Reklama

Fixní rovnátka

Majda (St, 4. 2. 2009 - 14:02)

Ahoj MArie, teda, to mohlo byt dobre prekvapko :) Ale myslim, ze je dobre, ze mas fixy - v tomhle veku uz stejne ty vyndavaci tolik nepomuzou, musela bys je nosit dyl (a treba kolem 15-16 prijit domu vecer a nasadit rovnatka,no,popravde, nenui to ono. A dost mozna bys pak stejne jednou musela na fixy - takhle to budes mit z krku ;)

-mona- (St, 4. 2. 2009 - 13:02)

bonnela: Já teda zkušenosti nemám, ale není to trochu divný, že ti jeden zub rozšíří a druhý zúží? To je nějaký nelogický, není to zbytečný? Známému takhle zbrušovali 2 zuby, protože měl v puse málo místa, měl na výběr buď 2 zuby vytrhnout nebo zbrousit. Ale aby ti jedny zuby zmenšili a druhý zvětšili? To by mě zajímalo, jaký k tomu má ten zubař důvod.

bonnela (Po, 2. 2. 2009 - 17:02)

ahojte,chci se zeptat,ma někdo zkušenost se zbrušovani zubu?Pry až mi sundaji rovnatka tak mi bude zbrušovat jedničky,že jso široke a nadstavovat dvojky,pry zas uzke.Moc tomu nerozumim,vždyt zbrusi i sklovinu ne?A tomu nadstavovani,ma to někdo?Potřebovala bych prosim poradit.dik

lovematch (Po, 2. 2. 2009 - 16:02)

Ahoj, prosím Vás klik je tak cena fixních rovnátek? A kolik přispívá pojištovna, jen tak mimochodem jsem u ministerstva vnitra

Majda (Ne, 1. 2. 2009 - 21:02)

Jojo, souhlas s Indy. Když mi bylo 16, nebylo těch "orovnátkovaných" tolik a já se děsila, že je dostanu a budu za exota. Já dostala vydnavací, která mi nepomohla ani trochu a teď jsem několik let uvažovala, jestli zkusím fixy. Ale dneska už je má prostě tolik lidí, mezi mládeží je to naprosto normální věc a už je nosí i dost dospělých, tak jsem do toho šla. Ale v raném věku to je lepší - jednak jak říkám-má je fakt dost mladých- a hlavě, přeci jen tělo se stále ještě trochu vyvíjí a může se to rovnat snáz, rychleji.

Indy (Ne, 1. 2. 2009 - 16:02)

mamusa : Hele, já si fakt myslím, že ty keramický zámečky jsou vyhazování peněz, počáteční depku bude mít stejnou jak s keramickýma tak s kovovýma a po těch 3 - 4 týdnech jak se vše vrátí do nového rovnátkového normálu,tak jí ty věci co jsem popisovala začnou švát. Právě proto, že mám na spodních zubech ty kovový, tak vidím ten rozdíl. Příkladem třeba rajčatový juice. Když se pak podívám do zrcadla vypadám jak z horového filmu :) Když si vypláchnu pusu tak kovový zámečky úplně čistý, na keramických růžovočervený povlak. A už musím vzít kartáček a čistit. A takových drobných nevýhod je celkem dost. A dělají se i kovová rovnátka co nemají na zámečcích gumičky, jsou meší než klasická kovová rovnátka, jsou dražší ale údajně skracují léčbu až o půl roku.Kdybych si teď pořizova rovnátka, tak bych si nechala nasadit tady ty. http://www.superiorsmiles.com/types_of_braces/damon3.htm . Ale stejně myslím, že pro patnácti letou holku nejsou normální kovový žádná ostuda, nosí je dneska moc holek. Je určitě lepší nechat si nasadit rovnátka v 15 když je nejlepší věk na rovnání zubů, než ve 30, kdy se zuby rovnají pomaleji a jinou orovnátkovanou třicátnici potkáš jednou za uherský rok. Neváhejte a volte ty normální kovový. Je to nejlepší volba. A myslím že Vám to potvrdí i každá ortodont.

Marie (Ne, 1. 2. 2009 - 16:02)

Ahoj všem, je mi 14 a rovnátka nosím skoro 2 měsíce. Když jsme se s doktorkou domlouvali, tak jsme jí říkaly s mámou, že chceme vyndávací. Oni to nějak špatně napsali a já po roce čekání přišla na řadu. Zprvu jsem si myslela, že mi dají akorát rovnátka a bude to. Ale pak mi začali nalepovat zámečky na zuby + ty kroužky na stoličky. Až teprve potom jsem se dozvěděla, že mám fixní rovnátka. Cena nám sice připadala na vyndávací příliš vysoká, ale tak přežili jsme to doma. První týden byl děsný!!!!! Opravdu snad k nevydržení, nic moc k jídlu se jíst nedalo kromě jogurtů. Další týden taky nic moc, ař potom to ustalo konečně. Jelikož mám takové ty "upíří špičáky", tak mi dávali gumičku při prvním utahování na jeden špičák, takže to tolik nebolelo, na druhým utahování mi ji dali pryč a přesunuli na drátek, ještě teďka to stále moc bolí. Ale myslím, že si na to doopravdy každy zvykne, já si myslela, že ta děsná bolest nidky nezmizí, zmizela, teďka jen čekám, až mě přestane teĎka zas bolet půlka pusy, jinak doporučuji :-)

mamusa (Ne, 1. 2. 2009 - 16:02)

Děkuji moc Majdě i Indy za zkušenosti a cenné rady. Indy - chtěli jsme to přesně tak jak to máš ty - nahoře průhledné - holka tam má zuby i rovnější a dole kovové. Teď opravdu váhám. Ono je to možná lehčí v těch 30-ti letech... Jí je 15 a to je citlivý věk na jakékoli "zkrášlující" akce.

Ali (Ne, 1. 2. 2009 - 11:02)

Ahoj, je mi 26 a potřebuju fixní rovnátka.Byl by tu prosím človíček podobného věku, co už rovnátka má a byl by ochoten si najít chvilku na telefon, nebo chat? Potřebuju si o těch rovnátkách s někým popovídat ale bohužel nikoho kdo by je nosil neznám. Prosím dejte vědět na mail: alikaliko"gmail.com moc díky

Indy (Ne, 1. 2. 2009 - 10:02)

mamusa: souhlasím s Majdou, keramická rovnátka jsou větší, více se odlepují zámečky, zabarvují se od agresivnějšího jídla nebo pití.Prostě to jsou vyhozené peníze. Vidět je to skoro stejně. Drátek je stejně stříbrný vždycky. Chápu, že má dcerka obavy, to má z fixních rovnátek každý, ale není se fakt čeho bát. Je to hlavně o psychice. Je pravda, že těch prvních 14 dní není nic moc, ale jak si pusa na rovnátka zvykne, tak pak člověk ty dráty vezme za součást sebe a už je to dobrý. Jestli jsou vidět z metru, nebo z metru a půl přestane řešit. Doporučuju investovat do kvalitních kovových rovnátek. Jsou menší a rychleji rovnají. Já mám nahoře keramický a dole kovový a po půl roce nošení vidím, jak jsem byla omezená ve své hlouposti, nedala na radu ortodontisty který mně několikrát přemlouval, ať si nechám nasadit v kovu všechno a investovala zbytečně tolik peněz do keramických zámečků které slibovaly nadstandard a konfort ale přinesly jen zbytečný čas strávený na víc na zubařském křesle. Dvakrát už jsem byla s tím keramickým patrem na opravě. Kovový spodek je úplně bez problému. Po nasazení daleko míň rozedřel vnitřní stranu tváře než větší keramické zámečky. Za ty peníze na víc, co byste dali za keramiku radši dceři kupte něco hezkého na sebe, ať je s rovnátkama kočka.Přeju tvé dcerce ať má nasazení za sebou co nejdříve, protože ten strach z toho jaký to bude je daleko horší než nová rovnátka v puse. Já jsem měla z toho rovnání hrůzu ale teď jsem moc ráda že rovnátka mám. Dokonce se mi to i začalo líbit, mám skoro 30 a připadám si s rovnátkama na zubech mladší a jedinečná. :) Dejte vědět jak jste se rozhodli.

Majda (Ne, 1. 2. 2009 - 01:02)

At je dcera v pohode. Na zpivani by mela vliv oboje stejny (keramicka jsou pry navic trosku vyssi, takze "kovaky" jsou na tohle asi dokonce lepsi), a z vlastni zkusenosti: je mi 25 a mam kovova rovnatka. Jsem denne ve styku se spoustou lidi, pracuji v hospode + obcas vypomaham na nejake spolecenske akci (treba naposledy jako asistentka recepcni na zsedani komisaru z EU) a nikdy jsem s tim nemela problem. Dneska uz to proste berou lidi normalne, pokud to nekdo komentuje, tak spis kladne hodnoti, ze se do toho dotycny clovek pusti. Takze zadne obavy... (taky jsem je mela)

mamusa (So, 31. 1. 2009 - 19:01)

Ortodontisté, které jsem s mojí dcerou navštívila se brání průhledným rovnátkům. Prý je s nimi doba léčení delší. Je to pravda? Prý nejsou tak kvalitní. Dcera zpívá a proto není zrovna 2x nadšená z představy klasických fixních rovnátek.

Kačák (Pá, 30. 1. 2009 - 13:01)

baruška: vrací, proto se pak musí nosit ta retence. Většinou se nosí 2x tak dlouho než fixní rovnátka, aby se zuby usadily na svých nových místech.. Nosí se ve volném čase a minimálně na noc. Pokud pár dní vynecháš, sama pak cítíš, ja se vrací a nejde na ně ta retence nasadit. To bych neriskovala.

widla (Čt, 29. 1. 2009 - 18:01)

já sem dosatala fixní rovnátka dneska...mám je jenom nahoře a stály mě 3600...ani mě to moc nebolí, akorát mám v zadu asi trochu španě zastřiženej drátek takže mě hrozně píchá a když sem po tom přejela jazykem tak sem si ho rozřízla...jinak dříve sem měla vyndavací a i když sem zuby moc křivý neměla a nopsila sem je pravidelně tak výsledek těměř žadny...

baruška (St, 28. 1. 2009 - 15:01)

ahojky.chtěla bych se zeptat jestli se fakt zuby vrací do původní polohy?

wjeruš (St, 28. 1. 2009 - 15:01)

Podle mě to nezáleží na keramických nebo kovových rovnátkách, ale na typu. Já mám nahoře keramická a dole kovová, oboje samoligovací - zkracují dobu léčení o 3-6 měsíců, což je podle mě docela dost. Jsou bez těch gumiček, takže mají rychlejší tah a celkem mě to bude stát cca 30tis. včetně rentaieru a vyndavacích (budu mít takovej plastickej "chránič").Řekla bych, že opravdu nejhorší jsou plastová, u nich je podle mě doba léčení nejdelší.

Majda (St, 28. 1. 2009 - 11:01)

Tak podle toho, co jsem leckdes vyčetla, bych řekla, že s těmi keramickými rivnátky je to pokud, tak spíš naopak. Resp. doba léčby bude asi stejná, ale nedají se použít u všech vad, protože by prý nemusely vydržet některé silnější tahy, které u větších vad vznikají. Takže pochybuji, žei normální léčba by s nimi byla rychlejší. NAvíc většina ortodontistů stále nejradši používá klasické "stříbrňáky", coz myslím samo o sobě svědčí o tom, že jsou prostě asi nejlepší. Keramické se podle mě začaly vyrábět především pro lepší pocit těch, kdo si sice zuby chtějí nechat srovnat, ale na stříbrný úsměv (už) se moc necítí..

Magda (St, 28. 1. 2009 - 11:01)

Ahojte, rovnátka budu mít až v červenci, ale nevím, kdy si člověk může vybrat jakej druh chce. Budou mi jeden zub jen lehce zabrušovat, tak snad to nebude tak zlé. A je pravda, že keramická rovnátka se nosí kratší dobu než normállní? Díky!

Martina (Út, 27. 1. 2009 - 23:01)

Ja dostala rovnatka minuly tyden. Horni a dolni, fixni a pruhledna.
Mela jsem z toho celkem obavy-hlavne jak to prijme okoli, ale pravdouje ze to nikdo neresi. Plno lidi uz rovnatka nosi, na nekterych to ani skoro nejde poznat a pokud je aspon je videt, ze se nebranite sebezdokonaleni.
Co se tyce jidla, musim si zvykat na to ze opravdu nic trvrdeho, krupaveho, zvykaciho nesmim. Ani bych to vlastne nechtela, protoze zuby mam ted hodne citlive. Takze co jim: polevky, testoviny, rizota. Vcera jsme meli k veceri pecenou sunku a brambory-tak jsem si to v mixeru nasekala na kousky, sice to nevypadalo zvlast elegantne, ale hlavni je ze jsem to mohla snist bez toho, ze bych se bala kousnout do sunky. A to se vyplati! :-)) To same delam i se zeleninou a ovocem. Mimochodem zjistila jsem, ze mi ted delaji moc dobre na zuby vychlazena ovocna puree nebo presnidavky.
A jeden tip navic. Poridila jsem si waterpik a nemuzu na nej dopustit. Proud vody vam proplachne rovnatka a mezizubni prostory tak dokonale, ze skoro nemusite pouzivat zubni nit.

srna (Út, 27. 1. 2009 - 19:01)

A k doktorovi chodím v Hradci Králové

Reklama

Přidat komentář