Reklama

Fixní rovnátka

peta (St, 18. 8. 2004 - 22:08)

To lop - k té hře na hudební nástroj - já hrála dlouhý roky na příčnou flétnu. Nyní mám fixní rovnátka cca 6 měsíců a musím bohužel říct, že s hraním je prozatím konec. Nevím, jestli je to u trubky podobný, ale s rovnátky prostě neudržím nátisk, a to ani na to, abych vyloudila jakýkoli tón... Třeba na zobcovou flétnu to jde, ale s tou příčnou mě to moc mrzí...Dost lidí mi radilo trénovat i tak, a myslím, že by se po delším hraní možná nějaký výsledky dostavily - ale musela bych vybudovat úplně novej nátisk - s tím ovšem, že až mi rovnátka sundají, bych musela začínat stejně od začátku. Je to ale dost deprimující, hrát, když to nejde, a tak jsem prozatím pověsila hraní na hřebíček. Jen se bojím, jestli se po těch 2 letech s rovnátkama ještě někdy dostanu na stejnou úroveň, jako než mi je nandali. A to jsem hrála cca 15 let!

Stracy (St, 18. 8. 2004 - 20:08)

Ahojky lidičky! Dlouho jsem se sice neozývala, ale teď mám dobrý důvod vám tu napsat pár řádků..Takže dneska mi sundali fixní rovnátka, měla jsem je na obou čelistech po dobu asi 18 měsíců! Můj pocit? Nejprve mě přepadla ohromná euforie, která vlastně trvá ještě teď!:o)Zuby mám perfektně rovné, bez nějakých obávaných žlutých skvrn nebo flíčků, vůbec mě nebolí! Nejprvě mi tedy povolila kroužky, pak i s drátkem odcvakala zámečky, potom mi je obrousila a odstranila zbytky lepidla, což bylo velice velice nepříjemné, ale dalo se to vydržet!:o) No a pak mi je vyčistila. Ještě mě čekalo podlepení dolních zubů, na jejich zadní stranu přilepila pryskyřicí drátek(není to vidět), aby se mi zuby nestěsnaly, ten tam budu mít než mi vyrostou zuby moudrosti(Je mi 16)! No a úplně nakonec mi udělali otisky na vyndávací rovnátka! Odpoledne jsem si pro ně přišla a doktorka mi vysvětlila, jak je mám nosit, první měsíc je mám mít i přes den, pak už jen na noc a tak za dva roky se přestávají nosit!Teď je mám v puse a není to zas tak nepříjemné, nejdou moc vidět, ale dost v nich šišlám, no snad si zvyknu! Když se kouknu zpátky, uvědomím si, jak moc jsem se na tento den těšila, co všechno jsem vydržela a mohu vám říct,že to stálo za to, hrozně mi stouplo sebevědomí a celkově jsem s rovnátky moc moc spokojená!:o) Kdo váhá, ať jde do toho, kdo je už má, ať to vydrží a myslí na to, až mu je sundají!Hodně štěstí a správnou volbu!

lop (Po, 16. 8. 2004 - 20:08)

Ahoj, chtel bych se zeptat zda jste nekdo neresili problem s tim pouzivat fixni rovnatka a hrat pritom na hudebni nastroj, treba na trumpetu. Je to vubec realne? Neexistuji rovnatka treba ze zadni strany zubu?dik

pavel-nebojsa (Út, 10. 8. 2004 - 22:08)

Eva:Nejspíše ti nasadí zhruba 4 zámečky kolem tvého křivého zubu, který se bude rovnat. To by mělo na posun stačit, jde o schopnost lékaře, kterého si vybereš. Mně to posouvaly a lepily vždycky asi po 4 zámečkách a když se to hejblo, tak dolepily další, až nakonec nalepily celou pusu.Teoreticky to tedy jde. Otázkou je, že pacient si většinou myslí, jak má perfektní skus a rovné zuby a ortodontista mu pak řekne, že to stojí za houby a že by to chtělo sovnat radikálněji. Každopádně se objednej na konzultaci a uvidíš. Teď je nejlepší doba, protože v září už tě nikde nevezmou-školáci to beznadějně zaplní do konce roku.

Eva (Út, 10. 8. 2004 - 13:08)

Ahoj Danny :) Jsi tady bezvadná poradkyně a tak jsem si tě vybrala:)I když to samozřejmě neznamená, že ostatních se neptám:)Rozhoduju se, jestli mám do rovnátek jít. Mám sice jenom trošku nakřivo levou jedničku,jinak je všechno v pohodě,ale proč to nemít rovný, že?:)A tak mě zajímá, jestli se vždycky musej vytrhnout nějaký zuby, než se rovnátka nasaděj? Potom ještě, jestli jsou zámečky na všech zubech, nebo jestli jsou jenom na těch, které se chtějí srovnávat? To by znamenalo, že já bych měla jeden?:))A jak dlouho by léčba trvala?KDyž mám jenom maličko křivou jednu jedničku,mohlo by to bejt rychle za mnou?Okolí atd...To je mi fuk,aspoň poznám, co mám kolem sebe za lidi,ale spíš mi to vadí kvůli práci-a to je asi jediná věc, proč se rozhoduju:(

Žanda (Čt, 5. 8. 2004 - 20:08)

Ahoj lidičky!Tak jsem byla dneska u zubařky a ta mi řekla,že mám extrémně kazivé zuby,a že mi rovnátka nedoporučuje.Co s tím?

luky (Čt, 5. 8. 2004 - 12:08)

katko díky, ona řikala že ještě rostou ale že pravděpodobně nevylezou přes měkkou tkán tak nevim uvidim v uterý

Katka (St, 4. 8. 2004 - 09:08)

Jo na začátku léčby mi doktorka řekla, že mám osmičky sice ještě hluboko v kosti (nevyrostlé), ale že jsou dost špatně položené a že mi rovnátka nedá, dokud ty osmičky nebudou všechny venku (vytržený). Prý mi zuby nebude rovnat s tím, že pak se začnou osmičky hýbat a efekt zkazí. No a tak jsem mazala na vytažení osmiček. Takže pokud je máš blbě postavený, tak je doktorka bude nejspíš chtít ven, pokud je máš v pohodě, ale jen teprve rostou, tak možná bude chtít počkat, až vyrostou...no nevím, to ti asi řekne na té kontrole a pozná to podle rentgenu, jak na tom ty osmičky jsou.

luky (Út, 3. 8. 2004 - 16:08)

Cau, tak dnes jsem byl poprvé na ortodoncii a doktorka mě moc nepotěšila.....prý mě rostou moudráky a kvůli tomu mě nemůže dát rovnátka....objednala mě na 10. 8. ale vůbec nemám tušení co s tím chce dělat?? Neměl jste někdo stejný problém???

Žanda (Po, 2. 8. 2004 - 19:08)

Majo dík.Chystám se na nápravu...Tak pak když tak poreferuju.

maja.m (Po, 2. 8. 2004 - 17:08)

aha - blbě jsem si to přečetla:-))Mám zámečky nahoře od šestky do sedmičky, jednu čtyřku vytrženou, aby se mohly překřízený jedničky srovnat - to už mám srovnané.

maja.m (Po, 2. 8. 2004 - 16:08)

Žando - mám na každém zubu jeden zámeček - dva by se mi tam ani vevešly,po stranách mám oba oblouky v jednom zámku a na dvojkách mám ten druhý oblouk pod zámečky a na jedničku, kterou mám uskočenou nahoru, ale za ty dva měsíce mi už docela slezla a teď nám rozdíl tak 2mm. Tak mám ještě 2měsíce na to aby se srovnala s ostatními zuby do stejné délky. Pak mi budou na tý jedničce zámeček přelepovat, protože ho mám úmyslně hodně nahoře.

Žanda (Ne, 1. 8. 2004 - 18:08)

Majo můžu se zeptat-tím,že máš v zámečcích dva oblouky znamená,že jen na dvou zubech máš zámečky?

petra (St, 28. 7. 2004 - 23:07)

Ahojky vsichni,chtela bych se zeptat jestli tu nekdo z vas nechodi k panu doktoru Sedivcovi v Teplicich?Jdu tam pro fixni rovnatka a zajimalo by me jestli delam dobre:-)))Petka

Lenka (Po, 26. 7. 2004 - 18:07)

ahojky holky je mi 18 roku a priroda mi nedoprala zrovna moc krasne zoubky...chtela jsem to resit ale mela jsem do svych 17 let spatneho zubniho lekare a ten mi tvrdil ze pokud si dam rovnatka nastane rada problemu a ze mi to nedoporucuje a at se smirim s tim ze budu mit krive zuby.Muj problem spociva v tom ze se ted stydim jit k ortodontovy .Mam malinkje predkud ale zlobi me predni zuby ty hlavni dva mam v poradku ale dvojky me trochu zlobi mam strasne malou pusinu...potrebuju od nekoho slyset neco povzbudiveho a pokud je tu podobny pripad prosim napiste mi na mail a jeste bych se chtela zeptat kolik tak priblizne rovnatka stoji?

Kašulka (Ne, 25. 7. 2004 - 09:07)

Vždycky jsem měla rovné zuby a až v posledních dvou letech se mi začali vykřivovat spodní přední zuby. Uvažovala jsem o fixních rovnátkách, tak bych se chtěla zeptat někoho, kdo má zkušenosti, jaká je cena a jak dlouho budu muset taková rovnátka nosit..

Pája (Čt, 22. 7. 2004 - 21:07)

ahoj všichni,tak jsem zase tady... včera jsem byl na dalším utažení, takže to zase trochu bolí :) ale už hned dnes ráno jsem pohledem do zrcadla zjistil, že ten můj rovnající se levý špičák je zase o kus blíž té správné poloze... a ta mezera po 4 už je hodně úzká... Příští návštěvu mám naplánovanou až na začátek září (jsou dovolené...), ale budou se prý dolepovat zámky i na 3 a 5 i na druhé straně, nebo možná už všechno, co tam ještě zatím nemám (prý asi za 1500Kč) a pak budu mít už ten pravý kovový úsměv, jako vy ostatní :) Mimochodem jsem byl teď na dovolené, ve východních čechách, po různých pamětihodnostech, a řeknu vám, že tolik lidí (dospělých) s rovnátky jsem neviděl za celý rok, jako teď za ten týden...:) opravdu je o to mezi lidmi asi zájem...Jo a pro marťanku: nevím sice, co přesně jsi musela vytrpět, ale zbytečně tu plašíš případné zájemce, protože tak hrozné to zase není... prostě to trochu bolí, když se zuby posunují, to je normální, a to dření do tváří taky trvá tak týden, nanejvíš pár týdnů, pak se na těch místech vytvoří ta "hrošina" a už to člověk ani nevnímá... jíst se s tím dá prakticky všechno, i ty oříšky...:), i mluvit s tím drátem přes patro se dá úplně normálně... s destičkou tedy asi hůř :(, ale to já nevím... A pokud jde o to, že s tím výsledným stavem stejně nejsi spokojená, jak píšeš, tak si myslím, že ti předem určitě museli sestavit léčebný plán a možná jsi měla na výběr víc možností, co s tím dělat... třeba ti navrhli i možnost nějaké zuby vytrhnout, aby ty dvojky měly dost místa (ale to samozřejmě nevím...), nebo to srovnat jak to je s tím, že se ti udělá předkus, a pak jsi to tedy musela vědět předem... a nemusela jsi do toho tedy přece vůbec jít, ne? Přeji všem rychlé rovnání :) Ahoj Pája

maja.m (Čt, 15. 7. 2004 - 21:07)

Žando - já měla úplně stejný problém a taky po úrazu a k tomu se mi ta jednička kromě vychýlení zarazila tak o půl centimetru nahoru. Teď po půl roce rovnátek mám jedničku krásně v řadě a stahuju ji do úrovně ostatních zubů. Mám v zmečkách dva oblouky. Minulý týden jsem byla na kontrole tak ještě asi dva měsíce a měla by být tejně dlouhá jako ostatní zuby. Jenom to neodkládej, já to odkládala dvacet let, ale teď toho vůbec nelituju.

Patt (Po, 12. 7. 2004 - 12:07)

Pavle,já jsem pár let v Praze žila, ale jsem původem z Moravy a teď už jsme zase zpátky. Měj se.

marťanek (Po, 12. 7. 2004 - 11:07)

Ahoj všem,vím, že spousta z vás nebude číst tento příspěvek ráda, ale musím vám sdělit mé pocity. Rovnátka už dávno nemám - sláva. Nikdy bych znovu "léčbu" nepodstoupila - a to jsem měla pouze horní fix. Nejen že jsem první 2 měsíce nemohla jíst ale neskutečným způsobem se mi dělaly afty - nemohla jsem ovoce, rajčata atd., protože je mrchy ták bolely . . .Po roce a půl trápení (pro mě to alespoň bylo, protože při každým "seřízení" fixů jsem byla opět na začátku) mi je konečně sundali. Ještě jsem musela 24 hodin denně půl roku poté nosit nasazovací. Výsledek se mi stejně nelíbí. Zubařka mi uměle vytvořila předkus, aby mi srovnala dvojky, které lezly přes jedničky! Ať jde k čertu, kdybych měla volit znovu, tak bych tam NIKDY nešla!!!Doufám, že moje děti budou mít zuby rovné, protože než tohle . . .

Reklama

Přidat komentář