve zkratce řekla, že je velmi důležité pro budoucí manželský sex masturbací sexuální touhu probudit, naučit se zacházet sám se sebou. Proč by měl mít člověk pocit hříchu. Nebylo by lepší naučit a poučit mladého člověka o tom, že je to věc normální, že se tím připravuje na svůj pozdější pohlavní život (ale i nepohlavní).Že pokud se z toho nestane vulgarita a hlavní náplň, je to reakce na to co se v těle probouzí? Nezlobte se, ale přijde mi to vůči mladým lidem nezodpovědné. Já vůbec nemohu pochopit, proč je toto hříchem? Samozřejmě, že teď již nemasturbuji, tak často jako v mládí, jest to dílem věku a taky člověk opravdu začne upřednostňovat jiné hodnoty :-)). A přesto z celého srdce snad miluji Boha svého, jest mým pastýřem. Nevím, zda se to hodí k tématu téhle diskuze, jen občas nakouknu a tohle mne "bacilo do očí". Vlastně otče, ani nevím zda můžete odpovedět..... :-) Přeju vše dobré, Eva.

Josef (Po, 23. 11. 2009 - 11:11)

A snad slůvko k přátelství a zpovědi a zmíněnému tématu. Není lehké spojit rovinu zpovědi a přátelství. Řekl bych, že právě pro dobrou péči o toto přátelství je moudřejší najít dobrého zpovědníka. Dost často jedna z obou stran může ztrácet svobodu a upřímnost a je vidět že ženská intuice vnímá rizika.

Josef (Po, 23. 11. 2009 - 11:11)

Uf uf. Je to krapet tenký led. Možná je to lepší na osobní komunikaci než takto veřejně.
Samo téma masturbace bývá hodně tabuizováno podobně jako sexualita sama zvl. mezi křesťany. Častěji se potká pohled morálky, která vidí pohled hříchu. Méně často se lze setkat s vysvětlením věřících psychologů, manželských poradců a sexuologů.
Autor, kterého si vážím a je vcelku dostupný nabízí často zmíněný fakt již v názvu svého článku:
Masturbace - symptom poruchy v mezilidských vztazích (Hans Rotter)
z knihy "Sexualita a křesťanská morálka"
http://www.vira.cz/knihovna/index3.php?sel_kap=734

Babo raď. (Po, 23. 11. 2009 - 00:11)

22.11.

. (Ne, 22. 11. 2009 - 20:11)

Měla bych dotaz na otce Josefa a samozřejmě i ostatní-tedy spíše prosbu o radu na citlivé téma. Co si myslíte o masturbaci? Četla jsem různé názory? Je to těžký hřích nebo lehký, když si uvědomuju jeho hříšnost, ale prostě nemůžu jinak. Hm, a teď přesněji... Mám problém. S jedním knězem se máme docela rádi-jsme dobří přátelé... Je ale i mým zpovědníkem. (z čehož je asi všem jasné, že jsme spolu nespali) Na druhou stranu vím, že se mu líbím i tělesně a vím, že jej svádím, když se při zpovědi zmíním o... třeba takto "uspokojovala jsem se". No a svádět kněze je taky hřích, z čehož mám pak špatný pocit. A nakonec když jdu ke zpovědi jinam, tak ho to mrzí a dost mu tak ublížím... Což je taky hřích. Já vím, nejlepší rada je, tak to nedělej, ale když ono to prostě někdy nejde nedělat... A pak je mi to líto... Ale taky nechci, aby to ohrožovalo naše přátelství ani abych mu ublížila, tak to prostě nepovím, nebo povím třeba chovala jsem se vyzývávě nebo nesprávně v sexuální oblasti... Ale vím, že to není ono správně pojmenování tohoto hříchu...

Hedvika (Pá, 20. 11. 2009 - 23:11)

Tak k tomu přání se připojuji- určitě si dovolenou moc hezky užijte a naberte plno nových sil do další krásné pastorační práce... :-)

Zdenka (Pá, 20. 11. 2009 - 13:11)

Jsem na dovolené a téměř bez...Tak si ji užívejte a naberte nových sil.

Josef (Pá, 20. 11. 2009 - 13:11)

Jsem na dovolené a téměř bez přístupu na net.

Hedvika (Čt, 19. 11. 2009 - 10:11)

Tak si říkám, že se tu strašně dlouho neukázala Karmuska a vlastně ani otec Josef. Tak mi trošku přijde, že nám odhalil svou totožnost a utekl (ale možná má jen moc práce). Ach jo... Už si tu není s kým povídat?

Mirka (Ne, 15. 11. 2009 - 23:11)

Vidíte, tam jsem ani...Já si vybírám jen to,co mě zaujme a kde mohu poradit.Jsem taky věřící a znám moc hodného kněze.Kamarádí s mýma dětma.
Jsem ráda,že mají takového přítele.Jsou tam i další kamarádi a hrají hry,jezdí na výlety aj.

Hedvika (Ne, 15. 11. 2009 - 23:11)

Vidíte, tam jsem ani nekoukala. Vždycky na toto téma natrefím na tématech aktivních za posledních 24 hodin nebo to zadám do vyhledávače... Jinak tady to tak nefunguje. Povětšinou je to hezká diskuze a nějaké to "prase" se najde všude.

Jarek (Ne, 15. 11. 2009 - 22:11)

Myslím rubriku sex a vztahy jako celek. Připadá mi, že jsou tu témata jen a jen o zvrhlosti,pubertální nevyzrálosti a chlípnosti. Nemám nic proti debatám o sexu,ale zdá se mi, že je pod úroveň věřícího člověka tady přesvědčovat leckteré zvrhlé prase o své pravdě.(konkrétně téma Kněz a žena,ale i jinde je poznat, že se hádá věřící s chlívákem). Přijde mi to jako dávat ruku do kamen a přesvědčovat okolí, že to nepálí.

Hedvika (Ne, 15. 11. 2009 - 20:11)

Jarku, mohl byste to prosím upřesnit? Myslíte tyto stránky nebo přímo tuto diskuzi? Nutno uznat, že některé diskuze na těchto stránkách, jsou doopravdy minimálně zvrhlé někdy i na hranici zákona. Zároveň si myslím, že konkrétně tahle diskuze je krásná a některým lidem moc pomohla udržet se na správné cestě, aspoň co vím. A na druhou stranu, i tento server není úplně špatný, ba dokonce je nejlepší na českém internetu, když člověk hledá radu ohledně zdravotních problémů nebo některých vyšetření a právech pacienta při nich, atd... A proto se tu objeví i věřící lidé. Třeba i já hledala radu a náhodou jsem narazila i na tuhle diskuzi...

No, a Danko, co dodat k Vám? Snad jen to, že by bylo dobré uvědomit si, že i kněží jsou lidé-oni skutečně potřebují lidi kolem sebe. Dokonce potřebují cítit lásku. A nemyslím tím sex, ale ten pocit, že je má někdo konkrétní rád a že jsou pro někoho moc důležití, jinak jako ostatní lidé zahořknou vůči světu a to je cesta do záhuby... A přitom v takovém vztahu nemusí být hřích- i když každý vztah mezi jakýmkoliv mužem a ženou může být občas balancováním na ostří nože. Ale kdo si tím neprošel, těžko chápe a snadněji odsuzuje. Hlavní je milovat Boha a setrvávát s Ním v modlitbě a pak jde všechno...

Jarek (So, 14. 11. 2009 - 21:11)

Je smutné,když vidím, kolik nás věřících leze na takovéto stránky plné bahna a žvástů o morálních zvrhlostech. Taky se tomu neumím ubránit, zlo je všude kolem nás....Kdo ví, o čem mluvím, ten pochopí.

DANKA (So, 14. 11. 2009 - 20:11)

NECHME KNĚZE AT SLOUŽÍ BOHU A NÁM HŘÍŠNÍKŮM.
KAŽDÝ TADY MÁME SVÉ MÍSTO.
MÁME TAKY SVÉ POVOLÁNÍ,RODINU TAK SE O TO STAREJME.
SVĚT JE MOC BOLAVÝ.

Adolfina (Pá, 13. 11. 2009 - 13:11)

Souhlasím s Hedvikou.Příjde to prostě aniž by jste to chtěli.

A co ? (Čt, 12. 11. 2009 - 22:11)

nedoporučujinedoporučuješ?

sestra Apolena (Čt, 12. 11. 2009 - 21:11)

Nenapadne to nikoho. Ono to...Všichni máme pevnou vůli a nejsme zvířata, abychom se na sebe vrhali jak smyslů zbavení. Sympatie, přátelství ke knězi - ano, sex - ne.

Reklama

Přidat komentář