Reklama

Fixní rovnátka

Patt (Pá, 24. 9. 2004 - 18:09)

Ahoj Peto,když jsou zuby stěsnané, křivé a navíc je ještě dedičná predispozice ke vzniku paradentozy, může srovnání zubů hodně pomoci. Vzpomínám si, že když jsem začala chodit se svým (teď už)manželem, jeho zubař mu tvrdil, že má paradentozu, a že musí chodit pravidelně na (samozřejmě značně nákladné) ošetření. Teď má manžel zuby krásně rovné (bez trhání) a po zánětu dásní ani památky. Nicméně je fakt, že kdyby si je srovnat nenechal, tak by se ty záněty postupně v paradentozu rozvinuly. Rovnátkama můžeš hodně ovlivnit zdraví celé čelisti. Není to jen o estetice ale hlavně o zdraví. Rovné zuby se lépe čistí, dásně jsou méně traumatizované, dochází méně k zánětům, méně se tvoří zubní kazy, často se také méně namáhá čelistní kloub ......atd. Jinak pokud jde přímo o pacienty s již rozvinutou paradentozou, tak i takový pacient může mít fixní rovnátko. Máma tak občas léčí své známé. V konečném efektu se postup i rozvinuté paradadentozy značně zbrzdí. Takže ne, paradentoza opravdu není kontaindikace rovnátek, spíš naopak.

Radek (Pá, 24. 9. 2004 - 09:09)

Uvažuji o fixních rovnátkách, ale rád bych věděl jaké typy rovnátek existují a případně v jaké cenové relaci se pohybují za jednu čelist.

peta (Čt, 23. 9. 2004 - 21:09)

ahoj Patt,diky za uklidneni. Domnivala jsem se, ze kdo ma paradentozu, tak rovnatka mit nemuze. Jak jsem psala, ja ji snad nemam, ale ma ji muj bratr, babicka..nevim, zda je to dedicne, ale mozna se to jednou projevi i u me. Proto jsem se bala, ze kdyz mi nasadi rovnatka, a pak se nekdy treba projevi paradentoza, tak ze mi zuby vypadnou o to rychleji..Takze opravdu i lidi, u kterych je paradentoza uz prokazana, mohou dostat rovnatka??Nebo jsi myslela, ze je to vhodne v boji proti ni, ve smyslu ji predchazet ci vyvarovat se?diky.Peta

Patt (Čt, 23. 9. 2004 - 09:09)

Ahoj Peťo,rovnátek se z těchto důvodů bát nemusíš, právě naopak by ti měla pomoci jednou provždy zuby "ustálit". Samotné rovnání asi nebude trvat tak dlouho - příjde na to, jestli jediný problém je mezerovitý chrup nebo jestli je i jiná vada) Musíš ale dopředu počítat s tím, že po sundání fixních rovnátek budeš muset opravdu poctivě a dost dlouho nosit dlažku (retainer), která zabrání tomu, aby se zuby zase rozutekly. Její nošení není žádná hrůza, je to spíš jen o poctivosti a výdrži. Pokud mají tvoje zuby tendenci "cestovat" budeš jim prostě muset dát víc času, aby se natrvalo usadily. Není ale žádný důvod, proč by to nemělo jít. A pokud jde o paradentozu, tak srovnané zuby jsou určitě plus v boji proti ní.

peta (St, 22. 9. 2004 - 22:09)

Ahoj Patt,mela bych dostat fixni rovnatka snad jiz pristi mesic.(mimochodem, taky mi je 25)Zacala jsem se o ne zajimat, protoze mam mezeru mezi jednickami. Ale je fakt, ze i ostatni zuby si delaji, co chteji. Rekla bych, ze drive jsem ty zuby tak krive nemela, mam mezery i jinde a urcite vetsi nez drive (drive byly opravdu rovnejsi a bez mezer). Ortodontistka se me ptala,zda nemam paradentozu.Ptala jsem se sveho zubare, pry ne. Ale i tak se bojim, zda tim, ze se na ty zuby nasadi rovnatka, si je jeste vice "nerozblaznim". Hodne lidi-ne odborniku- me z toho duvodu od rovnatek odrazuje.Dekuji za odpoved. Peta

Patt (St, 22. 9. 2004 - 12:09)

Jo a pokud jde o věk, tak máma má spoustu pacientů i kolem padesátky. Vůbec není vyjímka, že se rovná zároveň dítě i rodič. Lidem totiž pomalu dochází, že rovnátka nejsou žádná hrůza, ale naopak známka toho, že o sebe člověk dbá.

Patt (St, 22. 9. 2004 - 12:09)

Jájo,tak prý by rovnátka žádné výrazné zhoršení tvorby aft znamenat neměly. 100% ti to nikdo nezaručí, protože je to hrozně individuální, ale nemělo by k tomu dojít.

Daniela (Út, 21. 9. 2004 - 13:09)

Jájo, to jsem ráda, že je někdo ve stejné fázi jako já:)

mona (Út, 21. 9. 2004 - 12:09)

jo a uz se tesim na listopad, protoze pujdu do oranzovych gumicek:-))

Jája (Út, 21. 9. 2004 - 12:09)

Danielo, i já jsem se snažila hledat informace o rovnátkách na webu ale nenašla jsem žádný stránky kde by se řešili speciálně rovnátka. Byla jsem celkem překvapená. Na několika stránkách o zdraví máš něco málo napsaný, ale je to neúplný a mnohdy to ani není úplně pravdivá informace. Kdybys na něco narazila ty poděl se s ostatníma .. Jinak i já jsem v situaci před rovnátkama a jdu do toho, od puberty jsem byla radikálně proti ale s přibývajícími léty jsem názor přehodnotila (je mi 25). Pěkný úsměv je základ pro jednání s lidmi - s křivými zuby si pokazíš hned první dojem ... Hodně štěstí ..

mona (Út, 21. 9. 2004 - 12:09)

s vekem si vubec nedelejte starosti. me je 31 let a rovnatka mam. Okoli reaguje fantasticky...pripada mi, ze jsem vice stredem pozornosti nez drive chacha.Ted jsem byla po 3 mesicich na prvni konttrole a dostala jsem na ten dratek nejakou pruzinku a behem 14 dnu se mi rozjely zuby mezi kterymi nebyl ani milimetr mista tak, ze mam mezi jednickama mezeru snad 4 mm. zacaly se mi spatne vyslovovat sykavky, ale v listopadu jdu na kontrolu, tak verim, ze mi to doktorka zas nejak pritahne a mezera bude fuč. Drzim vsem palce...je to super, kdyz o sebe lidi pecuji!!v kazdem veku

Daniela (Út, 21. 9. 2004 - 11:09)

mě už se doma smějou, že nemluvím o ničem jiném, než o rovnatkách, jenže já pořád říkám, že je to dost podstatné, mít nebo nemít. Asi nikdo nechápe ten rozdíl mezi tím, když má člověk pusu nacpanou něčím, co tam dřív nebylo a když je stav normální...kdyby to někoho z nich čekalo, asi by mi začali rozumět. nevíte o nějakých www stránkách s tématikou rovnátek? koukala jsem jen na zuby.cz.díky

Patt (Po, 20. 9. 2004 - 18:09)

Jájo, tohle nevím, takže se ti přeptám a dám vědět.

Patt (Po, 20. 9. 2004 - 18:09)

Ahoj Danielo,pokud můžeš, tak si to trhání opravdu posuň, ať zbytečně netrpíš. A pokud jde o šišlání, tak toho se bát s fixním rovnátkem nemusíš. Spíš budeš mít ze začátku pocit, že máš krátký ret a nemůžeš dovřít pusu :-) ale šišlat nebudeš. Pokud jde o barvy, tak vzpomínám na bráchovu holku, která si ve 24 letech nechávala dávat zásadně jen barevné gumičky, někdy i každý zub jinou barvou a byla za hvězdu. Okolí to bralo jako skvělý módní doplněk. Ono jde asi jen o tu odvahu. (já ji nemám :-)

Daniela (Po, 20. 9. 2004 - 15:09)

ahoj Patt, děkuju za radu, zubarka, ktera mi bude trhat osmicky vi, ze budu mit nasazene rovnatka uz pri trhani, pry ji to nebude vadit, ja jsem si taky rikala, ze je to na me dost brzo po nasazeni, uz tak to bude super:)jeste mi rvat k tomu zuby...no nevim, zkusim to trhani aspon o tyden soupnout...:) uz se tesim, az se tady budu za mesic rozcilovat jak v 25 letech krasne sislam na kolegy v praci:)moje 15 letá sestra navrhovala fialove provedeni rovnatek, at je to trochu cool:)

Jája (Po, 20. 9. 2004 - 15:09)

Otázka pro Patta - mám nosit rovnátka fixní horní i spodní čelist. Trpím ale afty. Máš s tím nějakou zkušenost ? Třeba jestli rovnátka výskyt aftů ještě nezhoršují ? Díky předem.

Patt (Po, 20. 9. 2004 - 15:09)

Ahoj Danielo,divné? Jak se to vezme:-) Osmičky jsou specialita. Vzhledem k tomu, že se na ně kroužky ani zámečky nenasazují, rovnátko se jich přímo netýká, proto je lze trhat i když už máš rovnátko nalepené. Druhá věc je, že pokud bude trhání komplikovanější, mohl by nalepený fix trochu vadit zubaři, který ti bude osmičky trhat. Druhá věc je termín, kdy na to trhání máš jít. Doporučuju ti přeobjednat si to první trhání. Buď alespoň týden před lepením rovnátek, nebo týden, dva po nalepení. Jít na extrakci 2 dny po nalepení by ti mohlo hodně znepříjemnit život. Musíš totiž počítat s tím, že tě tak zhruba 3-5 dnů po nalepení budou všechny zuby bolet. Bolet bude taky tvář, která není zvyklá na to, že zuby nejsou hladké. Kdyby se trhání osmičky zkomplikovalo - respektive hojení rány - mohlo by to být příliš bolesti najednou.

Daniela (Po, 20. 9. 2004 - 13:09)

ahoj, za mesic mi budou nandavat fixni rovnatka na horni celist, pozdeji me ceka i spodni, budou mi take trhat vsechny osmicky.ale je mi divne, ze ortodontistku vubec nezajimalo, kdy mi ty zuby budou trhat. ja jsem si myslela, ze se rovnatka nasazuji vzdy az povytrzeni vsech nezadoucich zubu.takze to vypada, ze mi v listopadu nasadi fixy na horni celist a dva dny na to mi budou trhat prvni dve osmicky, neni to divne? na dalsi trhani jdu az v lednu...

Patt (Pá, 17. 9. 2004 - 09:09)

Ahoj Katko,jsem ráda, že už jseš srovnaná, a že to dopadlo podle tvých představ. Pokud jde o snímačky, tak samozřejmě nejsou na nic - jen jsem psala, že se s nimi dají upravit pouze menší vady, takže nikdo dospělý nebo hodně zubatý nemůže doufat, že se mu zuby srovnají jen pouze snímačkama. Ostatně sama určitě můžeš potvrdit, že mít je v puse je oproti fixu peklo :-) Já se tady ohrazuju hlavně proti praktikám některých doktorů, dávat již (fixem) perfektně srovnaným pacientům snímačku jen na udržení stavu. To je podle mě dost hrozné, protože snímačka vyplní celé horní patro a člověk se dostane do stejné situace jako Gabi - šišlající dospělák je okolí pro smích. V případě, že už jsou zuby rovné, tak jednoznačně dát retainer. U tebe byla situace trochu jiná - nebyla jsi úplně srovnaná. Každopádně jsem ráda, že to vyšlo a máš už perfektní úsměv:-)

Katka (Pá, 17. 9. 2004 - 08:09)

Ahojky po delší době, rovnátka mám dole 3. měsic, mosím snímačky teď už jen na noc a zoubky vypadají pěkně, lépe než hned po sundání fixů. Ač jsem svojí doktorce napřed nedůvěřovala, protože mi rovnátka sundala po 11 měsících , sice na začátku léčby to tipovala na max rok, ale přece... Říkala, že fixy shodíme a že to dorovnáme snímačkama, potřebovala jsem ještě jedničky zatlačit cca o 1mm dozadu, moc jsem tomu nevěřila a byla jsem skleslá, zvláště po tom, co tady Patt psala, že snímačky jsou na nic. Na začátku jsem je nosila i na 4 hod přes den (to byl hnus, šišlala jsem na podřízený a ti se smáli...) no a teď už jen na noc. Doktorka měla pravdu, snímačky ty dvě horní jedniočky zašouply pěkně na správné místo do 2 měsíců a teď to konečně vypadá perfektně. Mám takový snímačky se šroubkem na patře, který se dotahoval a tím ten přední drát upravoval oblouk a zároveň na jedničky tlačil, aby se stáhly dozadu.No a ještě na začátku, když mi nasadili fixy, tak mi kvůli mému hlubokému skusu musela doktorka dát takové nákusy na spodní šestky, takové, jak o nich píše Patt v předchozím příspěvku, prostě se skus zvedl a zuby nedoléhaly na sebe a nehrozilo ukousnuti spodních zámků horními zuby. Doktorka mě počila, že si na ty nákusy mám trochu dávat pozor, nekousat nic tvrdého a že pak nebude problém. Měla jsem je jen 3měsíce (víc nebylo potřeba) a celou dobu to bylo OK, žádný problém s nimi nebyl.

Reklama

Přidat komentář