Reklama

cigarety

Petr (So, 14. 3. 2009 - 22:03)

Kouření je čím dál tím dražší
Češi, kteří dříve běžně kouřili i luxusnější cigarety, se dnes hromadně vracejí k levnějším druhům. Spotřeba levných, méně kvalitních cigaret neustále vzrůstá. Může za to zvyšování spotřební daně u cigaret, která významně ovlivňuje konečnou cenu za krabičku. Levnější cigarety se tak nyní cenově pohybují na úrovni dříve spíše luxusnějších cigaret.

Za zdražováním cigaret stojí politika naší vlády, ale i Evropské unie, která vyžaduje postupné zvyšování spotřební daně, jež by měla nakonec činit 57 % z ceny cigaret, minimálně pak 1,69 Kč z jedné cigarety. Spotřební daň tvoří významnou část státního rozpočtu a jejím prostřednictvím stát reguluje spotřebu výrobků zatížených touto daní.

Ačkoli již v dubnu roku 2006 vláda zvýšila spotřební daň u cigaret na 25 %, rychlé zdražení zaznamenal málokdo. Většina výrobců totiž měla velké zásoby ještě postaru okolkovaných cigaret a rozhodla se zvyšovat ceny pouze po korunách. Procento kuřáků se tak nesnížilo, protože dát za krabičku o tři koruny více není zas tak strašné.

Protože vláda i výrobci cigaret budou tímto způsobem pokračovat i po dalším zvýšení spotřební daně, a tím pádem i ceny cigaret, krabička cigaret nás nakonec v horizontu jednoho roku přijde o 12-15 korun dráž.

Abychom odhadli, jaký bude další vývoj ceny cigaret, stačí se podívat za naše západní hranice: krabička cigaret v jiných zemích Evropské unie přijde i na dvě stě korun.

Dnes průměrný kuřák utratí měsíčně za cigarety zhruba 1 500 korun (kouří-li krabičku denně po 50 korunách). V budoucnu by pak v důsledku zvyšování cen mohl při stejné spotřebě cigaret měsíčně zchudnout až o 6 000 Kč!

O další peníze může nepozorný kuřák navíc přijít, uvidí-li jej policista kouřit na autobusové, vlakové nebo tramvajové zastávce či jiných místech, kde zákon kouření zakazuje. Kuřák může být pokutován až tisíci korunami. Když nezaplatí na místě, hrozí mu až dvojnásobná sankce.

U kouření bohužel neplatí tvrzení, že si každý sám rozhoduje, za co své peníze utratí. Kuřák totiž není svobodný, jeho závislost jej nutí za cigarety neustále utrácet. Přestat kouřit ale není tak jednoduché. I když máte vůli, uvědomujete si škodlivost kouření pro vaše zdraví i pro váš rozpočet, závislosti na nikotinu se zbavuje těžko. S pomocí lékaře, který je vám schopen předepsat novou moderní léčbu, ovšem máte velkou šanci, že opět budete schopen/a se samostatně rozhodovat, jak s vlastními penězi skutečně naložíte. Rozumný člověk ví, že přestat kouřit se vyplatí nejen z finančního hlediska.

Petr (So, 14. 3. 2009 - 21:03)

14. 3. 2009 20:18:40, Jiřina
Jiřino moc dobře víme jaké to je když začnemé znova kouřít. Když začínáme, tak je nám to jedno a potom toho litujeme.
Právě proto když si řekneme, že končíme, tak taky zkončíme, protože jsme si to už nejednou vyzkoušeli a víme, že když se ktomu vrátime, tak jsme prohráli a už si nebudeme věřit vůbec v ničem.
Takže to prostě nevzdáme a vydržíme to, nemusíme nikomu nic dokazovat - my to musíme dokázat hlavně sami sobě a to je to největší odhodlání.

Jiřina (So, 14. 3. 2009 - 20:03)

Petře, mám podobnou zkušenost, bohužel velice bolestnou. Vydržela jsem nekouřit 11 měsíců. Pak se mně stala ta nejstrašnější věc, která se může mámě stát a já začala kouřit znova a bylo mně to úplně jedno. Po sedmi měsících jsem se odhodlala začít znovu a vím, že už nikdy nevezmu cigaretu do ruky. Prostě už nechci a vydržím to.

Petr (So, 14. 3. 2009 - 19:03)

Napíší vám ještě jednu zkušenost ze života.
Jak jsem psál, tak přestávam kouřít po několikáte. Naposledy jsem to vydržel celkem 2 měsíce. První měsíc jsem používal naplasti nikorete - nevím jestli to píšu správně. Po měsíci jsem to vysadil a nekouříl jsem ani druhý měsíc. Končil 2 měsíc a byl jsem na novém dvoudenním školení. Večer se něco vypilo, nikdo mě neznal, nevěděl že jsem kouřil. Večer jsem si řekl, mám něco vypito, dobrá nálada, tak si dám jenom jednu. Vydržel jsem to 2 měsíce, tak to není problém zase přestat. Ten večer jsem vykouříl celkem 3 cigarety. Druhý den jsem si řekl: pokud vykouřím 3 denně, tak to není moc, když jsem kouříl krabičku denně. Koupil jsem si teda celou krabičku, bylo venku krásně, byl zrovna květen a já jsem si tu cigaretu vychutnavál. Ten den jich bylo kolem 8 cigaret. Během 4 dnů to zase byla krabička denně.
Dneškem nekouřím 11 den a vím, že si nesmím dát ani jednu, ani jednoho šluka, protože se stane to co se mi stalo před 2 roky.
Tímto všechny varují před tou jednou - výjmečně jednou !!!
Vím o čem píšu, protože to mám za sebou a litují dne kdy jsem vůbec začal kouřit.
Začal jsem v 15 a to až do 18, potom přestávka na 2 roky - to byla vojna. Po vojně jsem kouřil jen sem tam a potom to bylo pravidelně.
Vemte si z toho ponaučení - ja jsem si ho už vzal a proto si stojím za svým, přestal jsem kouřít a už nikdy nebudu !!!

Jiřina (So, 14. 3. 2009 - 19:03)

Renato, ty první dny jsou krušné, já jsem chodila brzy spát, hodně pila, žvýkala párátko, cucala pastilky Niquitin(ty mám pořád), normální mentolpvé bonbony, hašlerky, při intenzivní chuti jsem udělala pár dřepů, ale to je individuální, hlavně musíš mít na paměti, že to bude lepší, není to natrvalo a ten výsledek za to stojí. Taky jsem si četla o rakovině plic, CHOPN, to je taky motivace. Teď už cítím jen takovou podrážděnost, nejsem v pohodě. Nejhorší je ráno, na tu kombinaci kafe plus cigáro se mně těžko zapomíná. Snažím se vytvořit si jiné rituály, ale občas mě to pokouší, jen jednu zkusit, ale vím, že nesmím.

Petr (So, 14. 3. 2009 - 18:03)

Centra léčby závislosti na tabáku
Odvykání kouření bez odborné pomoci má velmi malou šanci na úspěch. Proto je velmi důležité, abyste navštívil/a některé z odborných center pro léčbu závislosti na tabáku, která vznikají po celé České republice. Zde vám lékař bude věnovat maximální individuální péči, pomůže vám sestavit plán odvykání kouření a po celou dobu bude vaší oporou

Brno
Klinika nemocí plicních a tuberkulózy
Fakultní nemocnice Brno - Bohunice
Jihlavská 20
600 00 Brno
MUDr. Peter Šándor, MUDr. Lucie Dokoupilová, MUDr. Pavel Klíma, MUDr. Mirka Zelená,
MUDr. Stanislava Potrepčiaková
Tel.: 532 233 198 podle objednání

Interní kardiologická klinika
FN Brno Bohunice
Jihlavská 20
625 00 Brno
MUDr. Iva Tomášková
Tel.: 532 233173 , 2
Po-pá 7-15,30 podle objednání

1. interní kardioangiologická klinika (1.IKAK)
FN U Svaté Anny v Brně
Pekařská 53
600 00 Brno
MUDr. Ondřej Sochor
Tel.: 543 182 391
Čtvrtek 13,00

Petr (So, 14. 3. 2009 - 18:03)

Nejčastější dotazy na odvykání kouření

Jaké abstinenční příznaky provázejí odvykání kouření?

Přestanete-li tělu dodávat nikotin, na který je zvyklé, mohou se dostavit nepříjemné abstinenční příznaky. Každé tělo reaguje jinak. Nejčastějšími negativními příznaky odvykání kouření jsou zejména podrážděnost, neschopnost soustředění, silná nutkavá touha po cigaretě, deprese, špatná nálada nebo zvýšená chuť k jídlu. Abstinenční příznaky obvykle odezní během pár prvních týdnů odvykání. V současnosti navíc existuje více druhů léčby, které nepříjemné abstinenční příznaky potlačují.

Proč je tak těžké přestat kouřit?

Závislost na nikotinu je příčinou vaší chuti na cigaretu. Nikotinová závislost je jednak fyzická a jednak psychická. To znamená, že kromě fyzických abstinenčních příznaků jako podrážděnost, neschopnost soustředění nebo zvýšená chuť k jídlu, vám další těžkosti při odvykání způsobují také situace, kdy jste byl/a zvyklý/á kouřit. Kouření Vás naučilo spojovat si cigaretu s určitými každodenními činnostmi, jako je ranní posezení u kávy s cigaretou, chvilková relaxace cigaretou ... Naštěstí existuje způsob, jak se naučit žít i bez cigarety. Na abstinenční příznaky navíc existují léky, s jejichž pomocí je dokážete překonat.

Kde mi mohou pomoci s odvykáním kouření?

Odvykat kouření bez odborné pomoci má velmi malou šanci na úspěch

Petr (So, 14. 3. 2009 - 18:03)

Pro všechny zájemce, kteří chtějí přestat kouřit

Zkopírujte si tuto stránku a začněte podle návodu

http://www.dwich.cz/cs/obsah/jak-prestat-kourit-behem-21-dni/

Přestat kouřit jde, ale musíte chtít vy sami !!!

Přestal jsem kouřit dne: 3.3.2009 a to v 18.hod.

Dnes je 14.3.2009

Petr (So, 14. 3. 2009 - 18:03)

14. 3. 2009 15:43:31, renata
Petře napiš jak jsi na tom po psychický stránce.
Renato po psychické stránce je to dobrý. Opravdu jsou nejhorší první 3 dny, ja jsem tlumil chuť na cigaretu vodou. Stále jsem si napouštěl čistou vodu z VODOVODU. Nechutnalo mi to, ale měl jsem plné břicho vody a uplně mě přešla chuť na cigaretu. Vypil jsem i 10 sleniček vody za hodinu. Za další důležitou věc pokládám to, že jsem si vsugeroval, že jak to vydržím první 2 až 3 dny, tak budu mít zasebou to nejhorší.
Další věc mi pomohlo i to dýchaní podle návodu. Pokud ještě nemáš postup na odvykání, ten co mám já tak ho znova posílám.
Hlavně vydržet - držím ti palce, vím že to dokážeš když chceš. Tohle je ten odkaz na ty stránky:
http://www.dwich.cz/cs/obsah/jak-prestat-kourit-behem-21-dni/

renata (So, 14. 3. 2009 - 17:03)

Jiřino dík taky si to myslím ale je to sakra na h....Celej den se mě střídá odhodlání bojovat s pocity marnosti a vlastní neschopnosti až k breku.Nevím jestli to zvládnu i když bych moc chtěla.Ted jsem cvičila asi půl hodky a dřív mě cvičení uvolnovalo a dělalo dobře na těle i duši a dnes mě to nijak netěšilo spíš jen tak z povinnosti.Fakt si připadám jak blázen.No uvidím co dál mějte se všichni fajn a zatím.

Jiřina (So, 14. 3. 2009 - 15:03)

Renato, zítra to bude sedm týdnů co nekouřím a ještě teď mívám pocity slabosti a lehkých závratí. První dny to bylo mnohem horší,myslím, že je to jeden z typických abstinenčních příznaků. Ale všechny nepříjemné příznaky pomalu ustupují.
Jsem ráda, že zase někdo píše k věci. Vědět, že je někdo v odvykání s vámi, je důležité.

renata (So, 14. 3. 2009 - 15:03)

Petře napiš jak jsi na tom po psychický stránce.Nějak se necejtím a to je druhý den.Lehce závrat ale nevím jestli od nekouření nebo od krční páteře se kterou mám problém.Bojím se depresí a tak uvítám tvoji zkušenost se začátkem.Díky .

Nestarnná (So, 14. 3. 2009 - 15:03)

Petře...díky za informaci.:-)Držím pěsti ať se daří.

Petr (So, 14. 3. 2009 - 15:03)

Všechny zdravím a dodám tady další příspěvek.
Byl tady dotaz jestli nekouřím, co si myslíte ano nebo ne?
Musím někoho potěšít a někoho zklamat. NEKOUŘÍM ani jednu za celých 11dní.
Zrovna jsem na navštěvě a sedím tady u známých,kolem mě kouří celkem další 3 osoby a to v jedné místnosti. Mě to zatím vůbec nic neděla, protože jsem řekl, že jsem přestal kouřít a nebudu kouřít. Tím že sedím u počítače, tak vám to píšu. Mohu říct, že když ti známi vidí že jsem to vydržel, jeden z nich to bude taky zkoušet přestat podle toho návodu co mám. Přejí všem pěkný víkend

Návštěvník (Pá, 13. 3. 2009 - 16:03)

Lidi,nejde ani tak o vizáž,ale jak se člověk projevuje.

Návštěvník (Pá, 13. 3. 2009 - 16:03)

Já viděla fotku pana Jana a je to sympaták s knírem .

donnowan (Pá, 13. 3. 2009 - 16:03)

Ja myslel ze tu moji :-)

Návštěvník (Pá, 13. 3. 2009 - 16:03)

viděla jsem fotku JC,lidi je to slizoun hnusnej, fuj.

donnowan (Pá, 13. 3. 2009 - 14:03)

..diky.A to je presne ono proc ja sem se rozhodl tady o tom napsat.Myslim ze vsechny ty clanky sou tu o tom ne jak a proc zacit ale jak skoncit a co to koureni znamena.Zlo!!!Mojim prispevkem sem jen chtel upozornit na to ze nejde jen o zlozvyk ale ze je to dost hlubokej problem kterej dokaze cloveka zmenit a pritom je cigareta povazovana za legalni drogu,hm,je to svinstvo samo o sobe a me jen zajima kolik lidi ma podobnej stav jako ja..........

donnowan (Pá, 13. 3. 2009 - 13:03)

Takze tak...Koureni je hnus ten nejvetsi!!!Ja sam sem dukaz toho ze je jen na cloveku koho co dokaze posadit pekne na zem a to tvrde.Muzu rict ze ma koureni dostalo tam kde jine treba alkohol a podobne.Prakticky kourim od 15 ale s prestavkama.Rok ano 2 roky ne a ja se proste nemuzu poucit z chyb,a to dela jen blazen,ja si tak ale nepripadam tak kde je chyba?Venuju se dlouhodobe kulturistice (foto na seznam.lide.cz)ale poslednich pul roku sem proste na zaklade nahod a to neprijemnych zacal kourit...je brezen a vlastne nedelam nic jinyho.Jen kourim a piju čaj..proste tim chci rict jedno...Kdo ma jen sebe trosku rad tak at nekouri..obycejna cigareta dovede vymazat mozek spolehlive jako cokoliv jinyho spatnyho.PRESTANTE DOKUD JE CAS!!!

Reklama

Přidat komentář