Reklama

Zážitky z vojny

David (Ne, 10. 8. 2014 - 17:08)

Naprosto nevěrohodný...> Prapor bylo vojenské uskupení, které se skládalo z několika útvarů a každý útvar se skládal z několika rot.

Nechtěl by sis někde vyhledat, jak to s hierarchií menších vojenských jednotek opravdu bylo, než tu budeš něco žvanit?

David Hanysovi (Ne, 10. 8. 2014 - 16:08)

Bez urážky: jestli tě ve...Odmítám přitom tvrzení o tom, že základní vojenská služba byla dobrá proto, že vychovávala mladé muže k "pořádku a sebeovládání", a "dělala z kluků chlapy". Místo toho si myslím, že si stát na jejich (a mezi nimi i můj) úkor neoprávněně řešil svoje problémy ve sféře bezpečnostní politiky, a za mizernou stravu, ubytování a ošacení a za směšné kapesné je nutil podstupovat stres, vyvíjet úsilí a trpět okolnosti, které by většina z nich, pokud by se mohla dobrovolně rozhodnout, jistě odmítla.

Za tyto názory jsem tu soustavně plísněn a častován občas i velmi vulgárními nadávkami, a málokdo se obtěžuje byť jenom kuse formulovat nějaký konzistentní protinázor.

V nejlepším případě čelím jen nepochopení, mé postoje jsou tu vytrhávány z kontextu a překrucovány, nebo mi jsou podsouvány nesmyslné názory, které ve skutečnosti nemám.

Z těchto důvodů se nestačím divit, jací lidé byli ještě relativně nedávno mými spoluobčany.

David Hanysovi (Ne, 10. 8. 2014 - 16:08)

Bez urážky: jestli tě ve...> Bez urážky: jestli tě ve středním věku neustále pronásleduje, že tě nějaká guma sprdla na vojně, myslím, že bys to měl probrat s dobrým psychologem. Myslím to dobře, i když se ti to líbit nebude.

Tento tvůj argument má hlavu a patu, nicméně tebou zmiňovaný konkrétní incident byl pouze tématem mého úvodního příspěvku v tomto vláknu.

Ve skutečnosti jsem se však na vojně dostal s gumami do různých konfliktů vícekrát, a nebyli to vždycky jen ony, kdo křičel na mě - výjimečně tomu bylo i naopak.

Vím, že na to nemáš čas a energii, nicméně kdyby sis je našel a přečetl si některé moje dřívější příspěvky na tomto vláknu, třeba bys zjistil, že mi jde daleko více o princip než o nějaké moje vyrovnávání se s nějakým konkrétním dávným, a víceméně efemerním, incidentem z období mé základní vojenské služby.

Hlavní argument, který zde razím, je potom ten, že základní vojenská služba za komunismu byla prakticky zcela proti zájmům společnosti, zatímco po pádu komunismu šlo - minimálně po většinu období 1989(90) - 2004, kdy se tato služba ještě stále uplatňovala - o otrocký přežitek, který státní moc i veřejnost neoprávněně tolerovaly, aby si ušetřily náklady na rychlejší plnou profesionalisaci armády.

Domnívám se, že v postkomunistických, mírových podmínkách po studené válce neměla povinná vojenská služba (snad s teoretickou výjimkou počátku 90. let) odpovídající politické opodstatnění, a že šlo o nemístnou buzeraci, vopruz a otročinu mladých mužů, kterým byla dočasně upřena mnohá zcela běžná práva a svobody, jakož i rovnost s jinými občany před zákonem.

Uznávám sice, že ČSFR a samostatná ČR v té době nějakou armádu potřebovaly (podobně jako ji samostatná ČR potřebuje i dnes), nicméně se domnívám, že k její plné profesionalisaci mělo být přikročeno daleko rychleji.

No (Ne, 10. 8. 2014 - 16:08)

Naprosto nevěrohodný...Dozorčí praporu byl vždycky voják z povolání, tzv. "guma". Pomocníkem býval "špagát" -absolvent v.š. Dozorčím roty býval vždy poddůstojník, pomocníkem už mohl být prostý vojín. Alespoň tak si to pamatuji ze své 2 leté voj. služby.

No (Ne, 10. 8. 2014 - 16:08)

Prezenční službu jsem...Naprosto nevěrohodný příspěvek. Prapor bylo vojenské uskupení, které se skládalo z několika útvarů a každý útvar se skládal z několika rot. Rota měla cca 100 až 200 mužů. Dozorčí praporu rozhodně nemohl být základďák, ani "špagát" (voj. absolvent v.š.) A to "kdesi na Moravě" vašemu příspěvku také na věrohodnosti nepřidá. Zřejmě si snažíte dělat legraci, ale já nic humorného na tomto příspěvku neshledávám.

Steve (Ne, 10. 8. 2014 - 16:08)

A co se tu vlastně řeší? :-)

roubal (Ne, 10. 8. 2014 - 13:08)

takže to není diskuse, ale jen tvoje předvádění se, nakonec dobře že jsi v prdeli, o jednoho vola míň.

David (Ne, 10. 8. 2014 - 13:08)

proč by ti to měl někdo...1) Internet nezná hranic, a tato diskuse je přístupná všem, kteří mají přístup na internet.

2) I když už nemám české občanství, s vaší zemí mě spojují, když už nic jiného, zážitky z prvních dekád života, které jsem u vás prožil.

3) Postoje české veřejnosti k vojenské službě jsou pro mě zajímavé nejen proto, že jsem kdysi ve vaši zemi jako voják sloužil, ale i proto, abych si sám pro sebe co nejlépe vyjasnil, mezi jakými lidmi jsem se to vlastně narodil, prožil dětství, mládí i malou část středního věku.

4) A proč by mi měl někdo moje názory vyvracet? Dobrá otázka. A proč by mi měl někdo kvůli nim nadávat?

Jan (Ne, 10. 8. 2014 - 13:08)

Vojáci jsou zelení vypatlaní mozci!!!!
Normální člověk nemůže jít za profi vojáka!!

David (Ne, 10. 8. 2014 - 13:08)

Davide po komunistech,...To jsou samé nadávky na mou adresu, ale téměř nikdo (až na nečetné a dosti chabé výjimky) se nenamáhá mi vyvrátit mé názory na základní vojenskou službu, jakož i na český stát a českou společnost, kterým tento institut tak dlouho vyhovoval. Nadávat je asi pohodlnější.

Polehčující okolností snad může být, že třeba v takovém sousedním Rakousku se povinné vojenské služby dosud nezbavili, a veřejnost ji podpořila dokonce ještě i v loňském referendu. Je to přecejen země Josefa Fritzla a Wolfganga Priklopila.

antidavid (Ne, 10. 8. 2014 - 11:08)

Davide po komunistech, muslimech, Putinovi dobyvateli jsi ty v této době největší nebezpečí pro lidstvo, ale především pro sebe. Hádám že jsi buzerant, nebo nepřiměřeně vzdělanej hlupák.

David (Ne, 10. 8. 2014 - 01:08)

Myslím, že to má v sobě...Dobrou noc.

David (Ne, 10. 8. 2014 - 01:08)

Snažím se je neurážet. Je...Takové všeobecné sestry v sobě asi někdy mají hodně altruismu a pečovatelského instinktu. Případně i vážnosti. Těžko se vcítit do vaší kůže.

David (Ne, 10. 8. 2014 - 00:08)

Nevím, jestli...Chápu tě. Nicméně nejsem robot, ale pouhý člověk. A konkrétně ženy pro mě již byly zdrojem notné frustrace nejen na diskusním vláknu o "Branné povinnosti žen". Ty se vždy vyjadřuješ třeba o chlapech jen uměřeně a s maximálním respektem?

David (Ne, 10. 8. 2014 - 00:08)

Zdravím,
my jsme si...> Nelíbilo se mi, že jsi všechny ženy zařadil mezi nějaké líné lemry, které nic nedokáží.

To bylo záměrně nadnesené a provokativní, a odrážela se v tom i má frustrace z předchozího nepochopení na tom konkrétním vláknu, jakož i snaha zavést tehdejší tragickou diskusi do poněkud zajímavějších kolejí.

David (So, 9. 8. 2014 - 23:08)

Ty jsi komik....:))Buď zdráva.

Mám dojem, že jsme si posledně moc nerozuměli ohledně ženských členů mé rodiny, na které ses ptala na "Branné povinnosti žen".

Nemínil jsem to tehdy tak, že mi na nich nezáleží, nýbrž tak, že na jejich existenci nezávisí, jaké povinnosti obecně budou či nebudou mít české ženy, až jednou v Česku opět udeří velmi zlé časy.

David (So, 9. 8. 2014 - 20:08)

tvoje máme musí být...Jako malej jarda. To si myslíš, že tohle neznám - že před tebou mou matku ještě nikdo neurážel?

Jinak pochopitelně, že ve tvé vlastní nulové inteligenci a neschopnosti se pořádně vyjadřovat se odráží podřadnost čmýry samice a mizernost mrdky samce, kteří jsou zodpovědni za zplození vyjebance, jakým nepochybně jsi.

Obecněji pak odrážíš kvality země, jejíž nejgeniálnější příspěvek do kulturní a civilizační pokladnice lidstva je kostkový cukr.

jarda (So, 9. 8. 2014 - 17:08)

tvoje máme musí být strašná kráva, protože zplodila největšího vola všech národů. Jestli si Čech anebo číňan jsi pořád stejný hovno, poodle toho jak píšeš musíš to mít v hlavě pořádně vybrakovaný.

Steve (So, 9. 8. 2014 - 17:08)

Pane jo, tady to zase vře.

Jestli čech ne (So, 9. 8. 2014 - 17:08)

Tak běž do prdele ty kokote, my jsme zase rádi že jsi v prdeli. Kdybych tě dostal do pazoury, já bych ti tu drčku blbou i s tím chorobným mozkem vytlouk z palice, debile.

Reklama

Přidat komentář