Reklama

alkoholismus

sluníčko (Pá, 1. 8. 2003 - 13:08)

ahoj holky, doufám, že na vás hezké počasí působí tak jako na mě a jste plné energie a dobré nálady :)Lucko, jak říká Pavlína, udělala jsi dobře. Oni sice lékaři říkají, že alkoholikům musíme pomáhat (návštěvy v san., povzbuzování, odpouštění atd.), ale mám pocit, že kdyby všichni psychiatři a psychologové vyrůstali v takových rodinách jako my, mluvili by asi jinak.Chtěla jsem se vás zeptat, jaký máte vztah k alkoholu vy samy? Já tedy o sobě nemůžu říct, že bych byla abstinent, ale také se rozhodně nebojím toho, že bych skončila jako alkoholik. Mám doma hodně odstrašující případ a také si myslím, že jsem dost silná a problémy umím řešit jinak než chlastem. Přeji vám všem krásný víkend a v pondělí papa

Pavlína (Pá, 1. 8. 2003 - 10:08)

Myslím, že jsi udělala dobře. Máš pravdu, že se člověk nemá sám do ničeho nutit, pokud cítí, že by to stejně nebylo dobře.. Takové to vyčítání si, že kdyby a ono to nakonec dopadne stejně, tak to taky dobře znám.. Tak hezký víkend a ahoj.P.

Lucka (Pá, 1. 8. 2003 - 10:08)

Ahoj!Na návštěvu jsem nakonec nešla.Matka mi napsala v kolik tam mám prijit a nějak mě naštvalo,že mi ještě bude diktovat co mám dělat tak jsem tam prostě nešla.Sice jsem měla trošku výčitky,ale zase si říkám, že ona už mi tolikrát něco slíbila(a ne jen mně) a pak kvůli chlastu nesplnila, že podle mě mi nemá co vyčítat.A podle její sms mi připadlo,že by byla zase nepříjemná tak proč si kazit den.Prostě na ní nemám náladu!Ani teď , ani potom.Zítra jedem na chalupu tak se moc těším. Přeji Ti krásný víkend a brzo se uzdravte!!!Ahoj L.

Pavlína (Pá, 1. 8. 2003 - 09:08)

Nezbláznila jsem se, původní příspěvek mi nešel odeslat, tak jsem ho vymazala, napsala jiný zkrácený a ejhle, je tam i ten původní!!! Hezky si se mnou ta technika zahrává :-)..

Pavlína (Pá, 1. 8. 2003 - 09:08)

Lucko, je fakt, že jsem až tady zjistila, že je více těch, co mají naprosto stejné, mnohdy i horší "zkušenosti".. Dost pomáhá, že v tom člověk není sám, ale na druhou stranu je mi líto každého, kdo to zažil. Napiš, co bylo na návštěvě, pokud jsi tam byla. Zatím ahoj, musím jít pracovat :-)

Pavlína (Pá, 1. 8. 2003 - 08:08)

Lucko, je fakt pravda, že když si tady s váma píšu, tak si připadám ze zcela "běžné" rodiny. Taky mi občas přišlo, že jsme nenormální rodiny, že to snad nikde jinde neexistuje, než u nás doma.. No a vida, nejsem v tom sama, ba dokonce ještě se s mojí mámou dá aspoň trochu normálně bavit a nenadává mi, to je fakt. No dobrá, napiš, jak jsi dopadla na návštěvě, pokud jsi tam byla a já se zase ozvu.Děti jsou opět nemocné, takže mám o jiné starosti na víkend vystaráno.. Ahoj.

Lucka (Čt, 31. 7. 2003 - 10:07)

Ahoj Pavlíno, Sluníčko, Betko!Dnes mě čeká návštěva psychiny.Ještě teda nevím jestli tam opravdu zajdu, to až podle nálady odpoledne.Sluníčko doufám, že se ti brzo podaří odstěhovat se od rodičů.Je to asi jediná cesta.Pavlíno Sluničko má pravdu,nejlepší je se o tom vůbec nebavit aspoň chvíli s nikým.Fakt se ten problém aspo? na čas vykouří z hlavy a je to fajn,myslet na něco jinýho. A tu knížku si Betko taky seženu.S tím litováním je to tak jak říkáš Pavlíno.Je fakt, že já se opravdu někdy lituju.Přemýšlím proč zrovna já mám takovou šílenou matku, která už nikdy nebude jako dřív.Které nikdy nebudu moct svěřit svoje děti, se kterou nevyrazím na nákupy (apoň teď to tak nevypadá) atd.Tohle nemá smysl.A teď když píšu sem, mi hodně pomohlo to vědomí, že v tom nejsem sama.Kolem sebe nemám nikoho kdo by měl doma to co my,tak jsem si asi připadala divná.Mějte se krásně a přeju hodně moc dobré nálady!!!

Pavlína (Čt, 31. 7. 2003 - 08:07)

.. a taky se naučím líp psát, abych nespojovala slova a tak...jenže v té rychlosti.. :-))

Pavlína (Čt, 31. 7. 2003 - 08:07)

Holky moje zlaté, díky moc za to, co jste mi napsaly. Ani nevíte, jak jsem ráda, že si tady s váma můžu takhle psát. Opravdu dneska, jak jsem si přečetla oba příspěvy od Betky a Sluníčka, tak jemi hned líp. Děkuju vám moc. Díky vám je mi hnedo kousek líp a budu se řídit vašimi radami - to slibuju :-)) Vážně, děkuju...

Betka (St, 30. 7. 2003 - 16:07)

Pavlinko, Lucko, Slunicko, moc s Vami citim a vim, co prozivate. Musim rict, ze se mi docela ulevilo, kdyz jsem si precetla knizku:Dospělé děti alkoholiků od Janet Geringer Woititzové. Neda se to na me z velke miry aplikovat, protoze ja jsem zazila rodice alkoholiky az v puberte a v dospelosti, ale docela se mi zamlouval pristup, ktery vedl k "odriznuti se" od sve minulosti. Hodne dulezite je to, co tady nedavno napsala Pavlina - nelitovat se. A taky to, co psala Slunicko i dalsi - zit svuj zivot. Vim, jak lehce se to rika, a tezce dela. Drzim Vam vsem palce, aby to bylo brzo lepsi. A Pavlinko, udelej si nejaky hezky vikend, prestan o tom alespon na cas uplne mluvit s manzelem, sestrou apod. a snaz se to v sobe co nejdriv uzavrit. B.

sluníčko (St, 30. 7. 2003 - 15:07)

Pavlíno, děkuji moc. Mám pocit, jako bychom vyrůstaly v jedné rodině. Tvé příspěvky a zážitky jsou mi hodně blízké. Pokusím se sem valit co nejvíce optimismu a síly, ale to ode mě čekejte až v pondělí. Po dvou dnech strávených doma jsem poněkud vyčerpaná. Bohužel stále ještě bydlím doma (nikomu asi nemusím vysvětlovat jak je těžké získat vlastní bydlení), a tak žiji hlavně z víkendů prožitých se svým přítelem na jeho chaloupce.Už se moc těším až budu mít svou vlastní rodinu, se kterou budu prožívat ty nejkrásnější chvíle svého života, kde alkohol nebude mít rozhodně dveře otevřené a kde budeme všichni šťastní. Jsem tak trochu optimista, co :) Opravdu se moc těším, až budu moct svůj čas a sílu věnovat právě ji, a tím pádem pro mě bude jednoduší se odpoutat od svých rodičů. Zkus se Pavlí

Pavlína (St, 30. 7. 2003 - 13:07)

Lucko, jenom chci reagovat na ty vánoce.. Taky díky svým rodičům nenávidím vánoce... Z celého srdce je nenávidím.. Teď mám dvě děti, takže připravuju vánoce ráda, těším sejaké budou, ale když přijde Štědrý den,zvláště ten večer, tak nálada uvnitř klesne na bod mrazu a já zase nenávidím vánoce...Navenek se tvářím, jak nelíp umím, ale například můj manžel-tomu je to naprosto jasné.. Nechci ti kazit iluze, ale nedostaly jsme právě do vínku to nejlepší a vzpomínky nesmažeš, ty se schovají někam dozadu, zvláště ty špatné, a vylezou zrovna když se to nejmíň hodí.. Přece jen i v mém věku převládá čas, který jsem "trávila" s rodiči.. Děti mám malé,třeba až budou větší, všechno mi vynahradí.. A tobě určitě taky, až nějaké budeš mít. Uvidíš, bude líp..Hlavně se nesmíme litovat, to nepomůže. Ať se "litujou" naše matky, mají proč.... AHOJ.

Pavlína (St, 30. 7. 2003 - 13:07)

Sluníčko,je dobře, že ses připojila. řeknu ti to takhle, moje máma pije zhruba 20 let a ještě pořád je schopná "normálně" fungovat.Uvaří, uklidí,pracuje... Ale zakalené pohledy, hnusné řeči a druhý den jakoby nic znám dobře...Výčitky, prosby, výhružky...to znám taky. Všechno marné,jak je vidět.Zrovna nejsem v kondici, kdy bych mohla radit druhým, což sis asi přečetla, ale zaujalas správný postoj. I já si uvědomuju, že jinak to asi opravdu nepůjde. Tak někdy zase napiš, jsme na tom stejně, třeba něco vymyslíme.Aspoň něco, co pomůže nám,když oni pomoc nechtějí.

sluníčko (St, 30. 7. 2003 - 13:07)

Tuto diskusi si pročítám už dlouho, ale teprve nyní jsem se rozhodla se k vám přidat aktivně. Má matka je alkoholička. Navíc ale, i můj otec má problémy s alkoholem. Matka to zvládá o něco hůře, tedy spíše nezvládá, než zvládá. Tím, že jsou v tom oba, pijí převážně společně doma, ale důvod k tomu dát si sklenku se najde vždy a všude. Netuším jestli si dokázal některý z nich nahlas přiznat, že je alkoholik a má problém, ale myslím si že asi ne. Nevím přesně jak dlouho to už trvá, ale vzpomínám si, že tak před osmi lety (nyní je mi 24) jsem jim z novin začala vystřihávat články typu "Ve dvou se to lépe táhne, ale hůř léčí" apod. Od té doby jsem jim neustále říkala, že se sebou musí něco dělat, nosila kontakty na AA, prosila, vyčítala... marně. Tím, že jsou dva, je to těžké. Myslím si, že si asi jeden říká, že podle toho druhého na tom není tak zle a ten druhý se zase utěšuje tím, že v tom není přeci sám. Nechci jim křivdit, ale takhle mi to připadá.Záhadou pro mě je, jak to, že jsou schopní "normálně" fungovat (práce, domácnost, úklid, vaření...) V tom se jim nedá nic vytknout, ale já prostě nesnáším ty jejich společné sklenky vína... ty jejich zakalené oči, občas zakalené řeči... Asi to teď vypadá, že přeháním, že není možné, aby někdo chlastal takových let a zároveň takhle fungoval, ale je to opravdu tak.Nyní se pokouším je neřešit, říkat si, že je to jejich život a když prostě nechtějí pomoct, tak se nedá nic dělat. Násilím je nikam nedostanu.Jsem ráda, že jsem se konečně mohla vypovídat někomu, kdo ví o čem mluvím.Díky moc

Lucka (St, 30. 7. 2003 - 12:07)

Ahoj Pavlíno, máti je v té nemocnici.Ještě jsem za ní nebyla,ale chystám se tam zítra.Nemám na ni sice náladu, ale říkám si, že když už tam šla poprvé sama, tak bych ji mohla aspoň trochu povzbudit.Ale k čemu to bude? Já vím, že k ničemu. Do Vánoc je máti zase v pr... a my se ségrou budem trávit Vánoce samy a bude nám hrozně. Vánoce vůbec nemám ráda.Matka jich zkazila už celou řadu.Snad až budu mít svoje děti..Jinak jsem opravdu zvědavá co ti odborníci poradí, ale mně zatím nikdo nic efektivního neporadil.Spíš mi to vždy připadlo jako totální kravina a říkala jsem si, že asi kdo nezažil žít s alkoholikem dnes a denně tak nemůže radit.Tahle diskuze se mi zatím jeví jako nejlepší,protože tady mají skoro všichni velmi osobní zkušenosti a ví co je to za hrůzu. Nic nezlehčují a snaží poradit co jim se osvedčilo.Tak se měj dnes hezky a brzo zase ahoj!L.

Pavlína (St, 30. 7. 2003 - 09:07)

Ahoj Lucko, odpovím ti na otázku - bylo mi vysvětleno, že to ten dotyčný řekne proro, aby nad ním ostatní mávli ruku, že pokud je to tak, tak nemá cenu s tím něco dělat, prokáže tím absolutně nepevnou vůli, aby od sebe odrazil útoky ostatních, aby se šel léčit, byť vůbec není pravda, že třeba pije o pět let více atd.V podstatě tím odhání okolí, které by si dle jeho názoru mělo říct, že už nic nemá cenu a nechat ho pít dál.. Možná to tak je, možná ne, nevím, ale já valstně v těchto dnech zjišťuju, že nevím nic. Nechápu, nějak přestávám přemýšlet, protože je to pořád dokola.Asi i já vyhledám pomoc, kde mi to budou vysvětlovat pořád dokola, až mi to dojde.Sama se v tom opravdu nějak utápím.A teď pro všechny:Vidíte, alkoholici, taky mám obrovský problém, ale v životě by mě nenapadlo to řešit alkoholem nebo něčím jiným otupujícím.Ani příležitostně. A věřím, že problém se nějakým způsobem vyřeší, aniž bych si zničila život, zdraví, odkopla ty, co mám ráda a bylo mi všechno jedno..Tak Lucko, musela jsem to sem napsat, protože už mě zase chytá vztek :-). Je mi vážně na nic. A co ty? Co máma? I když je to asi pořád dokola,co? Aspoň víme, jaké nemáme v budoucnu být. Místo vzoru máme doma odstrašující případy.. Kéž nám svým chováním určí správnou cestu, jak se nechovat k dětem.. AHOJ a napiš. P.

Martin (St, 30. 7. 2003 - 01:07)

Ahoj, jen bych Vás rád pozval do diskusního fóra na Abstinent.cz, v něčem to zdejší doplňuje... hezké dny letní i ty další..

Lucka (Út, 29. 7. 2003 - 14:07)

Ahoj Pavlíno, pokud Ti nějaký odborník poradí něco co se ti bude zdát dobré a učinné, tak mi to prosím napiš!Nechápu důvod proč by si člověk, který momentálně nepije měl vymýšlet, že pije. Vždyť je to blbost! Teda aspoň mě se zdá! Ale asi nejsem v tomhle problému moc chápavá.Hezkej den holky!!!L.

Lucka (Út, 29. 7. 2003 - 14:07)

Ahoj Pavlíno, pokud Ti nějaký odborník poradí něco co se ti bude zdát dobré a učinné, tak mi to prosím napiš!Nechápu důvod proč by si člověk, který momentálně nepije měl vymýšlet, že pije. Vždyť je to blbost! Teda aspoň mě se zdá! Ale asi nejsem v tomhle problému moc chápavá.Hezkej den holky!!!L.

Pavlína (Út, 29. 7. 2003 - 11:07)

Ahoj Betko, taky jsme přemýšleli, že si to vymyslela,možná se vždycky napila a pak to delší čas dokázala udržet na uzdě, jenomže jak to tak bývá, tak závislost postupuje a venkovní příznaky se začaly projevovat tak 2 roky nazpátek.. Myslím si, že to tak nějak bylo.Ona máma je dost zvláštní, na ní to nebývalo nikdy poznat a rodině trvalo zhruba 10 let, než si vůbec někdo všiml, že pije.Jenomže ono zdraví nevydrží všechno, takže ve spojitosti s pitím přicházejí další a další zdravotní problémy, se kterými se neumí vyrovnat a o to víc pije, proto jsme to poznali teprve před 2 lety. I když je pravda, že vzdor to být může. Nicméně v současné chvíli je to jedno, protože je to oapkovaná recidiva, když nepije třeba 3 měsíce a pak znovu a znovu a znovu... Prostě než se upije..Díky za podporu. Taky jsem myslela na to si někam dojít promluvit, ale zatím se na to moc necítím.Nějak se mi o ničem nechce mluvit, protože to stejně nikam nevede.Neustále se v tom přehrabuju dokola a řešení nikde. Je to asi jako když ti někdo umře,taky mu nemůžeš už pomoci..Ale v budoucnu se nějaké odborné pomoci nebráním, třeba hned příští týden někoho vyhledám, ale například dneska na to prostě ještě nemám.. Díky moc a zase napiš. P.

Reklama

Přidat komentář