Reklama

Fixní rovnátka

Jasmine (Po, 9. 5. 2005 - 12:05)

Zuzce do Londýna:Zuzko, hlavně už se někde objednej, pro jistotu na dvě či tři místa na konzultaci. Seznam doktorů je na http://www.orthodont-cz.cz/. Je totiž možné, že i na termín konzultace budeš muset dlouho čekat!! Tyhle konkrétní dotazy, jak dlouho to budeš mít atd., jak budeš moci pokračovat ti přece zodpoví až doktor podle tvého konkrétního případu. Tady ti nikdo nemůže dát odpověď - kvalifikovaně tu odpovídá hlavně Patt, a ani ta ti rozhodně nemůže takhle na dálku poradit.Myslím si, že bys do toho měla jít, to je můj názor. Třeba se ti s pěknými zuby bude později líp žádat o ještě prestižnější práci. :-). Nevím, sice se ti to komplikuje s tím trajdáním po Evropě atd, ale uvědom si, že to opravdu budeš lépe snášet i fyzicky, když jsi mladší. Lepší to později nebude!!!

Soňa (Po, 9. 5. 2005 - 12:05)

Zuzko,já jsem měla velké stěstnání zubů, hlavně dole, nahoře jen trochu a taky trochu předkus. Zepředu to sice nebylo moc vidět, ale z boku už jo. Jak dlouho budu přesně nosit rovnátka vůbec netuším. Nejdřív mi předpovídali přes 2 roky,což mě docela ranilo, ale teď vidím, že to tak dlouho trvat určitě nebude. Jelikož chodím na utahování jednou za 3 týdny, tak se ty zuby posouvají opravdu hodně rychle, tak si myslím, že to budu mít maximálně tak 1 a půl roku, spíš míň. Nepřímo mi to naznačila i moje doktorka, ale vždycky je lepší počítat s delší dobou a pak být příjemně překvapená než naopak. Předběžnou délku léčby ti určí tvůj doktor, i když v průběhu rovnání se to může ještě změnit. A na to jestli budeš moct přejít do péče k ortodontistovi v Londýně, je třeba se zeptat přímo konkrétních doktorů. Myslím, že by to ale jít mělo.

Zuzka (Ne, 8. 5. 2005 - 23:05)

Diky Jasmine,chci zacit v Cechach a dokoncit to v zahranici, ale aby doktor souhlasil!Sono, mas predkus, jako ja, muzu se zeptat, jak dlouho budes nosit rovnatka? Chtela bych pozadat o prestizni praci a nevim, jestli to muzu odlozit o par let.

Silvia (Ne, 8. 5. 2005 - 18:05)

Díky holky za rady. Už jsem klidná. Trochu mě to ale fakt vystrašilo.Hlavně když jsem tady někde četla, že doktorka někomu vyrobila pěkný předkus.Syn má taky ty průhledné gumičky, zatím vypadají stejně. Uvidíme časem.:-)

Soňa (Ne, 8. 5. 2005 - 16:05)

Silvi, co se týká těch gumiček, tak za výměnu čehokoliv jsem taky zatím ještě nikdy nic neplatila. Moje doktorka je ale automaticky nemění při každé návštěvě. Musela jsem ji o to poprosit, protože jsem měla ty průhledné a ty se mi šíleně zabarvují do žluta, tak jsem je chtěla dát pryč. Nakonec jsem si nechala místo nich dát ty tenoučké kovové ligaturky, vypadá to líp a od zabarvování mám pokoj.

Soňa (Ne, 8. 5. 2005 - 16:05)

Silvie,paní Lída má pravdu, vůbec se nemusíte obávat z nynějšího zkřivení zubů. Na své dřívější křivé zuby byl syn zvyklý a teď když se začaly hýbat, je jasné, že najednou skus nesedí a vypadá to ještě hůř než předtím. Zoubky musí urazit dlouhou cestu, aby se dostaly do správného oblouku, takže klid. Já mám rovnátka k dnešnímu dni přesně 3 měsíce (to to letí!) a moje zuby vypadají opravdu hrozně. Nadělaly se mi mezi nimi nepěkné a dost velké mezery, vůbec se mi nechce usmívat. A kousání je chvilkama taky velký problém, protože mi zuby na sobě ale vůbec nesedí. Vím ale že to tak má být, protože se mi teď zatahovaly díry po vytržených zubech a dělalo se místo i mezi ostatními , aby se mohl můj předkus pěkně zaklopit zpět, což se bude dít prý už od příští kontroly. Takže pak už se zuby budou dostávat do správné rovinky a budou vypadat lépe. Tak vydržte a určitě nelitujte.

Lída (Ne, 8. 5. 2005 - 16:05)

Silvie,já ani dcera jsme u naší doktorky za gumičky neplatily, ale to se může lišit, takže s jistotou ti to něřeknu. Naše doktorka na všechny případné pladby ( moc jich nebylo - ale např. nový drátek nebo spirálka) upozorňovala 1 návštěvu dopředu - sestřička to vždy napsala dceři do objednací kartičky, takže stačilo kouknout. Netuším ale, jak to řeší vaše lékařka.

Silvia (Ne, 8. 5. 2005 - 14:05)

Děkuju moc Lído za odpoveď. Trochu si mě uklidnila. Ty gumičky se pravděpodobně platí a nevíš kolik to tak je? Zítra jde syn na kontrolu, pak až za 4-5 týdnů, takže je možné, že mu to bude měnit. Abych věděla, kolik mu mám dát sebou peněz.

Lída (Ne, 8. 5. 2005 - 14:05)

Silvie,to je úplně normální. Napřed se na zub musí udělat místo a pak se zuby zařadí do hezkého oblouku. Ze začátku se proto může zdát, že se to spíš zhoršuje. Nemusíte se bát, všechno se pak hezky srovná. Přece kdyby to šlo už za tři týdny, nemuseli bychom nosit rovnátka rok :-)Taky jsem měla v puse jerůznější stádia "rovnání". Teď už je to super a na příští kontrole se mi budou rovnátka sundávat. Rozhodně nelituju, že jsem se na to na stará kolena pustila. Je to skvělý pocit. A pokud jde o ty gumičky, tak moje lékařka je mění při každé návštěvě - tj. co 4 týdny.

Silvia (Ne, 8. 5. 2005 - 13:05)

Jo a ještě jedna otázka. Jak často se mění ty gumičky kolem zámečků?

Silvia (Ne, 8. 5. 2005 - 13:05)

Syn bude mít rovnátka 3 týdny a vypadá to, že zuby má křivější než předtím. To měl jen tu dolní dvojku co se mu nevešla do pusy a jinak byl zkus dobrý. Teď má pocit, že mu zuby na sebe dobře nedosedají. Je to i vidět, že některé zuby jsou opravdu posunuté. Je toto normální, anebo by to takto být nemělo a zubařka něco udělala špatně? Občas ho ty zuby ještě bolí, ale to je asi normální. Horší je, že asi začíná litovat, že do toho šel, protože to skutečně lépe nevypadá. Díky za zkušenosti všem.

Jasmine (Pá, 6. 5. 2005 - 21:05)

Zuzko v Londýně,asi by to fakt bylo lepší začít tady, ty vstupní náklady jsou asi nejvyšší (trhání máš tady určitě na pojišťovnu zadarmo, první otisky a RTG v řádu stokorun). Zkus se s doktorem domluvit, třeba zvládneš dojíždět, i když se ti to pak prodlouží, ale ušetříš. Všude jsou ale dlouhý termíny na všechno, takže bude záležet, jak se s kým domluvíš. Problém bude asi ale s těmi průběžnými opravami, když ti něco odpadne nebo píchá drátek. Držím palce, Jasmine

Zuzka (Pá, 6. 5. 2005 - 19:05)

Marketo, me je 24 a zkusim toho doktora v Jilemnici, protoze jsem z Krkonos od Semil. Ale kdyby ten tvuj v Praze byl dobrej, tak mi nevadi dojizdet do Prahy. Nebo kamkoli jinam. Ale taky zasnu nad tim, ze jsem se rozhodla pro rovnatka. Vzdycky jsem videla svuj osklivej predkus jako neresitelnou vec a ruzne jsem to maskovala. Napriklad i tim, ze jsem se zasadne neusmivala, nebo neotvirala moc pusu. Jsem si vedoma sve zrudnosti, ale teprve nedavno me trklo, ze problem je resitelny. Nejlepsi na tom je, ze ted lituju 2 zdravych zubu. Pritom jsem mela v planu nechat si vytrhnout vsech 6 a nasadit implantaty. Jeeee, mit hezky zuby, to si ani nedokazu predstavit. Taky jsem se ale mohla narodit bez vsech mych vad a usetrit penize, cas a bolest, zejo?

markéta (Pá, 6. 5. 2005 - 19:05)

Promiň Zuzko, dočetla jsem se, že studovat a ne pracovat.

markéta (Pá, 6. 5. 2005 - 19:05)

Ahoj Zuzko,jsem z Prahy, takže to tak komplikovaný jako ty nemám. Myslím, že ale všechno jde vyřešit. Ty v Londýně pracuješ? Máš pevný termín, kdy se tam musíš vrátit? S tím trháním jsme na tom stejně, když jsem byla malá, bála jsem se všeho co se zubaře týče, v čekárně jsem se vždy modlila, aby mi nevrtal či náhodou netrhal. No a vidíš, stejně mě to nemine. Akorát v ranějším věku by to bylo rozhodně lepší. Nyní mi je už 26 a mám nejvyšší čas to napravit. V životě by mě nenapadlo, že si půjdu nechat dobrovolně vytrhnout zuby a ještě k tomu zdravé zuby.... Ale když to neudělám, bude mě to trápit stejně. Do jakého města ty se chystáš k ortod? Kolik je tobě let?

maja.m (Pá, 6. 5. 2005 - 19:05)

Holky co se bojíte trhání fakt na nic nečekejte. Když jsem se ptala na srovnání zubů v pětadvaceti ortodonta a on mi řekl že musí jedna čtyřka ven vypadla jsem z ordinace s myšlenkou že nikdy více a to mi ještě řekl že stejně můžu začít mít po třicítce a dětech korunky a tím se zuby srovnají. No po čtyřicítce mě moje zubařka tak umluvila že i ten zub jsem si nechala vytrhnou ( a byl zdravý :-(, dala mi ho na památku). No a teď jedu už druhý rok s rovnátky a jsem fakt ráda že jsem se do toho i když v dost pozdním věku dala. Ale tam co chodím chodí dospělí i staršího data narození než jsem já takže mi to ani nevadí. Tak držím všem palečky ať se to povede

Zuzka (Pá, 6. 5. 2005 - 19:05)

Jasmine, myslim, ze uz jsem se tu dotazovala, ale nikdo mi nedal odpoved. Ja totiz v Cechach neziju, mam jit ted studovat jeste nekam jinam a nemuzu to zahodit. Co kdybych zacala v Cechach a dodelala to v cizine? Nevim, co bych v Cechach totiz delala ty roky, co by mi sundali rovnatka. Nevim, jestli bude nakej doktor souhlasit s timhle postupem, asi ne, nebude chcit, aby se mu jinej doktor stoural v praci, ale konkretne tady v Anglii je to moooc drahy. Vyvrtani na minimalne 200 liber, coz takovy rovnatka a kontroly kazdej mesic.

jasmine (Pá, 6. 5. 2005 - 12:05)

Sorry, myslela jsem Zuzko v předchozím mailu, ne Markétko.

jasmine (Pá, 6. 5. 2005 - 12:05)

Markétko, trhání se opravdu neboj. A do krav si nenadávej, takových jako ty, co do toho na stará kolena po letech musejí znova, je tu více. To by tu jinak bylo pěkně zadobytkováno :-). To trhání (čtyřek atd) je opravdu málo bolestivé a většinou nekomplikované - na rozdíl třeba od osmiček. A pokus se to neodkládat, teď je ti asi tak dvacet nebo tak, tak nečekej až ti bude nad třicet jako mně a vše ti bude možná komplikovat péče o rodinu a děti. A možná se v tom Londýně poptej, nebo to tam zkus aspoň začít, řekla bych, že se ty ceny opravdu začínají sbližovat, za nějaké cestování sem a tam bys zaplatila více, nebo by se ti aspoň léčba kvůli tříměsíčnímu intervalu zbytečně prodlouží, jak píše Soňa. A navíc te´d máš asi období, kdy se o to zajímáš a máš snahu s tím něco udělat, tak ten krok udělej. Některé příležitosti tě v životě totiž potkají jen jednou...

Zuzka (Pá, 6. 5. 2005 - 11:05)

Ivanek ma pravdu.Marketo, ja jeste termin nemam, drepim v Londyne a behem max. 3 tejdnu bych mela byt v Cechach na konzultaci. Znam doktora, kterej me delal rovnatka, kdyz mi bylo 13, je super. Ani nepamatuju jeho jmeno, ale jeste vim, kde ma ordinaci. Bojim, se ze nebere dospele, ale to musim presne zjistit. To trhani mi tu ani nepopisujte, ja si nechci zub v klestich predstavit! Jse totiz dost podelana a spatne snasim bolest. Hodne to delaj nervy, treba si jen vsugeruju, ze to boli. Chtela bych vytrhnout oba zuby najednou. Ten doktor mi, kdyz mi bylo 13, rek ze nejlepsi je to vytrhnout, ale ja KRAVA BLBA, jsem byla podelana do te miry, ze jsem odmitla. Ted si "na stary kolena" budu muset udelat rovnatka znovu. Tenkrat mi je moc nedorovnal, nebylo ani kam a zadnou pasku na zadni stranu zubu jsem taky nemela (asi to jeste pred 10 lety nebylo), takze se mi predkus vratil v plne krase a jeste se prava jednicka "pere" s dvojkou a vytvari takovy "roh". No hruza. Jak dlouho asi budu nosit rovnatka??? Snad ne 3 roky!Marketo, od kad ses?

Reklama

Přidat komentář