Reklama

Fixní rovnátka

Soňa (Pá, 6. 5. 2005 - 08:05)

Pražáci,můžu říct, že ty ceny v pražských klinikách jsou teda dost síla, ale když jsem shlédla jejich internetové stránky ani se moc nedivím. Za luxus a nadstandartní péči se musí prostě platit :-). Velkou výhodou je ta dlouhá ordinační doba, jistota, že nebudete čekat a že se vás ujmou dobří doktoři. Podle těch stránek jsou to samé kapacity a dost známá jména, na která už tu byla pěna chvála. Dost mě ale překvapily ty dlouhé intervaly mezi kontrolami. 2-3 měsíce je strašně dlouhá doba, myslím, že to vaše rovnání by se tímto mohlo hodně protáhnout. Já chodím na kontroly po 3 týdnech a ke konci té doby už pomalu cítím, že se v té puse nic neděje, zuby nebolí a ani se nijak viditelně neposouvají jako hned po utažení. Patt tu psala, že rovnátko zhruba po měsíci pomalu ztrácí svou účinnost a mělo by se znovu aktivovat, aby k něčemu bylo, takže tohle bych ještě asi promyslela, abyste zbytečně nechodili s rovnátkama třeba o rok déle než je potřeba.Ale jinak vám ty vaše velké kliniky docela závidím, máte aspoň velkou možnost výběru. To my v menších městech takovou možnost moc nemáme. Já jsem na výběr neměla třeba vůbec. Moje doktorka je totiž úplně jediná ve městě, která dělá průhledná rovnátka. Ale jsem s ní naštěstí spokojená.

Soňa (Pá, 6. 5. 2005 - 08:05)

Markéto,mě řekli hned oba dva doktoři, u kterých jsem byla, že se budou muset vytrhnout zuby 4. A to bez nějakého měření nebo propočítávání milimetrů, pouze po několikavteřinovém zkouknutí pusy. Na první schůzce mě na to připravili a že podle změření otisků se to ještě může sice změnit, ale ať s tím moc nepočítám. Taky jsem nepočítala, takové štěstí já mít nemůžu :-)Trhali mi je po dvou s týdenním odstupem.Je tu dost lidí, kterým trhali zuby jen na jednom patře, co si vzpomínám, takže to není nic neobvyklého. To máš dobré, že můžeš ještě doufat, že se trhání vyhneš, třeba to u tebe půjde i bez. Držím palce :-)

Lída (Čt, 5. 5. 2005 - 23:05)

Tedy, já musím říci, že jsem se svou paní doktorkou naprosto spokojená. Mám k ní důvěru - vše mi vysvětlí, cokoliv nepochopím, to mi znovu vysvětlí a vůbec přitom nemám pocit, že jsem hlupák, který se ptá stokrát na jednu věc. Pokud si čímkoliv nejsem jistá, zeptám se a dostanu přesné vysvětlení. Je mi líto vás všech, kteří jste štěstí na doktora neměli, ale na druhé straně mi příjde bláznivé lítat po desítkách doktorů, platit tisíce z konzultace a zjišťovat, co oni na to. Když vám každý řekne něco trochu jiného (a jsem si jistá, že u každého pacienta existuje více možných postupů) - jak vy - jako naprostí laici - poznáte, který z nich má pravdu a chce pro vás to nejlepší??!!! Jsem už dost stará a na to, abych věděla, že ne vždy ten nejsympatičtější a nejvýřečnější doktor, disponující nejnovějšími přístroji je ten nejlepší odborník. Díky bohu za ty, kteří snoubí lidské sympatie spolu s nadáním. Jen bych vám chtěla popřát, aby jste nakonec nepřebrali........

petka (Čt, 5. 5. 2005 - 22:05)

ahojky vsichni odratkovani a skoro odratkovani:-)pro Ivanka:v tom evropskym centru jsem byla tuto sobotu,zaplatila jsem 500 za konzultaci a bylo me receno ze lecba by stala az 70000,kc na 2roky,vyhoda je ze jsou tam i nektere soboty:-)jinak to jsem ja ta cerna ovce tady(pro pripomenuti)co doplatila na svou blbost a duveru a nekonzultovala svoji lecbu i jinde(promin Patt:-)a dekuju Soni:-)ale je to tak,obehla jsem ted dalsi tri ortodonisty a vysledek...opravdu je to spatne nebod po roce co mam rovnatka se musi zacit znovu,lecba bude dalsi dva a pul roku trvat k tomu vytrhnout jednu 5nahore a dve4dole.vratit ten umele vytvoreny predkus zpatky a to vse samozrejme za dost penez...secteno a podtrzeno=rok s rovnatky a s bolesti byl uplne zbytecny a to jen proto ze jsem tech par doktoru neobehla uz pred nasazenim rovnatek:-(od meho doktora jdu pryc nebod je me jasne ze by me ted ty zuby schvalne narval do zadu a pak by rekl ze jsem to tak prece chtela,doktorum se nesmi prece radit,ale kdyz jsem od zacatku kazdou navstevu se ptala a to mile jestli preca jen nebude lepsi vytrhnout nejake zoubky a udelat misto tak se me vysmal ze to ma spocitany a zmereny!...byla to smula,a mozna jsem narazila na jednoho jedineho spatneho ortodonistu...ale stojim si za svym-vyplati se ze zacatku ta trocha neduvery a konzultovat i jinde..mejte se hezoucky a at mate radost rano u zrcadla cistit hezoucke zoubky!!!

Pája (Čt, 5. 5. 2005 - 21:05)

ahoj všichni,Markéto, třeba mě trhali jen horní čtyřky, měl jsem velký stěnání nahoře a pokud máš předkus, to dost podobný. A měl jsem z toho taky děsný strach, jak píše Soňa, byl jsem v tý čekárně mrtvej strachy, jak mi pomalu zabírala ta injekce a já hybnotizoval kliku u dveří odrinace, kdy se otevřou a půjde se na to, a nebudu už moct couvnout, což jsem až do té doby stále mohl... Ale fakt to není nic hroznýho, asi takt proto, že kvůli rovnání zubů se obvykle trhají krásné a úplně zdravé zuby a tak to umrtvení funguje v pohodě, ne jako když se trhají zkažené zuby, kde je infekce a bolí to :-( Takže určitě ani ty nic neucítíš. Já měl taky dost velký kořeny, jelikož mám dost velký zuby a tak s tím u mě zubařka taky dost zápasila, než ty zuby vytrhla, ale nijak to nebolelo :-) ani při tom, ani po tom... a trhala mi je po jednom, v rozmezí 14dnů. Při minulé návštěvě na ortodoncii jsem na přímo vlastní oči viděl, jak se trhají zuby, pan doktor tam měl na vedlejším křesle nějakého tak asi 15ti letýho klučinu, který měl stejnou vadu jako jsem měl já a tahal mu taktéž obě horní čtyřky a ještě k tomu obě naráz a šlo to taky fakt neuvěřitelně rychle, prostě každý ten zub chytil do kleští, trochu s nimi zakýval a byly venku, dýl než pět vteřin to netrvalo! Tak buď v klidu :-) Mějte se a rovnátkům zdar. Pája

markéta (Čt, 5. 5. 2005 - 21:05)

Ahoj Zuzko,koukám jsme na tom stejně. Jsem ráda, že nejsem sama. Tobě budou trhat kdy? Už máš termín? A k jakému ortodontovi chodíš?Soně určitě obě děkujem za povzbuzení.Řekli ti hned 4 zuby ven? Já jsem na tom tak, že nejprve se bude rovntak spodek cca půl roku a pak teprve paní zubařka uvidí, zda se bude trhat i nahoře. Podle mého mínění je to už jasné teď, ale potajmu doufám, že trhat nahoře nebude muset.Je tady prosím někdo, komu trhali zuby jen na jedné čelisti?díky M.

Bára (Čt, 5. 5. 2005 - 18:05)

Diky moc Ivanku, za ty infa z toho mailu,urcite si pockam co ti kde reknou a jakej z toho vseho budes mit pocit. Tady nekde jsem cetla, ze cim vic na tebe doktor ma casu, tak tim casteji k nemu chodis (dejme tomu ne po 3, ale po 2 mesicich) a utahuje ti ten dratek a zuby se rychleji rovnaji. Vazne je neco za neco, ale jak, pises taky bych nerada nalitla a dala za to vydreny penize z prazdnin:(papaB.

ivanek (Čt, 5. 5. 2005 - 16:05)

Pro Báru:No víš co, co se těch peněz týká...je to fakt pálka jako prase, ale kdybych měl záruku, že to fakt bude za to stát, okamžitě do toho jdu!!! Kdyby to byl v pohodě přístup, žádný čekání, ty zuby srovnaný relativně s co nejmenší bolestí, hezky a natrvalo. Sice bych na to pak musel denně makat celý tři letní měsíce, ale fakt by mi to za to stálo. Ale jak jsem už psal, neznám nikoho, kdo s nima má nějaké zkušenosti, takže nevím, jak to s nimi je. K čemu ti jsou metody, materiály a pomůcky, když se pak dostaneš na křeslo nějakýmu fušerovi:-(??? Z toho mám právě největší strach:-(!!! V životě jsem o nich neslyšel, takže soudit nemůžu.Já mám v plánu zavolat do toho stomaefektu a podle tvých informací možná ještě do toho evropského centra. Názory bych rád měl tak aspoň tři:-) Sem děsnej, já vim, ale potřebuju mít všechno fakt posychrovaný a nemám rád nejistotu.Mej se bajecne

Zuzka (Čt, 5. 5. 2005 - 13:05)

Tak to budu mit dozivotne hubuplnou hnusnejch zubu

Zuzka (Čt, 5. 5. 2005 - 13:05)

Tak to budu mit dozivotne hubu plnou hnusnejch zubu!

ivanek (Čt, 5. 5. 2005 - 12:05)

pro Báru:Tady je ta podstatná část z mejlu, který mi poslali z toho Evropského centra

Jasmine (Čt, 5. 5. 2005 - 12:05)

Ahoj Míšo,je mi tě moc líto. Zkus se s někým poradit, co máš udělat. Pokud si myslíš, že v tvém případě nasekala tvoje doktorka chybu za chybou, zkus se obráti na pojišťovnu, co tohle zbytečné ošetření platila. Mají tam přece revizní lékaře atd. Anebo na lékařskou zubařskou komoru či kam tihle ortodontisté patří, se žádostí o prověření. Jestli není chyba na tvé straně, tak proč by jsi měla nést veškeré zdravotní, psychické a finanční následky jen ty. Anebo, jak jsem pochopila, změň pojišťovnu a za čas (kvůli vytrženému zubu ne moc dlouhý) se začni léčit na její účet někde jinde, ale tentokrát, máš-li možnost, dobře si vyber. Ty soukromé orinace bez smlouvy s pojišťovnou jsou přece jen velmi drahé.

Jasmine (Čt, 5. 5. 2005 - 11:05)

Ahoj všichni tady,i já jsem se před časem rozhodla pro rovnátka a musím říci, že mi čtení tohodle fóra opravdu pomáhá. Obzvláště děkuji Patt, Soně i ostatním, kteří ochotně odpovídají a rozepisují se i osvých pocitech, protože o ty všem "křivozubým" jde většinou nejvíc. Všem novým tady bych chtěla doporučit, aby před položením otázky nelitovali času a napřed vše pročetli. Získáte takto víc informací, protože na českém internetu se toho opravdu moc nedozvíte a u těch doktorů - no přiznejme si to, čas na naše dotazy si udělat nechtějí. Je to smutné, ale je to tak. Ani nevíte, jaké máte štěstí vy, kteří jste si vybrali (nebo narazili) na sdílného a ochotného doktora.Pro ty z vás, kdo si rádi počtou anglicky, tu mám pár tipů na dobré stránky s hodně informacemi:Pro dospělé s rovnátky:http://www.archwired.com/ Klinika v Austrálii: množství informací a fotografií:http://www.bracesnfaces.com.au/A ještě jedna z Texasu:http://www.longortho.com/A jedna z Německa v angličtině i němčině: http://www.madsen.de/A teď dotaz pro Patt: při surfování o rovnátkách jsem objevila i tuhle stránku o systému rovnátek Damon, máš prosím nějaké informace o této technologii: http://www.ormco.com/Přeji všem pěkné počtení :-)Ahoj Jasmine

Soňa (Čt, 5. 5. 2005 - 09:05)

Ahoj Markéto a Zuzko,mému rovnání předcházelo trhání čtyř zubů (2x2) a můžu říct, že když jsem to přežila já, tak to přežijete taky. Já jsem totiž absolutně největší stresař pod sluncem a jaké nervy jsem měla už několik dní před tímto zákrokem, nemůžu ani popsat:-) Bylo to prostě děsné. Taky jsem to chtěla několikrát vzdát a na celé rovnání se vykašlat, protože ta představa, že přijdu o 4 zdravé zuby byla pro mě děsivá. Ale nakonec jsem to zvládla! I když jak si pro mě přišla sestra do čekárny, tak viditelně jsem se klepala, že jsem nemohla ani mluvit :-) Teď už se tomu směju, ale bylo to fakt hrozné. Ale můžu vám holky říct, že tyto nervy jsou naprosto zbytečné. Jestli se bojíte bolesti, tak opravdu nemusíte. Dostanete injekci a pak už jde všechno jak po másle a vůbec nic neucítíte. Takže na zbytečný stres se vykašlete a jestli vám mají trhat jen zuby dva, tak to fakt nic není. Vrchní čtverky mi sice doktorka páčila trochu déle, mám obrovské kořeny, ale ty spodní byly za vteřinu venku, nechtěla jsem věřit, že už to mám za sebou jaká to byla rychlost. Co se týká toho obrušování zubů, tak jsem to byla já, komu to dělali. Taky mi dělá zle představa, že se jakýmkoliv způsobem zbytečně zasahuje do zdravých zubů. Taky jsem doktorce své obavy řekla a ta mě ujistila, že se vůbec nemusím bát, protože se obrušuje opravdu nepatrná vrstvička skloviny, jejíž ztráta zubu v žádném případě neublíží a je to běžný ortodontistický postup. Kdyby to bylo škodlivé, tak to asi dělat nebudou. Jo a prý se ta sklovina časem obnoví. No nevím, měla jsem z toho taky divný pocit, ale určitě to tak bude. A můžu vás ujistit, že to obrušování vůbec nebolí, takže je vidět, že se jedná fakt jen o tu nejpovrchnější vrstvu. A taky vám to vůbec dělat nemusí, není to potřeba u každého pacienta, pokud se vám utvoří dostatečné mezery na nasazení kroužku. Takže přeju hodně štěstí :-)

Bára (Čt, 5. 5. 2005 - 08:05)

Ahoj Ivanku,to je vazne docela palka tech 40 000 Kč, kdyby mi je dali jen na jednu celist, tak bych do toho sla. Ja o nich slysela, ze jsou nejlepsi a maji k dispozici nejnovejsi pomucky a materialy, ale bohuzel za vsechno se tvrde plati:(. Nicmene ja to vsechno zjistim, az tam ten pristi tyden pujdu. A ty ses ptal na cenu tech kovových nebo keramickych? Taky to prave planuju az nejak na zari, nez zacne semestr,abych se trochu rozmluvila:))). K te Opocenske me soupli, ani jsem nevedela, ze je jich tam vic, taky o ni poreferuji pristi tyden, mne jde o to ziskat dva nezavisle nazory a jsem zvedava, jestli budou stejne:), pak se rozhodnu ke komu.Tak zatim.pa B.

Zuzka (St, 4. 5. 2005 - 21:05)

Taky se bojim trhani, jaky asi budu mit pocit az ten zub poleze pomalu ven, daj mi inekci? Nechci znit jako srab, a jeste otazka, musej mi taky tahat nervy? Toho se bojim nejvic, prej je to pekelna bolest!

markéta (St, 4. 5. 2005 - 21:05)

Díky Jájo za podporu, potřebuju to, jsem takový stresmen. Nedokážu si představit, že budu čekat dobrovolně v čekárně a nechat si vytrhnout dva zuby. Asi mě tam bude muset někdo dotáhnout a uvázat :) . Jak už máš dlouho rovnátka? Chci se zeptat Patt, zda se neničí zuby, pokud se obrušují, psala to tu myslím Míša. Přijde mi to dost strašné pro zuby, vždyť se musí poškodit, nebo ne? Nerada bych, abych byla ten případ.díky moc M.

ivanek (St, 4. 5. 2005 - 16:05)

Cau Baro,tak to si fakt dobre vychytala...stesti je k tomu asi taky potreba:-).To Evropske centrum, diky tomu, ze za vsechno tvrde platis, tak tam, jaxem se informoval te objednaji prakticky kdykoliv v podstate do tydne a tudiz to zatim nechavam jako posledni eventualitu. Jen jsem jim poslal mejlik, kolik by asi stala cela lecba u nich-jako jedini odpovedeli (posilal jsem dotazy do vic klinik) a plati se samozrejme uplne za vse. Kdyz jsem to tak zbezne pocital, taxe to bez potizi dostane k nejakym 40 tisicum (za obe celisti samozrejme)...a to je pro studujiciho cloveka, jako jsem ja, celkem palka. Kdyby to ty zuby melo zarucene zdokonalit, tak by mi tech penez lito nebylo, ale ja navic neznam nikoho, kdo by s nimi mel jakekoliv zkusenosti.To je taky duvod, proc jsem se pidil po MUDr. Mullerove, kterou tady dost lidi chvali a udajne plati za jednu z nejvetsich ceskych kapacit pres ortodoncii.Jinak jeste zkusim zitra zavolat do toho stomaefektu, jaxi rikala, ze tam jdes ty na konzultaci. Muzu se zeptat, jaxes objednavala a jestli sis tu MUDr. Opocenskou sama vybrala, nebo jestli te k ni

Misa (St, 4. 5. 2005 - 13:05)

Ahoj vsem,je pravda, ze jsem se mozna unahlila, ale mela jsem slibeno rovnani bez trahni zubu, pak mi doktorka jeden vytrhal a na otazku proc zadna odpoved. Priste mi v podstate rekla, ze doslo k omylu a ze budeme posunovat stredy o pul centrimetru, kdyz uz ten omyl nastal. Zkousela jsem ji verit prave ze mozna az moc dlouho, navic mi rekla a z po nasazeni rovnatek, ze mam nejakou "divnou" kost, pres kterou se to asi nesrovna. To ukonceni bylo asi predcasne, zhroutila jsem se z toho, ale chtela bych to zkusit znovu. VIm, ze neni moznost na pojistovnu a chtela bych se obratit na nejakou soukromou kliniku, kde by me bez pojisteni vzali, mohli byste mi nejakou poradit. Slysim tu o stomacentru,ale nemohu se dostat na jejich stranky. Je v mem pripade situace jeste resitelna? Diky vsem a neodsuzujte me...prosim..

Misa (St, 4. 5. 2005 - 13:05)

Ahoj vsem,je pravda, ze jsem se mozna unahlila, ale mela jsem slibeno rovnani bez trahni zubu, pak mi doktorka jeden vytrhal a na otazku proc zadna odpoved. Priste mi v podstate rekla, ze doslo k omylu a ze budeme posunovat stredy o pul centrimetru, kdyz uz ten omyl nastal. Zkousela jsem ji verit prave ze mozna az moc dlouho, navic mi rekla a z po nasazeni rovnatek, ze mam nejakou "divnou" kost, pres kterou se to asi nesrovna. To ukonceni bylo asi predcasne, zhroutila jsem se z toho, ale chtela bych to zkusit znovu. VIm, ze neni moznost na pojistovnu a chtela bych se obratit na nejakou soukromou kliniku, kde by me bez pojisteni vzali, mohli byste mi nejakou poradit. Slysim tu o stomacentru,ale nemohu se dostat na jejich stranky. Je v mem pripade situace jeste resitelna? Diky vsem a neodsuzujte me...prosim..

Reklama

Přidat komentář