Reklama

Fixní rovnátka

Alikka (So, 3. 10. 2009 - 22:10)

To že jsi mladej je jeden z...Ahoj všichni.Je mi 23,hodně dlouhou dobu sem se rozmášlela,jestli si rovnátka(fixní)dát nebo ne,ale teď sem rozhodnuta,že ano..Dřív sem nosila vyndavací a zuby se ani nehnuly.Teď chodím k zubaři a dává mi je dopořádku než půjdu na ortodoncii,tak půjdu tak v únoru.Já teda si budu nechávat ty co nejsou vidět,jelikož v mé práci(manager)-hodně komunikace sklienty, by kovové nepřicházely vůbec v úvahu.Každopádně to s nimi vydržím,pořád lepší to nějakou dobu vydržet s rovnátky,a pak mít krásný úsměv,než mít křivé zuby a buď se vůbec nesmát nebo se smát s rukou přes pusu(vlastní zkušenost)..Takže určitě,kdo se rozmýšlí,jděte do toho:-)

Janka (So, 3. 10. 2009 - 13:10)

Iveta - ono se tak nejak vseobecne rika, ze se nesmi zvykacky, orisky, topinky,.... ale ja napriklad jim uplne vsechno.. dodrzovala jsem to asi tak prvni mesic, nez si zuby poradne na rovnatka zvykly, ale ted uz se v nicem neomezuju, akorat jablka mi delaji problem, ty si musim krajet.. ted i zvykacku si klidne vezmu, i kdyz davam si pozor, abych zvykala opatrne a nikam se mi nenalepila..

Holky, co uz mate rovnatka dole - moc vam zavidim, nemuzu se dockat, ja mam za sebou rok a ted me teprve jeste ceka nasazeni na dolni celist.. nevite, jestli si pak clovek muze vybrat, jestli chce ty pruhledny, jak o nich mluvite nebo ty klasicky vyndavaci? a nebo je to na doktorovi, kterej mi neco vybere?

mona (So, 3. 10. 2009 - 11:10)

Já mám zevnitř zubů taky nalepené drátky. Nahoře i dole (a taky je tam budu mít spoustu let). Ale i tak musím ty vyndavací rovnátka nosit 3 měsíce nepřetržitě. Ale výhoda je, že když potřebuju mluvit jako člověk (když jdu na kafe, něco zařizovat apod.), tak je prostě vyndám :)

Iveta (Pá, 2. 10. 2009 - 18:10)

Ahoj můžu se zeptat mam dostat fixní rovnátka a nevim jestly budu moct všechno jídlo jediné co vím že nesmím jsou žvýkačky ale dal nevim prosím někdo mi napište na e.mail je [email protected] moc děkuju

Sýsa (Čt, 1. 10. 2009 - 19:10)

Díky za odpovědi, myslela jsem si, že je to dlouhá doba a jak tak koukám, tak v některých ordinacích je to normální. Takže díky za radu, i s tou Prahou, ta je pro mě moc daleko, takže to asi nechám jak to je a počkám si do ledna, ono to snad uteče, jen doufámm, že to tak nepůjde i dál.Ještě jednou díky

ema (Čt, 1. 10. 2009 - 10:10)

Ahoj Vendy, tak jak to máš Ty by mi vyhovovalo, resp. takhle jsem myslela, že to bude. Ale není mi jasný, proč mi sestřička říkala, že budu mít rovnátka dvoje - jedny kovový na noc a jedny ty průsvitný, takže to asi znamená, že tyto budu muset nosit přes den, jak to má např. mona. Nechám se překvapit. Jinak moje mamka je cca 10 let po sundání fixů a ten drátek má nalepenej pořád, ale taky jí absolutně nevadí. Dnes ráno se mi na jedné straně uvolnil drát, co jsem měla pod horním patrem a musela jsem ho vyrvat i na té druhé straně. Teď čekám na zavolání doktorky, jestli mi ho bude dávat znovu nebo se už na to vykašle, když jdu za chvíli na sundání.

Vendy (St, 30. 9. 2009 - 17:09)

Ahoj Emo, mně sundávali rovnátka 21.9. Ale před samotným sundáním mi nalepili po vnitřním oblouku slabé drátky. Mám je od levých trojek po pravé trojky. Po sundání rovnátek a obroušení lepidla a cementu mi udělali otisky. Odpoledne jsem si přišla pro průsvitné dlahy, které popisuje mona. Mám je nosit tak od 17hod. přes noc. Jak mi to vyjde. Jinak jsem přes den bez nich. Taky v nich šišlám, ale mám výhodu v těch drátcích - ty přes den zuby drží. Co je trošku nemilé je, že ty drátky budu mít v puse roky.Ptala jsem se na to svého zubaře a ten říkal, že je to tak. Má tu zkušenost, že jedna jeho pacientka si je nechala sundat po 2 letech a zuby se ji zase zkřivily. Na druhou stranu o těch drátcích vůbec nevím, dají se s nima normálně používat mezizubní kartáčky a na ty ostatní zuby klidně i nit. Jen pro zajímavost, při poslední návštěvě jsem tam nechala 5000kč, celkově mě stály rovnátka na obě patra, obyčejná kovová skoro 19000kč

ema (St, 30. 9. 2009 - 12:09)

Prosím pěkně - mám dotaz. V...mona: Děkuju za odpověď, přesně toho jsem se obávala. Zřejmě mě čeká to samé co Tebe, což bude zajímavý hlavně v práci. No nic, nedá se nic dělat. Přeju, ať Ti ty 3 měsíce rychle utečou.

mona (St, 30. 9. 2009 - 11:09)

Prosím pěkně - mám dotaz. V...ema: Jestli dostaneš to, co já, tak gratuluju! Je to taková průhledná umělohmotná forma vytvarovaná přesně podle tvých zubů. Krásně to na ně pasuje a prý to je jako vyndavací rovnátka nejlepší.

Tady ovšem nadšení končí :) Já to musím nosit nepřetržitě (vyndávat jen na jídlo) 3 měsíce. A děsně s tím šišlám, fakt hrozně... no, mluvím jako retard... což si asi nezúčastnění lidé i myslí, protože to na zubech není prakticky vůbec vidět (kamarádi i rodina se mi smějou a já se jim vůbec nedivím, kdybych někoho slyšela tak mluvit, tlemím se taky :)))). A nemůžu skoro zavřít pusu. No ale co nadělám, je to potřeba, aby se zuby nevrátily zpátky.

ema (St, 30. 9. 2009 - 10:09)

Prosím pěkně - mám dotaz. V říjnu mi budou sundávat rovnátka a myslela jsem, že na nějakou dobu dostanu vyndávací na noc,ale sestřička mi řekla, že dostanu rovnátka dvoje - ty na noc + nějaký průsvitný. To znamená, že ty průhledný budu muset nosit přes den?? Děkuji.

RoJ (Út, 29. 9. 2009 - 14:09)

Sýsa - ja tam byla poprvy na...Ahoj, záleží asi na tom, jestli na "obyčejnou" nebo soukromou ortodoncii. Teda pokud máš na výběr. Taky ta soukromá bude zřejmě dražší. Mně je 30, takže žádný příspěvek od pojišťovny, a na obě čelisti mě vyjdou rovnátka něco kolem 30.000 (horní čelist keramická a dolní čelist kovová, oboje samoligující). Cena je za celou dobu léčby včetně retenčních aparátů a dalších blbůstek :-) ) Byl jsem v Praze na 3 ortodonciích (2x soukromá, 1x "obyčejná" na poliklinice Budějovická). Na té obyčejné byla strašná fronta, vzali mě o hodinu později a byli nepříjemní. Objednací lhůta na otisky měsíc až dva. Chtěl jsem zkusit ještě další státní zařízení, ale tam měli plno. Tak jsem zkusil ty soukromé ordinace a objednací lhůta byla cca 14 dní a navíc byli velice příjemní. Pokud bych nepotřeboval opravit mezizubní kazy a nebyl v létě mimo, tak jsem měl rovnátka od první návštěy zhruba do dvou měsíců, takhle to trvalo 3. Z těch dvou soukromých ortodoncíí jsem si vybral tu, kde měli ordinační hodiny po-pá a někdy mají od 7.30 a někdy zase do 19 a měli větší výběr materiálu. ( http://www.rovnatka-praha.cz/ )

Až budu mít víc času, napíšu pár postřehů k Janče na stránky ( http://www.fixnirovnatka.estranky.cz/ )

Mějte se fajn a držím palce ať už při rovnání nebo výběru ortodoncie ;-)

Janka (Ne, 27. 9. 2009 - 20:09)

Sýsa - ja tam byla poprvy na zacatku ledna a na otisky jsem se dostala az koncem dubna.. a rovnatka mi pak nasadili az na zacatku rijna.. takze jsem taky porad cekala a cekala.. ted uz je mam skoro rok a stve me, ze kdyby se nemuselo tak dlouho cekat a nasadili mi je hned v tom lednu, tak jsem mohla mit o 9 mesicu uz za sebou vic a uz jit skoro do finale.. :-(

Sýsa (So, 26. 9. 2009 - 10:09)

Ahoj, chtěla bych se zeptat po jak dlouhé době od první návštěvy vás pozvali na koplexní vyšetření s otiskama. Byla jsem tam ve čtvrtek 24.9. a objednali mě až na 21.1.2010 a to mi příjde dost dlouho, proto se chci zeptat jak to chodí jinde, díky

Vif (Čt, 17. 9. 2009 - 14:09)

Veronika - Za tu dobu co rovnátka mám (-je to asi 2 roky) mi zubař trhal všechny 4 zuby moudrosti a nic nepoškodil. Chodím k němu pravidelně a nikdy mu v žádné práci nevadili.

Radana (Út, 15. 9. 2009 - 15:09)

Verco,k normal zubari urcite chodit musis i nadale,pravidelne kazdeho pul roku.

Veronika (Po, 14. 9. 2009 - 13:09)

Ahoj, chodili jste k normal. zubaři při nošení fixního aparátu? Může mi vůbec něco dělat aniž by nepoškodil zámky? Díky za info

Hanka (Pá, 11. 9. 2009 - 11:09)

Verka - tak to je skoda, ja uz mam zase bilej.. normalne sem mu to rekla a on mi ho v pohode dal, ze to je na mne..ale neboj, ono to zase az o toolik lip nevypada, je belejsi nez zuby, takze je stejne napadnej.. i kdyz libi se mi asi vic nez ten kovovej..

Verka (St, 9. 9. 2009 - 18:09)

Hanka - presne tak, rovnaji oba stejne. Mne ten bilej dat nechce, tak to budu muset prezit s kovovym, ach jo :-(

Hanka (Po, 7. 9. 2009 - 12:09)

Verka - dekuju za odpoved, takze to chapu spravne, ze ucelove na rovnani zubu, je uplne jedno, jakej dratek mi tam da... tak to ja mu priste reknu, ze chci zase ten bilej.. mela jsem ho totiz na zacatku a nic se mi neolupovalo, az tak po mesici a pul se zacal malicko osoupavat od cisteni.. takze pohoda :-)

Verka (Ne, 6. 9. 2009 - 14:09)

ahoj Hanko, tak k tomu drátku... Oba drátky jsou kovové, akorát ten bílý je kovovový drátek nalakovanej na bílo. Taky jsem toužila po tom bílém drátku, protože jsem si nechala dát průhledné keramické zámečky, ale doktor mi řekl, že má jednu nepříjemnou vlastnost a to, že se časem začne olupovat a vypadá to hůř než ten normální.

Reklama

Přidat komentář