Reklama

Dioptrické bryle

helkama (So, 19. 9. 2020 - 07:09)

Já měl silné brýle už od 1.třídy takže spolužáci byli na moje silné brýle zvyklí, ale co si pamatuju, tak mi spíš pomáhali a v té době snad ještě žádná šikana nebyla. Jasně, že se občas našel někdo z jiné třídy a třeba hlavně starší, který něco prohodil o lupách co mám na očích nebo že mám brýle jako dno od půllitru, ale já byl rád že přes ty moje brýle vidím a nějak jsem si to nebral. Až na střední škole byla taky jedna holka, která nosila taky silný brýle, dokonce jsme spolu začali chodit a ta mě přesvědčila, ať si pořídím vysokoindexové čočky do brýlí. Tak jsem to zkusil, co si pamatuju, byly 2x ztenčené, jedná čočka vyšla na 5.5 tisíc Kč takže i s obrubou byly ty brýle skoro za 15 tisíc, ale já přes ně neviděl. Prostě ta ostrost vidění byla úplně jinde než v mojich původních lenti. Tak co si vzpomínám, tak jsem to po měsíci žvýkání vzdal a opět a nastálo jsem se vrátil k lenti. Ještě je mám doma. Já totiž staré brýle nevyhazuju. No a ve 41 letech jsem dostal moje první brýle na blízko, abych tolik nenamáhal oči při čtení. A od té doby nedám na lenti dopustit. Vloni, když jsem si pořizoval poslední nové brýle mi byly v optice doporučené superlenti které nosim dodnes. To jsou lenti, ale ten ostrý okraj toho kolečka je rozbroušený a není tam ostrá hrana. Vypadá to trošku líp než lenti. Tak to byl můj příběh.

Petr (Pá, 11. 9. 2020 - 12:09)

Sám občas nosím brýle, mám jen slabé, tak do kina nebo u televize na zlepšení pohody. V práci však sedím naproti kolegyni, která má brýle a je na nich závislá. Mluví o nich často a také hodně střídá s ohledem na svoje oblečení. Nosí kolen 13 dioptrií a je v nich naprosto úžasná a moc jí sluší. Dovedu pochopit některé z vás, kterým se brýle líbí, protože když si vezme neztenčené brýle, tak ty tlustá sklíčka, mě přivádí do stavu šílenství a nemohu z ní oči spustit. Vrcholem bylo, když přišla v brýlích, kterým říká lenti. Bylo to ohromující, jsem z toho vždy vrušený , otevřeně jsem jí to řekl a poslední dobu nosí pouze tyto. Je v nich nádherná.

Nathali (St, 16. 9. 2020 - 16:09)

Mám silnou dioprtickou vadu a lékařem mi byly doporučeny lentikulární brýle, čili lenti o kterých tady píšeš. Při pohledu na ně jsou vzhledově strašně divné. Okraje jsou tenké a v prostředku malá kolečka. Pro jejich nositele, po zvyknutí značná váhová úleva a lepší vidění. Můžu říct, že jsem takové na nikom neviděla. Také jsem nikomu neřekla co budu mít a manžel se strašně divil co to mám na očích. Na tom jak působí tyto brýle na tebe,něco zřejmně bude. Manželovi přes počáteční šok se brýle líbí a působí na něho jako afrodiziaka, prostě úžasné hned ve dvou směrech.

Deny (St, 16. 9. 2020 - 20:09)

Kolik máš prosím dioptrií ?

Nathali (Čt, 17. 9. 2020 - 16:09)

Pravé 15 dioptrií a levé 17 dioptrií s cylinrem 2,5 dioptrie. A ty nějaké máš?

Deny (Pá, 18. 9. 2020 - 22:09)

Mám taky brýle a hodně silné. Tento týden na poslední kontrole už přes +20 dioptrií na každém oku. Byly mi taky už ty lenti brýle doporučeny, tak sháním informace.

Nathali (So, 19. 9. 2020 - 07:09)

To ti jako přibývají plusové dioptrie, máš je na dálku nebo na čtení. I tak s těmito dioptriemi už musíš mít velmi silné čočky. A lenti jsi ještě neměla? Je mi celkem jasné, že tedy máme o očima podobné problémy. Dnes mám divné brýle a alespoň nějakou chvíli budu " dobře vidět " , klidně se ptej.

helkama (Čt, 17. 9. 2020 - 16:09)

Lentikulární čočky jsou boží. Ale to kolečko zase tak malé není. Má průměr 40 mm. Kdysi, když byly lentikulární čočky skleněné tak to kolečko mělo jen 25 mm a to bylo malé. Jestli si chceš vyměnit fotky lentikulárních brýlí, napiš mi na [email protected] Já pár lentikulárních brýlí mám.

helkama (Čt, 17. 9. 2020 - 16:09)

Lentikulární čočky jsou boží. Ale to kolečko zase tak malé není. Má průměr 40 mm. Kdysi, když byly lentikulární čočky skleněné tak to kolečko mělo jen 25 mm a to bylo malé. Jestli si chceš vyměnit fotky lentikulárních brýlí, napiš mi na [email protected] Já pár lentikulárních brýlí mám.

Nathali (Čt, 17. 9. 2020 - 16:09)

Neměřila jsem to, asi ano, ale je to malé kolečko uprostřed brýlových skel. Nevidím důvod, proč bych si s tebou měla fotky svých brýlí.

helkama (Čt, 17. 9. 2020 - 17:09)

Ok. V pohodě. Udělalas dobře pořízením lenti. Zvyklá sis určitě brzy a kouká se přes ně lépe než přes nějaké ztenčené. Nehledě na cenu.

Nathali (Čt, 17. 9. 2020 - 17:09)

Lenti mi doporučil lékař a opravdu jsem ráda, že jsem na něho dala. Zvykala jsem si skoro týden, ale stojí to opravdu za to. Vidím s nimi jako znovuzrozená. Cítím však rozpaky mého okolí v práci nebo v obchodě, jak se na moje brýle lidé dlouze dívají a nechápou co to mám. Jde však především o mě a přes vysokou vadu o dobré vidění. Tak doufám, že to tak zůstane a lenti budou moji stálou součástí. Ale na fotce to vypadá opravdu moc divně.

helkama (Čt, 17. 9. 2020 - 17:09)

Neboj. Oni si zvyknou. A když ne, jejich boj. Hlavně, že ty s nima vidíš dobře, zvyklá sis přes ně koukat. Jen se zeptám. Máš + nebo - dioptrie. Já myslím že máš minusové brýle na dálku.

Nathali (Čt, 17. 9. 2020 - 18:09)

To já vím a jak říkáš, hlavní je moje dobré vidění. Ikdyž jestli se to dá s tolika dioptriemi tak říct? Sama jsem překvapená, jak rychle jsem k nim našla cestu. Problém bude, že jich budu potřebovat vícero brýlí. Máš pravdu jsem krátkozraká, podle čeho jsi tak usoudil?

helkama (Čt, 17. 9. 2020 - 18:09)

V tvém příspěvku jsi psala o malé váze tvojich nových lenti. Tak jsem usoudil že budeš krátkozraká. Ale to, že přes lenti se kouká líp než přes vysokoindexy nebo přes neztenčené brýle mám tak trochu i z vlastní zkušenosti.
Já vím, že ženy to mají jiné, potřebují větší počet brýlí na různé příležitosti, kdežto u chlapů stačí jedny brýle a druhé jako náhradní.
S kolika kusů brýlí počítáš ty že si pořídíš?

Nathali (Pá, 18. 9. 2020 - 20:09)

Můžu se zeptat, jak dlouho používáš lenti brýle a ohlasy na ně z tvého okolí? Z kraje to budou minimálně troje brýle,

helkama (Pá, 18. 9. 2020 - 21:09)

Já nosim lenti od svých 11ti let. Dostal jsem je, když jsem na druhém, lepším oku dosáhl - 10 dioptrií a nikdo se mě neptal. Prostě kvůli váze brýlí jsem dostal lenti. V té době byly pouze skleněné čočky, to znamená že to kolečko mělo průměr pouze 25 mm. A od té doby jsem dostal zákaz tělocviku ve škole. No a první plastové čočky jsem dostal v 19 letech a to jsem už měl asi tolik dioptrií, co máš teď ty. A teď mám na čtení P. O. - 20 a L. O. - 21.5 dioptrií lenti a na dálku - 23 a - 24.5 dioptrií. Ale ty mám superlenti.

Tvl... (So, 26. 9. 2020 - 07:09)

Proč lžeš?? Nosíš GOC. Že ti není hanba takto lhát a vydávat se za jiné lidi na tomto fóru..

Nathali (Pá, 18. 9. 2020 - 22:09)

Nevím co na toto říct. Já má první lenti ve svých 38 letech a dioptrie pomalu stále jsště rostou. Můžu vědět kolik máš ta roků. Co na takové brýle říkali spolužáci?

helkama (Čt, 17. 9. 2020 - 17:09)

Ok. V pohodě. Udělalas dobře pořízením lenti. Zvyklá sis určitě brzy a kouká se přes ně lépe než přes nějaké ztenčené. Nehledě na cenu.

Reklama

Přidat komentář