Reklama

Fixní rovnátka

P E T R A - 17l (Pá, 15. 10. 2004 - 15:10)

Jano, to bude asi tzv. retainer, nosí se na zadní straně zubů, nejde to vidět, ale mě teprve budou rovnátka dávat (asi o vánocích), takže o tom moc nevím. Také jsem se chtěla zeptat jak je to s tím jídlem a rovnátky? Vím že se nemůžou žvýkat žvýkačky, ani jíst tvrdé věci, jako např. topinky, jablka si krájet, nejíst oříšky a často si čistit zuby, používat i mezizubní kartáček a dentální nit, ale jak je to s tím usazováním jídla za rovnátky?

Jája (Pá, 15. 10. 2004 - 14:10)

Také mě čeká nasazování rovnátek a mám k vám pár dotazů. Zajímalo by mě jak moc zůstává jídlo v rovnátkách. Jím totiž normálně v kantýně a nerada bych aby při každém otevření úst byla plná zbytků jídla .. Jasně že si potom půjdu zuby vyčistit. Ale co do té doby ?? Díky za reakce pěkný den všem orovnátkovaným i netrpělivým čekatelům jako jsem já :)

Jana (Pá, 15. 10. 2004 - 07:10)

Ahoj, za mesic jdu sundavat fixni rovnatka a mam dostat nejaky retencni aparatek. Nevite nekdo, co to presne znamena, jak dlouho se to nosi? Taky jsem slysela o nejake fixacni pasce po sundani rovnatek, ale o tom se mnou doktorka vubec nechtela mluvit. Diky za radu.

lukáš (Čt, 14. 10. 2004 - 21:10)

Cau péto(17), ještě jsem se tě chtěl zeptat jestli nevíš kolik budeš platit? Nebudou rovnátka vadit tvému klukovi jestli ho teda máš? jinak jsem volal tu doktorku a řikala že at zavolám 1.11 že mě řekne.

Patt (Čt, 14. 10. 2004 - 21:10)

Ahoj Soňo,pokud se trhají 4 zuby, většinou se trhají 2 a 2 zaráz. Víc se netrhá kvůli zátěži na organismus a méně se netrhá kvůli psychice pacienta, protože přeci jen většina lidí jde na křeslo raději 2x než 4x. Pokud by jsi ale dala přednost trhání po jednom zubu, stačí se s doktorem domluvit. Určitě ti výjde vstříc. Samotné trhání je nepříjemné, ale není to taková hrůza. Nejhorší většinou bývá injekce, ale teď už existují speciální "pistole" u kterých se jehla jen zasune do zubního lůžka - podél zubu - vůbec nedochází ke vpichu, takže i to už je bezbolestné. Nejtěžší na celé akci je asi se odhodlat. Takže hodně štěstí.

Patt (Čt, 14. 10. 2004 - 20:10)

Ahoj Silvie,nepochopila jsem tvůj termín "zapadlá" dvojka. Chceš tím říct, že zůstala v čelisti a neprořezala nebo je prořezaná a je vtlačená na vnitřní stranu oblouku? V každém případě bych řekla, že není co řešit, tvůj syn by určitě měl v obou případech rovnátka dostat. Pokud jsou totiž zuby stěsnané, mohlo by dojít právě k tomu, čeho se obáváš - totiž ke zvýšené kazivosti. Nehledě na to, že až tvému synovi začnou prořezávat osmičky (předpokládám, že je ještě pořezané nemá) je tu obrovská pravděpodobnost, že dojde k ještě většímu stěsnání řezáků. Myslím si, že se rovnátkům nevyhne, jen by se to oddálilo. Já bych ti radila, aby to celé podstoupil teď. Čím je totiž pacient mladší, tím snadněji se zubní alveoly přestavují a děti léčbu také lépe snášejí. Pokud máš strach ze zvýšené kazivosti, bát se nemusíš. Nalepení fixních rovnátek neznamená automaticky zvýšení kazivosti. Nejvíc hrozí narušení skloviny v oblasti nad nalepeným zámečkem, ale pokud si bude pravidelně čistit zuby po každém jídle, nemusíš se bát ani tohoto.

Patt (Čt, 14. 10. 2004 - 20:10)

Ahoj Mončo,tvůj doktor ti napřed nalepí jen část zámečků tzv. parciál - tím ti srovná to co vyžaduje největší práci a co je časově nejnáročnější a až se to upraví, dolepí ti zámečky na zbytek zubů a doladí zubní oblouk jako celek.

Soňa (Čt, 14. 10. 2004 - 20:10)

Mončo, tak jak jsi dopadla na tom trhání? Brali ti dva naráz nebo jen jeden? Dalo se to přežít? Jája sice píše, že to nic není, ale u každého to probíhá jinak a v příspěvcích z dřívější doby jsem nečetla moc optimistický průběh trhání, takže mám z toho strašný strach.

Soňa (Čt, 14. 10. 2004 - 20:10)

Ahoj Silvie, radila bych tvému synovi, aby si rovnátka nechal, dokud je ještě dítě. Rovnání v tomto věku je rychlejší a efektivnější. Já jsem v dětství nosila snad 6 let vyndávací rovnátka, která mi moc nepomohla, takže mi ve 14 letech chtěli nasadit fixní, ale jelikož to v té době nebylo u nás ještě tak rozšířené a moderní jako teď, tak jsem odmítla a zuby se mi začaly neuvěřitelně rychle vracet do ještě horšího stavu než před léčbou. Teď hodně lituju, že jsem si je nenechala dát, ale byla prostě jiná doba a já jsem zrovna měla nastoupit na internát, kde jsem se odmítala uvést se zadrátovanou pusou. Dnes už je to u mladých ale úplně normální a běžná věc mít rovnátka. A jestli se to u syna obejde bez trhání, tak není co řešit. Taky by se mohlo stát, že se mu postupem času ty zuby zkřiví ještě víc a když to podstoupí teď, tak bude mít potom v dospělosti klid.

Soňa (Čt, 14. 10. 2004 - 20:10)

Ahoj Jess, vidím, že stále přibývá lidí, kteří se na "stará kolena" rozhodují o rovnátkách. Já to taky už leta odkládám a to jen díky tomu, že vím, že mě čeká trhání 4 zubů. Mám z toho přímo panickou hrůzu. Nebýt toho, tak mám už dávno po léčbě a teď zářím krásným úsměvem. Ale teď díky dceři jsem se do toho pustila. Když už tam s ní musím chodit, tak toho využiju a asi se pokusím ten strach z trhání překonat, protože se mi zdá, že postupem času se mi ty zuby křiví čím dál víc. Takže jestli má tvá dcera dobrou doktorku a víš díky ní, co to všechno obnáší, tak být tebou do toho jdu taky. A třeba se taky dozvíš, že to půjde i bez trhání. Tak ať je nás víc!!! :-)

Jája (Čt, 14. 10. 2004 - 14:10)

Mončo, trhání se neboj já jsem taky před ortodontickou léčbou trhali mi 4 zuby a úplně v pohodě jak zákroky tak potom nebolelo to vůbec ani jsem o tom nevěděla že mi něco trhali, takže opravdu není se naprosto čeho bát. Přeju rychlé rovnání .. :)

Monča (Čt, 14. 10. 2004 - 14:10)

Ahoj lidičky, tak jsem tu zase po dlouhý době a koukám kolik tu přibylo nových lidiček kteří se rozhodli pro kovové úsměvy :o) já už jdu taky do finiše a dneska mě čeká trhání zubů a v úterý další, čehož se trochu bojím, ale snad to přežiju ve zdravím. Příští pátek mi budou nasazovat separační gumičky, původně jsem se chtěla zeptat jak to probíhá ale jak jsem si tu tak pročítala nový příspěvky tak jsem to zjistila. No a to další pondělí už mi nasadí i zámečky, ale je mi divný že doktor říkal, že mi nejdřív nasadí jenom od špičáků dozadu aby srovnal mezeru po vytržených zubech, alespoň takhle jsem to pochopila. Myslíte že je to možné, že mi nenasadí zámečky na všechny zuby?Díky za odpověď. Monča

Silvia (Čt, 14. 10. 2004 - 14:10)

Včera jsme byli u paní doktorky se synem kvůli rovnátkám.Má zapadlou dolní 2,protože má prý malou čelist. Hlavní je, že mu řekla, že nemusí nic trhat, ale také to, že prakticky by rovnátka ani nepotřeboval, protože je to jen kosmetická vada a na funkčnost chrupu to v jeho případě prý nemá význam. Kdyby se pro ně rozhodnul bude je nosit asi rok. No pořád nevíme ani já ani on jestli to má cenu se do toho pouštět. Má úplně zdravé zuby a aby se mu pak kvůli parádě začaly kazit...Fakt nevim.. Poraďte někdo. V prosinci má jít na otisky a rovnátka by byly stejně až v lednu. Díky za každý názor.

jess (St, 13. 10. 2004 - 22:10)

Jo to chápu. Taky na stará kolena (je mi33) uvažuju, že si nechám dát rovnátka. Pořád nevím. Chodím s dcerou k príma doktorce, sle atále pochybuju. Mám jeden křivý zub. Dvojku, což je dost vidět. Uvažuju se stát vedoucí pracopvnící a tak by to bylo vhodné. Ale bojím se toho, že mi řekne , že bude muset trhat. Ted je na mateřské. Takže neež se vrátí mám čas na rozmyšlenou.máte někdo zkušenosti? Mít rovnátka po třicítce???????

Soňa (St, 13. 10. 2004 - 10:10)

Ahoj Danny, Teď jsme na tom s dcerou tak, že po otiscích, rtg a fotografování chrupu budeme do 1.11. čekat na konečný verdikt. Doktor vše přeměří, promyslí a předloží nám návrh léčby. Ptala jsem se ho na keramické zámečky, které chci, ale prý mi je nedoporučuje, jsou křehké a hlavně se prý doktorům s nimi špatně pracuje. Tak teď jsem na vážkách, protože v mém věku do těch kovových jít odmítám.

Danny (Út, 12. 10. 2004 - 17:10)

Ahoj Soňo,jak jsi na tm tedy teď?

Soňa (Út, 12. 10. 2004 - 12:10)

To byla odpověď někomu z dřívější doby, ale z neznámého důvodu se můj příspěvek objevil až tady na konci, tak se omlouvám, protože je trochu zcestný :-)

Soňa (Út, 12. 10. 2004 - 09:10)

Jsem na tom úplně stejně jako ty. Až ve svých 32 letech jsem se díky své 11-ti leté dceři, která dostala taky doporučení na ortodontickou léčbu, rozhodla, že do toho půjdu s ní. Od svých 20-ti let jsem to odkládala, ale nejsem spokojená, takže do toho jdu sice pozdě, ale přece. Včera jsme absolvovaly otisky a rtg a za 14 dní nám doktor řekne, co a jak dál. Jsem zvědavá. U mě to bude trhání 4 zubů a předběžně mě upozornili na nejméně dvouleté nošení fixního aparátu a pak ještě další dva roky vyndávacího. Je to dlouhá doba, ale jsem rozhodnutá to podstoupit, protože vím, že jinak bych asi nikdy nebyla spokojená.

P E T R A - 17l (Po, 11. 10. 2004 - 16:10)

Já souhlasím, také jsem to oddalovala. Nenechala jsem si vytrhnout dětský zub, který měl tak silný kořen že prostě držel a držel, no nakonec jsem si ho vytrhnout samozřejmě nechala, ale díky němu se mi ty zuby zkřivily ještě víc, takže ty rovnátka budu nosit kvůli tomu o rok déle. Dají mi je asi na vánoce, pro mě to bude ale hezký vánoční dárek, protože ty krásné rovné zuby pak za to stojí. Čím dřív, tím líp.

Soňa (Po, 11. 10. 2004 - 14:10)

Je mi 32 let a právě dnes jsem zahájila ortodontickou léčbu otisky na klinice. Váhala jsem přes 10 let a pořád jsem si vymýšlela nějaké výmluvy, jak se rovnátkům vyhnout, ale nedalo mi to spát, tak jsem se nyní zároveň se svou 11-ti letou dcerou do toho pustila. Takže žádné váhání a hurá do toho! Kdybych nebyla tak váhavá, už jsem mohla mít celou léčbu dávno za sebou. Takže nepřemýšlej a pusť se do toho, jednou bys toho mohla litovat.

Reklama

Přidat komentář