Reklama

Existuje Bůh?

M i r e k (Ne, 21. 5. 2023 - 11:05)

Ano, Buddha a většina buddhistických učitelů, které jsem potkal nebo studoval, neučí o Bohu a o rozvíjení vztahu s ním. Považují to za ztrátu času, podle mě proto, že pro málo rozvinutou mysl je to obtížné a snadno zabloudí v nesprávných představách. Proto my buddhisté rozvíjíme svou mysl a pak začínáme vnímat věci, které jsme dříve nevnímali, a uvědomujeme si, co jsme si dříve neuvědomovali. Pak je možné lépe chápat podstatu světa a smysl života a objevuje se i něco, co se částečně podobá představě Boha z tradičních náboženství. Není to Stvořitel, ale bez něj by nic neexistovalo. Není osobní ani neosobní, spíše něco jako vědomé, tvořivé, informované, nadčasové, mimoprostorové, nadosobní kontinuum. Nehmotná podstata všech hmotných forem. Množina všech možností, bez které by se možnosti nestávaly skutečností. Slovy se to těžko popisuje, asi si na to kažný může přijít jen sám. A nebo nemusí. Není to povinné, ale když se to nedělá úplně špatně, tak to může být užitečné a pomáhá to zlepšit kvalitu života a vztahů už tady v tomhle životě.

Návštěvník (Po, 22. 5. 2023 - 21:05)

pěkné. N.

Jirka (Po, 22. 5. 2023 - 14:05)

Mirku, ty jsi úplně mimo. Ale věřím ti, že si ani neuvědomuješ jaké voloviny píšeš.

Eckhart Tolle (Út, 16. 5. 2023 - 23:05)

„Vše v přírodě - každá květina, každý strom a každé zvíře nás může mnohému naučit.“

Návštěvník (Pá, 19. 5. 2023 - 19:05)

To je pravda. Moudrá příroda je mnohdy moudřejší než samotný člověk

A (Út, 16. 5. 2023 - 13:05)

Harry Potter: "Do Bradavic se totiž dostanete jen tajným kouzelným autobusem."

Z (Út, 16. 5. 2023 - 09:05)

"""""""Inteligentní jedinec církev nepotřebuje, nenechá se jí ovládat"""""" -------------- Souhlasím. - Církev ti osobní vztah se Stvořitelem života nezařídí.

Z (Út, 16. 5. 2023 - 09:05)

Bible: "Je totiž jeden Bůh a jeden prostředník mezi Bohem a lidmi, Kristus Ježíš."

Z (So, 13. 5. 2023 - 21:05)

https://www.tyden.cz/rubriky/veda/technologie/vedci-uskutecnili-v-laboratori-prvni-krok-umele-fotosyntezy_274471.html --------------------------------------------
"Procesu, označovaného jako fotosyntéza, se účastní velké množství složitých molekulárních strojů."

Návštěvník (So, 13. 5. 2023 - 18:05)

Bůh není nic jiného, než síla přírody. Je to ona příroda, která si určuje a reguluje dění na zemi. Jen pár pomatenců si myslí, že to je církev, nebo jiní představitelé náboženství.
Tito pomatenci pak vyzývají nějakého fiktivního boha a jménem oné církve si nechávají vymýt mozek, aby se z nich postupem času staly nemyslící ovce ovládané onou církví.

Návštěvník (Po, 15. 5. 2023 - 14:05)

Na tom něco je. Co je lidstvo lidstvem, vždy bude nějaká církev, co bude parazitovat na ostatních. A právě církev potřebuje lidem vymýt mozek a ovládat je. Samozřejmě je to ale o velikosti IQ. Inteligentní jedinec církev nepotřebuje, nenechá se jí ovládat, naopak jí pohrdá.

Z (Út, 16. 5. 2023 - 09:05)

""""""Co je lidstvo lidstvem, vždy bude nějaká církev, co bude parazitovat na ostatních.""""""" --------------------------------- To je pravda, kašlou na slova Ježíše Krista, který řekl: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte. Neberte od nikoho zlato, stříbro ani měďáky."

Návštěvník (Po, 15. 5. 2023 - 14:05)

Tak například katolická církev potřebuje lidi neustále strašit peklem a pořád jim vymývá mozek tím, že lidstvo musí trpět. Pro jejich ovečky je správné žít v pokoře a v chudobě, neustále se mají srovnávat s lidmi, co na světě trpí hladem a pod. V podstatě z nich chtějí vychovat ovce bez sebevědomí, bez ctižádosti. jejich ovečka musí být skromná, pokorná a musí neustále před někým ohýbat hřbet. je smutné, že ještě dnes v 21. století toto pořád existuje. Ale některým lidem to asi bohužel vyhovuje nechat se sebou takto orat.

Z (So, 13. 5. 2023 - 21:05)

Jseš vedle jak ta jedle.

M i r e k (Pá, 12. 5. 2023 - 07:05)

Lidé jsou různí a mají různé cesty. Byl jsem spokojeným vyrovnaným ateistou, kterému nic důležitého nechybělo a neměl žádné zvláštní problémy. Pak jsem se setkal s něčím, co do tohoto mého světového názoru moc nezapadalo. Vzbudilo to moji zvědavost a tak jsem zkoušel se dovědět víc. Zkouším to už přes 40 let. Podle mě něco jako Bůh existuje, ale naše představy o něm – ať už v něj věříme nebo ne – jsou velmi neúplné a nepřesné. Proto je tak těžké o něm diskutovat. Ale podle mě rozhodně není ješitný a nepotřebuje, abychom se mu klaněli. Dokonce nepotřebuje, abychom v něj věřili. Když to hooodně zjednoduším, tak prostě nechce být sám. A byl by rád, kdybychom si moc neubližovali ani navzájem ani sami sobě.

Z (So, 13. 5. 2023 - 21:05)

Wikipedia: "Podstatou buddhismu je rozvoj a spočívání ve vnitřní probuzenosti sebe sama, a ne pěstování a udržování vztahu k bohům. Ostatně samotný Buddha ve svém učení zavrhoval myšlenku na Íšvaru coby stvořitelské božstvo." -------------------------------------------------------------

Takže podstatou buddhismu je rozvoj a spočívání v nějaké probuzenosti sebe sama, a ne rozvoj vztahu ke Stvořiteli života. ----------‐- (Stvořiteli například velkého množství složitých molekulárních strojů, které se účastní procesu, označovaného fotosyntéza.) --------------- Buddhismus tedy nabádá člověka k tomu, aby nehledal a neměl vztah se Stvořitelem života, který logicky má zájem mít vztah se svým stvořením.

Z (So, 13. 5. 2023 - 21:05)

https://www.tyden.cz/rubriky/veda/technologie/vedci-uskutecnili-v-laboratori-prvni-krok-umele-fotosyntezy_274471.html
"Procesu, označovaného jako fotosyntéza, se účastní velké množství složitých molekulárních strojů."

Praktik - logik (St, 10. 5. 2023 - 15:05)

Ti, co jsou zoufalci, tak se většinou upnou k nějaké ideologii. Třebas náboženství v jednom případě, nebo rusofobii v druhém případě. Jenže to jejich život stejně nijak nezachrání a není to kompenzace ničeho. Už jsem to psal kdysi, lepší byl systém, kdy se lidi museli sami o sebe postarat a kdo si nepostavil bydlení a neulovil zvěř, tak zdechnul. Tím se to vyčistilo. Dneska tyhlety potápky stát krmí a tito pak vypisují svoje nesmysly na internety. // Odstřihnout od státu, od zdroje a kdo se o sebe nedokáže postarat, ať zdechne.

Návštěvník (St, 10. 5. 2023 - 13:05)

Hehe, "spojenec" už je tady :-D Hlídejte si prdele

Praktik - logik (St, 10. 5. 2023 - 15:05)

To slovní spojení, které jsi napsal, cituji: "Hlídejte si prdele" -je tvoje projekce. Projektuješ si do druhých své tužby. Nechápeš, že biblické přísloví - Čím tvé srdce žije, to tvá ústa vypravují - je pravdivé. Tím, že něco píšeš, a to opakovaně, vypovídáš o sobě.

Reklama

Přidat komentář