Reklama

klystýr, výplach střev

Evina (Ne, 23. 7. 2006 - 20:07)

Na chirurgii je klysma aplikováno před všemi operacemi v dutině břišní (podobně je tomu i na gyndě). Pominu-li použití klysma jako prostředku pro odstranění zácpy u ležících pacientů (je to většinou poslední řešení), bývá nutné odstranit střevní obsah (a plyny) před řadou rentgenových nebo jiných vyšetření břišní dutiny; nejen vyšetření střeva, ale také ledvin (cystoskopie apod.) Faktem je, že v současné době se namísto klystýrů používají před vyšetřením tlustého střeva spíše projímadla typu Fortran nebo hořčíku. I když si myslím, že předešlá diskuze je trochu dramatičtější, nežli je realita (některé příspěvky opravdu odpovídají spíše stavu před 20 lety), existují indikace, bez kterých se to bez klysmatu neobejde.

Návštěvník (Ne, 23. 7. 2006 - 19:07)

No "slepák" akutní, je jedna z výjimek kdy se klystýr nedává...u plán. operace slepého střeva ale jo.

Návštěvník (Ne, 23. 7. 2006 - 19:07)

Náhodou vím, - " lavement"

Návštěvník (Ne, 23. 7. 2006 - 19:07)

Muze mi prosim nekdo poradit, jak se rekne clistyr ve francouzstine,toto slovo nemohu nekde najit a mam pocit, ze tady ten clistyr ani nevedou...ziji ve Francii a clistyr mi praskl,necitim se bez nej moc dobre, nechala jsem si ho poslat,ale balik se ztratil...no smula,kdyz jsem rekla v lekarne klistyr tak nevedeli co to je...

eva (So, 22. 7. 2006 - 22:07)

pro zdravotni sestricky:
pisete tu ze na interne a chirurgii se davaji klystyry skoro denne:) to by me zajimalo pred jakymy zakroky/vysetrenimi? (klidne mi je vyjmenujte...:)
Moje zkusenost s chirurgii je ze ja sem nedoslala klystyr ani pri zapalu slepecho streva...sla jsem primo na sal:)

Viki (Pá, 21. 7. 2006 - 10:07)

Zkus to na www.vltava.czstore, nebo na www.prozdravi.cz a nebo www.zdravotnipotreby.cz

Viki (Pá, 21. 7. 2006 - 07:07)

Budeš chtít irigátor. V některých lékárnách ho dostaneš, určitě ve zdravotních potřebách. Můžeš si to ale taky objednat i přes internet a máš to bez starosti.

katerina (Pá, 21. 7. 2006 - 02:07)

Chtela bych se zeptat, jestli by mohli mit klystyr v lekarne, kde by se mely teoreticky prodavat i potreby a co mam rict, kdyz ho budu chtit, Dekuji

Evina (Čt, 20. 7. 2006 - 15:07)

Milá Petro, ve kterém špitále to pracuješ? Používat pro výplachy střeva vodu s mýdlem není zrovna šetrná a doporučená metoda - co se střevní sliznice týče. Ve vyjímečných případech lze použít trochu glycerinu, ale mýdlo?!

Míla (Čt, 20. 7. 2006 - 14:07)

My jsme vždycky na oddělení aplikovaly klyzma postupně, zvlášť u větších objemů vody. Voda se sice naleje najednou, ale během výkonu se několikrát sníží tlak, aby měla voda možnost vniknout hloub do střeva. Pokud se klystýr podává naráz, pak to pacienta víc zatěžuje. Pomalejší pouštění vody se přece používá i u kapénkových klyzmat. Fakt je, že to dlouho trvá.

Luba (Čt, 20. 7. 2006 - 12:07)

Chtěla bych ještě dodat, že velké střevní výplachy (3-5 litrů vody podaných najednou), t.j. více jak 2 litry vody by měl provádět pouze zkušený zdravotnický personál. V opačném případě by mohlo dojít i k poškození střeva.

Petra (Čt, 20. 7. 2006 - 12:07)

Dle efektu -aby klystýr byl skutečně účinný,je potřeba- bez přerušení vpravit proudem do střeva nejméne 1.5 litru tekutiny z výše tak 1 m nad pacientem,což se jižtak po půl litru projevuje tlakem ve střevech...jo a z vlastní zkušenosti (dostala jsem již několik klystýrů...nejen před porodem)vím, že hluboké dýchaní otevřenými ústy skutečně pomůže zvládnout nepříjemné tlakové pocity ve střevech při vstřekování tekutiny.Petra

Míla (Čt, 20. 7. 2006 - 10:07)

To u nás v Lípě jsem taky dávala pacientům klystýry a moc nedbala na jejich nářky, protože to zkrátka každý musí vydržet, ne? Když mi pak připravovaly na porod, v duchu jsem se všem omluvila. Fakt je, že nešetrné podávání klystýrů se neomezuje na dřívější léta.

Luba (St, 19. 7. 2006 - 10:07)

Pro Petru: Já odešla ze zdravotnictví již před lety, ale pracovala jsem jako sestra ve špitále nejdříve na urologii a potom na interně. Chtěla jsem jen reagovat na diskusi o největším množství vody, používaném na jeden výplach střev. Co se týká důkladného vyčištění tlustého střeva, jedl pacient 2 dny před vyšetřením bezezbytkovou stravu, druhý den odpoledna pak byl již úplný půst. K požadovanému vyčištění pak stačilo zpravidla jedno velké očistné klysma večer a jedno až tři velké nálevy druhý den ráno. Je to však individuální a souvisí to se životosprávou. Měli jsme tam i pacientku, kterou se nepodařilo dobře vyčistit, i když dostala opakovaně dvanáct opravdu velkých nálevů.
Co se týče té "sesterské pomsty", neměla jsem na mysli aplikaci klysmatu podle zásad ošetřovatelské techniky. Nevím, jestli to ještě dnes funguje, ale za mých dob mohl dostat "z vlastní iniciativy sestry" pacient, který byl třeba protivný anebo se mermomocí dožadoval klystýru, klysma chladnější (studenou) vodou ve větším objemu (2 až 4 litry) a bez přerušování proudu vody, vtékající do střeva. Měly jsme pro ten účel irigátor s dlouhou hadičkou. Takový klystýr se opravdu špatně snášel; říkaly jsme mu "tučný klystýr" a paciant pak většinou dal pokoj. Bylo to možná neetické, ale zato velice účinné.
Možná, že se nic takového již dnes nepoužívá, ale za mých časů (60. a 70. léta) to byla běžně používaná sesterská "obrana" proti nepříjemným pacientům.
Jinak mohu potvrdit váš postřeh o snášení klystýrů. Mužští pacienti opravdu vždy lépe spolupracovali a byli vůči této procedůře mnohem odevzdanější. Luba

Návštěvník (Po, 17. 7. 2006 - 13:07)

Taky jsem zdrav.sestra, ale na chirurgii těch klystýrů je opravdu hodně,a mohou se udělat jenom "dobře",tzn. že pac. se po nich vyprázdní.Ono takový 2 litrový klystýr s teplou vodou a mýdlem je skutečně dosti nepříjemná procedura,ale sesterskou pomstou bych ho nenazývala.Jo a ještě něco,ženský se u klystýru tváří různě ,někdy i hystericky, ale většina chlapů se "snaží držet", zvláště poprvé, kdy ještě neví co je čeká...petra

Návštěvník (Ne, 16. 7. 2006 - 10:07)

Ještě v šedesátých letech jsme se učily na zdrávce (v interně), že před některým vyšetřením je nutno aplikovat očistné klysma (ráno a večer) v objemu 3 - 5 litrů vody na jeden nálev. Pokud se pacienta nepodařilo vyčistit, pokračovalo se ve velkých výplachách dále do úplného vyčištění. Pro pacienty to většinou byla velmi zátěžová procedura. Sama jsem to podstoupila před porodem, a ty dva litry byly prostě hrůza! Přesto (z vlastní zkušenosti na oddělení)vím, proč se "dobře udělanému" klystýru říká sesterská pomsta. Luba

Milan (Čt, 6. 7. 2006 - 20:07)

Oli ale nevím jestli je to dobrý,zeptej se jí radši na podrobnosti,ono udelat nejakou blbost je docela nekdy asi snadný,nemela potom nejký problemy?

Olinka (Po, 3. 7. 2006 - 19:07)

Nejlepší je prej klystyr kafem instantním nebo překapávaným. Tvrdí to jedna známá v práci ale ještě jsem to nezkusila.

Petr sr. (Po, 3. 7. 2006 - 13:07)

Pro Frantu.Jsem ve stejném věku a řeším stejné problémy.Rád sdělím svoje poznatky,ale nechci,aby to někdo využíval k vulgárním diskuzím.Chcete-li(chceš-li),prosím o e-mail a rád se ozvu.

Franta (Ne, 2. 7. 2006 - 01:07)

Zdravím všechny. Používám klystýr při zácpě už léta dost často, nemám rád chemii. Jenže ani po 5 litrech nemám pocit plnosti a úplného vyčištění, tak nevím, jestli je to dost účinné. Kromě toho mám jaksi etický problém, kvůli kterému se sám před sebou docela stydím - klystýr mne prostě uspokojuje i jinak, a to až úplně, nemůžu tomu zabránit. Neumím si představit, že bych se někdy dostal do téhle situace ve špitálu se sestřičkou, to mně docela děsí, bylo mi už 60 a doba nemocí se blíží. Co s tím?

Reklama

Přidat komentář