Reklama

Fixní rovnátka

Majda (Čt, 28. 10. 2004 - 01:10)

ahojky, začínám mít dilema. Vlastně ho mám už delší dobu.Mám jakoby prohnutý horní zubní oblouk, takže se mi nevejdou všechny zuby hezky vedle sebe.Je mi 21. Když mi bylo 15, dostala jsm na vlastní žádost rovnátka. Ale jenom snímací, trvalo to dost dlouho a přiznám se, že časem jsem je přestala nosit. (Důvodů bylo víc,ale t je už jedno.)Dneska se mi podle horních zubů vytvarovaly trochu i spodní. A prostě mě to začíná štvát, uvažuju o fixních rovnítkách.Chtěla bych je ale nosit co možná nejkratší dobu. Hlavně kvůli tomu, že na asi polovině zubů nemám sklovinu(prý). Je vůbec možné na takové zuby dát fixní rovnátka?Poraďte...Navíc jsem teď na škole mimo město bydliště, leda bych si sehnala doktora - ortodontistu někde tam.Jsem fakt hodně něrozhodná. V pohodě s touhke vadou žiju 21 let, zase si říkám, že bez ní by to možná bylo lepší....

P E T R A - 17l (St, 27. 10. 2004 - 22:10)

Patt, díky. zkusím to. už se mi nechce chodit k jiné doktorce, zase všechno od začátku....:( zkusím nejdřív zavolat (v pátek) tý mojí doktorce, a zeptat se znovu na cenu a proč je to tak drahé. pak kdyžtak zavolám p. Hofmanové.doufám že ty rovnátka budu mít brzo, ale stejně počítám s tím, že si s nimi budu hledat práci, takže jednoznačně keramická.

Jitta (St, 27. 10. 2004 - 21:10)

Pro Jitku:U Mudr.Hoffmanový sem byla asi tak před dvěmi měsíci a nějak extra dobrou zkušenost s ní nemám.Za celou léčbu chtěla přes dvacet tisíc což se mi zdá trochu moc, na to co tady čtu za částky...tak nevim.

Patt (St, 27. 10. 2004 - 18:10)

Pájo,sklovina se zeslabí naprosto minimálně. Rozhodně se to nedá srovnávat s broušením na korunky! Sklovina se nesmí narušit do té míry aby se ohrozil zub, takže je to opravdu minimální úbytek. Časově to příliš náročné není a bolestivé taky ne. Místa se získá jen kousíček, proto se to používá jen v případech, kdy stěsnání není velké.

Pája (St, 27. 10. 2004 - 18:10)

Ahoj lidi,Tak jsem zase po čase tady. Debatu průběžně sleduju a vidím, že už dávno není záležitostí jen pár lidí, jako dřív, ale je tu doslova široká veřejnost...:-) Naštěstí je tu opravdový odborník - Patt, skvěle radíš! Mončo, máš asi podobný průběh léčby. Já měl taky "nadbytečné" čtyřky, které musely ven, i když jen nahoře, a taky šly strašně špatně ven :-( nebyly sice srostlé s kostí, ale za to měla každá z nich dva kořeny do "V" takže nešly vůbec ven, doktorka mi s každou z nich lomcovala dobrou čtvrthodinu, než je vytáhla... říkala, že je to prý vražda...:-( a jedna z nich při tom navíc praskla - ulomil se jeden kořen, takže ho pak doktorka další čvrthodinu dolovala ven a při tom mi taky slušně rozřezala hubu...:-( A pak, když mi dali rovnátka, nejdřív jsem měl taky jen takový "parciál" na špičák, jen na jeden, protože mám navíc i takový dopředu vytočený "pizizoubek" (teď už jen mírně :-)) a tím i uhnutý střed horního oblouku oproti spodnímu... a zámečky na přední zuby mi dolepovali až po několika měsících, vlastně ještě budou, dva totiž stále chybí... prý je dolepí na příští kontrole. Na té poslední jsem byl minulý týden a mám nový a silnější drát kolem celého oblouku, takže to dost táhne a bolí...:-( Jo a ten drát přes patro má asi většina orovnátkovaných lidí, já ho tam ale nemám na to, aby se oblouk roztáhl, ale naopak, aby se zmenšil a navíc drží stoličky, aby se nevytáčely do stran, když na ně z tvářové strany působí síly stahující mezery po vytržených zubech... Při tom mi doktor kontroloval skus, jako vždy, a jelikož se zuby už hodně hnuly a já mu řekl, že už mi zuby na sobě při skusu špatně sedí... Sice mi nejdřív moc nevěřil a říkal, že to vypadá dobře, ale pro jistotu to ještě vyzkoušel takovou gumovou "placičkou", položil ji na zuby, já ji skousnul a on jí zkoušel vytáhnout... a jelikož se mu to docela dařilo, uznal, že to opravdu moc nesedí... A tak mi "slíbil", že už se budem muset pomalu začít zabývat i spodními zuby... Bude to prý obnášet i zde výše zmiňované broušení mezírek, protože stěsnání dolních zubů je minimální a na trhání to rozhodně není... Patt, mám na tebe dotaz, kolik místa se tímto broušením dá vlastně získat, když by se takto vybrousily mezery, řekněme třeba u 6ti předních zubů? A jak dlouho to asi trvá? Má to něco společného s broušením zubů, když se třeba dávají nové korunky? A o kolik se tím zeslabí sklovina? A jak je vlastně silná? No, tak je to spíš hodně dotazů než jeden...:-) Mějte se a dík za odpovědi. Pája

JITKA (St, 27. 10. 2004 - 14:10)

Ahoj všichni,dnes jsem pročetla pár příspěvků ve vaší diskusi,protože mne taky čekají fixní rovnátka.CHtěla bych poprosit jestli někdo z vás nechodí k Mudr.Hofmanové na Nár. Třídu v Praze,jaké má dojmy z paní doktorky a co ceny.Předem děkuji za odpověď a hlavně přeji všem úsměvy plné krásně rovných zoubků!!!

Silvia (St, 27. 10. 2004 - 09:10)

Děkuji Patt.Na ty otisky jdeme až v prosinci, tak se mi to zdá trochu dlouho a v hlavě zpousta otázek.Lekla jsem se troch toho drátku přes patro jak jsem tady někde četla.Pak mě napadla další věc, že je alergik (aler.rýma) celoročně a doktorka se nás vyptávala jestli netrpí na záměty v krku a tak. No snad mu to vadit nebude.

Patt (Út, 26. 10. 2004 - 22:10)

Ahoj Silvie,Bohužel ti nemůžu odpovědět přesně, jaký by byl průběh léčby, protože to může vyhodnotit jen ortodont, který syna léčí a viděl jeho zuby. Nicméně, všeobecně, drátek přes patro ne - to se používá při léčbě horní čelisti. Při stěsnání dolní čelisti, vychází vše z otisku. Doktor posoudí sádrový odlitek. Pokud z měření usoudí, že je možné zub zařadit do oblouku aniž by bylo nutné trhat - a tak je to asi i v případě tvého syna, nalepí se klasický fix. To znamená na šestky kroužky, na ostatní zuby zámečky a pak se bude lékařka snažit vytvořit pro dvojku místo. Obecně platí, že udělat mezeru je náročnější než ji zatáhnout. Bohužel ti ale nemůžu říci ani přibližnou dobu léčby, protože všechno závisí na vážnosti stěsnání. Od boku můžu jen typnout, že by neměl mít rovnátka nalepená déle než rok, rok a půl, ale je to opravdu jen můj odhad. Vaše doktorka vám po vyhodnocení otisku určitě řekne přesnější časový údaj i to, co bude léčba přesně obnášet. Rozhodně se neboj zeptat se jí na cokoli, co by jsi chtěla vědět. Je mi líto, že ti nemůžu dát přesnější informace, ale je to všechno opravdu tak individuální, že bych jen vařila z vody na základě obecných informací. Pokud ale můžu radit, tak pokud nejsou rovnátka pro vaši rodinu v současné době neúnosná finanční zátěž, tak synovi rozhodně zuby srovnat dej. Rok uteče jako voda, on pak bude mít po zbytek života perfektně rovné zuby a hlavně nebude mít žádné zdravotní problémy, které by to stěsnání mohlo způsobit... A nebude muset řešit znovu rovnátka ve 30 letech....

Silvia (Út, 26. 10. 2004 - 21:10)

Patt,už jsme spolu pár krát mluvili a chtěla bych se po přečtení dalších příspěvků zeptat, co asi by syna, který má tu křivou 2 dole mimo řadu, čekalo kdyby se pro ty rovnátka rozhodnul? Třeba jestli jen normální rovnátka se zámečky a drátkem dokola, anebo v případě té menší čelisti a bez trhání zubů i ten drátek přes patro jak jsem tady někde vyčetla. Mám to už nějak popletené a prosila bych tě, jestli můžeš, abys mi to nějak vysvětlila co by ho vlastně čekalo a jak dlouho by to asi trvalo.Děkuju moc.

Stracy (Út, 26. 10. 2004 - 19:10)

Ahoj všichni! Tak jsem se rozhodla vám napsat pár řádků..Rovnátka mám dole už 2 a půl měsíce a upřímně - úplně jsem se změnila. Možná vám to bude připadat přitažené za vlasy, ale já to tak cítím! Mé zkušenosti z rovnátek byly hodně ovlivněny mým prostředím, chodím na střední školu, ve třídě máme hodně hezkých holek a já svůj "handicap" celkem špatně snášela. Když mi je o prázdninách sundali, ani jsem se moc neradovala, ale jakmile jsem přišla do společnosti, ohromně se mi zvedlo sebevědomí. Rovné zuby jsou teď mojí velkou předností a já si toho hrozně vážím. Při jednání s lidmi se cítím jistě a sebevědomě, to takhle vůbec nebylo! Tímto bych chtěla všechny ubezpečit, povzbudit, že to všechno, čím si procházejí, já si tím prošla taky, se vyplati. Když si vzpomenu, jak jsem se celkem vyhýbala lidem, zakrývala si pusu rukou a styděla se za to, tak si uvědomím, že bych toho šla znovu! To vše mi za to stálo. Teď bych vám chtěla říct pár info o průběhu léčby. Jsem z Ostravy, chodila jsem k Mudr.Heleně Maškové, rovnátka jsem nosila rok a půl, dohromady se vším, i s vyndávácími na obě čelisti, me stály zhruba 8 tisíc, z toho mi 2 tisíce vrátila pojišťovna. Po sundání jsem ještě celý měsíc v kuse nosila vyndávací, teď už jen na noc. S léčbou jem byla opravdu moc spokojená, zuby se mi nepohly, jsou stejně bílé jako na začátku, perfekteně vyrovnané! Hodně lidí se mě ptalo, jestli je mám keramické..:o)To vážně potěší!:o)Tak vzhůru do toho!!!

Patt (Út, 26. 10. 2004 - 19:10)

Petro,prolistovala jsem to a tady ti kopíruju hned dvě možnosti:To Rada: Už po několikáté opakuji, že MUDr. Podlešáková je sice soukromá, ale má smlouvy s pojišťovnou - rovnátka na obě čelisti mě vyšly na 5000 a z toho mi pojišťovna 2 tisíce vrátí - až si tam tedy zajdu...:o) Její adresa je Havanská 6, tel.:233370191 Předmět: Fixní rovnátka Autor: Haslerka Datum: 24.6. 2004 14:54:13 To Ráďa: ja chodim k MUDr. P. Hofmanové, je milá, a asi plno nemá.Když jsem se k ní objednávala, nečekala jsem dlouho, záleží, jak máš čas, ja chodím do práce, takže jsem potřebovala co nejpozději odpoledne, takže jsem si musela trochu počkat.Sídlí na Národní tř. 17, P-1tel. 224 232 165Má smlouvu s pojišťovnou, platila jsem jen za rovnátka jinak nic, horní patro mě vyšlo 4865 Kč (jsou v tom vosk, čistítka a kartáček).

Patt (Út, 26. 10. 2004 - 18:10)

Ahoj Petro,poradila bych ti ráda, ale žádného ortodontistu v Praze neznám. Jsem z Moravy, a i když znám asi desítku ortodontistů, tak ani jeden z nich není z Prahy a okolí. Je mi líto, ale v tomhle ti nepomůžu.....snad někdo jiný. Jestli se nepletu tak už tu pár adres na pražské ortodontisty padlo. Zkus zalistovat zpět.

P E T R A - 17l (Út, 26. 10. 2004 - 18:10)

Pro PATT:Ahoj! Ono se ti to radí a doporučuje najít si jiného lékaře, ale když se zeptám jakého, tak už neodpovíš. Je to chytré :)).petra.

Tereza (Út, 26. 10. 2004 - 09:10)

Ahoj, prosim, prosim, muzete mi doporučit nějakého ortodontistu v Praze? Můj zubař mi nikoho nedoporučil a podle zlatých stránek nepoznám kvalitu, ani ceny. Díky moc, Tereza

Daniela (Út, 26. 10. 2004 - 09:10)

všechny zdravím,6.12.mi budou nasazovat fixni rovnatka na zoubky, dockam se skoro po 8 měsících.Malý problém je v tom,že v lednu se stěhuju z Prahy na OStravsko, takže budu hledat ortodontistu. Pražská zubařka mi poskytne veškerou dokumentaci, takže s tím není problém, budu moct navázat u jiného lékaře, jen neznám žádného, na kterého se mohu spolehnout v okolí Ostravy, Havířova nebo Karviné. Můžete mi někdo poradit? díky

Monča (Út, 26. 10. 2004 - 08:10)

Pro Patt:dneska je to druhej den a pořád mě nic nebolí, hurá..ale jak říkáš, může to začít bolet později. Akorát s tím jídlem je to horší, ještě jsem se nenaučila pořádně kousat, no ono to vlastně ani moc nejde, protože to trochu bolí když zkousnu. Jinak tváře zatím taky odřený nemám. Jo a dík za ten oblouk, no doufám že mi tam nějak moc vadit nebude, je jasný že ze začátku asi trochu překážet bude, ale na všechno se dá zvyknout. Jo když mi nasazovala tu gumičku tak mě to taky trochu bolelo, ale dalo se to přežít, když chce mít člověk krásný úsměv tak musí taky něco vydržet. Takže přeju všem rychlé rovnání a bez bolesti. Ahojky.

peta (Po, 25. 10. 2004 - 22:10)

ahoj,nemam momentalne zadne dotazy ani pocity-mela bych dostat rovnatka asi za tyden a pul.Ale neda mi to nereagovat. Ctu peclive veskere prispevky, a jsem taky jedna z tech vdecnych "posluchacu", nebot v ordinaci, kam chodim, se toho ani ja-bohuzel,nikdy moc z nedostatku casu nedozvim.Kdyz si jdu kupovat nejakou vec,mrzi me,ze obcas prodavac nema cas me informovat o vyrobku. O to vic ale mrzi cloveka, kdyz vidi,ze neni cas se zabyvat jeho zdravim-to,ze pacient nevi, na cem je,ho psychicky depta-jeho zdravi tim opet strada.Zubar neni jediny lekar, ktereho casto navstevuji,¨tudiz vim, jsou to vsechny "oblasti" zdravotnictvi, kde proste neni cas na pacienta.(verim tomu,ze se najdou lekari,kterym je to lito,bohuzel,to nepomuze ani jim,ani nam-pacientum).Ve chvili,kdy vyprsi cas a lekar otevira dvere a posila me pryc,si vzdy pripadam jako seriovy vyrobek, na jehoz vyrobu uplynul cas a sup s nim z pasu do krabice a pryc..Ale treba se to jednou zmeni.Alespon je na co se tesit..TAk zatim preji vsem bezstarostne rovnani a vasim doktorum vice casu na vas.Petra

Patt (Po, 25. 10. 2004 - 15:10)

Ahoj Jani,no jo není to vždycky jednoduché, ale jsou i vyjímky. Se zubařema je to úplně stejné jako s každým jiným oborem. Je hodně těžké najít doktora, který si s pacientem promluví a všechno mu vysvětlí. U zubaře je navíc ještě důležité, aby byl šikovný. Když si vzpomenu na své kolegy z ročníku, tak musím říct, že bych se nechala ošetřit jen tak u třetiny z nich. Pokud jde ale o přístup k pacientům, tak ten se snad časem zlepší. Teď už medici mají v rámci studia různé semináře o jednání s pacientem, i když těžko říct, kdy se to projeví v praxi. Ono je to hodně asi taky o osobnosti doktora. Někoho nezměníš ani kdyby prošel stovkou seminářů. Moje máma dřív dělala na dětském a skvěle to s dětma umí, vždycky jim všechno krok po kroku vysvětlovala a ukazovala, aby se nebáli. No a zvyk všechno pacientovi vysvětlit si drží dál. Razí heslo, že informovaný pacient se mnohem lépe a snadněji léčí, takže to vlastně dělá taky pro sebe. Zároveň si uvědomuje, že půlka z toho, co jim řekne v ordinaci se jim vykouří z hlavy. To je prostě normální, proto jim při vstupním vyšetření dává ještě takové "čtení" na doma. Já jen doufám, že časem se stane takový přístup standardem. Ono to asi není jednoduché. Hodně mladých doktorů ztrácí ideály po prvních pár týdnech v práci. Brácha je pár měsíců po škole, skoro denně dělá tři hodiny přes čas, jen aby vyřídil papíry, které nemocnice vyžaduje. Z toho, že na pacienty nemá pořádně čas je upřímně nešťastný, když k tomu přidáš plat 9 tisíc a fakt, že k té práci mimo jiné patří i informovat pozůstalé, tak ono není moc o co stát. Nadšení zůstane jen desetině z nich. Dokud se neupraví celé zdravotnictví, tak se asi žádných velkých změn nedočkáme.

Jana (Po, 25. 10. 2004 - 15:10)

Patt, diky za info o retainerech, ale jak to vidim, tak stejne s doktorkou nic neudelam, ale vim, ze az priste budu shanet ortodoncii, tak budu jooooo vybirat. Hlavne by meli lekari seznamit pacienta s prubehem lecby, ale na to neni u nas cas. Snad az budou potrebovat nase deti rovnatka, bude uz pristup jiny. No jeste, ze si muzeme navzajem sdelit sve pocity :-)

Patt (Po, 25. 10. 2004 - 14:10)

Mončo,první den je ok. Nejhorší jsou ty 4 následující, než se otlačí dásně - ale i to se dá vydržet:-). Pokud jde o drátek přes patro, tak ten má funkci rozšířit trošku oblouk. Buď ti nebude překážet vůbec a nebo si na něj hodně rychle zvykneš. Mluvit se s ním dá bez problémů. No a pokud jde o bolest, každý jsme jiný, takže brzy zjistíš, co je tvoje noční můra. Pavla např. bolí výměna gumiček, já o ní vůbec nevím...

Reklama

Přidat komentář