Reklama

Zážitky z vojny

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 16:08)

Vaše představa, že zrovna...Jen tak mezi námi - v jakém oboru a kde jste absolvoval ?

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 16:08)

Vaše představa, že zrovna...Podsouváte mi neskutečné myšlenky. Nevím, proč by mělo být mým zbožným přáním Vaše utrpení. To si moc fandíte. Necítím k Vám nějakou "třídní nenávist", či něco podobného, jak Vy si asi představujete, ani nějakou osobní zášť - jste pro mne jen cizí osoba, která se tu snaží očernit vše z minulého režimu. A protože jsem tento zažil a i ty před ním, mám na danou věc prostě jiný názor daný dlouhou životní zkušeností a mým vzděláním. Nesnesu proto, když se překrucují fakta. Svět bohužel funguje docela jednoduše na fyzikálním principu - akce - reakce - zpětná vazba. Jenomže fůra lidí v tom hledá vědu a zaobírá se nesmysly, místo užitečné práce.

David (Pá, 22. 8. 2014 - 14:08)

Zpětné prožívání...> Zpětné prožívání traumatu může probíhat pouze u labilních jedinců.

To je ovšem tautologie. Trauma je destabilizující faktor lidské psychiky. Pokud vám na ulici někdo roztříská hlavu o zeď, a vy to přežijete s pouhým otřesem mozku, nepochybně se vám ta situace bude po zbytek života vybavovat, a nepochybně vám to vždy bude velmi nepříjemné. A ne, něco takového se vám nemusí stát pouze tehdy, když nějaké brutální individuum k danému činu vyprovokujete "příliš vysokým, nebo naopak příliš nízkým sebevědomím". Tak snadno život nefunguje.

David (Pá, 22. 8. 2014 - 14:08)

Ano, minulý režim se...Vaše představa, že zrovna já jsem na vojně trpěl více než jiní kolem mě, je vaše zbožné přání. Objektivně byla má vojna daleko snadnější než ta vaše - sloužil jsem už po převratu, jen 9 měsíců narozdíl od vašich 24, a navíc jako absolvent VKVŠ. To ovšem pochopitelně neznamená, že se mi na vojně líbilo.

Vaše premisy, že vojna mohla být protivná jen tomu, kdo na ní byl podroben obzvláště brutálnímu a dehonestujícímu zacházení, a že za takové zacházení si z těch, kterým se dostalo, mohl každý sám, svědčí pouze o tom, že si, i navzdory svému stáří, stále představujete život jak Hurvínek válku.

Váš názor konečně, že vybočování z řady a individualismus se nevyplácí, je nejen zcestný, ale i naprosto nechutný, a to dokonce i v kontextu úvah o vojenském životě, jakkoli je ten svou povahou opravdu kolektivističtější než jiné způsoby života či sociální situace.

Jsou to ostatně do značné míry právě vaše sveřepě udržované celoživotní bludy, díky kterým jste to dopracoval právě do bodu, ve kterém se nyní nacházíte.

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 14:08)

úvahy o sebevražedném...Zpětné prožívání traumatu může probíhat pouze u labilních jedinců. Silně pochybuji o tom, že normální zdravý člověk by měl podobné problémy, jaké tu popisuje David. Nízké, nebo naopak neúměrně vysoké sebevědomí může být spouštěcím faktorem šikany. Davida vidím jako jedináčka v péči osamocené matky, kterému chyběl mužský vzor. Problémy neřešil, spíše se jim snažil vyhýbat. Z toho pak pramení jeho pocit ukřivděnosti, že mu ostatní nerozumí.

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 14:08)

Pokud odbíháte od...Ano, minulý režim se zhroutil. Ale to neznamená, že ten nynější je věčný. Jestli jste se Vy stal obětí šikany, znamená to, že nejste zrovna nějak odolný a musel jste svým způsobem vybočovat z normálu a nějak na sebe upozornit. Ostatní si k Vám totiž dovolí jen to, co jim dovolíte Vy sám. A jestli pak tyto své pocity ublížení automaticky aplikujete na ostatní, tak nemáte pravdu. Je to totiž pouze Váš subjektivní pocit.

Tvoje analytick (Pá, 22. 8. 2014 - 13:08)

úvahy o sebevražedném chování vojáků základní služby za minulého režimu, Davide, mohou dodatečně traumatizovat řadu mužů, kteří základní vojenskou službu v té době, nebo i později, absolvovali. Takoví muži si v dané souvislosti mohou vybavit obtížné a nepříjemné okolnosti své vlastní vojny, čímž je vlastně jen znovu subjektivně prožijí.

? (Pá, 22. 8. 2014 - 13:08)

Já jsem si myslel, že tato...Takže posílat jiné pryč tu má být jen tvoje výsada, kašpare?

? (Pá, 22. 8. 2014 - 13:08)

Já jsem si myslel, že tato diskuse je veřejně přístupná, a ne tvoje výsada. Nevidím důvod, proč bych sem nesměl lézt a vyjádřit svůj názor na tvoje bláboly.

David (Pá, 22. 8. 2014 - 13:08)

zdá se, že kvalitu svých...Komu se moje příspěvky (plus příspěvky těch, kteří se za mě vydávají, aniž to jemu dochází) nelíbí, nemusí je číst, a nemusí sem vůbec lézt.

David (Pá, 22. 8. 2014 - 13:08)

já kdybych nebyl psychicky...Hoď si to, ty jeden psychicky labilní Joudo. Kdybys byl denně brutálně bit, zároveň přišel o rodinu či životní partnerku, a ještě navíc umíral hlady a mrazem někde na Libavé, a teprve za těchto okolností uvažoval o sebevraždě, nesoudil bych tě. Takhle ale svou existencí jen zbytečně plýtváš kyslíkem a prostorem na povrchu naší planety, takže klidně vydej své molekuly přírodě, ať je nějak smysluplněji využije.

Davide, (Pá, 22. 8. 2014 - 12:08)

zdá se, že kvalitu svých příspěvků vynahrazuješ kvantitou. Co takhle jít dělat něco užitečného?

David (Pá, 22. 8. 2014 - 12:08)

Sám dobře víte, že...Pokud odbíháte od problematiky vojenské služby, a blábolíte cosi o "mém velkém vzoru USA, hroutícím se mi před očima", dáváte tím velmi jasně najevo, komu z nás dvou ve skutečnosti došly argumenty. A mimochodem, jste to naopak vy, komu se před očima zhroutil jeho svět. A to už dávno.

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 09:08)

> Podle Vás je tedy vina...Sám dobře víte, že kecáte a nemáte argumenty. Proto nechcete reagovat. Váš velký vzor - USA se Vám hroutí před očima a tak si tady snažíte léčit své komplexy a rozčarování kydáním špíny na komunisty. Jen tak mimochodem - komunistická Čína je věřitelem USA. Proč ?

hajný Pelyněk (Pá, 22. 8. 2014 - 09:08)

Vaše příspěvky mi... Mamute, včera říkali že ty branky byly zabezpečeny, byly položené a měly řetízky, ti chlapci prý byli přespolní a chodili si tam hrát fotbal. Branky si hoši postavili, ale ten chlapec se měl na brance houpat. Jak dalece je vše pravda nevím, nebyl jsem u toho. Ale máš pravdu s tím že to by se muselo oplotit cokoliv kde se stane nějaké umrtí. např. by se musely oplotit i lesy, když tam rostou jedovaté houby, či dokonce zlá ošklivá zvířátka - medvědi.

seržant Jouda, (Pá, 22. 8. 2014 - 09:08)

já kdybych nebyl psychicky odolný, také bych spáchal sebevraždu z těch Davidových keců. Ale když tak to čtu pořád dokola ty jeho blbé duševní zvratky, uvažuji už o vraždě. Jdu s napáskovat samopal, napiš mě davide laskavě svoji adresu a obleč si pyžamo.

David (Pá, 22. 8. 2014 - 03:08)

Pořád si melete svou a...> Podle Vás je tedy vina komunistů, že voják ZVS spáchá sebevraždu ? Není to náhodou tím, že je dědičně zatížený psychickou labilitou a sebevražednými sklony, které se projeví až při nějaké kritické situaci ?

V podstatě si sám odpovídáte. Nikdo není psychicky absolutně stabilní, nikdo není zcela imunní vůči sebevraždě. A některé společenské okolnosti (například komunistická diktatura) se přičiní o to, aby si řada lidí určitých konkrétních společenských kategorií (například mladí muži násilně naverbovaní do armády, opuštěné staré osoby apod.) sáhla na meze své psychické odolnosti, a nakonec nevydržela krutou nepřízeň vnějších podmínek.

Jo, a nezlobte se, ale na ty vaše ostatní cancy nemá smysl ani reagovat...

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 02:08)

Záměrně vytrháváte věci...Opravdu je dobře, že jste emigroval. Jsem přesvědčen, že já jsem toho pro dobré jméno naší země vykonal svou prací v zahraničí víc, než než Vy. Venku, ale i doma jsem poznal dost takových, jako jste Vy. Věčné šťouraly, kteří dokázali jenom kritizovat a kecat. Ale když došlo na práci a nějaké rozumné řešení, rázem byli v koncích. A podle toho to tu také vypadá. Vládnou nám tu různí "disidenti" (ve skutečnosti jenom kavárenští povaleči a rádoby intelektuálové), kteří ve skutečnosti neřídili ani koloběžku. A jestli si myslíte, že komunismus je na vymření, je to jen Vaše zbožné přání. Já jsem v KSČ nikdy nebyl, ale teď vidím, že myšlenka sociální spravedlnosti prosazovaná touto stranou je správná.

mamut (Pá, 22. 8. 2014 - 02:08)

> Podle toho, co tu...Pořád si melete svou a ignorujete fakta. Podle Vás je tedy vina komunistů, že voják ZVS spáchá sebevraždu ? Není to náhodou tím, že je dědičně zatížený psychickou labilitou a sebevražednými sklony, které se projeví až při nějaké kritické situaci ? Na to nějaký režim nemá vůbec žádný, nebo jen zanedbatelný vliv. A co sebevraždy vojáků našeho velkého vzoru USA ? Tam je to způsobeno čím ? A sebevraždy žen ? A zvýšený počet sebevražd v dnešní době ? Nehrajte si tu na znalce lidských duší. Nemáte na to.

David (Pá, 22. 8. 2014 - 02:08)

Vaše příspěvky mi...Mimo mísu.

Ve skutečnosti byla zločinným opatřením povinnost mladých mužů konat základní vojenskou službu v komunistické armádě, a nikoli nezbytným a kontraproduktivním opatřením obdobná povinnost konat základní vojenskou službu v postkomunistických poměrech.

Je to, jako kdyby stát nutil čtrnáctileté chlapce, aby se houpali na nestabilních brankách, a výsledné ztráty na životech připisoval na vrub pouze samotným obětem a darwinovskému výběru.

Reklama

Přidat komentář