Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Pájja (Ne, 30. 5. 2021 - 12:05)

Táňo, taky mi nabízeli podzim, já umanutě trvala až na leden a fakt to byly krušné poslední tři měsíce, doktoři to mají v oku. Na druhou se budeš těšit, protože už víš, co tě čeká a hlavně, jaká je to potom úleva. Vidíš, nedávno čekatelka a už běháš, čas hrozně letí.

Tana (Ne, 16. 5. 2021 - 11:05)

Holky, děkuji vam, bez vás bych byla ztracena a to do puntíku. Vedly jste mě za ruku od začátku, od beznadě, po naději, stejně tak průběhem operace a k prvním krůckům po operaci. Nekončím, pokračuji. Budu tu s vámi a pro druhé. Kromě toho, bohužel půjdu tímto lesíkem klestí ještě jednou... Zase půjdu obavami, i když si říkám, že každou vteřinu života můžu vyplnit nadějí nebo strachem, nikdy ne obojím. (Psala jsem už dříve). S úctou k vám všem! T.

Tana (So, 15. 5. 2021 - 16:05)

CHODIIIIIIIM!!!(bez berli)

Alena (Ne, 16. 5. 2021 - 16:05)

Táňo, velká gratulace! A protože dobrých zpráv není nikdy dost, piš dál o svých pokrocích. Budeme z nich mít stejnou radost jako ty...
Pro Věrku: Pár dní nám nebylo zrovna hej, ale Covid se bohudík nekonal (PCR negativní). Teď už jsme v pohodě.
Všechny zdravím a přeji hezký zbytek víkendu :)

Věra (St, 19. 5. 2021 - 13:05)

Ali, to jsem ráda, že to Covid nebyl. Asi to bylo počasí a všechno ostatní. Teď je počasí jak na houpačce, včera tu dokonce padaly kroupy. Tak se držte ať máte hezké léto.

Aja (Ne, 16. 5. 2021 - 11:05)

Si DOBRÁ, gratulujem!!!! :-)

Pájja (Ne, 16. 5. 2021 - 08:05)

Palec nahoru a řada tleskajících smajlíků - škoda, že sem nejdou vložit!

Věra (Ne, 16. 5. 2021 - 07:05)

A hurá do života bez bolesti :-)

Eva1 (Pá, 14. 5. 2021 - 06:05)

Táno gratuluji k Tvému zařazení do normálu.Tkaničky jsem tak brzo nezavázala, vždy v rámci opatrnosti jsem brzdila. Ale není to o rekordech, že. Mně se ještě nesešel rok od operace -to se psal 23 červenec. A nevím o Tepce -jen takové malé pnutí ve stehně. Líbí se mi a jsem ráda ,že jsi vzpomenula ty.... nejdůležitější........ v našem výpravném boji za novým kyčlem. Operatéry a jejich tým..................... a ocenila. Na to se zapomíná,nenosí se moc.Já ocenila tehdy též,nejen osobní dar...Píši zde ,strana 397, 8. Srpen 2020,KOMU JSEM DÁLE NESKONALE VDĚČNÁ.... .Můj PAN operaratér-primář,sestřičky sanitáři-všichni to byli andělé. Jak se říká pokud jste spokojeni, řekněte to ostatním. Vykonáno! Učinila jsem zveřejněním na webovkách "mé" nemocnice ,napsala obdiv chválu na oddělení ,profesionalitu mých operatérů,celého týmu..A při mé návštěvě po operaci mi pan primář sestřičky dali najevo,jak jim hodnocení, recenze, prostě pochvala,umí udělat radost.Čekali na mne radostní, jak když jim byl připjat na hrud řád čestného kříže. Ale šlo z mé strany o neskonalou vděčnost. Dobře vykonaná operace..Pro mne ne samozřejmost,ale zázrak...Já jim jen jako jeden řadový pacient vyznala veřejně úctu a poděkování...Za osobní dary se už dnes nemusíme stydět-již to není jak za totality úplatek ,ale projev úcty ,poděkování. A když přinesu květinu "mé " lékařce ,a přijdu po roce a paní doktorka říká :ted jsem ji zalévala a vzpomněla jsem na Vás.Tak je mi hezky....Nebo uvinu křehkou krásu ,třeba vlčí máky a trávu udatnu...To krása nesmírná, co nenajdu v květinářství..Mám lékaře ve dvou zemích EU, všech si vážím. Užívejme dne ,mějme se hezky. S úctou..Eva

Tana (Čt, 13. 5. 2021 - 12:05)

No, fakt jsem z toho jelen. Já ani tu gyndu, ORL a zubaře před operací nemusela mít.
Je to tak různě, až je to na pováženou.
Dnes mám další poprve. Poprvé jsem si ostříhala nehty na nohach a oblékla punčochy.
A šla si pro nové Legwoodky. To jsou ty drahé zdravotní botky, co doporučovala myslím Pajja. Měli je v lázních všichni terapeuti a na rehabkach je mají taky. Citim se v nich fajn.
Zařídila jsem si ještě teď v květnu rehabky(ambulantní), je tam bazén a o to mi šlo nejvíc, protože bazény ještě zavřené a pro mě úplně nej nej rehabka.
Jo, ještě jsem chtěla napsat, že ten větší bok, o kterém jsem psala po operaci už je úplně normální a stejný jako neoperovaná strana. Byl to jen pooperační otok. Lékaři operaterovi jsem vděčná a děkuji každý den. Koupila jsem mu luxusní dvě pera s gravírovanym jmenem a kartičku s poděkováním.To uvádím jako typ, myslím, ze to je lepší, než flaska.

Tana (St, 12. 5. 2021 - 12:05)

Ahoj holky!
Ptala jsem se ještě v nemocnici na případné infekce a TEP. Pouze zánět močových cest, a řešit ATB. Jinak nic.
Ptala jsem se na pády, dobře udělaná TEP je dobře udělaná a kloub je stabilní, je ohrožen stejně jako ten zdravý. (Zlomenina krčku ...)
Nejsem lékař, jak jsem koupila, tak prodávám.
Všechny rozsahy je možné průběžně cvičit, pomalu, a každý den. Jen nohu přes nohu už nikdy ne. Změny počasí nemají vliv.
Včera jsem si poprvé zavázala boty. Juhuu
Zítra budu mít svych 12.tydnu.
Doma malinko zkouším pár krůčku bez berli, ale asi mám mentální blok, nic mě neboli a stejně kulhám.Tak ještě počkám. Až po kontrole za dalších 14.dni. myslím, že je to v hlavě, až mi lékař řekne, že můžu, snad to bude jiné.

Pájja (St, 12. 5. 2021 - 16:05)

Táňo, mně k zánětu močových cest přihodil doktor v nemocnici hnisavou angínu a záněty u zubů. Nedávno mi zubař čistil kanálek, bolesti, trvalo to skoro dva měsíce a prý nemám otok, tak ATB nejsou potřeba. Když ho asi před třemi lety zastupovala jeho kolegyně, otvírala mi bolestivou šestku, kanálky, taky bez otoku a hnala mě rovnou z ordinace pro prášky, jen jsem řekla TEPka. Pak se v tom vyznejme.

Pájja (St, 12. 5. 2021 - 08:05)

Žádného tepkaře s covidem neznám, ale určitě by záleželo na průběhu. Tepky ohrožuje infekce, je otázka, zda u covidu vzniká?! Kamarádka je astmatik, měla covid a doktorka do ní kvůli plícím cpala antibiotika. Takže těžko říct. Mám známého hasiče, byl po první dávce očkování a skončil s covidem v nemocnici. Ještě stihnul nakazit manželku a když ho pustili, nechal tam odvézt ji. Poslední týden se mi nohy také ozývají. Změny tlaku, dnes má už pršet, hrůza. Dokonce jsem po dlouhé době polkla Ibalgin. Dnes jdu na druhou lymfodrenáž, snad ji nohy ocení. Mám po první dávce, tak nějak věřím, že by už měla chránit.

Ještě jednou Alena (Út, 11. 5. 2021 - 16:05)

Koukám, že když začnu, tak se odtud nehnu. Zírám na svou hrubku "naučily" - hrůza!
Jinak když jsem začala psát příspěvek pro Jitku, tak jsem si udělala přestávku na popovídání s manželem (proto ta časová mezera), kdy jsme se oba shodli na tom, že jsme ani jeden necítili chuť jídla k obědu. U oběda jsme si to neřekli, on jedl venku (pak něco dělal na zahradě) a mně se do toho vedra nechtělo. Prostě hmota bez chuti. To už se mi na rozdíl od něj tak trochu stalo i včera. I poobědové pivko (zkouška-dávám si občas skleničku až večer) nechutnalo jako pivo. Tak jsme trochu znervózněli a udělali si testy. Sice negativní, jsou to ale ty antigenní, tak čert aby tomu věřil. Manžel má za sebou obě dávky očkování, já zatím jen jednu, tak třeba nějaká pozdní reakce? A u obou najednou? Teď opět přestávka, měření teploty, sice v pohodě, ale manžel si kvůli únavě šel lehnout a já mám pocit, jak když na mě něco leze, tak půjdu také. Tak takhle tady dnes "blbneme", ale je to nepříjemné blbnutí. V podstatě jsem jen chtěla opravit tu hrubku, tak mi promiňte, že jsem se zase rozkecala mimo téma. Jsem ale trochu na rozpacích, jak by na případný Covid (třeba i v lehčí formě) reagovaly TEPky. Má někdo zkušenost ze svého okolí?

Věra (Út, 11. 5. 2021 - 21:05)

No, Ali, je fakt, že ty Ag testy ti řeknou, že jsi zdravá v ten moment, ale druhý den může být jinak. Proto taky jsem myslela, že se zbláznili s testy k holiči a na pedikúru. No nic, byla jsem na testu abych mohla na pedikúru a v pondělí jdeme s manželem na testy aby on mohl k holiči a já na fyzioterapii. Ach jo. Tobě držím palce aby to byla třeba jen nějaká únava z horka. My jsme sekali zahradu na tři části (sobota, neděle, pondělí) a v neděli jsem byla tak vyčerpaná, že se mi dělalo až špatně. Manžel jezdí na traktůrku a já dosekávám pod stromy a rohy a šikmé plochy, takže to by taky mohla být příčina. Taky se mění tlak, má pršet, je to strašný počasí. Že by mohl mít Covid nějaký vliv na TEP jsem ještě nečetla - a že teď čtu všechny šílenosti na internetu. Ono stačí, jak reagujou na počasí a práci. V sobotu po první části sekání, jsem skoro v noci nespala, jak mi bolela obě kolena a skoro víc TEP. Já nemohla sejít se schodů, kolena obě úplně tuhá. Dala jsem si na ně večer gelové polštářky, nachladila jsem a ráno dobrý. Pak se v tom vyznej. V pátek jsem sázela muškáty v zimní bundě a sněžilo mi za límec a v neděli jsem sebou horkem málem sekla. Tak snad to bude taky jen tou změnou počasí. Napiš - i když to není nic o TEP, já budu ráda, že vím, jak ti je a myslím, že děvčata taky. Drž se.

Aja (Út, 11. 5. 2021 - 20:05)

Osobnú skúsenosť Covid a TEPky nemám, ale som stále v kontakte so "spolubojovníčkou" na nemocničnej izbe a bola aj na druhej op. v marci 2020 posledné možné operácie. Jej sa Covid nevyhol. Na bolesť kĺbov si nesťažovala, iba vysoké teploty, celková únava, bolesť hlavy a stále spala. Má 64 r. a zvládla to v domácom prostrdí. Zdravím všetkých a hlavne sa nestresujte. Aja

Ještě jednou Alena (Út, 11. 5. 2021 - 15:05)

Jitko, koukám, že se naše příspěvky minuly, jsem ráda, že je vše na dobré cestě.

Jitka (Út, 11. 5. 2021 - 14:05)

Dík za komentáře a účast, hned jsem před zrcadlem nacvičovala správnou chůzi : trup rovně, kroky dělat rovně, menší krůčky. Půjde to, jen se musím plně soustředit. Manžel za tu LDN dost dobře nemůže, nabídli mu to v nemocnici jako následnou péči, myslil si že to pokračování v rehabilitaci. Obojí bylo v Motole v Praze, kdyby zas někomu tady nabídli následnou péči tak ani náhodou. Za mnou sem dochází ještě stále zdravotní bratr z domácí péče, každý den chodíme 3 patra dolů po chodech, pak po ulici a zase zpátky. Je fakt, že tu rovnou chůzi jsme netrénovali, teď už snad vím jak na to. Taky jsem si pořídila trekové hole, včera jsme už obešli blok domů. Rotoped mám doma, šlapu dvakrát denně 10 min. Noha mě pořád ještě trochu bolí, zvlášť po ránu, když nejsem rozhýbaná, nebo když dlouho sedím. Mějte se hezky.

Tana (Ne, 9. 5. 2021 - 22:05)

Ahoj holky! Dnes jsem poprvé sedla na kolo. Bála jsem se nasednutí a sesednutí.
Stále chodím o franc.holikch, kontrolu mám až 24.5. Manžel mi hole odnesl a když jsme za dvě hoďky přijeli, tak mi zase hole přinesl a já odberlila domu. Byla jsem strašně šťastná venku. Jitko, je škoda, že jsi neměla lázně, tam by operovaná noha rychle zesílila, cvičili jsme jak na sportovním soustředění. Dvakrát denně plavání, rotoped a fitko, do toho individuální cvičení s terapeutem a další léčebné procedury. Mě chození bez berli teprve čeká, vůbec nevím, jaké to bude, ale určitě to sem napíšu. Jsem 11tydnu po operaci.

Pájja (Po, 10. 5. 2021 - 07:05)

Táňo, jela jsi Závod míru? :D Seš borec!!!!!

Reklama

Přidat komentář