Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Táňa (Pá, 19. 11. 2021 - 11:11)

ahoj všichni předoperační!
Co se pomůcek týče a jak to mám já (stále jsem pooperační, v rehabilitaci, 5.týdnů od operace):
Berle i nádstavec na WC mi dali v nemocnici před operací první nohy (letos v únoru).
Berle jednoduché, jen ty, co platí pojišťovna (fr.hole). Nádstavec jiný neznám, co mi dali, to mám, nestěžuji se vůbec.
Ve zdravotnických potřebách jsem si před operací dokoupila hranolek mezi kolena a overball. Obojí velmi doporučuji a používám denně. Hranolek po první operaci asi 4.měsíce, a to jsem brala i do lázní, protože tam tedy neměli nic, v nemocnici měli. Overball na cvičení především vnitřní strany stehen (adduktory), které po operaci ani jinak cvičit nejde. Stehno je rázem povadlé a takové pudingové. Velice rychle se vrací do předoperačního stavu, ale tady chci připomenout, jak moc je důležité být připravená ještě před operací.(jinak se nemá co vrátit) Stehno, hýdě a břicho - svalový korzet, který vytváří jakoby opevnění, jistotu a peřinku zároveň. Ale také ruce je potřeba cvičit, kvůli berlím (potáhnou celou váhu těla) , prvotní vstávání z postele - hrazdička nad postelí, některé ženy se vůbec nebyly schopné přiáhnout a tudiž vstát z postele, jen s rehabilitační sestrou. Břicho je potřeba taky kvůli vstávání z postele.
Já teda cvičila a cvičím i záda, protože různým tím křivením dostávají zabrat.
Kdo má nadváhu, určitě prospěje zhubnout a to tím cvičením půjde ruku v ruce. Je to veliká motivace, člověk chce přece být zdravý a pěkně chodit.
Píšu jen vlastní zkušenosti, které se mi osvědčily a rehabilitace jde skokově vpřed.
Rotoped (pozor cyklotrenažer je něco jiného)je moc fajn mít. Nemusíte být závislé na lázních, bazénech..(zvlášť teď, když nevíme, kde se všechno zase zavře).
A ještě jedna taková poznámka. Nikdo s Vámi nebude cvičit ani na rehabilitacích ani v lázních. Jen ukážou jak, a pak se člověk musí snažit sám. Ostatní vám můžou tak akorát držet palce. Vždycky to bude jen na vás.

Věra (Čt, 18. 11. 2021 - 21:11)

Pájjo, před první operací jsem měla hodně podobné těm tvým - neměly ten černý úchyt dole, byly celé jednobarevné (béžové). Teď jsem se na ně šla zeptat, nesla jsem ji s sebou aby viděli ve zdr. potřebách co chci a bylo mi řečeno, že se už nedělají a napsali mi kód tenhle.
Berle francouzská OPTI-COMFORT FDI
Katalogové číslo: R-5000861
Jsou takové robustnější než ty béžové a mám fialové - měli ještě červené,
Ali jsou určitě příjemnější do ruky i pod loket. Najdeš na internetu, jak píše Pájja. A jsou bez doplatku.

Alena (Čt, 18. 11. 2021 - 21:11)

Věrko, také dík za tip, podívám se, protože člověk nikdy neví... Navíc se chci zeptat své kolínské kamarádky, jaké hole má ona. Ta má problém s nástavcem na WC pro maminku (ne po TEP, z jiných důvodů, ale na předpis), ve Zdrav. potřebách měli jen jeden jediný (!), ale 15 cm vysoký, ona potřebuje jen 10, aby vůbec dosáhla nohama na zem. To je to tak špatné teď všude? Nebo jen v Kolíně?

Pájja (Pá, 19. 11. 2021 - 07:11)

Aleno, vše záleží na lidech. U nás ve Zdravotních potřebách moc ochotní. Předpis jsem měla na nástavec 15 cm, byl vysoký, máme mísu pověšenou co nejvýš kvůli mému pohodlí. Bez problémů ho vyměnili za nižší. Nedávno kamarádka měnila 3x chodítko pro tetu, která je umíněná a odmítala si ho jít vyzkoušet.

Věra (Čt, 18. 11. 2021 - 14:11)

Alčo, vyměkčené fr. hole jsou na předpis od obvodního a nic se za ně neplatí. Zašla jsem si do zdravotních potřeb a nechala jsem si napsat kód holí aby obvodní věděla co chci a pak jsem si je vyzvedla. Ve zdravotních potřebách mají i Legwoodky, upraví je nahříváním na nohu a opravdu jsou moc fajn. Možná tam majī i navlékač ponožek, jak píše Alena. Já jsem to viděla prvně teď na rehabilitaci, kde to sestra ukazovala paní pomocí ručníku.

Alena (Čt, 18. 11. 2021 - 17:11)

Věrko a Pájjo, byť "starý harcovník", mám na vás dotaz, co jsou to vlastně ty odlehčené fr. hole? Pro případ maléru (nechci ho přivolávat, ale...), mám vše z dob dřívějších, tj. všechny možné vychytávky ze Zdrav. potřeb (a že jich je!) uložené a tudíž pro kohokoli z nás připravené, vč. tří párů FH. O odlehčených jsem tenkrát nic neslyšela, až vlastně teď v poslední době. Tak dík a ahoj všem.

Pájja (Čt, 18. 11. 2021 - 19:11)

Alenko, zkopíruj si odkaz do vyhledávače, tyhle jsem měla já. Bude víc výrobců, tak se mohou v detailech lišit. https://www.zdravpom.cz/berle-franc-predloketni-ergodynamic-s-systemem-absorbujicim-narazy-l-80-kg-bila/d-1088?gclid=Cj0KCQiAkNiMBhCxARIsAIDDKNWpc7Mk0qlXA7QGj7LU2FCsrstfyY9Qu_GctPMUkxEGgHcF4Acs55caAjfREALw_wcB

Alena (Čt, 18. 11. 2021 - 21:11)

Pájjo, díky za odkaz, je to fakt paráda, vč. všech doplňků k těm FH. Když začaly moje problémy koncem r. 2007 (první operace v listopadu 2009, druhá v dubnu 2010), a to v krátké době po sobě u obou kloubů, tak i když byly ZP na rozdíl ode dneška plné všeho možného, tak toto vidím poprvé. Moje pocitová paměť z té doby je stále živá, tak si umím i představit, jak by mi tyto hole mnohem lépe pomohly v mém tehdejším stavu. Proč mám doma jen 3 páry FH? Protože už jsem nechtěla stále a znovu manžela honit za nějakými "lepšími", tak jsem si nakonec na jedny byla nucena na pár let zvyknout. A jen pro pobavení - jedny z mých holí měly molitanová držadla ve světle modré barvě. Sice mě nebolely ruce, ale dlaně jsem pak měla oranžové (?) a nešlo to dost dlouho umýt. Tak ještě jednou díky a všem přeji dobrou noc :)

Pájja (Pá, 19. 11. 2021 - 07:11)

Alenko, k těm doplňkům berlí. Všimla jsem si, že hodně se používá to poutko, aby ti nepadaly. To jsem neměla a berle hlavně doma jsem sbírala ze země každou chvilku :D

oprava (Čt, 18. 11. 2021 - 17:11)

Vyměkčené - ne odlehčené. Alena.

Alča (Čt, 18. 11. 2021 - 10:11)

Musím se s vámi přátelé podělit o zprávu, kterou jsem dostala. Jak jsem již dříve psala, že jsem náhradník na operaci na Vysočině, tak mi volali, že mají uvolněný termín 5.1.2022. Samozřejmě beru. Znáte někdo nemocnici Svaté Zdislavy Mostiště u Velkého Meziříčí? Jsem sice ze Severních Čech, ale syn mě tam odveze. Tady mám termín až 2.6.2022.
Teď bych potřebovala načerpat co nejvíce informací od vás. Na první operaci jsem byla před 14ti lety a letos se změnilo. Několik z vás píše o botách Legwood. Jsou to jen pantofle nebo i jiné typy. Potřebuji i pevné na ven a mám jenom s tkaničkami na zavazování. To by byl určitě problém. Pak ještě franc. hole. Ráda bych ty odlehčené, s měkkými úchopy. Píše je lékař nebo je musím koupit. Už tady někdo psal i typ holí, prosím napište mi znovu. Co by tak bylo ještě potřeba pro pohodlí a usnadnění při léčení. Uvítám všechny vaše rady, zkušenosti i vychytávky. Nástavec na WC mám ještě na půdě z minula, zvedací náčiní také. Jak se navlíkají ponožky? Před lety jsem nebyla sama, byla pohyblivější a ne tak ze všeho vystrašená. Těším se, že budu mít po bolestech, ale mám obavy abych to vše zvládla. I moje paní doktorka říká, že mám moc úzkostnou povahu. No dost, jdu si vzít francky a vyrážím tréninkově pro noviny.

Alena (Čt, 18. 11. 2021 - 13:11)

Alčo, gratuluju a neboj, všechno zvládneš. Já už jsem 12 let po operacích, tak samozřejmě různé nové věci ti poradí děvčata. Jen k tomu navlékání ponožek: Asi i dnes učí v nemocnici navlékání pomocí ručníku, určitě v kolínské nemocnici, kde byla nedávno operovaná moje kamarádka. Jí to ale moc nešlo, tak jsem jí poradila navlékač ponožek, který jsem si kdysi já už před operací pořídila ve Zdrav. potřebách a po "o" byla ráda, že už to mám natrénované. :)

Pájja (Čt, 18. 11. 2021 - 13:11)

Alčo, Legwoodky jsou zdravotní pantofle. Dělají buď pantofle, nebo žabky. Ale mají pásek hodně přes nárt, tak drží dobře. Postupně v nich chodí snad každý :D Odlehčené hole si platíš sama. Nevím, zda se ještě dává recept na základní hole, to by ti potom jejich cenu odečetli. A k Mostišti, tak se u nás všeobecně říká nemocnici, kam míříš říká. Mám ji skoro za bukem. Od nás tam přešli někteří doktoři. Vždy to byla vyhlášená soukromá nemocnice. Před pár lety tam byly nějaké vlastnické přesuny, zaslechla jsem, že snad skrytě patří Babišovi, ale pacientů se to nedotklo, jen někteří z doktorů a sester přešlo jinam. Znám několik lidí, co tam byli a jen spokojenost. U nás čekačka, tam i do tří měsíců? Pokoje, co mi vykládala známá, jsou po dvou. Jsou vyhlášeni už celé roky operacemi prostaty, nové metody u hemeroidů... Je to menší zařízení, nejsou tam všechna oddělení jako jinde. Malá perlička, v Mostišti dělali jizvy do tvaru U, taková fajfka, nezvyklý tvar, viděla jsem ji u několika známých, ale ti už jsou po operaci déle než já. Za mne dobrá volba.

Pájja (St, 17. 11. 2021 - 17:11)

Odkaz na článek doporučený Věrkou https://www.lepsipece.cz/ortopedie/projekt-pacientska-cesta-poprve-v-cesku Tak pro mne pacientova cesta je tato diskuse. Doktoři na pacienty nemají čas, pochybuji, že toto zavedou velké nemocnice. Odoperují, propustí a starej se sám. Jinak Věrko, mně můj doktor řekl, že necementovaná je definitivně usazená po třech týdnech, cementovaná už po dvou. Já mám necementovanou a po 6 týdnech jsem mohla chodit doma bez berlí a venku plný došlap s berlemi. Řekl, že technicky se dá kloub zatížit pár dní po operaci naplno, ale musí se brát ohled na pooperační ránu, ta se hojí dlouho, než vše uvnitř sroste. Táňo, známý chtěl do Hodonína, lázně plné, tak jede do Bechyně, ale bude tam přes vánoční svátky. Jednolůžák ani omylem. To je holky ten, co si sedmý den po operaci, v den kdy ho pustilu domů, vyšlápl s batohem do lékárny, celkem asi kilometr, prý se nudil. Štípe dříví, nakládá zelí, tři týdny po operaci si vyjel do Brna do Makra. Všude jede autem, žádné šetření. A najednou přiznal, že ho noha bolí až tak, že nespí, prášky nezabraly, nadává, že na operaci chodit neměl. Radila jsem, ať volá doktorovi a hlavně ať odpočívá. To mu říkám od začátku, nepřetěžovat, cvičit, odpočívat, marné, marné, marné. Nikam nešel, až prý na kontrolu, že má tam někde sousedy a ty noha bolí celé tři roky po operaci. Jsem zvědavá, co mu řeknou na kontrole. Vůbec bych se nedivila, kdyby z lázní utekl, že se tam nudí. Mě ubíjí počasí, venku se chodit nedá, tak si užívám fitko, pak lymfodrenáž, dnes jsem se prohřála v kolagenáriu. V pátek snad stihnu po obědě chvilku bazén, věřím, že už nic zavírat nebudou. Zdravím všechny :D

Věra (St, 17. 11. 2021 - 18:11)

Jenže, Pájjo, tam mají pravidlo, že pokud se pacient na to cítí, tak do tří hodin ujde 3 metry, do šesti hodin šest. Je to možnost, co pacient může udělat. A to je právě ten velikej rozdíl. No a to by mi zajímalo nejvíc. Ještě k lázním. Já jsem tu už psala, že jsem před operací obvolávala lázně a co bylo za problém. Snad se nic nezavře, mám domluvenou Třeboň, nástup po Novém roce, ale musím zaplatit 2 000,- rezervační poplatek. Zatím ještě čekám, až mi je schválí a co se vyvrbí s Covidem. Je to na hlavu. Stihnu i třetí injekci, ale jestli to bude zase zavřené, snad ne.

Pájja (Čt, 18. 11. 2021 - 06:11)

Věrko, při druhé operaci věřím, že bych asi ušla víc než tři metry. V den operace, odpoledne mě rehabilitační dle nové metodiky rehabky na JIP postavila do vysokého chodítka. Takové polstrované, na opření v podpaží, ne to klasické, co s ním chodí i po ulici. A klidně bych chodila, nic mě nebolelo, úplně v pohodě. Rok předtím mě postavili až na pokoji a pekelná bolest v celé noze, byla těžká, krušné první kroky. Přitom dokud jsem nestála, žádná bolest. Stála jsem v něm alespoň dvacet minut. Druhý den při hygieně říkám sestrám, že se klidně postavím, jenže ne, to prý můžu jen s rehabilitační. A už jsem asi i psala, že jsem před první operací viděla ve sprše paní, který třetí den po operaci běhala bez berlí, sestra řekla, že je psychicky nemocná a nedá si říct. Už jsem to tu možná psala, ve stejné době operovali Sisu Sklovskou ve Vídni, bylo to v bulváru. Po třech týdnech fotky jak chodí bez berlí, žádné bandáže ani v nemocnici, po osmi týdnech odtančila muzikál dvě hodiny na jevišti. Za rok šla s druhou nohou a to jen psali, že si nosí do společnosti podsedák. Každý jsme jiný, jinak reagujeme, ale je pravda, že doktoři nemají čas, asi ani chuť podrobně pacientovi vše vysvětlovat. Něco je na rehabilitačních, zbytek lapáme info kde se dá.

Věra (Čt, 18. 11. 2021 - 08:11)

Pájjo a to je přesně to proč bych to chtěla vyzkoušet. Po reoperaci mi najednou taky nic nebolelo a přistihla jsem se jak si operovanou nohou nadhazuju deku na posteli :-) A taky bych ti chtěla poděkovat za typ na Legwoodky. Jsou skvělý, sedí dobře na noze, jsou měkký na došlap a lehký a to moc oceňuju při běhání po schodech o holích. A ještě k lázním. Možná jsem tu už psala, že dřív byla diagnóza na lázně Příprava na operaci. Nevím to stoprocentně, ale manžel známé paní byl se mnou v Třeboni a ona mi říkala, že pak hned nastupuje na operaci. Že se učí chodit o berlích. Bůhví co všechno dřív bylo a zrušilo se a teď se zase zjišťuje, že to mělo smysl. Možná, že tu Pacientovu cestu převezmou i další nemocnice.

Tana (St, 17. 11. 2021 - 15:11)

Ahoj holky!
Je mi líto všeho toho nepříjemného, co jste prožily nebo prožíváte. Každý z nás to zná (jak jste se nakonec přesvědčily).
S odkládanou operativou je to těžké, zažila jsem a Alči doporučuji mrknout o pár stránek zpět, na začátku t.r. jsem tohle taky řešila, v bolestech a beznaději čekala v covidové době na zázrak.(který nakonec přišel..3x odloženo). Koupili jsme rotoped a já se k operaci každodenním šlapáním nakonec prošlapala. Jinak bych skončila na antidepresivech. Představovala jsem si, že už jsem v tom operačním procesu, který jsem rozdělila na předoperační fázi (cvičení, příprava mentální), operační a pooperační (rehabilitace). Takže už se mi ulevilo, věděla jsem, že nečekám v beznaději na operaci, ale že už jsem zapojena do procesu. Mmch.o tom je ta Pacientova cesta, o které jako o nové metodě píše příspěvek dříve.
Metoda operace je stejná, jen je zařazena předoperační příprava. Cvičení svalového korzetu, který kloub drží, nácvik vstávání, chození o berlích atd. To není nic nového. Pravdou je, že kdo to neví, asi se potom z toho všeho dostává složitěji a déle. Takže Alčo, cvič cvič cvič! Je to předoperační příprava a je nad všechny antidepresiva a ještě ti to urychlí rekonvalescenci. Vyplavíš serotonin, dopamin, pochvális se, žes něco zvládla. Po operaci je hodně důležité v jakém stavu jsi měla svaly před ní. (Chodit jsem nemohla, ale na zemi posilovat a rotoped ano). Píšu z vlastní zkušenosti. Teď jsem po půl roce byla na druhé operaci druhé kyčle. (5.týdnů po operaci jsem nyní ). Pokaždé jsem se bála, holky ví, ale pak se srovnala a šla cvičit. Nikdy člověk nemůže říct, já už mám to stehno, zadek, břicho dostatečně silné, tak proč mě nevezmou na operaci. To psychicky pomáhá, že musíte cvičit dál. Já si řekla, že až to bude dostatečné, že se mi ozvou. A tak se ozvali. V únoru..v největší uzávěře.(otevřeli novou JIP).
Teď k lázním. Přeplněné. Nevím, jak to je, když prostě není místo do třech měsíců. Jestli poukaz propadne nebo co. Já hledala sama, obvolavala lázně v okolí, všude přeplněno, nakonec jedno poslední místo (o jednolůžáku si můžu nechat zdát) bylo v Losinách. Nebyl tam někdo? (Sanatorium Šárka). Tak z Darkova posílají můj poukaz do Losin. I tak mě lázně stihnou až 29.12.
Já cvičím denně sama, příští týden nastupuju na rotoped a doufám, že i bazén(snad ho nezavřou). Takže i kdyby lázně nebyly, nezbláznil se, Pájja taky nebyla (dobrovolně)

Holky, ještě bych chtěla napsat, že každý máme nějaké věci k řešení, neovlivníme to, co se nám děje, ale můžeme ovlivnit to, jak se k tomu postavíme. Každý den se na něco těšit..taky pomáhá. Třeba jsem neměla vůbec nic..tak jsem si řekla..dnes se těším na kafe, pak třeba na to, až zvládnu cvičení, pak na nějaký film, nebo že něco upeču, nebo zavolám kamarádce...no fakt hovadiny. Naplnila jsem svou mysl takovými radostnými chvilkami a život se žil mnohem lip. Zkuste to! Napište!

Věra (St, 17. 11. 2021 - 12:11)

Děvčata, možná jste už četly na internetu o nové metodě TEP v nemocnici v Šumperku, která se jmenuje Pacientská cesta. Četla jsem i v pondělí v novinách a můžu říct, že je to opravdu něco jiného. Jen bych k tomu měla spoustu dotazů na lékaře. A ten hlavní by byl - pokud mám necementovanou TEP, bylo pravidlo nezatěžovat ji moc brzy, aby dobře prorostla s kostí a svaly aby dobře srostly a držely ji při chůzi. To, co píšou o nové metodě je úplně o něčem jiném. Jestli vás to bude zajímat, přečtěte si to - myslím, že na internetu se článek najde - a napište, jak to na vás působí. Já bych to asi vyzkoušet chtěla, ale jet do Šumperka zatím ne.

Alča (St, 17. 11. 2021 - 19:11)

Nedá mi, abych nereagovala na tvůj příspěvek Věrko. Kdysi jsem také četla o jakémsi německém lékaři a jeho úspěšném objevu léčení artrozy a artritidy. Už nevím,zda to byly nějaké prášky nebo masti, ale byla jsem tím článkem tak nadšená, že jsem si ho vystřihla (a nebyl to žádný podřadný časopis) a přinesla jsem ho k lékaři. Samozřejmě, že se tam psalo i kolik by to stálo. Nebylo to málo, ale po přečtení bych dala všechno. Úplný zázrak.
Pan doktor mě hned vyvedl z omylu. Byl až rozlobený, že si i solidní tisk dovolí zneužití dobrého lékaře (věděl o koho jde) k podvodu. Řekl mi, že pokud by to byla vše pravda co tam píší, tak by tento lékař měl přinejmenším Nobelovu cenu. Nečetla jsem ten tvůj článek, nechci ho pomlouvat a zatracovat, ale nedá se všemu věřit.

Reklama

Přidat komentář