Reklama

Roztroušená skleróza

Hanka (St, 31. 5. 2006 - 13:05)

Já jsem byla na MR loni v létě na záda a na podzim na krční páteř. Myslím si, že si z toho nemusíš dělat velkou hlavu. Normálně se najez a buď v klidu. V tunelu se nesmíš akorád hýbat. Je to určitě lepší než lumbální punkce. Drž se a nic se neboj.

šarik (St, 31. 5. 2006 - 13:05)

Normálně můžeš fungovat bez omezení. Akorát počítej, že tak hodinu budeš muset ležet bez hnutí. Tak to před MR moc nepřeháněj s pitím.

Šárka (St, 31. 5. 2006 - 13:05)

Zdravím všechny. Dnes jsem dostala od neuroložky žádanku na MR. Čtvrthodiny pořád dokola omílala jak je to strašně drahé vyšetření a že když už mi ho teda napíše, že ho nesmís "zkazit", že musím být v klidu, nesmím být nervózní, jinak by mohly být zkreslené výsledky. Pro jistotu si prý mám před vyšetřením vzít Neurol. Nějak se mi to nezdá, myslela jsem, že se při vyšetření nesmím hýbat a to určitě zvládnu, ale to jak moc budu vystresovaná ovlivňit nedokážu. Nevím kdo by dokázal být psychicky v pohodě, když má podezření na RS, rok běhá po doktorech a stále neví co mu je. Navíc mě objednali až na pozdní odpoledne, pojedu tam rovnou z práce a práci mám poměrně dost psychicky náročnou. Má opravdu na vyšetření vliv to jak moc budu vynervovaná? Jinak mi k tomu MUDr. žádné informace nesdělila, kromě toho, že nesmím mít nic kovového. Ani nevím jestli předtím můžu jíst a vůbec jestli můžu ten den prostě normálně fungovat. Prosím vás zkušené o nějaké rady jak to na MR funguje. A nebyl jste někdo na MR v Mediscanu na Chodově? Předem díky za každou reakci.

gloglo (Po, 29. 5. 2006 - 10:05)

Dědičná dispozice, také hraje určitou roli. takže je viší riziko, ale neznamená to nutně rozvinutí nemoci. EP jsou i diody na zápěstí, při kterém člověk pociťuje mravenčení, nebo na nohou.

Jenny (Ne, 28. 5. 2006 - 12:05)

MOC Vám Všem děkuji za odpověďi. Co nejdřív si zajdu proto doporučení a pak dám vědět, jak jsem dopadla.. :-) Jste všichni moc moc moc hodní.. Pěknou neděli. Mějte se hezky.

Olga (So, 27. 5. 2006 - 22:05)

Díky za opravu!Stále je se co učit:)

Andrea (So, 27. 5. 2006 - 18:05)

Chtela bych se zeptat, co pouzivate na neprijemne pocity na kuzi (pali me prsty na ruce a na noze + mam pocit tlaku na tvari, uz nekolik dni).
Diky predem za odpovedi.

šarik (So, 27. 5. 2006 - 17:05)

EP je skupina, která se dělí na VEP a BAEP a tam žádní mravenci nejsou. Ty jsou tak u SSEP a možná s to smíchala s EMG.

Olga (So, 27. 5. 2006 - 16:05)

Já si nevšimla těch odpovědí z dnešního dne.Tak se omlouvám za zopakování info..:)Jinak k tomu EP-evokované potenciály:to je vyšetření pomocí počítače,plno drátků a posílání mravenčení do končetin...pokud si to dobře pamatuji a s něčím si to nepletu...(člověk jen leží a počítačově je vyhodnoceno,jak nervy přijímají impulzy a jestli tam není nějaké zkrácení).Součástí bylo i vyšetření sluchu a zraku.

Olga (So, 27. 5. 2006 - 16:05)

Reaguji na výše uvedený příspěvek od Jenny.
Pro doktory je asi rozhodující lumbální punkce(odběr tkáňového moku)a MR(magnetická rezonance mozku popř.krční páteře).Mě brali přednostně do nemocnice a dělali vše při hospitalizaci.Jsem z Ostravy,kde jsou výborní specialisti,ale dostala jsem doporučení od kamarádky do Hradce Králové.Byla jsem tam asi před rokem u pana doktora Talába a ten je také velice uznávaný.Jinak jsem podchycena zde v Ostravě v centru pro RS.Doporučení je třeba určitě od svého praktického lékaře(popř.neurologa).Je třeba se poptat na možnosti,kde mají takové centra ve Vašem kraji.Pokud byste se chtěla zeptat do budoucna na více informací,tak zde je můj mail:kroutilova.olga"seznam.czPěkný den

Jenny (So, 27. 5. 2006 - 15:05)

To šarik: Fakt moc díky za rychlou odpověď!:-) Prosím jěště o rozepsání EP, to nevím co si mám pod tím přestavit. Díky moc..

šarik (So, 27. 5. 2006 - 09:05)

Pro doporučení zajdi k obvoďákovi, to není problém, zvlášť když mu řekneš, že to máte v rodině. EP=evokované potenciály,LP=lumbální punkce, MR=magnetická rezonance.

Jenny (So, 27. 5. 2006 - 08:05)

To šarik: Moc děkuju za odpověď. :-) Něčekala jsem tak brzkou odpověď, velmi mě to potěšilo! :-) Ale musím mít doporučení prý k tomu neurologovi. Prosím co to je EP, LP, MR? Děkuji..

šarik (Pá, 26. 5. 2006 - 16:05)

Navštiv nejbližšího neurologa a pokud není blbé, tak zařídí vše potřebné. Metody: EP,LP, MR.

Jenny (Pá, 26. 5. 2006 - 15:05)

Dobrý den Vám Všem, je mi 21let a mám podezření, že mám RS. Měla ji maminka z tátovy strany /moje babička/. Mám občas méně citlivou /těžkou, nevím jak to přesně vyjádřit/ P ruku a P nohu. Babičku jsem viděla od mala už upoutanou na posteli, od roku to bylo horší a horší, fakt strašný pohled. Takže jestli Vás můžu poprosit o radu: Jakýma metodama se zjišťuje nemoc RS a kam se obrátit, jsem z Libereckého kraje a nevím, kde jsou na to nejlepší specialisti. Doporučení asi získám od praktického lékaře, že? Moc Vám Všem děkuji za odpověď a přeju pěkný den a víkend.

šarik (Pá, 26. 5. 2006 - 08:05)

Ďatelina jest po našem jetel. A teď jestli máš spásat červený nebo bílý...

Pro léčitele ne (Pá, 26. 5. 2006 - 08:05)

Já vůbec nevím co jsi tam doporučoval jíst.
Mohl bys to trochu specifikovat co je d´atelina.Ráda bych zkusila všechno, ale bohužel nevím co mám zkusit. Děkuji za odpověď

Olga (Čt, 25. 5. 2006 - 10:05)

Dobrý den.Všechny moc zdravím a děkuji, že takto otevřeně mluvíte o této nemoci..Je mi 23let a před rokem a půl mi byla diagnostikována RS(MR mozku a lumbální punkcí).Příznaky:znecitlivění části břicha a stehna pravé nohy,občasné mravenčení v končetinách.Začátky byly opravdu hrozné a velmi se ztotožnuji s tím,co píšete.Nedokázala jsem si představit, jak to se mnou bude,ale nikdo mi odpověď dát nemohl.Nyní jsem relativně stabilizovaná a začínám se na všechno dívat jinýma očima...Vdala jsem se a také toužím po dítěti.Tady se hodně lékaři v názorech rozcházejí,ale spíše se více setkávám s kladnými názory.Určitě to může přinést i zhoršení(na to jsme s manželem připraveni),ale já to risknu!Doby,kdy to lékaři vyloženě zakazovali jsou pryč...Znamená to rizikové těhotenství a být hlídaná ze všech stran(neurologie,gynekologie,interna-to proto,že mi někdy vlivem kortikoidů lítá tlak).Jak bylo v jiných příspěvcích psáno:tato nemoc je o psychice a s dítětem je každá žena šťastná...uvidíme!Každopádně všem z Vás držím palce,ať to zvládáte!Je třeba bojovat:)A pokud se bojíte s nějakými problémy zajít k lékaři,tak seberte odvahu...já si tehda taky vyběhala všechno sama,protože mi bylo divné,co se se mnou děje a teď jsem možná i ráda,že vím,co mi je a že to je v takové fázi,kdy mě to ještě nějak moc neomezuje...Ale někdy JE LEPŠÍ NEVĚDĚT!!Mějte se krásně

Od Hanky pro Pe (Ne, 21. 5. 2006 - 11:05)

Mám z tebe radost - píšeš, že do 14 dní by mělo být vše vyřešené, jen tak dál. Takových pacientů bych si přála víc. Vím, že to bude chvíli těžké, ale máš dítě a určitě rodinu. Jen malý vzkaz pro tvého bývalého partnera: Nejsem tele, vím o životě a o lidech mnohem víc než on a zatím jsem se nespletla v diagnóze. Více se ti rozepíšu zase po neděli Hanka

Michala pro Pet (Ne, 21. 5. 2006 - 11:05)

Víš jak já ti závidím to dítě

Reklama

Přidat komentář