Reklama

Fixní rovnátka

Šáša (Ne, 27. 6. 2004 - 20:06)

Ahoj všem příznivcům drátků:),chtěl jsem se vás zeptat,jaký máte zkušenosti s upadáváním zámečků.Zatim mi drží,ale občas mam strach i kousnout,protože kdyby se mi ňákej urval, musel bych si prý koupit celou sadu(jednotlivě ty keramický nenahrazuje:() Díky. To Dominika: Já mam už měsíc ty keramický a jsem s nima zatim fakt spokojenej.Chtěl jsem je jen na horní patro, ale to doktorka nechtěla,že by je pak neudala.Ona totiž kupuje celý sady.Dal jsem za ně 8500,kovový by stály tušim 2500.Keramický maj podle mě tupější hrany,takže tak neřežou do rtů,ale i to po čase ani ty kovový...Nevýhodou je jejich větší rozměr,ale už mi ani nepřijde,že je mam v puse a dělaj se asi i menší,nech si je ukázat..Jo a co se týče případnýho zbarvení jídlem-zatim jsou krásně bíly a to jim všechno, ale kdo ví, jak by vypadaly, kdybych si teď tak často nečistil zoubky-ale to stejně musíši s kovovejma:)No,snad ti to info bude stačit:)

dominika (Ne, 27. 6. 2004 - 11:06)

ahoj. jaky je cenový rozdíl mezi stříbrnejma a keramickejma fixníma rovnatkama? díky :o)

dominika (Ne, 27. 6. 2004 - 10:06)

ahoj lidičky. mám před fixníma rovnátkama a chci se Vás zeptat jaký je rozdím mezi stříbrnejma a keramickejma rovnátkama a taky jestli sou nějak odlišný v ceně. Díky.

Ráďa (So, 26. 6. 2004 - 11:06)

Díky všem za kontakty...v pondělí volám:o)

Patt (Čt, 24. 6. 2004 - 20:06)

Svatavo,jako pomoc při oděru tváří o zámečky a kroužky existuje speciální vosk, ze kterého si uděláš malou kuličku, přilepíš ho na rovnátko v místě, kde tě dře a ono se tím uhladí a je po problému. Vosk je jedlý, v puse se teplem postupně rozpouští, takže kopeček časem zmizí a ty si ho dle potřeby můžeš opět vyrobit. Krabička tohoto vosku stojí cca 40,- Kč a pokud ho neprodává tvá lékařka (asi ne, protože jinak by ti ho nabídla), zkus se poohlédnout ve specializovaných prodejnách. Pokud jseš z Prahy, tak jedna taková je myslím dole na Ječné. Další je na Kulaťáku a myslím že i v Carrefouru na Andělovi. Stejně tak ti ale v případě nouze může pomoci i kousek vyžvýkané žvýkačky. Prostě si jí překryj hrbolky na kroužcích a tím zabráníš nejhoršímu dráždění. Jen se hůř odstraňuje než vosk :-)

Patt (Čt, 24. 6. 2004 - 19:06)

Pavle-nebojso,retainer zhotovuje zubní laboratoř, které to zadá tvoje doktorka. Po sundání rovnátek ti udělá otisk a podle něj laborantka ihned vyrobí tuto dlažku. Bude pravděpodobně velmi podobná té, kterou jsi si nechal už dělat. Retainer je částečně hrazen pojišťovnou, pacient má spoluúčast 300,- Kč. Pouze v případě, že dlahu v krátké době zničí, musí si novou plně hradit sám a cena je 750,- Kč. Záleží samozřejmě ale i od laboratoře. Všude najdeš zlatokopy. Ostatně tobě už se to podařilo, protože dát 2500,- za dlahu proti skřípání zubů je hukot. Jak sis sám určitě spočítal, je to trojnásobek a nebo dokonce osminásobek (při spoluúčasti) běžné ceny. Takže opakuji, retainer (první retainer na každou čelist) částečně hradí pojišťovna a tvoje spoluúčast by neměla přesáhnout 300 Kč,-. Hodně štěstí.

Haslerka (Čt, 24. 6. 2004 - 14:06)

To Ráďa: ja chodim k MUDr. P. Hofmanové, je milá, a asi plno nemá.Když jsem se k ní objednávala, nečekala jsem dlouho, záleží, jak máš čas, ja chodím do práce, takže jsem potřebovala co nejpozději odpoledne, takže jsem si musela trochu počkat.Sídlí na Národní tř. 17, P-1tel. 224 232 165Má smlouvu s pojišťovnou, platila jsem jen za rovnátka jinak nic, horní patro mě vyšlo 4865 Kč (jsou v tom vosk, čistítka a kartáček).

Lejdulka (Čt, 24. 6. 2004 - 09:06)

To Rada: Už po několikáté opakuji, že MUDr. Podlešáková je sice soukromá, ale má smlouvy s pojišťovnou - rovnátka na obě čelisti mě vyšly na 5000 a z toho mi pojišťovna 2 tisíce vrátí - až si tam tedy zajdu...:o) Její adresa je Havanská 6, tel.:233370191

pavel-nebojsa (Út, 22. 6. 2004 - 23:06)

Ráďa:Já ti nepíšu, že tě nevezmou hned, možná jo a možná ne, já ti píšu, jak se to dá na 90% očekávat u 90% ortodontů-prostě se nabírá začátkem září a pak už jen tu a tam doplňují stavy po dokončených pacientech. Tudíž, že by na tebe teď před prázdninami měl někdo náladu zahajovat léčbu je na 90% opravdu dost naivní. Mimochodem na začátku léčby tě stejně čekají otisky, rentgeny apod., což je minimálně měsíc zdržení před skutečným nasazením. PS: hlavně zvedni ten telefon!

Ráďa (Po, 21. 6. 2004 - 20:06)

pavel-nebojsa:no ale já bych právě potřebovala co nejdřív..chci je mít do srpna hotový...asi sem naivita sama co?:o)

Svatava (Po, 21. 6. 2004 - 10:06)

Ahoj všichni, dlouho jsem nic nenapsala, nebylo nic nového, ale pravidelně si vše čtu.Od středy mám rovnátka i na dolních zubech, čtyři měsíce po nasazení horních. Už jsem je potřebovala jak sůl, horní zuby se velmi rychle rovnají, přestával mi sedět skus. ani jsem netušila, že to půjde tak rychle- měla jsem vytrženou jednu pětku, nemám tam už žádnou mezeru, mezery jsou mezi všemi zuby pravidelné a vpředu mám zuby krásně rovné.Byly dost vytočené. Až na občasnou bolest a afty jsem neměla žádné problémy. Teď mám kromě citlivých zubů velmi odřenou pusu od výčnělků na kroužcích- úplně do masa. Nemůžu vůbec mluvit, je to nateklé. Při pohybu pusy se to odírá a krvácí. Na noc si mezi zuby a tvář dávám kapesník. Používám Corsodyl, Tantum verde a co chci všem doporučit- je gel na postižená místa v puse- Mundisal, po jeho aplikaci se bolest okamžitě zmírní. Je bez receptu a stojí kolem 70 Kč. Bez něj bych se nenajedla, jídlo mě hrozně pálí.Těším se až se to zas "ochodí" a jestli to rovnání půjde taky tak rychle jak nahoře, budu ráda.I přes tu bolest to rozhodně stojí za to.

pavel-nebojsa (Ne, 20. 6. 2004 - 19:06)

Ráďa:Já chodím k: MUDr. Ivana Procházková, Ostrovského 3, Praha 5 (Budova Ženské domovy - výstup na metru B Anděl), tel: 257 32 84 01.Já jsem u OZP, tu bere doktorka určitě a VZP myslím že taky. Problém je objednací doba, počítej klidně až po prázdninách, každopádně volej hned a na nic nečekej.Platíš tedy pouze materiál a práci hradí pojišťovna. Do x let věku může i pojišťovna připlácet na rovnátka na obou čelistích x peněz (dle typu pojišťovny).Pavel nebojsa

Ráďa (Ne, 20. 6. 2004 - 17:06)

Ted sem se tak dívala po netu a nikde žádnej kontakt na někoho kdo má smlouvu s pojištovnou:o((To je samý soukromý a na to já nemám...neznáte někdo nějakýho dobrýho ortodontistu v Praze?Díky moc

Pája (So, 19. 6. 2004 - 20:06)

Ahoj lidi, tak už jsem zas o něco dál, tady spíše ten můj špičák :) byl jsem teď ve čtvrtek na dalším utažení, a pan doktor si pochvalovat tu zvětšující se mezírku mezi 2/3, ale utáhnul to trochu víc, než minule, a tak ta "omega" je pořádně otevřená, takže jsem zase schopen jíst jen na půl pusy...:( Dnes už to začíná trochu umalovat... Ale je hned vidět, jak se ta mezírka zvětšuje, už po těch pár dnech...! :) Za měsíc jdu na další utažení a možná se bude už i montovat něco víc, i když mi přijde, že pan doktor to říká spíš jen tak, jako že

pavel-nebojsa (St, 16. 6. 2004 - 19:06)

Já měl tu dlahu proti skřípání z tvrdé fólie a protože moje doktorka se neměla k tomu mi ji "předepsat" na pojišťovnu, tak jsem se naštval a navštívil konkurenci-takže ta cena 2500Kč bude asi z 90% zisk téhle kliniky. Sejmuly mi otisky a podle ní zhotovily tu nákusnou dlahu. Používal jsem to v době, kdy mi nalepily pouze horní rovnátka a ty kroužky na 6 a 7 přesahovcal o kousek a "drtily" mi stoličky dole, kde rovnátka nebyly. Dlaha byla opřená o spodní zuby. Poté co se mi asi po 3 měsících nalepily zámečky na spodní zuby, ty se začly hejbat a dlahu už nepoužívám, protože už nemá za co držet.

Peta (Út, 15. 6. 2004 - 23:06)

Ahoj Pavle (nebojso), já mám tu dlahu proti skřípání zubů teď nově taky, dokonce dvě - jedna je z měkčí a druhá z tvrdší folie, abych si mohla vybrat... Naordinovala mi jí moje ortodontka - protože se mi už poněkolikátý uvolnily kroužky na dolních stoličkách - asi proto, jak v noci zkousávam. Mohl bys mi popsat tu tvojí dlahu? Překvapila mě totiž cena - mně jednu z nich platila OZP a za druhou jsem dala cca 300 Kč. Že bys měl nějaký nadstandard?Ta moje je průhledná,zhotovili mi ji na počkání cca za 2 hodiny podle otisku a dávám si ji na noc na spodní zuby...Díky moc a pa,Petra.

Alexa (Út, 15. 6. 2004 - 23:06)

No, nechci se nikoho dotknout, ale pozor na jednu maličkost. Všimla jsem si že všem a to bez výjimky lidem kteří nosí rovnátka a s kterýma jsem se setkala v posůedních letech dost slušně "smrdí z pusy". teď to řeším tak, že se radši odsunu do pozadí nebo otočím hlavu, ale je to hnus. to je pro mne člověk s normálním dechem a křivými zuby daleko společenskly přijatelněší. Není to nic proti rovnátkům a lidem kteří je nosí, jwe to jen má osobní zkušenost, kterou třeba i vy můžete změnit.

pavel-nebojsa (Út, 15. 6. 2004 - 22:06)

Patt:Jelikož se někdy do půl roku nejspíš dočkám sundání rovnátek, tak by mě ten retainer docela zajímal. S mojí doktorkou jsme o tom nemluvili, co mi po léčbě dá, jestli snímací nebo něco jiného. Můžeš mi teda napsat, kdo ten retainer vyrábí (asi nějaká laboratoř?), že je to do dvou hodin hotovo a taky kolik to tak asi stojí, abych se na tu finanční ránu připravil.Nechal jsem si dělat na zakázku takovou umělohmotnou dlahu na noc proti skřípání zubů a ta mě stála 2.500Kč. Ten retainer asi bude něco podobného.Díky moc za jakékoliv info.Pavel-nebojsa

Patt (Út, 15. 6. 2004 - 18:06)

Lečba snímacíma rovnátkama v dospělosti je zbytečné utrpení. Hodně bych se divila, kdyby se léčba protáhla oproti léčbě fixem jen o půl roku. Navíc výsledek nikdy nebude tak dokonalý jako při léčbě fixem. V dospělosti je léčba oproti dětství náročnější, protože čelist neroste a přestavba zubních alveolů trvá mnohem déle. Také je zapotřebí většího tlaku (tahu) na zuby. Je naprostá hloupost vybrat si snímací, pokud je k dispozici fixní. Uvědom si, že snímací rovnátko rovná jen po tu dobu, kdy je v puse. Aby vůbec nějaký efekt mělo musí být v puse podstatně déle než je venku. To jest nestačí jej mít na noc a kousek, protože celý den by se ti zuby zase vracely. Je hrozně hamatné, špatně se s ním mluví a také s ním člověk více sliní. V dnešní době se využívá hlavně pro malé děti a to v období růstu, kdy je potřeba připravit čelistní oblouk pro další léčbu. Například roztáhnout oblouk. Pak se většinou opět pokračuje fixem. Jsem naprosto v šoku z toho, kolik z vás píše, že má v puse snímací aparátek. Obzvláště po léčbě fixem mi to příjde naprosto šílené. Navíc tady kdosi psal, že čekal po sejmutí fixu 3 (slovy tři!) dny na aparátek. Jen němě kroutím hlavou. Moje máma je ortodontistka a pacienti mají v 99 případech ze 100 po sejmutí fixu retainer. (tj. průhledná dlaha zakrývající pouze zuby, která není téměř vidět a naprosto nebrání při mluvení) a navíc ji mají v puse do 2 HODIN po sejmutí. Dává ji i dětem, protože ji nosí mnohem raději než snímačku a tím se samozřejmě zvyšuje úspěšnost léčby. Ze začátku totiž opravdu musí být v puse 24 hodin denně a to by se snímacím rovnátkem vydržel snad jen poustevník. Je to naprosto zbytečné trápení. Nedá mi to, ale musím se zeptat, ve kterém městě na ortodocii chodíte?

Hanka (Po, 14. 6. 2004 - 14:06)

Nemate nekdo zkusenost se snimacima rovnatkama v dospelosti. Je mi 25 a konecne jsem se dokopala neco se sebou udelat. Minuly tyden jsem byla u doktorky, ktera mi rekla, ze by se mi zuby srovnaly i snimacima rovnatkam a ze to je jen na me, jak se rozhodnu, jestli fixni nebo snimaci. Lecba by pry trvala "jen" o pul roku dele. V detstvi jsem rovnatka nenosila, tak nemam zadne zkusenosti. Taky nevim, jak je to se stabilizaci zubu. Nemuze se mi stat, ze mi zustanou zuby rozviklane a zase se mi zkrivi a ze uz se nikdy poradne nenajim? :o) Prosim, poradte nekdo, nez udelam neco, co nepujde vratit zpet. Diky Hanka

Reklama

Přidat komentář