Reklama

Zážitky z vojny

psycholožka (Po, 1. 9. 2014 - 20:09)

Davide, ty jsi ale opravdu sveřepý beran a tvrdolín. Cožpak nechápeš, že pro většinu českých mužů byla vojna prodloužením jejich dětství? Našinci přece mají strach ze svobody a bojí se okamžiku, kdy budou sami za sebe odpovědní, a budou se muset o sobě, svých nejbližších, své domácnosti samostatně rozhodovat. Na vojně měli tu výhodu, že jim všechno organizovali lampasáci, a první rok ještě i mazáci. To komandování, peskování, buzerování mnozí ve skrytu duše ve skutečnosti milovali - ještě i v rané dospělosti mohli vychutnat podřízenost, kterou důvěrně znali ze svých rodin a škol. Když takovým lidem řekneš, že se ti nelíbil nějaký důstojnický pojeb, budou ti nadávat, vyhrožovat ti smrtí a označovat tě za slabocha. Uspokojíš je jenom tehdy, když jim velmi opatrně a velmi implicitně lživě naznačíš, že tě ten pojeb dovedl téměř k orgasmu.

David mamutovi (Po, 1. 9. 2014 - 20:09)

Vy opravdu žijete mimo...> Pro spoustu lidí je lepší osvícený diktátor, než nevýkonná, bezzubá a užvaněná demokracie.

To je mi jasné, že byste raději žil pod Gottwaldem a Zápotockým než pod Zemanem a Sobotkou, a že byste to samé nejraději vnutil i ostatním.

Obecně se však tak úplně nemýlíte. Některé pravicové diktatury opravdu zachovávaly mnohé formální svobody podstatně lépe, než tak činí mnohé levičácké, a ve srovnání se zmíněnými pravicovými diktaturami podstatně demokratičtější, režimy. Klasickým je třeba kontrast mezi Pinochetovou diktaturou v Chile a předcházejícím režimem Salvatora Allendeho.

Ideální variantou je ovšem nikoli demokracie nějakých snadno manipulovatelných magorů bez mozku, ani více nebo méně osvícená diktatura "pro dobro" podobných magorů, nýbrž demokracie myslících občanů, kteří si uvědomují nezastupitelnou hodnotu klasických formálních práv a svobod, a nedovolí své vládě, aby tyto formální práva a svobody populisticky nebo jakkoli jinak poškozovala a oklešťovala.

David Ivošovi (Po, 1. 9. 2014 - 19:09)

Bez komentáře.

! (Po, 1. 9. 2014 - 17:09)

Myslím že spíše šašek. Komik dělá humor, často i inteligentní, kdežto šašek dělá jen šaškárny.

mamut (Po, 1. 9. 2014 - 00:09)

různosti měly srovnávat?...Vy tu razíte politiku elit. Ano - elity vedou ostatní. Ale ti ostatní mají také nárok na to, aby se jim stát neznechutil tím, že bude poskytovat privilegia jenom elitám. To pak dojde k tomu, že ti nerovnoprávní začnou revoltovat. A je tu pak živná půda pro revoluce, diktát, atd. A že by jen elity byly schopné vedení ? Pakliže ztratí zpětnou vazbu, končí. Protože si začnou myslet, že jsou neomylné. A to je ten největší omyl. Světová finanční krize to dokazuje.

mamut (Po, 1. 9. 2014 - 00:09)

> Malý dotaz - Vy sám se...Vy opravdu žijete mimo realitu. Už jenom slovo vláda ukazuje na to, že Vás někdo ovládá. To, že by si vlády neměly usnadňovat práci, je jen Vaše zbožné přání. Kdo se dere do vlády ? Lidé ambiciosní, draví, bezohlední. Když vezmete do úvahy IQ křivku celé populace, tak kolik procent lidí je schopno podle Vás samostatného kvalifikovaného úsudku, kolik procent jsou rození vůdci, kolik lidí je šedivý průměr, kolik je podprůměr, atd. Odjakživa ti draví zneužívali ostatní ve svůj prospěch. Pod různými rouškami. Teď se podařilo nabulíkovat lidem pohádky o demokracii. Celá demokracie i s jejími zdánlivými svobodami je jen jedna velká iluze. Pro spoustu lidí je lepší osvícený diktátor, než nevýkonná, bezzubá a užvaněná demokracie.

A proč by se (Ne, 31. 8. 2014 - 23:08)

Podle mě povinná vojna by...různosti měly srovnávat? Důležité přece je, aby se konkrétní stát a společnost neznechutily lidem výjimečným a talentovaným.

V Izraeli si například řada mladých lidí vojnu opravdu odkroutí, ale tím pro ně jejich závazky vůči jejich zemi končí. Odejdou do Ameriky či Evropy, a pokud jsou co k čemu, tak se tam i prosadí, a domů už se nevrátí.

Naopak nábožensky umanutí, omezení, reakční a socialističtí bigoti z ultrareligiózních komunit v Izraeli zpravidla zůstanou.

Kdyby byla izraelská protivzdušná obrana kvalitnější, Šin Bet bdělejší a operativnější, zbrojaři nápaditější, vláda schopnější v raketojaderném zbrojení, IDF
dokázaly účinněji ničit tunely Hamasu v Gaze a podobně, délku základní vojenské služby v Izraeli by bylo možno podstatně zredukovat, nebo daný institut dokonce úplně zrušit.

Mladí, vysoce vzdělaní a talentovaní lidé, o které především jde, by pak v tak hojném počtu neopouštěli zemi, a Izrael by si mohl zachovat své postavení nejvyspělejšího světového centra technologické inovace hned po Silicon Valley ještě po celé dekády.

Pokud to však půjde takhle dál, nejlepší mozky Izraeli takřka úplně vyfoukne Amerika.

Pavel (Ne, 31. 8. 2014 - 23:08)

Dnes chybí jednotná morálka a povinost,bohatých se netýká povinost a chudým často chybí vrozená morálka.Já bych dokonce sloučil opět Slocensko s českem a vojnu bych prohazoval čechům na slovensko a slovákům do česka.Byl by i čas přesvědčit a naučit stejným zvykům menšiny pod dohledem velení.

Pavel (Ne, 31. 8. 2014 - 23:08)

Tupé lidové masy se ještě...Podle mě povinná vojna by nebyla zas tak špatná,nějaký prvek rovnosti mezi lidmi co se týče prokazování charakteru,odhodlání ,fyzické přítomnosti a kondice těla i schopnosti sledovat stejnýc daný cíl,by dnes mohla být potřebná.Tím by se srovnali i ty různosti dané výchovou v liberální společnosti.

David (Ne, 31. 8. 2014 - 22:08)

>Jinými slovy, i kdybych...To je věc názoru. Bylo mi tu vyhrožováno i smrtí, a nesesypal jsem se z toho, podobně jako jsem se nesesypal ani z toho dávného incidentu.

Důležité však v každém případě je zejména to, že moje názory jsou hodnotné a směrodatné.

A pokud (Ne, 31. 8. 2014 - 22:08)

Tupé lidové masy se ještě...i každičkou z těch jednotlivých nových politických katastrof vůbec přežije.

David zde má vp (Ne, 31. 8. 2014 - 21:08)

Tupé lidové masy se ještě zdaleka neodnaučily alibisticky spoléhat na různé demagogické partajníky a státní technokraty, že tito partajníci a technokraté namísto nich a za ně zdařile prorozhodují prakticky celé jejich životy.

Svět potřebuje pro tento účel protrpět ještě řadu dalších tragédií podobných těm, jako byly sovětský komunismus, čínský maoismus či německý nacismus, než se podobnému alibismu odnaučí. Pokud se mu tedy vůbec někdy odnaučí.

David (Ne, 31. 8. 2014 - 19:08)

Přestaňte číst přiblblé...> Přestaňte číst přiblblé učebnice pochybných ekonomů a zkuste se na svět podívat trochu reálně.

A jakým ekonomům věříte vy?

David (Ne, 31. 8. 2014 - 19:08)

Malý dotaz - Vy sám se...> Vůbec nerespektujete realitu okolí. Okolo Vás totiž žijí lidé, kteří mají zase jiné názory, než Vy.

To tím chcete říci, že například zaměstnávání lidí je pro podnikatelské subjekty v současné Evropě a Americe snadné a levné? A že proto vůbec nepřesouvají své výrobní a servisní kapacity do východní, jihovýchodní a jižní Asie, či aspoň do Turecka? A že pokud lidé jako vy mezi těmito dvěma věcmi odmítáte vidět souvislost, že tato souvislost objektivně neexistuje?

Očekával jsem od vás poněkud kvalitnější argumentaci.

David (Ne, 31. 8. 2014 - 19:08)

Malý dotaz - Vy sám se...> Malý dotaz - Vy sám se považujete za agresivního, silného a schopného jedince, kterému systém nedovoluje plné rozvinutí svých schopností ? A nebo je to jen Vaše zbožné přání ?

To je oprávněná otázka. Faktem je, že jsem emigroval. Komunistické Československo předtím investovalo do mého základního, středoškolského i vysokoškolského vzdělání, za které jsem já ani moji rodiče nemuseli platit žádné školné. Po převratu roku 1989 jsem něco procestoval, a v mladším středním věku, po rozšíření EU, se natrvalo vystěhoval ze samostatné ČR. To, zda mě ČSSR/ČSFR/samostatná ČR dostatečně motivovaly zůstat doma, pracovat doma a platit daně doma, a zda dostatečně využily mého lidského potenciálu (a lidského potenciálu mnohých jiných relativně mladých, zdravých a vzdělaných lidí) pro potřeby rozmnožování svého národního bohatství, svých státních financí a veřejných fondů svého zdravotního a sociálního zabezpečení, to může posoudit každý sám.

Znovu ale děláte tu samou chybu, jako když se zde hovořilo specificky o vojně: všechno, co říkám, vztahujete pouze na mě osobně, a tváříte se, jakoby má slova neměla obecnou platnost.

Jinými slovy, i kdybych já osobně snad byl slabý, všestranně průměrný, netvořivý, neiniciativní, nesamostatný a lenivý, nic to nemění na potřebě zachovávání obecných formálních svobod, a nic to nemění na tom, že vlády by si neměly usnadňovat život lehkomyslným a neodůvodněným omezováním těchto formálních svobod.

mamut (Ne, 31. 8. 2014 - 18:08)

Komunisté, fašisté,...Přestaňte číst přiblblé učebnice pochybných ekonomů a zkuste se na svět podívat trochu reálně.

mamut (Ne, 31. 8. 2014 - 18:08)

Komunisté, fašisté,...Malý dotaz - Vy sám se považujete za agresivního, silného a schopného jedince, kterému systém nedovoluje plné rozvinutí svých schopností ? A nebo je to jen Vaše zbožné přání ? Vůbec nerespektujete realitu okolí. Okolo Vás totiž žijí lidé, kteří mají zase jiné názory, než Vy. A proti tomu Vy sám nic nenaděláte.

David (Ne, 31. 8. 2014 - 17:08)

je veta po blbech jako jsem já, je vata po magorach jako jsem já, je veta po čurácích jako jsem já, je veta, je veta ich bin kokot David

David (Ne, 31. 8. 2014 - 15:08)

Komunisté, fašisté,...A podobní klienti málo svobodných, pečovatelských režimů, neschopní, leniví a perverzní, si pak zadarmo a nadarmo krátí svůj zbytečný čas mimo jiné i tvorbou či veřejným kopírováním i takových bohapustých blábolů, jakými tu nějaký dobrák prokládá mé příspěvky na tomto vláknu :p

David (Ne, 31. 8. 2014 - 15:08)

Komunisté, fašisté,...A podobní klienti málo svobodných, pečovatelských režimů, neschopní, leniví a perverzní, si pak zadarmo a nadarmo krátí svůj zbytečný čas mimo jiné i tvorbou či veřejným kopírováním i takových bohapustých blábolů, jakými tu nějaký dobrák prokládá mé příspěvky na tomto vláknu :p

Reklama

Přidat komentář