Reklama

Zážitky z vojny

David (So, 16. 8. 2014 - 20:08)

:o)))) Tak lampasáků blbů...> Tak lampasáků blbů bylo myslím všude dost napříč republikou, proto se jim přeci říkalo "gumy"

Já bych blbost jako problém většiny důstojníků až tak neviděl, i když výjimek byla i v daném ohledu obrovská spousta.

Důstojníci byli hlavně omezení, jejich vojenské instinkty a reakce jim však často celkem dobře sloužily, a byly přiměřené kasárenskému prostředí.

Bezohledné řvaní na podřízené, vyhrožování, kázeňské tresty, a někdy i bezprostřední fyzické násilí, to vše se dobře hodilo k vynucení poslušnosti záklaďáků, jež byla důležitá pro zdárné plnění úkolů jednotek, a tím i příznivé hodnocení jejich velitelů ze strany jejich nadřízených.

David (So, 16. 8. 2014 - 20:08)

Jinak pokud jde o důstojnické bití vojáků, má vlastní zkušenost je spíše zprostředkovaná.

Sám jsem, jakožto poddůstojník a absolvent VKVŠ, nikdy žádným důstojníkem bit nebyl.

Potkal jsem však nejméně jednoho záklaďáka, který mi zcela vážně sdělil, že byl sám nějakým důstojníkem zbit, a minimálně jednoho důstojníka, který mi zase věrohodně sdělil, že on sám jednoho svého podřízeného záklaďáka brutálně zbil za nesplnění rozkazu.

Co se však týče tělesného zneužívání vojáků základní služby obecněji, tam už se mohu odvolat na svoji přímou osobní zkušenost.

Na útvaru jsme měli vyššího důstojníka, který celkem s oblibou a opakovaně, a to i za mé přítomnosti, prudce tahal vojáky základní služby za přezku opasku. Nejčastěji je takto násilně vlekl jen několik metrů, ale minimálně v jednom případě takto táhl vojáka přes podstatnou část útvaru.

Daný důstojník tak činil tehdy, když nějaké vojáky přistihl při nějaké "výstrojové nekázni" - stačilo tedy mít například upínací popruhy "kanad" (oficiálně "obuvi vzor 60") frajersky upevněny poněkud jiným způsobem, než jak se to oficiálně vyžadovalo.

Nebylo mi to opravdu dvakrát příjemné mít nuceně vykázán pobyt v prostředí, kde někdo podobným způsobem nerespektuje tělesnou integritu svých podřízených, a být vystaven minimálně teoretickému riziku, že budu i já podroben podobnému zacházení.

A dnes se najde řada zmrdů, kterým prezentace podobných negativních zkušeností není po chuti, a domnívají se, že na to zde nemám právo.

David (So, 16. 8. 2014 - 20:08)

A ty jsi Davide krutej blbec...Nejspíš jsi sám blbec. To ale říkám jen pro potřeby ostatních účastníků diskuse, nikoli pro tvoji vlastní potřebu.

Blbec totiž nikdy nepochopí, že je blbec skutečně. Pravdu o tom, že je blbec, říkáš blbci zbytečně.

Steve (Pá, 15. 8. 2014 - 15:08)

:o)))) Tak lampasáků blbů bylo myslím všude dost napříč republikou, proto se jim přeci říkalo "gumy" Proto nechápu čemu se divit.

Tvá pravda je (Pá, 15. 8. 2014 - 15:08)

A ty jsi Davide krutej blbec a už jdi s tou pravdou do prdele, kdybych mohl umlátil bych tě lopatou a to jsem mírumilovný člověk. Lampasáky nemám rád, vojnu nežeru ale blbce, který dělá z lidí blbce smrtelně nesnáším.

David (Pá, 15. 8. 2014 - 13:08)

Problém je, když si u toho...Sexuální deviace, mentální problémy - to je v daném kontextu jedno a totéž. Patříš prostě mezi ty, kteří nejsou připraveni akceptovat krutou pravdu. Podobně jako většina národa, která o realitě základní vojenské služby nechce vážně diskutovat.

David (Pá, 15. 8. 2014 - 13:08)

Hm..... také mám ten dojem....Takže problémem není to, že vojáci z povolání nejednou bili, podrobovali jinému fyzickému násilí či zneužívání, ponižovali, uráželi, bezohledně (často i proti duchu a liteře vojenských řádů) kázeňsky trestali či jinak neodůvodněně traumatizovali a poškozovali své podřízené.

Problémem jsem naopak já, že si dovoluju tuto skutečnost zde zmínit.

Nechceme-li něco vidět, slyšet, či vzít na vědomí, nařkneme raději z mentálních problémů či podobného nedostatku kompetence toho, kdo se nás na ta nemilá a nevítaná fakta snaží upozornit.

Na strkání hlavy do písku jsou někteří lidé jako dělaní...

Vohráblo (Pá, 15. 8. 2014 - 10:08)

Markéto nemrdej v úterý, protože ze tebou přijedu nadržený jako přehrada. Čekej mě hned dopoledne!

mamut (Pá, 15. 8. 2014 - 00:08)

David je úchyl a tím, že...Hm..... také mám ten dojem. A není sám....

Markéta Y. (Čt, 14. 8. 2014 - 18:08)

jo šukala jsem celou noc, vyndal ho ráno, když už musel jít srát. Jinak já bych prcala ještě do oběda, protože si Franta posral kšandy museli jsme toho nechat a jít vyprat katě.

David (Čt, 14. 8. 2014 - 13:08)

Proboha, kde jste přišel na...> Proboha, kde jste přišel na takové ptákoviny ?! Vás na vojně bil Váš velitel ???

Já jsem vždycky říkal, že jste sem přistál z nějaké jiné planety. I ty největší banality vás extrémně udivují.

Různé formy verbálního i fyzického násilí důstojníků na vojácích základní služby patřily ke každodennímu kasárenskému koloritu nejen v komunistické, ale i postkomunistické armádě - takovéto násilí je dokonce samou kvintesencí vojenského života jako takového.

Nejčastějším důvodem brutální agresivity důstojníka na prostém vojáku je samozřejmě nesplnění nějakého rozkazu (který je důležitý z hlediska splnění nějakého úkolu, jenž je zase důležitý z hlediska hodnocení daného důstojníka jeho nadřízenými), nekázeň, a ve válce pak zbabělost.

Zajímavým incidentem, ke kterému došlo v roce 1943 v průběhu spojenecké kampaně v Itálii, byl brutální fyzický útok generála George Pattona (pozdějšího osvoboditele jižních a západních Čech), na dva raněné podřízené vojáky, které Patton podezíral ze zbabělosti.

Kolik svých vojáků postříleli či ubili k smrti různí Žukovové, Koněvové či Malinovští, to se můžeme jen dohadovat.

V míru je samozřejmě všechno daleko mírnější. Nicméně i tehdy nejeden zdatný a agresivní důstojník způsobil nejednomu svému podřízenému otřes mozku, zlomeniny lebečních kostí, podobně jako tucty jiných nepříjemností.

I když však věci zůstanou jen u verbální důstojnické agresivity nebo využívání pouhé důstojnické kázeňské pravomoci (s možností věznit vojáky ještě i uvnitř kasáren), výsledkem pro prostého vojáka je nejednou masivní trauma a celoživotní nenávist.

Inu, (Čt, 14. 8. 2014 - 13:08)

On je David pošahaný a...hajzl by měl zůstat hajzlem...

WC (Čt, 14. 8. 2014 - 11:08)

Proboha, kde jste přišel na...On je David pošahaný a píše pořád dokola to samé, jen trošku pozmění slova. Nakonec zase napíše že žije někde v Tramtárii a že si jen ověřuje českou náturu. je to blbec. ale to už jsem napsal snad 100x.

mamut (Čt, 14. 8. 2014 - 09:08)

Šikana se opravdu vyskytuje...Proboha, kde jste přišel na takové ptákoviny ?! Vás na vojně bil Váš velitel ??? Vy tady popisujete nějaké středověké praktiky. No, koukám, že na Vás ta vojna opravdu zanechala následky.....

Davidovi na pa (Čt, 14. 8. 2014 - 04:08)

Hele jdi už do prdele s těmi žvásty, to nemáš trošku rozumu a soudnosti Zážitky z vojny a ty nenapíšeš jednu normální příhodu. všechno samé nenormální úvahy. to se nedá číst a už vůbec diskutovat o tvých názorech. Jdi už do prdele, napsal že nežiješ v ČR, tak prosím tě piš si ve své zemi, piš si t v jejch jazyce a zde už neotryvuj, my už všichni víme že ji vůl.

David (St, 13. 8. 2014 - 13:08)

Šikana se opravdu vyskytuje prakticky v jakýchkoli ozbrojených silách, a hojně i na různých internátech, ubytovnách, v kriminálech, blázincích, i na nejedné koleji.

Je-li však šikanován profesionální žoldák, je to riziko povolání.

Je-li ovšem šikanován někdo, kdo byl v dospělosti do šikanistického prostředí proti své vůli násilně uveden, ač jeho jediný zločin byl, že se narodil s pyjem a varlaty mezi nohama a dosáhl určitého věku, pak lze jeho úděl plně připsat zdaleka nejen na vrub jeho konkrétních šikanistů, ale i na vrub celého režimu, jeho vládnoucí třídy, jeho zahraničních hegemonů, nebo i celé společnosti.

A vše bylo tím horší, pokud byl celý režim zločinný, a jeho ozbrojené síly se vším všudy, včetně své vnitřní šikany, sloužily k jeho ochraně či agresivnímu prosazování jeho zájmů.

Jinak pokud jde o důstojnický sbor, ten nelze v žádném případě tak snadno vyvinit z brutálního zacházení s vojáky základní služby. Důstojníci byli opravdovými vládci kasáren, a v rámci nich se dělo to, co nařídili či co dovolili. Když se jim nelíbilo, jak jednotky plní své "úkoly", na své podřízené nejen brutálně řvali (třebas i po celé dny), ale kázeňsky je i trestali, předávali je prokurátoru, nebo je i sami brutálně bili, nejednou i s trvalými, či dokonce smrtelnými následky.

mamut (St, 13. 8. 2014 - 11:08)

V skoro v každé uzavřené...S obecní policií má zkušenost můj známý. Stěhoval se a nábytek měl připravený na chodníku k odvozu. Protože stěhováci havarovali, přijeli s náhradním vozidlem až za několik hodin. Známému se nechtělo tahat těžký nábytek zase zpět do domu - bylo hezky, nepršelo a tak čekal venku. Obecní policie vše sledovala a protože se jim zdálo, že nábytek je venku moc dlouho, vyměřila dotyčnému pokutu za neoprávněný zábor veřejného prostranství, přestože nábytek nijak nepřekážel chodcům ani ostatnímu provozu - celá věc se udála v klidné vilové čtvrti. Ale prý došlo oznámení, že jeho nábytek překáží, což ovšem nebyla pravda. Známý to chtěl dát k soudu, ale pak se rozhodl, že mu ta tisícovka nestojí za ty tahanice a věc nechal být.

mamut (St, 13. 8. 2014 - 11:08)

V skoro v každé uzavřené...Souhlas. Na vojně jsem poznal dost starých frontových vojáků, kteří si prošli peklo války. Jejich chování bylo dost odlišné od těch, kteří válku nezažili. Většina z nich působila téměř otcovským dojmem. Žádná šikana, měli spíše pochopení a cítění s normálními kluky. Zato dost vojáků z povolání, co válku nezažilo a jen si na ní hrálo, mělo snahu aby vyniklo a urvalo co se dá. Řekl bych, že se tam sešly dost podivné existence, kterým se nechtělo normálně pracovat a tak se daly k armádě, či policii. Osobně jsem znal jednoho, který nebyl schopný vyučit se zedníkem a u policie to dotáhl na nadporučíka. Že mu pak patřičně narostl hřebínek a neuměl ani odpovědět na pozdrav, svědčí o jeho povaze.

Michal (St, 13. 8. 2014 - 10:08)

V skoro v každé uzavřené komunitě se vytváří postupně šikana, nebo něco jako hra já jsem šéf a vy budete poslouchat nebo trpět. V dětských domovech, internátech, ve vězení, dokonce i na úřadech. Vojna není vyjímkou. Některý jedinec slabší duchem se dostane k moci a musí svoji nadřazenost demonstrovat. Viz třeba i obecní policie. Co u nich slouží úchylů, kteří nezvládnou svoje chování.

mamut (St, 13. 8. 2014 - 10:08)

Hezky jsi to napsal mamute,...Mám dojem, že v USA prováděl nějaký vědec pokusy s lidmi. Rozdělil je na poloviny a ta jedna měla dávat druhým elektrošoky. Zajímavé na tom je, že bez nějakého zaváhání na příkaz instruktora byli tito lidé schopni pustit do druhého i smrtící proud. Vše bylo samozřejmě jenom jako. A ten samý případ byl i při hře na vězně a dozorce. Po několika dnech této hry se to zvrhlo v krutou šikanu. A to byly pokusy konány se studenty s dosti vysokým IQ na to, aby si mohli uvědomit dosah svého konání. Jak vidno, člověk je jen zvíře obdařené myšlením. Nikdo neví, co v tom druhém dřímá za šelmu. A podle toho to také ve světě vypadá. Za vším hledej člověka. Ne nějaké ideologie či režimy, protože ty si tvoří zase jen lidé.

Reklama

Přidat komentář