Reklama

Fixní rovnátka

Patt (Po, 11. 10. 2004 - 13:10)

Ahoj Ivo,přiznám se, že jsem se s touhle variantou ještě nikdy nesetkala - tedy obojí - drátek i retainer. Přijde mi to zbytečně duplicitní, protože retainer se dá bez problémů nosit 24 hodin denně a zuby na svém místě tedy udrží. Ještě bych to chápala jako pojistku u těch vyndávacích rovnátek, které jsou v puse nepříjemné a člověk je ani při sebelepší vůli nikdy v puse celý den nemá........ Projistotu se ti na to ale přeptám, jestli je nějaká premedikace pro tohle řešení. A tobě radím to samé, zeptat se doktorky, proč volí tohle řešení. Určitě ti to ráda vysvětlí.

ivo10 (Ne, 10. 10. 2004 - 15:10)

Ahoj Patt,chci se Tě zeptat, jakožto velkého odborníka na rovnátka, jak je to s tím drátkem nalepeným na zuby ze zadní strany na zuby, po skončení rovnání. Je mi 31 a mám rok s rovnátky za sebou, nahoře i dole. Po sundání mi doktorka "slibuje" ty sundavací rovnátka nebo průhledný retainer, ale i přesto mi nalepí ten drátek. Nevím, jestli se tím výrazně nezvýší riziko kazu protože čištění na zadní straně a ještě kolem nějakého drátku musí být dost náročná a taky si nedokážu představit použití mezizubní nitě. Díky za odpověď a přeju rychlé rovnání všem.

P E T R A - 17l (Čt, 7. 10. 2004 - 16:10)

Lukáši:Ta doktorka je soukromá.Mě připadá, že se chová docela normálně,no viděla jsem ji v životě dvakrát, tak ještě nevím, ale vypadá to docela dobře :) Ale jde to celkem rychle, 2.září jsem se tam byla objednat na konzultaci, 25.září jsem na té konzultaci byla, 11.listopadu jdu na rentgen a do Vánoc už budu mít rovnátka (konečně:).

lukáš (Čt, 7. 10. 2004 - 14:10)

díky všem..ještě péto je soukromá nebo státní. když bude brát tak je to jedno ale jen aby jsem věděl

hana (St, 6. 10. 2004 - 21:10)

Ahojky Luky, z Prahy nejsem:) jsem z brna, takze to bych ti asi neporadila, to je trochu z ruky!Ale přeji ti, abys narazil na dobrou doktorku, někdy to je fakt těžký!! Já si zatím stěžovat nemůžu, ale je fakt, že když jsem si hledala doktorku na rovnátka, tak ta první volba šťastná nebyla, doktorka sice byla hodná, ale sestra mě hodlala obědnat na první prohlídku až za 6měsíců, a navíc se ke mně chovala jak k desetileté (je mi 21)a byla pěkně nepříjemná, takže taky to je o přístupu. Ty to platíš, ty si vybíráš!!!!!Hodně štěstí.

P E T R A - 17l (St, 6. 10. 2004 - 17:10)

Lukáši:MUDr. J. DohnalováTel.: 266 006 254Po,Út,St: 9-13, 14-18Čt,Pá : 8 - 13.30Jinak už jsem říkala že je to na vysočanské poliklinice...Nevím jestli ještě bere, ale za pokus nic nedáš a myslim že by bylo fajn kdybys to zkusil, vypadá jako "normální" doktorka :o)

lukáš (St, 6. 10. 2004 - 13:10)

To by bylo super kdyby brala. Dáš mě na ní kontakt prosím??

lukáš (St, 6. 10. 2004 - 13:10)

To by bylo super kdyby brala. Dáš mě na ní kontakt prosím??

P E T R A - 17l (St, 6. 10. 2004 - 08:10)

Lukáši, zkus paní doktorku Dohnalovou, ordinuje na poliklinice ve Vysočanech. Já tam chodím, teď jsem objednaná na 11.11. - to mi budou dělat rentgen a do Vánoc budu mít rovnátka.

lukáš (Út, 5. 10. 2004 - 17:10)

Rád by jsme postoupil léčbu ale nemůžu sehnat žádnou doktorku v Praze která by měla volno nevítě někdo o nějaká???Hanko nejsi náhodou z Prahy??

peta (Po, 4. 10. 2004 - 22:10)

ahoj Patt,diky za odpoved.Ja opravdu nevim,zda mi chce lekarka priste jiz nalepovat rovnatka-tedy zamecky..On je problem ci spise vysvetleni v tom,ze ja z kazde navstevy odchazela"nerozhodnuta",protoze me neprve do rovnatek tlacila a pak zase tlacila z meho rozhodnuti je mit.TAkze naposledy(pred prazdninami)opet rekla,at si to jeste poradne rozmylim..ja zustala v kresle sedet jak oparena a premyslela,co delat a ona mi rekla,at jdu domu a premyslim si tam...coz me dost nastvalo,tak jsem ji rekla, jak muzu doma neco vymyslet,kdyz tomu nerozumim-nejsem odborni a nejsem schopna sama prijit na to,co je pro me lepsi..Pak se nastvala mozna ona,ale ja fakt nevedela,co po mne vlastne chce.Ale to je ted jedno. Ja jsem se rozhodla pro ty rovnatka. Jo, ano,jsem objednana dvakrat,ale nic netusic,o co pujde,jsem to druhe setkani posunula jeste o par dni(kvuli praci).Tudiz mezi nimi mam asi 8 dni.(ale dle Tveho popisu asi pujde o tu separaci a lepeni,jen nevim,zda lze mezi tim mit vice nez ty 4 dny-ale snad by me sestra jinak nepreobjednala).p.

petra (Po, 4. 10. 2004 - 14:10)

Ahoj Patt,vidím, že jsem Tě pobavila - tak ještě doplním, že odlepený zámeček pí doktorka bez podrobnějšího průzkumu vyhodila do koše na odpadky a novej zámeček (ať už byl nebo nebyl) tak alespoň vypadal - včetně barevné značky, co za pár dní zmizí...Ovšem podruhé mi místo zámečku dala kroužek - a ten už jsem platila. Tvoje vysvětlení zní věrohodně a opravdu si nemyslím, že by doktorka byla takový samaritán. Taky jsem ve zdravotnictví, a tak vím, že ono se to s tou pojišťovnou vždycky "nějak" udělá...Ať už je to jakkoliv, rozhodně si nestěžuju:-))) I bez těch oprav jsou pro mě rovnátka přecijen poněkud drahá záležitost...Zdraví Petra.

Petra - 17let (Po, 4. 10. 2004 - 14:10)

KOUKÁM, ŽE NÁS JE TU VÍC PETER, TAK POUŽÍVÁM JEN TENHLE NIC A MŮJ E-MAIL ABY NEDOŠLO K OMYLU. STOJÍM PŘED DOCELA TĚŽKÝM ROZHODNUTÍM A TO JESTLI TA PORCELÁNOVÁ NEBO KOVOVÁ ROVNÁTKA. DOKTORKA ŘÍKALA, ŽE FUNKČNĚ JSOU STEJNÉ, ALE TA PORCELÁNOVÁ JSOU MÉNĚ VIDĚT (SOUHLASÍM-VIDĚLA JSEM JE NA FOTKÁCH), ALE JSOU TROCHU VĚTŠÍ, COŽ MI ASI VADIT NEBUDE. JSOU SICE DRAŽŠÍ, TO SE DÁ SKOUSNOUT, ALE ABYCH NEKUPOVALA TY DRAŽŠÍ ZBYTEČNĚ. JSOU OPRAVDU O TOLIK MÉNĚ VIDĚT? MŮŽE MI V TOMHLE NĚKDO PORADIT? DÍKY, PETRA (NATIVEAMERICAN"SEZNAM.CZ)

Patt (Po, 4. 10. 2004 - 13:10)

Ahoj Petro,musela jsem se usmát, když jsem četla tvoji odpověď. Neplatíš ve skutečnosti lepidlo nebo cement (to jsem slyšela opravdu poprvé, že by si to nějaký doktor účtoval :-)ale ten "nový" zámeček. Je naprostá pravda, že ulomený kovový zámeček tak jak je by na zubu špatně držel. Musí se z něj odstranit pořádně lepidlo a taky se "zvrásní" lepící ploška, aby na ní nové lepidlo opět dobře drželo no a samozřejmě perfektně vydezinfikovat. Hop a máš tu "nový" - zrecyklovaný zámeček. Celá tahle úprava příjde na desítky korun, takže takhle nějak bych to viděla s tím tvým placením lepidla :-) Není na tom nic špatného, tvoje doktorka ti tak alespoň umožňuje, aby jsi pokaždé neplatila 150,- za nový zámek, je to úplně ok, jen to prostě není tak, že by ti zadarmo dala nový zámeček. To by ani nemohla. Vem to, že v průměru nalepí denně takových 10-15 ulomených zámečků. Za každý by dala ze svého 150 korun. Je to stejné jako by denně zvala 13 pacientů na oběd do restaurace. Nepravděpodobné, že? :-)Jinak tu změnu doktora zvaž. Pokud budeš mít vstřícného zaměstnavatele, není důvod, aby jsi měnila doktorku uprostřed léčby. Ostatně uvidíš sama. Zkus ze začátku dojíždět, a když to nepůjde, budeš muset hledat doktora v Praze. Možná by ti pak tvoje pí doktorka mohla nějakého doporučit.

Patt (Po, 4. 10. 2004 - 13:10)

Ahoj Peto,je zvláštní, že nevíš jestli jseš už objednaná přímo na lepení. Většinou to doktorka totiž říká a taky upozorňuje na to, že je to delší návštěva, protože lepení jedné čelisti trvá cca 40 minut, tak aby s tím pacient počítal. Taky se lepení dá poznat podle toho, že mu předchází zhruba 3 dny před ním jedna krátká návštěva pro nasazení separačních gumiček.(tyhle dvě návštěvy se objednávají naráz) To ale nemusí být vždy - někdy se místo kroužků dávají jen tzv. ligatury, na ty separace nutná není. Pokud jde o zámečky, většinou se možnosti zmíní běhěm vstupního vyšetření a pacient má pak čas až do lepení, aby zvážil jaký typ zámečků chce. Takže teoreticky by mělo stačit říct až těsně před lepením, jestli chceš porcelán nebo kov. Ovšem opět - záleží od lékaře. Jinak v praxi se rovnátka lepí většinou během 4. návštěvy. Na té první si doktor udělá otisky, podle sádrových modelů pak vyhodnotí závažnost vady a na 2. návštěvě pacienta seznámí s postupem léčby. Pokud se pacient rozhodne, že se rovnat nechá, objednává se na separaci(3. návštěva) a tři dny na to na lepení (4.návštěva). Pak se chodí pravidelně na kontrolu cca co 4 týdny. Každý ortodont má většinou na 3 měsíce dopředu plno. Tím, že je lepení časově náročnější, musí se mu vyhradit určitá část dne a tak se za měsíc dá nalepit jen omezené množství nových pacientů - proto ty delší termíny.

petra (Ne, 3. 10. 2004 - 23:10)

Ahoj Peto,ještě musím pozdravit Tebe, koukám, že jsme na tom docela podobně. Původně jsem samozřejmě kalkulovala s tím, že budu shánět práci ve městě, co mám doktorku - no, situace se za ten 1,5 roku změnila a stěhuju se do Prahy...Jinak, já dělám státnice příští týden, takže co tu vlastně dělám, když se mám učit:-)))Díky za povzbuzení, snad to dobře dopadne. Ahoj, Petra.

petra (Ne, 3. 10. 2004 - 23:10)

Ahoj Patt, díky moc za vyčerpávající odpověď. Já mám na tyhle věci asi smůlu - už když jsem předtím dlouhý roky nosila snímací rovnátka, tak mě doktorka doslova nenáviděla - každý druhý měsíc prasklý drátek... Jinak to uvolňování kroužků mi bylo taky podezřelý - nakonec mě napadlo, jestli to nemůže být mým nočním skřípáním zubů (tzv. bruxismus) - doktorka mi nakonec nechala zhotovit takový "chránič" na noc, od tý doby mám zatím s kroužky (musím to zaklepat) pokoj - až na ten prasklej kroužek o prázdninách - prý vada materiálu.No nic, teď se mi pro změnu podruhý odlepil zámeček. Zajímavý, že Dr. přímo říkala, že zámečky (obecně) vyměňuje zadarmo - a to jsem ho přinesla v pytlíčku - prý ale špatně drží, když se podruhý nalepí. Platím vždy jen lepidlo - popř. cement - v řádu desetikorun.S tou výměnou lékaře se trochu bojím, aby mě to nepoškodilo, jsem skoro uprostřed léčby - pořád mi vyhrožovali operací..V podstatě mám tuhle svou doktorku ráda - má dobré výsledky a zkusila to se mnou i bez té operace.Aby to nebylo - jiný lékař - jiná léč.strategie, navíc jsem značně nedůvěřivá vzhledem k mé předchozí zkušenosti - zmíněná doktorka z dětství - tj. od 7 do 15 let snímací rovnátka. Zuby mám od té doby sice vpředu krásně rovné, zato 4,5,6,7 se mi na jedné straně vůbec nepotkávají (teď už teda docela jo, ale kousat se na tom ještě nedá) a k tomu hluboký skus....Zkusím to ještě probrat s doktorkou a zaměstnavatelem - pohovor se mnou dělala paní s rovnátky - takže tam budeme silně zastoupené:-)Kdyby nebylo těch poruch, asi bych si doktorku "nechala." Ještě jednou díky za Tvoje "poradenství."Petra.

peta (Ne, 3. 10. 2004 - 22:10)

Hanko, diky moc za prispeni k odpovedim na muj dotaz.Jsem rada,ze si mohu udelat predstavu,co me ceka-nasazovani,nebot ma doktorka nema nikdy cas na to,aby mi neco vysvetlila..TAkze fakt diky a pekny-rovnatky pokud mozno neruseny-den.peta

peta (Ne, 3. 10. 2004 - 22:10)

Ahoj Petro,taky Ti moc dekuji za vyjasneni toho nasazovani rovnatek.Ja se hlavne bala,ze dalsi navstevu budu vybirat a dalsi-az za ctvrt roku!!(jelikoz drive by me neobjednala)mi to nasadi.Snad to tedy bude v jeden den.Mela bych tam jit za mesic.DAm urcite vedet,co v puse mam a nemam..Souhlasim s Patt(ac jako uplny laik),ze bys mela zmenit lekare-tedy najit nekoho v Praze.Prave z tohoto duvodu jsem zustala u toho v miste bydliste,bohuzel u doktorky, kterou bych menila,kdybych jen mohla,ona mi pokazde totiz tvrdi neco jineho-jednou,ze na mem miste by si rovnatka dala,dalsi kontrolu to bere zpet,at si to rozmyslim..jenze ja si to uz nerozmyslim.Nemuzu nikam dojizdet,nebot v praci, co delam,si opravdu nemuzu brat dovolenou dle poruchovosti rovnatek..Odbehnout na chvili jo,ale odjet na den..Jo,jinak preji uspesne a klidne ukonceni studia(ja koncila pred prazdninami a jeste ted vim,co jsou to nervy pred zkouskami,tak at to vsechno zvladnes hrave..).A rovnatka at Te tak nezlobi-myslim to odlepovani.Ale jsou horsi veci,takze se nebudeme trapit hloupostmi,ze?TAk ahoj a mej se.P.

Patt (Ne, 3. 10. 2004 - 20:10)

Ahoj Jarko,pojišťovna plně hradí léčbu (což rozhodně není malá částka) Na materiál přispívají jen některé. Dospělým přispívá jen jedna - Vojenská zdravotní pojišťovna - a to 600,- na jednu čelist do 30let.

Reklama

Přidat komentář