Reklama

Vyziva a psychika

Mita (Pá, 6. 6. 2008 - 23:06)

Evomagdaleno pohlédni na : www.pust.cz
Uvěříš tomu až po vyzkoušení na sobě samé.'

Mita (Pá, 6. 6. 2008 - 23:06)

Tělo chce to, co jsme ho naučili.
Zdravý instinkt má dnes už málokdo.'

evamagdalena (Pá, 21. 3. 2008 - 16:03)

Mám málo krevních destiček.Nechci svůj zdravotní problém řešit pomocí odebrání sleziny. Nevíte o tom někdo něco?'

mabio (Pá, 23. 4. 2004 - 09:04)

Šárí, já jsem psal pouze o vlivu výživy na psychiku, abych se držel tématického vymezení diskuzního fóra.Pochopitelně platí i to, co uvádíte, že vliv určitého extrémního životního stylu (třeba to herectví) způsobuje, že jsou do životosprávy zařazovány extrémní kompenzační potravinové energetické zdroje a aktivity, které jsou zákonitě protikladné.To konečně popsal dosti srozumitelně "coroner".Výsledkem je pak uzavřený kruh, kdy jeden extrém střídá druhý.Jak správně uvádíte, když se postupně snažíte (např. nějakou duchovní cestou) upravit svoji psychiku, intuitivně začnete vypouštět některé potraviny a nápoje, které jsou s tím v rozporu.Přestanete na ně mít chuť, protože jimi nepotřebujete už nic kompenzovat.Téhož výsledku ovšem můžeme postupně dosáhnout také tak, že začneme s úpravou jídelníčku, kdy se po určité době dostaví vyrovnání psychiky.V USA jsou např. vypracovány jídelničky pro oblast vězeňství, které svojí skladbou potlačují agresivitu vězňů.Z minulosti je např. známo, že se takto stravoval ve vězení i Al Capone.Bohužel v amerických filmech z vězeňského prostředí se tato fakta nedovíme.Podobně jako pro vězeňství jsou vypracovány výživové zásady pro vysokoškolské menzy, školní jídelny, jídelny mateřských škol atd..Vždy s přihlédnutím k tomu, jaký druh energie určitá skupina lidí v mírné preferenci vyžaduje.O tom komerční výživáři nemají sebemenší tušení.Je ovšem asi také pravda, že korektně živený herec by toho moc na divadle nebo u filmu přesvědčivě nezahrál.Při hereckém výkonu se musí vybičovat do určitého extrému, který bývá posléze kompenzován nejčastěji alkoholem nebo jinou drogou.U nás je zatím neustále uctíván kult racionální výživy, za jehož působení došlo k nebývalému nárustu skoro všech chorob.'

Hanka (Ne, 18. 4. 2004 - 23:04)

Máte-li problémy se svou postavou, mrkněte na www.hubnete.cz/hanny'

kiri (St, 3. 3. 2004 - 10:03)

Rada je jednoducha (nejlepsi veci na svete jsou jednoduche): Jist to, co ti chutna, a co ti dela dobre. Telo neni blbe, telo si samo rekne, co potrebuje. Spekulovat nad dietama je blbost. Nedela ti dobre to ci ono? Tak to nejez. A kdyz na to dostanes po pul roce chut? Tak to zkus, treba je to to, co ti zrovna chybi. Delej co je ti prirozene, vyvaruj se vsech extremu, a bude ti fajn. Mimochodem - proc je nejvic "odborniku" na vyzivu mezi umelcema, to taky nechapu :-)

Terapeutka (St, 3. 3. 2004 - 10:03)

I o vyzive, i o psychice: http://fengshui.kvalitne.cz/prihlas.htm

Draha (St, 3. 3. 2004 - 10:03)

Ahoj,lidi,obracim se na vas s dotazem a taky trochu s problemem.Chtěla bych,jelikož uživam spoustu léků nato abych bych neměla psychické problemy(panicka porucha atd.)si pročistit organismus.Zatim jsem to zkoušela,tak jak je to běžné,prostě cely den nejist,jenom pit mineralky a ovocné štavy,ale nevim jestli dělam dobře,protože zaroven uživam spoustu těch leků?Jestli to ma vůbec nějaky vyznam,a jestli si tim spiš neškodim,protože je jasná věc,že když se berou leky,tak se musi i jist.Tak nevim co je ted spravné?Ahoj a diky předem za radu Draha.'

Šárí (Pá, 5. 9. 2003 - 12:09)

Jste si svou věcí tak jist ... Nikdy vás nenapadlo, že by to třeba mohlo být naopak? Že ty hvězdy (i nehvězdy), které žijí rozháraným životem, mají ze svého životního stylu rozhozenou psychiku a energie, a právě proto sahají po extrémních potravinách, aby své energie alespoň trochu vyrovnaly? Já takovou zkušenost ze svého života alespoň mám-když jsem vyrovnala psychiku, samovolně z mého jídelníčku zmizela spousta dřívějších extrémů a výstřelků, necítila už jsem potřebu takových potravin. Předtím jsem se mohla přemáhat jakkoliv, nakonec vždycky přišla chvíle, kdy jsem se čokoládou a šunkou musela narvat, a to navzdory mnoha dnům celkem korektní stravy. Proto si myslím, že vydávat takhle potravu za všelék je trochu zavádějící. Jistě jsou lidi celkem psychicky vyrovnaní, kteří v pohodě vyrovnanou stravu zvládnou. Ale ti ostatní často zjistí, že musí začít odjinud.'

mabio (Ne, 20. 7. 2003 - 12:07)

Negativní vliv na psychiku má zejména tzv. "dělená strava", kdy se jednotlivé potravinové extrémy, jak už sám název napovídá, konzumují odděleně.V případě konzumace masa, vajec, slaných sýrů atd. dojde ke stažení celého organismu - tedy i psychiky.Pokud konzumujeme třeba jogurt (libovolný mléčný výrobek nasladko), ovoce, zeleninu v syrové úpravě s olivovým olejem a podobně, dojde naopak k uvolnění celého organismu - opět včetně psychiky.Toto nefyziologické kolísání mezi dvěma extrémy naši psychiku totálně časem rozhodí, což je zpočátku omylem vnímáno jako nový příliv celkové energie.Radost bývá také nad hubnutím, kdy jde bohužel opět o ten nejméně vhodný způsob jeho realizace.Pro výše uvedené je tento systém oblíbený třeba u některých našich hereček. Důsledkem je třeba extravagantní chování, oblékání, chaotické myšlenkové pochody, nekontrolovatelné výbuchy smíchu (bez předchozího podnětu) a podobně.V uměleckých profesích se to ještě snese, protože tam se určitá hyperaktivita předpokládá, ale v běžném životě je komunikace s takto živenými lidmi problematická.Pro správnou stabilní psychickou pohodu je proto nutno do jídelníčku zařazovat potraviny, které nemají extrémní energetické působení.Z nich lze pak sestavovat také energeticky vyvážená jídla.K energetické vyváženosti pokrmů přispívá rovněž způsob jejich kuchyňské přípravy a řada dalších věcí.'

coroner (Po, 7. 7. 2003 - 15:07)

Z pozice energetické medicíny je opravdu velmi nepravděpodobné, že vegetarián by měl chuť na sladké, protože nekonzumuje maso.Ve skutečnosti je tomu přesně naopak.Jakékoliv maso představuje potravinu s extrémní stahující energií - obzvláště je-li pečené, grilované, smažené, uzené, hodně solené.Přirozenou reakcí organismu tedy je, že se snaží tento stah kompenzovat.K tomu slouží nějaká forma dodání opačné - uvolňující energie, kterou nám může zajistit právě něco slazeného, protože cukr je jedním ze zástupců této opačné energie.Je tedy logické, že masitou stravu zapíjíme třeba pivem, vínem, slazenými nealkoholickými nápoji a podobně.Dámy si po masitém obědě většinou dají kávu s cukrem a nějaký ten dortíček.Některá jídla se snažíme energeticky vyrovnávat (harmonizovat)už při samotné přípravě nebo servírování.Např. ke stahujícímu řízku dáme na pokapání plátek uvolňujícího citronu, stahující topinku natřeme uvolňujícím česnekem, opečenou klobásu jíme s hořčicí, kachnu děláme na pomerančích, masa různě kořeníme, k masům dáváme hodně zeleniny a podobně.Vegetariánství používá k přípravě jídel většinou suroviny, které nemají stahující energii v extrému (obilí) a disponují dostatkem uvolňující energie (ovoce, zelenina).Pokud jsme ukáznění při solení, nebývá ke kompenzaci extrémním cukrem vůbec důvod - ani chuť.Výjimku pouze tvoří možné stavy hypoglykémie, kterým se však musíme naučit předem předcházet. Třeba tak, že mezi jídla zařadíme šálek orestovaného čaje bancha s některým obilným sladidlem a pár kapkami citronu. Někdy (ne často) můžeme použít na oslazení javorový sirup.'

Josef (So, 19. 4. 2003 - 11:04)

Můžeš přispět svými neotřelými názory a pozitivními životními zkušenostmi do Managerské školy života a osobnostního seberozvoje ? Http://www.pandora.cz/part/2002/10/49663 Tě TAM dovede.'

K. (Čt, 6. 3. 2003 - 06:03)

no vetsi blbost jsem uz dlouho necetla,beru ten fakt ze kazdej je jinej,ale ze by nekoho honila mlsna bo neji maso?ACH JO,tady je videt jak po masu clovek blbne

Ála (St, 5. 3. 2003 - 13:03)

Milá Lenko,kde jsi tohle vzala? To přece není pravda. U někoho to tak možná je, ale rozhodně ne u všech lidí.papa A.'

Lenka (St, 5. 3. 2003 - 11:03)

Chci jen podotknout,ze ten kdo neji maso,nebo jen velmi malo,mnohem casteji saha po sladkem.Je to tak..Sama jsem si to na sobe overila.Proto mili vegetariani,nedivte se,ze obcas vas ty choutky na cokoladku prepadnou..:-)

Návštěvník (St, 23. 10. 2002 - 19:10)

Zdarecek,lidicky:)....s tim sladkym-je to jenom otazka zvyku.V tech vsech cokoladickach sou proste ruzny chemicky latky,ktery ti laicky receno delaj to,ze se za nakou dobu ozve zase chut na dalsi cokoladu.Schvalne zkuste treba dva nebo tri tejdny vydrzet bez tech vsech sladkosti a uvidite,ze pak po nich ani nevzdychnete...fakt:o)......a s tim masem-to s tema stresovejma hormonama je sice zajimavy,ale pravda je tak trosku nekde jinde..v tom mase-maso proste pro nas clovicky vubec neni to pravy orechovy.....a kdyz ho nekdo ji,tak se to na nem driv nebo pozdejc poznamena:)..........nejvic me zere,kdyz slysim,jak si nekdo stezuje,ze ho boli tamhleto tohleto,ale ze by se kouknul na to,ze si za to muze treba sam,to neee...........

Návštěvník (Po, 30. 9. 2002 - 10:09)

S chutí na sladké jsem taky měla šílené problémy a pomohly mi 2 věci: 1) chrom (ale připadá mi, že když si ho ráno nevezmu, mám daleko větší chutě - ale až ho budu brát dýl, snad se to spraví...)2) dělená strava (držím ji teprve 4. týden, ale moc mi vyhovuje)Co se týká toho pečiva, snažím se vybírat si tmavé pečivo, na kterém je viditelné, že je tmavé a zároveň "z hrubších kousků", nenechávám se ošálit pečivem, ne kterém je sice spousta semínek, ale je bílé. Člověk musí asi vybírat nějak tak intuitivně...'

Návštěvník (Ne, 8. 9. 2002 - 05:09)

chybi me laska?????jaTi nevim ja sladke jim od malinka,ne,ze by mne nasi nechavali precpavat,jako kazde deti.A ted je me 25 mam kluka do kteryho jsem zamilovana.Denne se sice na place nabeham,delam servirku,nevim cim to je...znami sem tam podotknou,ze bych si mela nechat zkontrolovat cukr.ja si s toho fakt hlavu nedelam.jeste bych chtela podotknout,ze jsem hubena a je me fajn zatim packo Karolina

Návštěvník (So, 7. 9. 2002 - 21:09)

Ahoj Karolino,chut na sladke...hmm odhaduju to, ze by ti mohla chybet laska - sebelaska, laska nekoho z okoli, treba potrebujes vice lasky ve tvem vztahu, nebo mezi tebou a tvymi rodici,....nevim mela by jsi sama prostudovat sve okoli a vyresit a vyjasnit vztahy. Protoze chut na sladke je vyvolana tim, ze si telo chce vynahradit chybejici lasku, ten pocit sladkeho mu pomaha...samozrejme toto neplati tehdy, kdy jsi clovek velmi tezce telesne pracujici a chybeli by ti kolehydraty...ale to ty asi nejsi.....K tomu pecivu, vlastne je smutne, ze u niceho co si koupime, nemame 100% zaruku kvality. Tu ziskame jen tehdy, kdyz si vse pripravujeme doma sami - ale take to se stava pro mnoho lidi obtizne, jednoduse doporucuju prodejmy zdrave vyzivy a pokud ve tve blizkousti nejsou, tak zajdi do pekartvi a zeptej se zcela uprimne, jak pripravuji celozrnne pecivo a jestlize te odpoved uspokoji a bude se ti zdat i pravdiva ( to zajiste poznas, protoze tva otazka bude nahla a necekana, takze kdyby ti nekdo lhal, bez predchazejiciho pripraveni, tak to lehce poznas, napr.na reci tela), tak nakupuj sve pecivo jen v tom pekarstvi, kde jsi si jisty....drzim ti palce ( vlastne vam obema) pri hledani

Návštěvník (So, 7. 9. 2002 - 16:09)

Ahoj chtěl bych se zeptat jak je to s tmavým pečivem.Některé pečivo je prý jen přibarvené.Podle čeho bych ho měl kupovat?'

Reklama

Přidat komentář