Reklama

Fixní rovnátka

Olga (Po, 8. 11. 2004 - 15:11)

Soňo, promiň, ale já si neklepu na čelo a nemyslím si, že ty a ostatní "rovnátkáři" jste cvoci. Chtěla jsem vyjádřit jenom svůj obdiv k lidem, kteří mají tu odvahu a kuráž a jdou do toho, a říct, že jim fandím. Evidentně jsem to neměla dělat, protože se to nesetkálo s pochopením.

Soňa (Po, 8. 11. 2004 - 15:11)

Ahoj Danielo, myslím, že ty první dny, kdy se ti začíná pusa pomalu ale jistě plnit kovovými cizími částmi, není pro nikoho příjemná a úplně tě chápu, že máš smíšené pocity. Až nastanou tyto chvilky mě, věřím, že budu proklínat celý svět a mlátit se do hlavy, že jsem se do toho vůbec pouštěla. Ale taky pevně věřím, že jsou to opravdu jen ty začátky a postupem času si na všechno pomalu zvykneme. Jsme přece ženské a vydržíme i horší věci, ne? Tak hlavu vzhůru, určitě budeš mít brzy zase lepší náladu :-) A co se týká těch kroužků, jestli je to opravdu tak jak říkáš, že nemůžeš ani skousnout, myslím, že by ti to doktor měl trochu poupravit. A nebo i na tohle se dá zvyknout? Určitě se s doktorem poraď. Měj se, ahoj Soňa

Soňa (Po, 8. 11. 2004 - 14:11)

Ahoj Olgo,s úplně stejným přístupem jako máš ty se v mém okolí setkávám v naprosté většině případů. Já jsem se na stará kolena (je mi 32 let) rozhodla, že si dám taky srovnat zuby a když to někomu z mých známých řeknu, nechápavě si klepe na čelo, jestli jsem se nezbláznila. Vůbec to nemůžou pochopit a všichni, kromě jedné mé kamarádky, mě od toho odrazují a říkají, že by nikdy nic takového nepodstoupili a už vůbec ne v takovém věku. Většinou jsou to ale lidi, kteří mají docela solidní zuby a není potřeba s nimi cokoli dělat nebo taky lidi, kteří o své zuby brzy přišli a mají teď umělé. Takže každý má prostě jiné hodnoty, názory a představy. A pro někoho jsou i trochu křivé zuby velkým handicapem.

Daniela (Po, 8. 11. 2004 - 14:11)

mě se zdá, že sundávání rovnátek se snad ani nedočkám:)))máte někdo zkušenosti, jak se s rovnátky shání práce?

Jana (Po, 8. 11. 2004 - 13:11)

Ahojte,tak ja uz jdu zitra konecne rovnatka sundavat. Uz se moc tesim!!!! Jo a musim vsem rict, ze to stlao za to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daniela (Po, 8. 11. 2004 - 12:11)

navíc jsem při jídle zjistila, že mám jeden kroužek vysoký na skus a druhá strana je nižší, tou nedokousnu, protože mě ten kroužek na druhé straně nepustí,tou vyšší to taky nejde, protože mi kroužek vyčnívá nad zub, tak se jídlo nedostane k plošce zubu, takže vlastně nemůžu kousat...ani na jedné straně, to je fakt paráda...

Daniela (Po, 8. 11. 2004 - 11:11)

všechny zdravím, tak mi dnes nasadili kroužky na horní stoličky...moc odvázaná z toho nejsem, popravdě si teda neumím představit, jak budu existovat, když toho v puse budu mít ještě pětkrát tolik:(nejspíš se to přežít dá, jak čtu příspěvky, ale řekněte mi, taky jste z toho měli smíšené pocity stejně jako já? začínám si říkat, jestli to mám ve svém věku(25)zapotřebí...

kamila (Ne, 7. 11. 2004 - 20:11)

Ahoj,chtěla bych se zeptat,jestli někdo z vás nechodí k ortodontistovi v Ostravě a přípradně mohl někoho doporučit.Hledám,ke komu bych se mohla přihlásit a nechtěla bych "jít naslepo".Díky moc,Kamca.

Olga (Ne, 7. 11. 2004 - 16:11)

Lidi, obdivuju vaši odvahu. Když to čtu, říkám si, že bych radši žila se zuby jako krokodýl (a to je nemám zdaleka dokonalé) než podstupovat takové věci. Držím palce.

Lexik (Ne, 7. 11. 2004 - 16:11)

Nazdarek "majo.m" Tak vidim, že máme opravdu společný problém. Taky se nejvíc bojím toho jak budu mluvit. Už ted se snažím hodně záležitostí řešit telefonicky nebo přes internet. Mám rovnátka 3 týdny a ještě jsem se nezbavil prskání. Když si představím, že budu ještě šišlat, tak teda potěškoště. Už vidím ty zákazníky jak se mi dívají do huby, a úsměvy v očích s výrazem : " Co to je za ekzota !". Když jsem šel na nasazování té horní čelisti, tak jsem měl podobný strach, ale už jsem si na rovnátka celkem zvykl, tak jenom doufám, že se naučím žít i s tou destičkou a druhýma rovnátkama.

maja.m (Ne, 7. 11. 2004 - 15:11)

Lexíku - díky, na horním patře mám zámečky skoro rok a už o nich skoro vůbec nevím, na ty dolní jdu začátkem prosince tak potom poreferuju, no ale bojím se jak budu mluvit, hlavně aby mi to v práci nevadilo :-(

Lexik (Ne, 7. 11. 2004 - 14:11)

Ahoj, já jsem na tom podobně. mám rovnátka na horní čelisti zhruba tři týdny. Asi za měsíc mi je budou nasazovat i na dolní čelist. Doktor mluvil o tom, že mi na horním patře přibude plastový dílec, který bude kopírovat část horního patra. Důvod je stejný jako u "maja.m" abych si neukousl zámečky na dolních zubech. Rád bych věděl, jestli se ta destička dá vyndávat, nebo je tam na trvalo. Kdyby tam byla na trvalo, tak jak by se pak čistila ? Prý se sní špatně mluví. Plně chápu obavy "mají.m" už teď mám plnou pusu a z představy, že mám stejnou konstrukci i na dolních zubech plus plastový dílec na horním patře, mám dost strach. Majo.m! Neboj, nejseš v tom sama. DikyLexik

Věra (Ne, 7. 11. 2004 - 10:11)

Ahojky, já mám rovnátka dole.Musím říct,že o nich ani nevím,jen tedy když jím...Jinak teď mně nasadili rovnátka i nahoru.Sice nejsem moc načená,ale zase si říkám, že to stojí za to.Ale dole ti ty rovnátka ani vadit nebudou a nejsou ani vidět.Měj se hezky..:-)

maja.m (Pá, 5. 11. 2004 - 19:11)

Ahojky všem, taky mám dotaz. Za měsíc dostanu rovnátka ještě na dolní čelist,a mezi stoličky mám dostat nějaké destičky abych si ty spodní zámečky neokousala. Máte s tím někdo zkušenost. Jak se s tím mluví a jí? Hlavně abych mluvila, protože to v práci potřebuju nejvíc. Budu to mít čtyři měsíce a pak se ty destičky sundají. Nemám s tím žádnou zkušenost.

Patt (Pá, 5. 11. 2004 - 15:11)

Ahoj Adame,snímačkou se dají upravit jen některé typy vad. V případě, kdy je potřeba hnout i kořenem zubu, je neúčinná. Některé vady s ní prostě léčit nemůžeš.

Patt (Pá, 5. 11. 2004 - 15:11)

Pavle,potřeboval by jsi jehelec, sondu a samozřejmě nové gumičky. Rozhodně ale radím, ani to nezkoušet. Pokud pominu fakt, že by tě vstupní investice stála pár tisíc, chce to pořádný cvik. Mohl by sis zbytečně uvolnit zámeček nebo nějak jinak poškodit rovnátko. A tvoje doktorka by určitě nejásala, kdyby zjistila, že jí pomáháš. Oni to zbytečně nestudovali 12 let, vážně si nemyslím, že je to dobrý nápad:-) Nehledě na to, že gumička nepřiléhá přímo k zubu. Je v drážce, která vede středem boční stěny zámečku a proto případný plak pod gumičkou naprosto neohrožuje zub. No a ten nad zámečkem bez problémů odstraníš kartáčkem.

pavel-nebojsa (Pá, 5. 11. 2004 - 09:11)

Hana:je to zafixovaný drátkem, protože gumička by to neudržela. Je to standardní postup,neboj. Mě to ze začátku taky tak zavazovali na nějakých zubech

Adam (Čt, 4. 11. 2004 - 22:11)

Ahoj, stále je tady řeč o fixních rovnátkách a co snímací? Mám mezery na horní a dolní čelisti a nosím snímací rovnátka od 30 let už 1,5roku. Docela jsem překvapený jak ty snímačky pomáhají. Asi je to zdlouhavější léčba, ale rozhodně funguje. Někteří snímací rovnátka odsuzujete, ale nechápu proč, když to opravdu funguje. Mezery cca 1-2 mm. a stahují se docela rychle. Nosím je pouze v noci od cca 9-10 hodin denně. Jsem tak v druhé polovině léčby.Přeji mnoho zdaru.

hana (Čt, 4. 11. 2004 - 21:11)

ahojky, tak včera jsem byla na kontrole po prvním měsíci, doktorka mě velice překvapila - mile, že mi řekla, že se to rovná velice rychle a rok to rozhodně trvat nebude, to mi zvedlo náladu, sice mě dnes teda solidně táhnou zuby:)ale mám z toho kupodivu radost:) jo a mám dotaz, napoprvé mi tam normálně dali gumičky a teď mi měnili drátek a gumičky tam nemám, jen to je zafixovaný tenounkým drátečkem, který plní fci gumky, nechápu, proč prozměnu drátek?

pavel-nebojsa (Čt, 4. 11. 2004 - 16:11)

Patt, můžeš mi říct,jestli je pacient schopen si sám doma vyměnit ty gumičky kolem zámečků?A pokud ano,tak jakou výbavičku bych si k tomu měl koupit.Potřeboval bych totiž odstranit plak právě pod gumičkami a tak bych to potřeboval docela vědět. Díky

Reklama

Přidat komentář