Reklama

Gustáv Husák - náš poslední komunistický prezident

Tony (Čt, 21. 6. 2018 - 21:06)

Co je na tom...Tak ostrý sluch jako pan Pithart nemám.

Daná zákonitost - to je Marx. V tomto případě neomarxismus. Národy zaniknou, zůstane tvárná slimáci masa. Jenom nevím, zda je dobré k tomu použít jako beranidlo slimáky, jak se to dnes děje. Hrozí, že ti slimáci pak všechny převálcují.

Déčko je jako neomarxista samozřejmě vítač.

Hlavně (Čt, 21. 6. 2018 - 21:06)

Ne víc než kdokoli jiný....že si svoje mizerné počínání dokážeš patřičně zdůvodnit

D (Čt, 21. 6. 2018 - 20:06)

ty k tomu napomáháš.Ne víc než kdokoli jiný. Já jen danou historickou nutnost intelektuálně reflektuji a reprodukuji, a dávám tak jiným možnost, aby ji také chápali. Pochopení historické nutnosti totiž osvobozuje od marného tmářství a reakcionářství.

Jo (Čt, 21. 6. 2018 - 20:06)

Tady nejde o to, co si pár...ty k tomu napomáháš.

D (Čt, 21. 6. 2018 - 20:06)

někteří jejich slouhové...Tady nejde o to, co si pár lidí přeje nebo nepřeje. Jedná se o objektivní makrosociální trendy, živené primárně rozvojem stále nových zpracovatelských, dopravních, logistických, informačních, reprodukčních, vojenských i dalších technologií. V dnešním globalizovaném světě nemají národy - a zejména malé národy - vzniklé za éry "des Völkerfrühlings" již místo, a musí proto být nahrazeny jinými formami lidského společenství a tomu odpovídající státností. Ani český národ v dnešní podobě nemůže přežít, a ani český jazyk si nadále nemůže podržet všechny funkce, které má nyní. Lidé, kteří o sobě budou tvrdit, že jsou Češi, a kteří budou tu a tam užívat některé formy češtiny, možná jen tak nevymizí, nicméně půjde daleko více o záležitost folklorní, národopisnou, zábavně turistickou než o záležitost osudobvě politickou či záležitost vyšší kultury.

Česká identita již za nemnoho dekád nebude moci být nic vážnějšího, než je dnes třeba identita lužicko-srbská. Musí se vypředmětnit a rozředit, aby uvolnila místo jiným identitním fenoménům, odpovídajícím lépe potřebám dneška, a zejména zítřka.

A řeknu to natvrdo - i když se nedejbože nepovede evropská integrace pod praporem EU s podporou NATO, Češi budou stejně porobeni Rusy nebo Číňany, a česká národní identita bude vypředmětněna a rozředěna pod jejich taktovkou.

?? (Čt, 21. 6. 2018 - 20:06)

°Historický vývoj je však...Co je na tom neomarxistického?
Neslysíš trávu růst?

A (Čt, 21. 6. 2018 - 19:06)

Před tisíci lety tu byly...někteří jejich slouhové tomu vývoji úmyslně napomáhají. Aby to proběhlo tak, jak si to pár lidí na světě přeje. Myslím, že bychom takového slouhu nemuseli dlouho hledat

21.6. (Čt, 21. 6. 2018 - 19:06)

A od té doby mají děti právo na život a na vzdělání.

Tony (Čt, 21. 6. 2018 - 18:06)

°Historický vývoj je však neúprosný, a nezastavuje se ani dnes.°

Ty neomarxistické camcy by sis mohl odpustit.

D (Čt, 21. 6. 2018 - 16:06)

Český národ tu je tisíc...Před tisíci lety tu byly sotva počátky české státnosti, přičemž feudální Český stát nebyl budován na národnostním principu, nýbrž na principu lenních závislostí mezi suzerény a jejich vazaly.

Krom toho, ještě před cca 700 lety i samotný (pochopitelně nikým a ničím nekodifikovaný) český jazyk splýval s polštinou, a teprve od předhusitské doby se české a polské dialekty navzájem začaly výrazněji vzdalovat.

I České stavovské povstání na počátku 17. století bojovalo za práva zemská, a nikoli práva národní, a etničtí Němci byli dokonce i mezi popravenými při Staroměstské exekuci.

Teprve po tereziánských a josefinských reformách, s nástupem povinné školní docházky a rozvojem moderního průmyslu, zemědělství a dopravy, se začíná formovat česká národní elita ze zástupců historické šlechty, buržoasie a inteligence, začíná národní obrození a český politický nacionalismus. Nikoli předtím.

A nevzpomenout nelze ani to, že ruku v ruce s formováním moderního českého národa zaniká i tradiční česká lidová slovesnost předchozích staletí. Ruší se nevolnictví a robota, zavádí se náboženská tolerance, lidé se stěhují z venkova do měst, a jejich staré tradice odumírají. Ne náhodou, v úvodní básni své nejznámější básnické sbírky, Erben metaforicky přirovnává kytici mateřídoušky, do které se vtělila zemřelá matka, aby potěšila své truchlící děti, k "prostým našim pověstem, natrhaným na dávné mohyle".

Historický vývoj je však neúprosný, a nezastavuje se ani dnes.

zrcadlo (Čt, 21. 6. 2018 - 13:06)

Hloupí a nevzdělaní lidé..."D"
"Hloupí a nevezdělaní lidé to sice nevědí, ale moderní národy vznikly až
v 19.století. A jak vznikly, tak musí zaniknout, protože již nevyhovují podmínkám současného světa."

Tony (Čt, 21. 6. 2018 - 13:06)

Český národ tu je tisíc let.

D (Čt, 21. 6. 2018 - 12:06)

spolu s USA,je podstatně...Hloupí a nevzdělaní lidé to sice nevědí, ale moderní národy vznikly až v 19. století. A jak vznikly, tak musejí i zaniknout, protože již nevyhovují podmínkám současného světa.

To je strašné č (Čt, 21. 6. 2018 - 12:06)

http://www.humr.cz/wow/amerika-je-bajecnou-zemi-lide-ruznych-barev-kuze-se-zde-totiz-k-sobe-chovaji-neskutecne-vstricne-co-na-to-tomio-okamura/

to,co dopouští (Čt, 21. 6. 2018 - 12:06)

Pro mě je ČR obrazně cosi...spolu s USA,je podstatně horší co bylo jak píšeš...Ano,byly hrůzy a miliony mrtvých...Jenže ted se likvidují vědomě národy,jejich sebeurčení,způsob života,a demografie...O dalších věcech raději pomlčím.Ničí se morálka a z lidí dělají idiotska individua,jako jsi ty DEČKO.

D (Čt, 21. 6. 2018 - 07:06)

Nedělej z ČR chudinku.Víš...Fuj...

21.6. (Čt, 21. 6. 2018 - 05:06)

Pro mě je ČR obrazně cosi...Nedělej z ČR chudinku.Víš kolik je tady šikovných a pracovitých lidí ve svém oboru.

bič (St, 20. 6. 2018 - 23:06)

Pro mě je ČR obrazně cosi...No, těš se, až tě znásilní nějaký migrant. A ti z Afriky mají big péra. Neboj, nebudeš na to moc dlouho čekat. V Anglii je dobře začouzeno. Ještě rád budeš vzpomínat na rodnou hroudu.

D (St, 20. 6. 2018 - 23:06)

Ty jsi ještě nikde neřekl,...Pro mě je ČR obrazně cosi jako nějaká znásilněná matka. České země byly v minulém století, ve kterém jsem se narodil a prožil většinu svého dosavadního života, porobeny nacistickými příšerami, a poté ještě daleko déle ruským bolševikem. Těch 50 let mezi léty 1939-89 bylo strašných, strašná byla i postkomunistická transformace v dekádách následujících, a strašná je i současnost s jejími oligarchy, ruskou manipulací, a zaprodanci Ruska Zemanova typu.

bič (St, 20. 6. 2018 - 22:06)

To je nesmysl ...
K obědu ,...Ať mu to slouží ku zdraví........... zaslouží si něco dobrého pod zub.

Reklama

Přidat komentář