Reklama

Fixní rovnátka

Katka (So, 12. 2. 2005 - 23:02)

uf,uf, tak jsem to precetla téměř celé. před třemi dny mi trhali druhou nevyrostlou spodni osmičku(kousli mě do patra vlastním zubem jak se chudák najednou sám pustil) teď to ještě stále cítím, mám tam 5stehů.Trhání sice moc nebolelo ale znovu bych to nemusela. Je mi 30 a už rok se odhodlávám. Příští měsíc je dostanu.Našla jsem novinku,teda ona je to novinka jen v česku,rovnátka na vnitřní staně zubů, dělají je v praze /www.edcdental.cz/ už jsem jim psala jaká je cena a jaké jsou podmínky.(je to pět minut co jsem to našla).Ovšem, jak jsem to tu všechno přečetla, tak i železo je sexy, tak proč ne,jen přítel je zcela proti a já netuším, jak ho přesvědčit, prý když budu mít rovnátka, je konec...jako v pubertě.ach jo.

honza (Pá, 11. 2. 2005 - 22:02)

po bitve je kazdej general!Ted se ti to keca, ale kdyz si clovek precte tvy starsi prispevky, tak to je kapku jinej ton...

pavel-nebojsa (Pá, 11. 2. 2005 - 18:02)

Kdo se rovnat nechce, tak bude pořád hledat výmluvy proč to nejde.Kdo o tom aspoň uvažuje, tak vyhodí 500Kč za konzultaci a pak se dle rozhodne.Kdo je kamikadze a prostě CHCE, tak do toho půjde.Zařaďte se kam chcete, ale když už se rozhodnete do toho jít, tak hlavně VYDRŽTE!!! A čím dřív do toho půjdete, tím dřív vám to sundaj. Takže já se teď už těším na to sundání a vy se klidně dál rozmýšlejte a ztrácejte drahocený čas....A to víte, že jsem se taky bál :-)) Ale stálo to za to! Pavel-nebojsa (necelý dva roky rovnátka)Jo a ten drát přes patro mi sundali tuším po 6 měsících-jak se tu někdo ptal. Vpodstatě ti ho sundaj v době, kdy přestane plnit svojí funkci-tj. fixovat stoličky na svém místě.

Soňa (Pá, 11. 2. 2005 - 16:02)

Ahoj Zuzko, děkuji moc za radu.Prošla jsem si celou tu stránku, co jsi mi doporučila a mají tam dost dobré věci. A ty dubové kapky vypadají opravdu zázračně. Jestli i tak zázračně fungují, tak je to super. Zřejmě si je opravdu objednám a nejen na mé nynější problémy s pusou, ale i na jiné věci. Díky.

Zuzka (Pá, 11. 2. 2005 - 14:02)

Soni jsou výborné "dubové kapky"Složení:dub,řepík,heřmánek,kostival,lopuch,levandule,jitrocel,šalvěj,přeslička,zlatobýl.Fungují tak,že účinné látky(třísloviny)reagují s bílkovinami za vzniku určitého povlaku,blanky,která stahuje povrch kůže nebo sliznice a izoluje podloží.Stahuje povrch otevřených ran,sráží krev,zachycuje viry,plísně a bakterie.Přítomný líh je pomáhá ničit a tlumí po minutě pálení a bolest.Dávám si tyto kapky na afty a pomáhá to.Jsou úplně na vše.Dají se objednat na adrese.www.dedekkorenar.czJá se chystám na rovnátka na jaře.

Patt (Čt, 10. 2. 2005 - 20:02)

Soni,určitě už se ti trochu hnuly. Ono ze začátku je to nejvíc pozorovatelné. Teď ti ten hrbatý drát vadí,ale brzy podle něj zjistíš, jak se to super rychle rovná:-) Ty ostré zalomeniny se na něm poměrně rychle upraví. Potom, už je to vidět mnohem méně, takže až tě to přestane teď bolet, budeš se moci kochat nejviditelnější fází rovnání. Ta počáteční bolest je nepříjemná, ale neboj, určitě to zvládneš. Klidně teď ber nějaký Brufen nebo Panadol, když se ti bude zdát, že už je to příliš. Nemá smysl trpět. Jde tam o dvě věci. Jednak ty zuby nejsou zvyklé být svázané k sobě, proto jsou citlivé na dotek, ale hned jak si zvyknou, že "cestují" spolu, tahle citlivost ustoupí. No a pak problém s tvářema, protože zuby už nejsou hladké - vzpomínám si, že jsem nechtěla 4. den ani mluvit, jak to bolelo a pak to ze dne na den zmizelo. Zase -je to individuální, ale až se ti tváře otlačí, bolest zmizí. Ty máš asi ještě větší trable, protože ti trhali zuby krátce před lepením, tak dáseň asi není úplně shojená - to je přesně důvod, proč je lepší trhat zuby tak 2 týdny před. Extrakce samotná není žádná hrůza - ale to hojení se při zátěži (a tou rovnátka určitě jsou) může zkomplikovat. No snad se ti to brzy spraví, přeju ať jseš co nejdřív bez bolesti. A rozhodně nelituj, že jsi se na to dala. Počáteční bolest ustoupí a rovné zuby pak zůstanou :-)

Soňa (Čt, 10. 2. 2005 - 18:02)

Ahoj Ivánku, to mě mrzí, že tě mé příspěvky odrazují. To jsem rozhodně nechtěla. Ale je to bohužel realita a je lepší, když s tím člověk počítá. Mám pocit, že jsi ještě nedospěl do stadia, kdy budeš 100% přesvědčen, že rovnátka chceš a potřebuješ. Jak říkám, mě to trvalo přes 10 let. Pořád jsem se ujišťovala, že to není tak hrozné, že už jsem moc stará atd...., ale postupem času jsem dospěla přesvědčení, že prostě musím. Tvůj čas ještě nepřišel a je možné, že ani nepřijde a ty se s křivými zuby naučíš žít. Záleží opravdu jen na tobě, pokud cítíš, že je to pro tebe moc omezující a nejsi schopen překousnout to dočasné trápení, tak do toho nechoď. Ale to trápení je opravdu jen dočasné, všichni tu říkají, že do 14 dnů bude vše v pohodě a na všechno si zvykneš. A já jim věřím a statečně trpím a počítám dny. Však uvidíš,není kam spěchat, rovnátka si můžeš dát v kterémkoli věku, ale čím dřív, tím samozřejmě líp. Možná bys jednou litoval, až se ti vada ještě zhorší, že jsi do toho včas nešel. Ještě si to promysli :-)

Soňa (Čt, 10. 2. 2005 - 18:02)

Patt, díky za odpověď. Ano, je to můj případ, spodní špičáky mám totiž skoro kolmo k ostatním zubům a jelikož drát není vůbec pružný, je jasné, že tam nedrží. Takovou zatáčku prostě nezvládá :-)Ale nacpala jsem si ho aspoň do jedné, té bližší drážky zpátky a zuby mě bolí, tak snad to tak stačí a něco se i přesto děje. Kdyby se mi vyvlíkl úplně ještě jednou, tak k doktorce zajdu. Myslíš, že je možné, že se za necelé 3 dny ty zuby už trochu hnuly? Není to sice ještě viditelné, ale dnes jsem tam nacpala dentální nit o poznání lehčeji než dřív.

ivánek (Čt, 10. 2. 2005 - 17:02)

ahoj Sono,diky za reakci, alespon nekdo se ozval. Ale jak tady ctu posledni prispevky, tak mne to od rovnatek odrazuje cim dal tim vic:-/Asi jsem sem nemel chodit a jit rovnou k doktorovi, protoze bych nevedel, do ceho se ritim.Fakt mi to nestoji za to, abych mel 2 roky pusu plnou zeleza, nemohl se tydny ci mesice poradne najist, poradne mluvit, mel vnitrek pusy do krve rozedrenej a pri kazdym cisteni zubu ronil slzy bolesti. Tohle vsechno totiz znamena omezeni nejen nejakyho pohodli, ale taky omezeni pri verbalnim projevu ve skole a v praci a v neposledni rade nemoznost prijimat potravu, ze ktery clovek bere latky pro zivot dulezity!Tohle vsechno mi pride jako az presprilis vysoka cena za to, ze budu mit treba nekdy mozna rovny zuby. Hnusny zustanou porad stejne, takze co? Je mi z toho sice na nic, ale nechat se takle dobrovolne mucit navic s nejistym vysledkem, na to mam moc slabou povahu:-/

Patt (Čt, 10. 2. 2005 - 16:02)

Soni,pokud se ti vyvlíkl drátek a nevede středem zámku, měla by jsi k paní doktorce zajít, ať ti to spraví. Občas se stane, že na těch nejvíc vykřivených zubech (nevím, jestli je to tvůj případ) - v místě největšího tahu gumičky drátek na zámečku neudrží a pak je potřeba jej alespoň ze začátku přitáhnout k zámečku tenkým drátkem, který drží. Jinak věřím, že těch prvních pár dnů je pro tebe děsných. Ještě mám v čerstvé paměti, jak jídlo naprosto ztratilo půvab, protože mě bolela celá pusa. Jedla jsem jen jogurty a podobné patlaniny. Po týdnu se to ale spravilo a pak jsem zase rychle nabrala jak apetit, tak kila :-) Pokud jde o zvýšenou sekreci slin, tak ta se také upraví. Neřeknu ti kdy, to je hodně individuální, ale zlepší se to. Prostě vydrž, bude líp :-)

Soňa (Čt, 10. 2. 2005 - 12:02)

ahoj Zuzi, no, dnes jsem na tom tak, že mám totálně rozedřenou a rozřezanou pusu a jazyk. Píchá a tlačí mě snad každičká součást rovnátek. Ještě že existuje ten vosk. Jsem jím oblepená na několika místech a docela to uleví. S jídlem je to taky bída, opravdu nemůžu dokousnout zuby k sobě díky tomu kroužku, takže si ho budu muset asi nechat spravit. A taky ty rovnající zuby dost bolí, což je ale dobře. Jak už jsem ale psala, tak bolí, jen když se něčeho dotknou, takže při jídle nebo čištění zubů. Včera jsem si omylem do nich drcla vidličkou a normálně mi vytryskly bolestí slzy. Takže na to je pořeba si dávat pozor.Zatím všechno jídlo mixuju nebo strouhám, není to nic moc, ale aspoň netrpím. Při každém pohybu (mluvení, kousání) totiž ten rozedřený vnitřek pusy hrozně bolí. A jestli se chystáš zhubnout, tak ti můžu rovnátka jen doporučit. Od té doby, co mi vytrhli zuby a nyní nasadili aparátek, tak jsem zhubla skoro 4 kila. Doufám, že už to nepůjde dál, víc už nechci. Když se totiž u toho jídla tak trápíš, tak jsi na to tak naštvaná, že radši ani nejíš. Je to ale dost nepříjemné, já jsem vždycky byla takový gurmán a ráda jedla a teď mám s jídla jen nepříjemnou povinnost.Moc tě obdivuju, že jsi se dala na studia i s dvěma dětmi a tolik toho zvládáš, jsi fakt dobrá. Máš už dohodnutý nějaký termín u ortodonta? U tebe je super, že ti nebudou zuby trhat, když máš mezery. Myslím, že to rovnání půjde u tebe i docela rychle, protože ty mezírky určitě nemáš tak velké jako je ta lochna po vytržených zubech, takže budeš mít brzy krásný úsměv.

Soňa (Čt, 10. 2. 2005 - 12:02)

Hani, máš pravdu, chlapi jsou prostě jiní, někteří nechápou, že krásné zuby jsou pro nás důležité. Ale naštěstí to pro žádného chlapa nepodstupuji, rovnám si zoubky HLAVNĚ kvůli sobě. Důležité je, že křivé zuby vadily mě a že jsem se já svobodně pro rovnátka rozhodla. A tak to má být. Kdybych tohle měla podstupovat kvůli někomu, tak ho budu asi do smrti nenávidět. Teď můžu nadávat jenom sobě, že jsem se dobrovolně rozhodla trpět:-). Ale ne, já pořád pevně věřím, že to časem nebude tak zlé. I když nevím. Když ty říkáš, že jsi se s rovnátky nesžila za 5 měsíců...To je hrůza. Myslím, že kdo měl nízké sebevědomí před nasazaním rovnátek, tak zadrátovaná pusa mu ho určitě nezvýší, spíš naopak. Což je taky docela můj případ. Ono je důležité, jak se k tomu člověk postaví. Když vidím ty suverénní mladé kočky, jak se řehtají na celé kolo a je jim to úplně fuk....a o tom to je.Moc ti závidím, že máš rovnátka jen na tak krátkou dobu, za chvíli už budeš v půlce, to je paráda. Já jsem na tom mnohem hůř. Mě předpovídají zhruba 2,5- 3 roky. Bože, to je na mašli :-( Ale taky to budu muset přežít....

Zuzka (Čt, 10. 2. 2005 - 10:02)

Soni,tak jak ti dnes je?Já se nenechám odradit,neboj.Jsem rozhodnutá.Spodní zuby mám posunuté a mám velké mezery.Chci mít krásné zoubky.Můj manžel to taky neřeší.Začala jsem studovat.Dodělávám si dálkově středoškolské vzdělání,v Praze studuji Psychoterapii,ještě trošku zhubnou a je to super pocit.Mám dva syny a zvládám vše.Zuby k tomu patří,tak budu taky hrdina.

Hana (St, 9. 2. 2005 - 20:02)

Soňa: je jsem si četla tvůj poslední příspěvek a k těm partnerům bych jen dodala: manžela sice nemám, ale už hodně dloho přítele a chlapama bych se netrápila, oni tomu nerozumijou, dokud by ty rovnatka nepotřebovali taky, já sem taky slyšela, že to nepotřebuju a že je to dobrý, ale oni prostě nechápou, že až nám ty zuby srovnají, že to bude pro nás radost a lepší sebevědomí a lepší pocit! takže asi tak, tak tím bych se netrápila:) Jinak mu taky rovnátka vůbec nevadí, teda je pravda, že jeho matka dělá u zubařů, ale přece jen mě to uklidňuje, kéž by takový byli všichni:)!Jo a mimochodem, já mám rovnátka max na rok (snad), za chvili to bude půl roku ( tak za měsíc) a ještě sem se s nimi taky nezžila:) ale co naplat, kvuli usměvu to vydržím. Někdy se cítím v pohodě a někdy mám sto chutí si je vytrhat sama a mít klid:) ale rovnání, alespoň to moje je bezbolestný, nejhůř sem nesla ty separační gumičky a proti tomu bylo vše Hawai:), to proč už se těším na sundání a nepřestanu dokud to nebude dole je prostě můj blbej psychickej stav:) bohužel. NIKDY ale nebudu litovat, že sem do toho šla!!!!!!!! Takže kdo chce srovnat zuby tak do toho a nepřemýšlejte!!!!!

Soňa (St, 9. 2. 2005 - 17:02)

Ahoj Zuzko,určitě neměň své rozhodnutí a jdi do toho taky. Nechci nikoho svým trápením strašit nebo odrazovat, ale zase na druhé straně je lepší vědět, co člověka čeká a moct se na to psychicky připravit. Myslím že je to lepší než nic netušit a pak být v šoku. Ale určitě ty rovné zuby za to trápení stojí. Nevím, jestli manžel bude rád, že mám rovné zuby, ani ty křivé mu nijak nevadily a říkal, že už v mém věku nemá cenu si rovnátka dávat, jestli mi to prý ještě stojí za to :-)A ani teď nemám u něj žádnou podporu, myslí si, že vše zveličuju a že to přece nic není....

Soňa (St, 9. 2. 2005 - 17:02)

Ahoj Ivánku,máš ty to ale trápení...Těch ALE je u tebe opravdu hodně, ale určitě si nemyslím, že by to byly tak rozhodující důvody proč se na rovnání zubů vykašlat. Pokud už jsi měl trošku křivé zuby před růstem osmiček, tak teď je jasné, že se díky nim tvůj stav zhoršil a možná bude ještě dál. A pokud už o rovnání delší dobu přemýšlíš, jsi na dobré cestě. Třeba já jsem se rozhodovala přes 10 let a až po tak dlouhé době jsem zjistila, že nemůžu dál čekat a že se rovnátkům nevyhnu, protože postupem času se ty zuby křivily pořád víc a víc a už to bylo neúnosné. Co se týká tvé fobie ze zubařů...naprosto tě chápu. Nejsi žádný srab, fobii si člověk nevymyslí, prostě to tak je.Můžu mluvit ze vlastní zkušenosti. A i moje dcera má panický strach ze zubaře, dělá mi tam opravdové hysterické scény a už několik hodin předtím jí je šíleně zle a v čekárně má stavy na omdlení. Je to zoufalé. Nepřemýšlel jsi už o návštěvě psychoterapeuta? Myslím, že by ti v tomhle dokázal dost pomoct. Opravdu! Co se týká žlutých zubů, s tím asi nic nenaděláš. Je možné, že za to trochu můžou prášky, které jsi bral v dětství, ale spíš to bude tou dědičností. Barva skloviny je každému daná. V tvém případě bych se objednala k nějakému ortodontovi na konzultaci. Ještě nemusíš být úplně rozhodnutý, ale tam se právě vše, co tě zajímá a co by léčba u tebe obnášela, dozvíš a možná ti to pomůže správně se rozhodnout. Určitě bych to ale nevzdávala. Celé to rovnání včetně trhání zubů je sice nepříjemné, ale vše se dá přežít. Samozřejmě nejhorší jsou asi ty začátky, já teda pevně doufám, že bude líp, protože rovnátka mám teprve od včerejška a zatím jsem se s nimi vůbec nesžila.Cena 30000 za rovnátka se mi zdá dost přemrštěná, i když v Praze se může stát všechno :-)Pokud chceš kovová, tak by ses měl do 10000,- vlézt. Ale samozřejmě ceny se můžou hodně lišit a jak už jsem se zde několikrát přesvědčila, tak taky liší. Někdo tu dal za keramická rovnátka v Praze i 40000,-,což je zlodějina,takže pozor na to!

ivánek (St, 9. 2. 2005 - 15:02)

uz pomerne dlouho premyslim o fixnich rovnatkach. To, proc zustavam pouze u premysleni se pokusim tedka vysvetlit. Sem docela rad, ze se mi podarilo najit misto, kde clovek najde stejny lidi. Bavit se o tomhle s lidma ve svym okoli nemuzu, protoze kazdej kolem mne ma krasny zuby (teda proti mne je ma krasny asi kazdej). Kdyz sem byl malej (asi tak 13-15 let), nosil sem takovej ten sundavaci aparatek, co se bere na noc. Zpetne musim konstatovat, ze to bylo totalne nanic! Nevim, jestli to bylo tim aparatkem, nebo pani doktorkou (mimochodem jeji jmeno do smrti nezapomenu

petra (St, 9. 2. 2005 - 13:02)

na kolik vás rovnátka tak přibližně vyšli??

Zuzka (St, 9. 2. 2005 - 11:02)

Soni,čtu tvé trápení a mám sama strach,protože do toho teprve půjdu.Vydž to,určitě to bude lepší,jak píše Patt.Budeš potom mít krásné zuby a manžel bude mít určitě radost.

Soňa (St, 9. 2. 2005 - 09:02)

Díky, Patt, Pavlíku i Zuzko za slova podpory,moc mě těší, že v tom nejsem sama. Mé pocity se zatím moc nelepší, spíš naopak. Zuby sice bolí dost, ale jen když o něco zavadí nebo při čištění, takže si na to dávám pozor a není to tak hrozné. Ale rozedřenou pusu už mám pořádně, musela jsem už použít i vosk, protože nějaký háček na špičácích mám neustále zapíchnutý zespodu rtu do masa, což není nic moc. Jakákoliv bolest se dá překousnout, ale to nepohodlí v puse mě strašně štve. Hrozně mi vadí, jak se v puse shromažďují sliny a člověk je přes ty dráty nemůže moc vysát, to je hrůza. Slintat taky nechci, stačí mi to šišlání :-).Ale jídlo je pro mě vážně utrpení. Po jednom dnu mám mixované stravy plné zuby a největší problém je, že i kdybych chtěla něco měkkého pokousat, tak mi to nejde. Dnes ráno jsem zápasila s chlebem a půlka snídaně mi zůstala všude za dráty:-)). A při kousání mi zavazí kanyla na spodním kroužku. Když skousnu, zub se o ni zasekne a mezi všemi ostatními zuby mám mezeru, takže kousání je nemožné. Myslíte, že je to normální a ustoupí to, nebo to mám řešit? S tím kroužkem totiž byly problémy, doktorka ho tam nemohla narvat, takže ho mám asi dost vysoko.Patt, prosímtě mám na tebe otázku. Ze spodních špičáků, které mám hodně vybočené se mi vyhákl drát ze zámků. Drží ho vlastně jen gumička a pak taky ten gumový tah natažený k pětce. Myslíš, že je to důvod k návštěvě doktorky nebo to tak stačí?Pavlíku, prosímtě, po jak dlouhé době ti sundali ten patrový drát? Jazyk už si na to sice pomalinku začíná zvykat, není to tak hrozné jako včera, ale při mluvení a jídle to pořád hodně vadí.Zuzko, já myslím, že všichni, co se rozhodli nosit rovnátka jsou velcí hrdinové, co zasluhují obdiv. Podstupovat něco tak dlouhodobého, omezujícího a nepohodlného kvůli kráse je fakt hodné obdivu. A nejvíc se klaním mužům, kteří se až v dospělosti pro tohle rozhodli. Když to srovnám s mým manželem, který, i když by mu rovnátka taky prospěla, se k tomu staví tak striktně negativně a NIKDY by do toho nešel, tak se mi strašně moc líbí, že i muži dělají něco pro svůj vzhled. Je to super a moc vám všem držím palce. Včera jsem v ordinaci viděla muže snad 38 letého.

Reklama

Přidat komentář