Reklama

Fixní rovnátka

Zuzka (Po, 25. 4. 2005 - 00:04)

ja jsem z Krkonos, ale ziju v Anglii. Chtela bych v lete prijet do Cech na ty rovnatka, ale nevim, jak to udelat, abych mohla zase vyjet ven. Tady v anglii je zubar drahej

petka (Ne, 24. 4. 2005 - 23:04)

Ahojky orovnatkovany lidicky:-)nasla jsem tenhle chat teprve nedavno a ted toho lituji,mohla jsem se poucit z rad jinych a nedopadla bych jak jsem dopadla,hlavne poucka Pavla-nebojsi v tom ze clovek ma vse radeji konzultova jeste s jinym doktorem,ja tomu svemu verika kazde slovo a bohuzel na to doplatila,je me 32let a mela jsem jednicky nahore trosku pres sebe a dvojku hodne dozadu a dolni dost krivy,porad jsem se ho ptala zda nebudem trhat nejaky zub a on se jen smal ze to neni treba ze pry to ma spocitany atd..neslo me to dohlavy,vzdyt nebylo misto kam se to vse posunulo,ale pak slo vse tak rychle ze dnes po 8mesicich mam vsechny zuby dopredu,zvetsil me horni oblouk a mam predkus jako kralik,myslela jsem a i to naznacoval celou dobu ze to je jen docasne naz se srovnaji dolni,ale po 2mesicich me rekl ze uz to tak zustane,ze je to pekne a on je spokojeny ale az ted vidi(ja taky,ale ja to vydim celou dobu)ze se ty dolni zuby prece jen nevejdou a bude se trhat....ja uz k nemu chodit nechci,jsem s toho smutna a moc vam vsem zavidim jak se radujete z hezkych zoubku a moc vam to preji,a me preji moje stare ale slusive krive zuby zpatky.to ale bohuzel nejde a tak nevim co dal.Mate nekdo treba zkusenosti se zmenou zubare behem lecby?Myslim ze neni vse straceno a po vytrzeni par zoubku by se dal odstranit ten predkus...neznate nekdo nejakeho dobreho ortodonistu v Praze?Byla bych moc a moc rada kdyby jste me nekdo mohl poradit...i kdyz jsem tu asi jedina kdo takhle dopadl...byla jsem blba ze jsem od nej neutekla davno:-(mejte se hezoucky a at se vam to vsem krasne rovna:-)Petka

Patt (Ne, 24. 4. 2005 - 11:04)

Zuzko,napiš odkud jseš, protože jinak ti asi doktora nikdo nedoporučí. Těžko by jsi např. ze Severních Čech jezdila co 4 týdny na Jižní Moravu. Zkus tedy aspoň přiblížit kraj.

Zuzka (So, 23. 4. 2005 - 21:04)

Lidi poradte mi!Je mi 24 v lete ( uz jsem stara breca, ze jo? Muzu nosit rovnatka? Mam osklivej predkus, doktor by mi musel vyndat 2 zuby. Znate nakyho DOBRYHO doktora? Ja videla jen jednu holku, o ktery jsem vedela ze mela stejnou vadu a jeji vysledek byl sice dobrej, ale bylo znat, ze ji dva zuby chybej a nevypadalo to hezky. Delala to v Nemecku. Je to ale lepsi nez predkus, ze jo?

Hana (So, 23. 4. 2005 - 14:04)

Ahojky všichni, dlouho sem tady nebyla, teď sem si to ale poctivě dočetla:) Už mi měli rovnátka sundávat, 23května, bohužel se to asi o jednu až dvě návštěvy posune (doufám, že ne víc), teď naposled mi paní doktorka řekla, že se mi ta trojka (kvůli které sem si rovnátka dala) trošku vykle a že radši ještě počkáme, aby se to nevrátilo, ach jo.......já už nechci, mám z toho úplně depku, chodím totiž jendou za 6týdnů, což je dost dlouho!!já už nechci, kdybych na to měla povahu, tak si dupnu a nechám si to sundat z vlastní iniciativy, ale paní doktorka je moc hodná a ví co dělá...ale stejně, těším se na to sundání víc, než dítě na vánoce, už jsem se stavem svého chrupu spokojená a chci to dolů. Ale znovu podotýkám, že nelituju toho, že sem si je dala, to ne!! A ještě k tomu, že tady někdo pdal, že má po nasazení deprese, tak já sem je měla taky, asi 14dní se mnou nebyla řeč, chtělo se mi brečet, pak to přešlo, ale teď mě to chytá zase!!!Jo a ještě k těm klukům, ten můj to vzal úplně v pohodě!! a za to ho mám ještě víc ráda:) teda jako občas si nějakej ten vtípek neodpustí, ale nikdy to nemyslí zle a je to málo kdy:)Ale je pravda, že si ze sebe taky dělám srandu:) No ale jinak reakce okolí furt v pohodě, spíš mi hodně holek taky řeklo, že mi je závidí, že chtějí taky rovný zuby a nemají odhodlání!!!tak nelitujte a rovnejte o sto šest:)!!

petka (Pá, 22. 4. 2005 - 22:04)

ahojky vsichni co mate nebo jste meli fixni rovnatka:-)mam na vas prozbu a hlavne na tebe Niki,prosim muzete me dat cislo na nejakeho doktora,ktery dela opravdu dobre rovnatka?Ja jsem uz zoufala mam horni fix uz 8mesicu a dolni 2mesice,ale vysledek je katastrofalni,doktor me tvrdil ze neni nutno trhat zadny zub a tak me vsechno vyhnal do predkusu,zmenilo me to oblicej a kdyz jsem mu to rikala ze je to hrozne rekl ze jemu se to libi!!!Utikam od nej pryc ale nemam kam,jsem ze severnich Cech a jezdila bych kamkoliv,tak moc prosim vsechny!!!Chtela bych si zachranit usmev a hlavne vratit moji podobu dokud neni pozde....petra10"centrum.cz dekuju moc a moc vsem co daji vedet!

petka (Pá, 22. 4. 2005 - 22:04)

ahojky vsichni co mate nebo jste meli fixni rovnatka:-)mam na vas prozbu a hlavne na tebe Niki,prosim muzete me dat cislo na nejakeho doktora,ktery dela opravdu dobre rovnatka?Ja jsem uz zoufala mam horni fix uz 8mesicu a dolni 2mesice,ale vysledek je katastrofalni,doktor me tvrdil ze neni nutno trhat zadny zub a tak me vsechno vyhnal do predkusu,zmenilo me to oblicej a kdyz jsem mu to rikala ze je to hrozne rekl ze jemu se to libi!!!Utikam od nej pryc ale nemam kam,jsem ze severnich Cech a jezdila bych kamkoliv,tak moc prosim vsechny!!!Chtela bych si zachranit usmev a hlavne vratit moji podobu dokud neni pozde....petra10"centrum.cz dekuju moc a moc vsem co daji vedet!

Patt (Pá, 22. 4. 2005 - 13:04)

Soni,tvé zuby jsem neviděla, ale pokud máš obnažené krčky a stěstnání, je konzultace s paradentologem určitě na místě. Rovnátek rozhodně nelituj, protože pokud je paradentolog dobrý, určitě by ti je jako možnou záchranu doporučil. Rovnání pro tebe bude pravděpodobně nepříjemnější než pro ostatní pacienty, ale určitě je velmi opodstatněné. Škoda, že jsi na rovnátka nechodila už dřív, protože se tomuhle všemu dalo nejspíš zabránit. No teď už je pozdě honit bycha, snad jen doporučit všem, kteří váhají, aby se rozhodli a předešli tak problémům do budoucna.

Soňa (Pá, 22. 4. 2005 - 12:04)

Pane bože, Patt, to jsi mě ale vůbec nepotěšila :-(Sice jsem to tak trochu tušila, že by moje potíže mohla způsobit počínající paradentóza, ale když jsi mi to potvrdila, tak mi z toho vůbec není dobře. Jak je možné, že se moje zubařka o tomto problému nikdy ani slůvkem nezmínila, když už léta vidí moje obnažené krčky? To je děs, to naše zdravotnictví! Když nic neříkala, myslela jsem si, že to se mnou není až taková hrůza a že není potřeba nic dělat, ale jak je vidno, v dnešní době si opravdu musí člověk své zdraví hlídat a zjišťovat si informace sám. A taky si je nejlépe sám vyřešit nebo aspoň najít dobrého doktora, kterých je bohužel v dnešní době jako šafránu. Je to až k pláči. Jen jestli ty moje zuby půjdou ještě vůbec zachránit a já si je nerovnám zbytečně. To bych asi nepřežila:-(Každopádně díky za rady, určitě se k paradentologovi objednám.

Patt (Pá, 22. 4. 2005 - 11:04)

Silvie,je úplně jedno, jestli si dává pastu na oba dva kartáčky. Klidně si může pastu přidávat i v průběhu čištění. Jde jen o jeho pocit, co mu více vyhovuje.

Patt (Pá, 22. 4. 2005 - 11:04)

Soni,pokud jde o tvoji vyšší citlivost a znatelné kývání zubů, tak to je nejspíš způsobeno začínající paradentózou. Běžně pacienti tento pocit nemívají - tedy právě s vyjímkou těch postižených paradentózou. Pokud máš tolik odhalené krčky, je velmi pravděpodobné, že tvoje trable pramení právě z toho. Neboj, zuby jsou sice v průběhu rovnání pohyblivější, ale potom se zase "usadí". Jde o to, že při paradentóze ustupuje čelistní kost, proto jsou zuby mnohem méně upevněny než je tomu u "normálního" pacienta. Každopádně ti doporučuji, aby jsi kontaktovala paradentologa. Určitě ti poradí.

Patt (Pá, 22. 4. 2005 - 11:04)

Ahoj Michaelo,jak psala Soňa, šišlání je velmi individuální. Největší obtíže asi dělá drátek napříč pčes horní patro - než se ho jazyk naučí ignorovat. Pokud ho nebudeš mít, dá se říci, že trable s artikulací budou minimální a neměly by trvat déle než týden. Můj bratr s rovnátky přednášel anglickým studentům a říkal, že to bylo bez problémů. Jen si první dva dny mluvil doma anglicky nahlas, aby to "odladil":-) Jak už jsem ale psala, je to hodně individuální. Pokud jde o těhotenství, tak není kontraindikací. Vlivem změny hladiny hormonů se sice mění i prostřědí v dutině ústní, ale už dávno neplatí, že co jedno dítě, to jeden zub. Pokud budeš dodržovat perfektní hygienu, nemusíš se bát. Pokud ale nechceš riskovat, počítej s tím, že se ti odklad dost protáhne, protože i období kojení doprovázejí hormonální změny. Já jsem si rovnátka nechala nasadit až po porodu a za chvíli je budu sundávat a celou dobu to bylo bez potíží. Takže hodně štěstí.

Soňa (Čt, 21. 4. 2005 - 18:04)

Ahoj Michaelo,šišlání s rovnátky se tu už řešilo mockrát, tak proto ti asi nikdo neodpověděl. Je těžké předvídat, jestli zrovna ty budeš šišlat nebo ne. Záleží totiž na tom, co v té puse budeš mít. Nejhorší na špatné mluvení je ten drát, co se dává na patro. S tím se opravdu blbě mluví. Trvalo mi přes 1,5 měsíce než jsem se jakž takž naučila říkat š,č,ž, ale teď už je to lepší. Je taky zvláštní, že každému jdou špatně úplně jiné hlásky, takže uvidíš, jak na tom budeš ty. Každopádně se to dá naučit a protože na to máš dvouměsíční prázdniny, tak se není čeho bát.

Soňa (Čt, 21. 4. 2005 - 18:04)

Silvi, myslím, že se přete se synem úplně zbytečně. Ono je totiž úplně jedno, jestli tam ta pasta je nebo ne. Důležité jsou opravdu hlavně ty mechanické a hlavně důkladné pohyby kartáčku. Pasta se vlastně používá jen na zpříjemnění čištění a kromě toho, že dodá jen minimální množství fluoru, tak je tam vlastně zbytečná. Zní to možná divně, ale je to názor odborníků, někde jsem to četla. Ale já stejně pastu používám pořád a při jednom čištění rovnátek si třeba i třikrát přidám :-)Hlavně kvůli svěžímu pocitu a vůni z pusy :-)

Silvia (Čt, 21. 4. 2005 - 18:04)

Tak a jsem tady zase. Potřebovala bych poradit ohledně čištění. Pořád se se synem přeme, jak správně čistit jednosvazkovým kartáčkem.Vyčistí si totiž normálním kartáčkem a pastou zuby, pak vypláchne a kolem zámečků čistí jednostvazkovým kartáčkem bez pasty. To samé mezizubním. Neměla by tam i u tohoto čištění ta pasta zůstat a vypláchnout až úplně nakonec?Připadá mi to totiž divné čistit jen tak "nasucho".Jak zuby s rovnátky čistíte vy? Prosím pomozte nás rozsoudit.Díky.

Michaela (Čt, 21. 4. 2005 - 15:04)

Ahojky všichni.Psala jsem a posila o radu.Nikdo se mi neozval, tak ještě jednou to zkouším.Je mi 29 a rozhodla jsem se, že si nechám dát fixní rovnátka. Už jsem o tom něco přečetla, tak trochu vím do čeho jdu. Protože ale učím angličtinu na základní škole, mám strach z toho, jestli nebudu šišlat a děti věděly co říkám.Chci si je nechat dát v období prázdnin, tak snad budu mít čas na to se s rovnátky naučit žít, než začne škola.Nevíte někdo,jestli nejsou nějaké problémy s rovnátky v období těhotenství?Kazí se přeci více zuby.Tak jestli to nemá nějaký vliv.Díky moc za názory.Míša

Silvia (Čt, 21. 4. 2005 - 15:04)

Je tady někdo, kdo uplatňoval nárok na příspěvek na fixní rovnátka u VZP?Jak dlouho trvalo, než vám to proplatili?Mně řekli, ať přijdu dnes a dnes mi zas řekli, že až za měsíc.Měla jsem seznam úkonů od zubařky i s potvrzením o zaplacení.Trochu mě štve, že v ordinaci musím zaplatit na ruku a když z nich mám něco dostat trvá to tak dlouho.

niki (Čt, 21. 4. 2005 - 13:04)

Musim se tady pochlubit. Vloni mi coby 31-klete koze nasadili fixy....a v pondeli uz mi je sundavaji...zuby rovne...jupiiiii...uz se moc tesim. Vydrzte vsichni!! Stoji to za to!

Soňa (Čt, 21. 4. 2005 - 11:04)

Ahoj míšo,myslím,že není moc dobré řešení trvat na vytržení ještě dalšího zubu. Pak by ti fakt mohlo hrozit, že budeš mít ty mezery opravdu velké. Ale já jako laik ti nemůžu radit. Nemáš fakt možnost jít k jinému ortodontistovi aspoň na konzultaci? Někdo odsud , myslím, že Pavel nebojsa, chodí k jiné paní doktorce na konzultaci naprosto pravidelně, aby měl ještě jiný odborný názor od zkušeného lékaře před nějakým větším krokem toho svého. Samozřejmě by sis tu konzultaci musela zaplatit, ale myslím, že to stojí za to slyšet, co na postup tvé doktorky říká jiný odborník. Pak budeš rozhodně moudřejší a třeba zjistíš, že nechat si vytrhnout další zub by byla velikánská škoda.Mě trhali zuby 4 a to čtverky. Dole to bylo jasné, tam se trhat muselo, bylo tam velké stěsnání. Ale nahoře už to tak jasné nebylo. Na jedné straně ještě jakž takž, ale ta druhá mi dělá trochu starosti.Tam jsem fakt měla ty zuby úplně rovné, ani nebyly nijak zvlášť předsunuté. Když jsem se ptala, jestli je nutné vytrhnout i zub na této bezproblémové straně, tak mi doktorka řekla, že jo, kvůli souměrnosti. Ale pořád mám o zatažení této mezery pochybnosti. Ale jak už jsem říkala, zakázala jsem se tím zaobírat, ještě počkám, protože na nějaké předčasné závěry je fakt brzo.Jestli se posouvají šestky přesně nevím, ale občas mě začnou bolet i ty, takže se s nimi přece jenom asi něco děje, i když to není tak viditelné. Ale rozhodně neurazí takovou vzdálenost, jakou už absolvovaly třeba moje trojky. Je to fakt neuvěřitelné, kam se mi za tak krátkou dobu dostaly:-)S tím bělením zubů s rovnátky máš pravdu. neměly by se žádné bělící prostředky používat, protože by ti pak pod zámky zůstala jiná barva a po sundání bys měla zuby flekaté. Ale já si tím pudrem čistím jen ta místa, která jsou viditelně zanesena nějakým barvivem od potravin a dřív jsem je tam neměla. Je to třeba u některých zámečků. Jsou jakoby ohraničené tenoučkou linkou jiné barvy a tu já právě čistím. A taky využívám toho, že se mi zuby od sebe odsunuly, tak občas bělím i ty boky zubů než se mi zase stáhnou k sobě a já se k nim už potom kartáčkem nedostanu. Ale bělit celé zuby se nedoporučuje a ani to nedělám.

Silvia (St, 20. 4. 2005 - 18:04)

Míšo díky za radu.Skutečně ty sliznice budou asi vysychat víc.Fakt jsem z toho víc nervní než on.Zatím se vracíme do kojeneckých let. Kašičky, přesnídávky a pod.Naštěstí se nic netrhalo.

Reklama

Přidat komentář