Reklama

Fixní rovnátka

Bára (Čt, 28. 4. 2005 - 20:04)

Ahoj Zuzko a všichni,mám úplně stejný problém a to předkus, zhruba půl cm, je to docela videt i na obličeji, tak s tím chci něco udělat, dostanu rovnátka jen na horní čelist nebo i dolní,když tam zuby mám v pohodě rovný? Je mi už 22 a tak si to hodně rozmýšlím, hlavně uvažuji o těch keramických. Jednou jsem již fixní rovnátka nosila, asi ve 14 necelý rok a to proto aby se mi vysunutá jednicka nahoře vrátila zpátky do oblouku a jelikož mám velké zuby vznikl mi tím ten předkus :(

Zuzka (Čt, 28. 4. 2005 - 12:04)

jezismarja, lidi, vo jakech desetitisicich je tady rec? to jako za rovnatka? Co? Kristepane, ja myslela, ze jsou zadarmo...jinak bych taky dojizdela kamkoliv v Cechach (na Moravu a Slezsko teda ne) za nakym dobrym doktorem, ale nevim, jestli uz nejsem moc stara...rodice nechtej abych si nechala zuby trhat, prej je budu ve stari potrebovat, ale mu celej oblicej je tim predkusem zkrivenej...to prece stoji za to, mit o dva zuby mene, ale krasne srovnany, ne? Holky a jak to ted vypada, je videt, ze vam chybi zuby? Je to na 100% srovnany? Je videt, ze jste puvodne meli predkus? Kde bych mohla videt naky pred a po fotky? Diky

Anča (Čt, 28. 4. 2005 - 12:04)

Ahoj lidičky, koukám, co si tu píšete a měla bych pro vás jednu radu. Já nosila fixní rovnátka asi v 16ti. Bylo tu super a zuby se mi bezvadně srovnaly. JENŽE po sundání aparátu mi doktorka dala zase sundavací rovnátka, který měly jenom udržovat zuby ve srovnanym stavu. Nosila jsem je poctivě asi 3roky!!! Pak jsem je vyhodila, protože mi to už přišlo zbytečný a vážně mě to obtěžovalo! A zuby se mi vrátily do původní zkřivenosti!! Dost mě to štve:(( Ptala jsem se na to u jiných doktorek a ty mi řekli, že jsem si měla nechat dát po sejmutí fixních rovnátek na zadní stranu zubů jakousi dlahu a ta by mi už zuby udržela srovnané. Žádné sundavací rovnátka dalších několik let!! Žádné znovu skřivené zuby!! Takže - vzpomeňte si pak na mě a trvejte na dlaze!! Papa a hodně štěstí.. PS: asi do toho půjdu znova, i když chudák moje peněženka:)

Misa (St, 27. 4. 2005 - 15:04)

Abych sla uz nekam skocit :´(((

Soňa (St, 27. 4. 2005 - 14:04)

Míšo, Míšo, já se z tebe zblázním. Myslím, že právě u tebe všechno ztraceno je, protože tím, že jsi rovnátka shodila, tak doktorka nahlásila na pojišťovnu ukončení léčby a žádná další rovnátka ti už nikdo nezaplatí. Právě na tohle odpovídala nedávno Patt. Jestli si je totiž budeš chtít dát znovu, tak se připrav, že si budeš platit vše sama, což mohou být i desetitisíce. Ta tvá unáhlenost tě bude teda stát pěkně draho. Ach jo, škoda, že ses před tím nepřišla ještě poradit.Já mám taky hodně velké a silné zuby a nemůžu říct, že by mi plastové zámky nějak nedržely nebo špatně rovnaly. Jsem s nimi zatím spokojená, teda co se rychlosti rovnání týče.

Misa (St, 27. 4. 2005 - 10:04)

Soni, taky vidim, ze jsem se mozna unahlila, ale pristup pani doktorky byl vazne neprijemny a navic mi nesedela ta plastova rovnatka, byt mi slibovala keramiku. Jeste byl navic problem, ze se stehuju, takze bych to musela asi stejne ukoncit, ale spatne jsem to nacasovala. Zkusim vsak zajit za panem ortodontem u nas ve meste a zeptat se, zatim to jeste uplne nevzdat. Nemela jsem zkratka dobry pocit a bala jsem se ji dat sanci, rovnatka mi ale stejne moc nedrzela a budu je muset vymenit za kov, takze by asi i tak musela dolu, mam hodne silne zuby, ktere potrebuji pevny tah. Jeste uvidim, co mi rekne pan doktor. Ja asi hodne potrebuju vlidny pristup, jinak se pak unahlim.... Ale snad stale nic neni ztraceno, uvidime, jak se to bude vyvijet...

Soňa (St, 27. 4. 2005 - 08:04)

Míšo, pořád musím nad tvým případem přemýšlet a myslím, že jsem se včera s tou žalobou dost sekla. U tebe je totiž problém, že jsi se unáhlila a rovnátka si nechala sundat aniž bys té doktorce dala vůbec nějakou šanci, aby se snažila dát ti zuby do pořádku. Chybu jistě udělala, ale neměla šanci ji napravit. Samozřejmě se ti vůbec nedivím, já bych od takové nepříjemné doktorky utekla už dávno, ale rozhodně bych hledala jiného odborníka, u kterého bych se snažila ty zuby spravit, když už jsem si rovnátka jednou nechala nalepit. Je to fakt škoda, mohla jsi vydržet. Ale protože tvé příspěvky čtu od začátku a vím jak jsi byla tou doktorkou zdeptaná, tak docela chápu, že jsi se v takovém psychickém rozpoložení rozhodla tak, jak jsi se rozhodla. Co se dá dělat.....Nebylo by marné napsat tu jméno té doktorky, aby se někdo nespálil tak jako ty.

Soňa (Út, 26. 4. 2005 - 13:04)

Míšo, je mi moc líto, že jsi nakonec takhle dopadla a rovnátek jsi se vzdala. Teď už je to sice jedno, ale nebyla možnost, že by si tě vzal do parády ten druhý ortodont a třeba by ti zuby srovnal líp? Jednání a postupy tvé doktorky se mi nezdály hned od začátku, škoda že jsi ji neprohlídla dřív. No co už teď :-( Ale být tebou, rozhodně bych to nevzdávala a na tuto doktorku bych podala žalobu. Vina je jasně na její straně a myslím, že bys vyhrála a dostala zpět aspoň peníze, i když ne zdravý zub. A tato doktorka by byla aspoň potrestaná a možná by si vzala ponaučení, jak se má ke svým pacientům chovat a být pečlivější při pozorování otisků, aby si nepletla strany.... :-( Tady v Česku případy zanedbání péče nebo neodborné postupy lidi skoro vůbec neřeší a nechají to plavat a proto to naše zdravotnictví takhle vypadá. Nemožní doktoři ošetřují pacienty dál a nic se neděje. Tato diskuze sice možná je na to aby lidi v rovnání podpořila, ale na druhé straně si myslím, že je na místě, aby se zde řešily i problémy tohoto typu. A je dobře, že se řeší!Aspoň si lidi budou dávat při výběru doktora větší pozor. Taky si myslím, že je nutné si před nasazením rovnátek zjistit co možná nejvíce informací, abyste byli při postupech vašich doktorů trochu v obraze a taky si nenechali líbit vše, co nařídí doktor. Ve většině případů je to sice rozhodnutí správné, ale mě už život poučil, že je potřeba být radši stále ve střehu. A další rada : NA VŠE A NEUSTÁLE SE DOKTORA PTÁT!

Lenka (Út, 26. 4. 2005 - 12:04)

Míšo,je mi tě sice líto, ale stejně tě nechápu. Necháš si vytrhnout zub a pak se rozhodneš, že zuby srovnat nechceš. To je neskutečná hloupost. Vždyť byť na svou doktorku nadáváš, je velmi pravděpodobné, že by ti zuby srovnala. Názor druhého lékaře mě dost překvapil. Tvrdit, že netrhat nic nebo dva zuby je dost velký rozdíl! Nechala by sis vytrhnout dva, vzniklo by tam příliš místa a ty by sis stěžovala na mezery. Pokud paní doktorka rozhodla, že stačí jeden zub, udělala to nejspíš právě proto, aby zabránila vzniku mezer. Rovnání je potom obtížnější - ale hlavně pro ortodonta! Nechci se tě dotknout, ale nejsou jen špatní doktoři, ale jsou i špatní pacienti a ty jsi toho jasnou ukázkou. Když jsi se rozhodla pro rovnání a nechala vytrhnout zub, bylo přinejmenším zbrklé, nechat si rovnátka po dvou týdnech sundat.

Misa (Út, 26. 4. 2005 - 09:04)

Nechtela jsem nikoho desit, ale rovnatka me pripravila strasne o moc, tedy spis pani doktorka a jeji pristup, je to jen varovani, aby si kazdy DOBRE promyslel nez se nekomu sveri, ja uz si ted svych krivych zubu vazim a dva, tri roky nejistoty pod vladou te sadistky bych nevydrzela. Je skoda, ze ve 22 letech musim implantovat zub, ale za chyby se plati. Tak at vam to vyjde s rovnatky lip...Ja na to doufam jednoho dne zapomenu...

Misa (Út, 26. 4. 2005 - 08:04)

Jak jsem dopadla s rovnatky - pani doktorka mi slibovala bez trhani, pak vyskubla zub na druhe strane a "slibila" mi posunuti rovnych stredu. Mesic hruzy s temito vizemi. Pak nasazeni rovnatek a vyhozeni s ordinace. Dva tydny ruzy a bolesti. Konzultace s jinym ortodontem, ktery mi potvrdil, ze petka se NEMELA trhat v zadnem pripade, ale kdyztak dve ctverky. Konec. Nechala jsem si ta odporna rovnatka sundat, za coz me pani doktorka servala a rekla, at tahnu i s krivymi zuby. A vysledek? Byla jsem holka s trochu krivou dvojkou a jednickou vlevo, ted je ze me troska s krivymi zuby a s mezerou po zdrave petce. Prisla jsem o sedm tisic a zoubek, ktery musim nahrazovat implantatem za 20000 korun a bude to nejmene pul roku trvat. Kaslete vsichni na rovnatka.

Patt (Po, 25. 4. 2005 - 15:04)

Pokud já vím, tak retenční deska je klasické vyndavací rovnátko. Retaineru se říká retenční dlaha. Leda by u vás měli jinou terminologii.

Milada (Po, 25. 4. 2005 - 14:04)

Ahoj všichni na tomto skvělým chatu. Ráda bych se zeptala, jestli pojem "retenční destička" je to stejné jako "retainer". Mějte se fajn a hlavně vydržte ... :-)

Patt (Po, 25. 4. 2005 - 14:04)

Kláro,reakce na rovnátka je hodně individuální, ale pokud netrpíš nějakými problémy (paradentóza, časté záněty dásní a podobně) neměla by tě pusa bolet víc jak týden. Jak říkám je to individuální, takže plus mínus týden. Než si zuby zvyknou, že jsou svázané a než se otlačí tváře, které nejsou zvyklé, že zuby nejsou hladké. Pokud jde o utahování při pravidelných kontrolách, tak zuby jsou sice citlivější, ale už to není tak výrazné a brzy to odezní. Někdo to necítí prakticky vůbec.

Mirka (Po, 25. 4. 2005 - 12:04)

Ahoj Kláro,nevím jak u ostaních, ale mě nasazování rovnátek nebolelo a už druhý den jsem mohla jíst koláčky a nemusela jsem zůstávat u tekuté stravy. Ani utahování mi nedělalo nějaké větší problémy. Samozřejmě že ze začátku byly zuby citlivější a nemohla jsem kousat tak, jako bez nich, ale dalo se to vydržet a za pár dní jsem si zvykla. Ale záleží na tom, jaké kdo má zuby, kořeny, jaká rovnátka mu nasadí a jak mu budou v puse sedět. Stejně tak ti může někdo tvrdit, jaké má s rovnátky velké problémy... Liší se to případ od případu. Budu ti držet palce, ať patříš do té první skupiny:-)))

Klara (Po, 25. 4. 2005 - 11:04)

Mám dotaz...v září dostanu rovnátka napevno...kdesi jsem slyšela že to prej týden bolí...tak bych se vás chtěla zeptat,jaké máte s tím zkušenosti...a ještě jestli to bolí aji po tom utahování.Zajímalo by mě to.Předem děkuju za vaše názory

Patt (Po, 25. 4. 2005 - 10:04)

Samozřejmě, že se může stát, že člověk narazí na ortodontistu, který není dobrý, ale prosím přestaňte to tady šířit jako by takových byla většina a jako by na takového narážel každý druhý pacient. Samozřejmě, že stejně jako v každém jiném oboru jsou i tady černé vrány, ale tenhle chat by měl spíš podpořit, než vytvářet atmosféru beznaděje.

Patt (Po, 25. 4. 2005 - 10:04)

Peťo,doktora můžeš během léčby vystřídat - samozřejmě je to možné, vždyť se lidé stěhují a podobně. Jen si to nenechávej sundat. Musíš k tomu novému lékaři přejít s nalepeným fixem. Jinak tě pojišťovna bude vést, jako že máš ukončenou léčbu a tomu novému doktorovi by neplatila! A ten by tě pak buď odmítl léčit a nebo by sis to musela platit ty, což jsou řádově desetitisíce! Takže pokud máš takové problémy,zjisti si jiného lékaře, zavolej mu, jestli bude ochotný tě převzít jako rozléčenou pacientku a pak k němu přejdi. Zárověň musíš nahlásit tomu svému stávajícímu, že už k němu chodit nebudeš.

Soňa (Po, 25. 4. 2005 - 08:04)

Ahoj Petko, já když čtu takovéhle příspěvky, tak mi jde úplně mráz po zádech a je mi na nic. Je to opravdu strašné, že se člověk nemůže spolehnout na odborníka nebo aspoň předem odhadnout jestli je dobrý nebo ne. Můžu tě ujistit, že tvůj případ není ojedinělý, je tu plno jiných, kteří dopadli podobně nebo rovnací proces prostě nejede podle jejich představ. Je to děs. Přeji ti ať co nejrychleji najdeš nějakého opravdu dobrého doktora a ten ti dá tvé zoubky zase do pořádku. Ortodontisti v Praze se tu už řešili několikrát, zkus se podívat trochu zpět, snad nějakého najdeš. Nebo se ti snad někdo z Pražáků ozve. Jak je to s přechodem k jinému doktorovi nevím, ale zažila jsem u mé doktorky holku, která byla ze Zlína a začala studovat v Olomouci a chtěla k ní přejít. A moje doktorka ji bez problémů hned ochotně přijala, takže záleží to asi na konkrétním doktorovi. Každopádně držím ti moc a moc palce ať jsi zase spokojená a můžeš svému doktorovi plně důvěřovat. To je totiž úplně nejdůležitější.

Soňa (Po, 25. 4. 2005 - 07:04)

Zuzko, ortodontistu v Čechách ti sice neporadím, ale chci ti říct, že přijet v létě do Čech na rovnátka a pak zase odcestovat do Anglie zřejmě nepůjde. Nevím, jestli si uvědomuješ, že se s rovnátky chodí zhruba jednou za měsíc na kontroly a taky se může s nimi přihodit plno nepředvídatelných věcí, jako třeba ulomit zámeček nebo přetrhnout nějaký tah v puse a je nutné navštívit doktora i mimo určený termín znovu. Proto myslím, že není dobré hledat doktora tak daleko od tvého nynějšího bydliště. Vím, že v cizině jsou tyto služby hodně drahé, ale kdybys měla tak často dojíždět do Čech, myslím, že by tě to přišlo ještě dráž. Já konkrétně chodím na kontroly jednou za 3 týdny a nejméně ještě jednou jdu k doktorce i mezi těmito dvěma termíny s nějakým problémem.

Reklama

Přidat komentář