Reklama

refluxní choroba jícnu-esofagitida

Lumír (Ne, 4. 5. 2008 - 14:05)

Ahoj Lubore,mně konzervativní léčba nezabrala.Užival jsem Lanzul 2x denně 6 měsíců,k tomu Ganaton.Napětí dolního jícnového svěrače mohou snižovat některé potraviny,tučná jídla,káva,alkohol,,čokoláda,česnek,cibule.K refluxu můžou vést, i také anatomické změny v bránici.Především braniční kýla,hiatová hernie.Bylo by dobré ji vyloučit.Zajít třeba za PL,a zažádat si o doporučení na rentgen jícnu.Tzv.pasáž jícnu.Já jsem právě měl braniční kýlu.A šel jsem okamžitě na operaci do Palas Athény do Prahy.Jsou tam výborní.Doporučuji Dr.Winkler primář.Já jak jsem měl ty potíže,tak jsem taky se dietně stravoval,vše jsem dodržoval a měl jsem nepřetržité potíže.Spoustu nocí jsem proseděl.Třeba jen jak jsem udělal záklon hlavou dozadu,tak se mi vše vracelo zpět do jícnu,z důvodu nedomykavosti jícnového svěrače.A při té kýle se právě dostavá část žalůdku do jícnu.A chlorovodiková kyselina leptá jícen,která není ochráněna jak stěna žaludeční,a dochází tzv.slizničním změnám na jícnu.Refluxní esofagitida.Příznaky dysfagické potíže-těžké polykání.Máte pocit že musíte opakovaně polykat?A pak odřihujete vzduch?To je právě způsobeno nedomykavosti kardie.(jícnový svěrač).Já jsem taky neměl obezitu,nekouřil jsem,nepil jsem.Řiká se že braniční kýla může být vrozená,a vyvrcholí to v období života,někdy klidněji,a někdy bouřlivěji.A pak může vzniknout kýla,při zvedání těžkých předmětů..Při té laparaskopické operaci se reponuje braniční kýlu,to znamená že se umistí žalůdek pod bránici,a dále zvýšit svalové napětí konečné části jícnu.Provadí se tak,že okolo konečné části jícnu umistěna manžeta vytvořena z části žalůdku.Odborně fundus.Jestli budete mít zájem,můžu Vám dát tel.číslo 739 946 056.A může to zkonzultovat. Držím vám moc palce,co nejdřívě až se zbavítě tě potiží!!S pozdravem Lumír.

Lubor (Ne, 4. 5. 2008 - 10:05)

Zdravím všechny,je tu vůbec někdo komu opravdu zabrala konzervativní léčba pomocí léků a režimových opatření?Mám reflux dva měsíce( za sebou endoskopii žaludku,test na Helicobacter i histologie negativní),první měsíc jsem bral helicid,potom mi internista předepsal ranisan,ale mám pocit že se to nijak nelepší.Jím dietně,v noci spím skoro v sedě,piji jen vodu,nekouřím a obezita mi rozhodně nehrozí.Nevím co víc můžu sám za sebe dělat.Vždy jsem tak tři dny v klidu a pohodě a pak se třeba ráno vzbudím s bolestí mezi lopatkami,nebo říhám i po obyčejné vodě.Zatím funguji vcelku normálně a snažím se to nevnímat,ale dost dobře to asi dlouhodobě nejde.

Lumír (Út, 29. 4. 2008 - 20:04)

Ahoj Míšo,mám velice výborný tip,a to Palas Athéna v Praze.Já jsem ze Severní Moravy.Z Dobré u Frýdku-Místku.Neváhal jsem,a šel jsem do Prahy.A jsem velice spokojený,bez obtiží.Odborník pan primář Dr.Winkler.On mi přišel na to co mi je.A taky mě operoval.Žadný lékař tady od nás toho nebyl schopen!!!A na stopu do Palas Athény,mě přivedl hlavní řidicí Honza této diskuse..Můžeš se ho na cokoliv zeptat. Kontakty do Palas Athény,jsou na předchozích přispěvcích,této diskuse.Měj se.Držím moc palce.

Návštěvník (Ne, 4. 5. 2008 - 00:05)

ČEKÁ MĚ OPERACE MOC SE BOJÍM PRO TO ŽE UŽ NEJSEM NEJMLADŠÍ JE MI 50 LET.PORADÍ MI NĚKDO?

ANI KA (Ne, 4. 5. 2008 - 00:05)

ČEKÁ MĚ OPERACE MOC SE BOJÍM PRO TO ŽE UŽ NEJSEM NEJMLADŠÍ JE MI 50 LET.PORADÍ MI NĚKDO?

ANIČKA (Ne, 4. 5. 2008 - 00:05)

ČEKÁ MĚ OPERACE MOC SE BOJÍM PRO TO ŽE UŽ NEJSEM NEJMLADŠÍ JE MI 50 LET.

ANIČKA (Ne, 4. 5. 2008 - 00:05)

ČEKÁ MĚ OPERACE MOC SE BOJÍM PRO TO ŽE UŽ NEJSEM NEJMLADŠÍ JE MI 50 LET.

Petr (Pá, 18. 4. 2008 - 09:04)

Pro Jana a Lumira
Dekuji Vam panove za poblahoprani.Kdybych nenajel na tyto stranky tak bych ani nevedel o techto vecech.Muj gastroenteorolog do me rval jen prasky az uz me ztoho bolel zaludek a od operace me spis odrazoval nijak me moc nepomohl.Rekl bych ze chteji abychom k nim jen chodily na kontroly kde se stejne nic nezmeni a meli za nas jen body pro pojistovnu.Ze by nam ale rekli ze po nekolika lete lecbe prasky kde neni vysledek nas hned poslali na operaci kde nas nasich problemu hned zbavi tak to ne.Tak jsem to vzal do svych rukou sam.Diky Vam vsem co tu pisete
Ahojte Petr

Lumír (Čt, 17. 4. 2008 - 22:04)

Pro Petra

Petře,jsem moc rád,že jsi bez problémů.Mám velkou radost.Velice mě to potěšilo,že se citíš dobře.Držím moc palce.
Pro Honzu
Ahoj Honzo,daří se mi dobře.Jsem moc spokojený.To je pohoda.Přiští čtvrtek končím konzultace 1. ročníku,a pak mě čeká zkouškové období 2 .pol.do 20.6. Existujou tablety na rychlejší evakuaci žalůdku.Motilium.Možná že by ti to pomohlo.To je asi na lékařský předpis.Právě to doporučovala paní primářka Dr.Jurgwithová z kliniky sv.anny.Tam kde jsem byl já, v loni v prosinci,na té nové metodě.Držím moc palce až ti vše dobře dopadne..Měj se ahoj.Lumír

Jan (Čt, 17. 4. 2008 - 10:04)

Ahoj Maryšo, také se přidávám ke gratulaci, že jsi zvládla a v pohodě, operaci a jsi spokojená. I tebe Petře zdravím, to je dobře, že jsi se rozhodl a šel na tu operaci, máš aspo? po velkých problémech.
Zdravím Lumíra, tak jak se máš a jak jde studium? Já budu muset někdy zajít na nějaké to jednodušší vyšetření žaludku, občas mě bolí, ale nic se nevrací zpět a to je dobré. Vlastně od té operace jsem neměl žádnou kontrolu a asi něco uvnitř není úpně v pořádku. Po jídle cítím dost dlouho takový ten pocit plnosti a to třeba sním jen jedno jablko. Tak zatím všem ahoj :o))

Petr (Čt, 17. 4. 2008 - 09:04)

Jsem taky jeden pacient co trpel 4roky refluxem a po precteni vsech techto prispevku jsem se rozhodl podstoupit fundoplikaci zaludku take v Palas Athene abych se teto nemoci zbavil a jsem rad ze jsem tak ucinil protoze moje problemi jsou fuc.Operoval me mudr Winkler je to borec a profik.Lidi zbavte se toho take co vahate.

Lumír (Út, 15. 4. 2008 - 22:04)

Ahoj Maryšo,to mám velkou radost.Jsem moc rád, že jsi spokojená,a citíš se dobře.Držím palce.Měj se moc fajn.Ahoj Lumír.

Maryša (Út, 15. 4. 2008 - 17:04)

Dnes je to 14 dnů, co jsem po operaci a cítím se skvěle. Ještě nemohu jíst všechno, ale časem to půjde a bude už jen líp a líp.Díky Janovi a Lumírovi, kteří chválili Palas Athénu, musím jen a jen souhlasit.
Ahojky všem!

Maryša (St, 9. 4. 2008 - 17:04)

Ahojky, dnes jsem byla na kontrole v Palas Atheně, přišla jsem o pár nití na břiše a je mi fajn. Operace byla 1.4.08, cítím se O.K. Lidičky, netrapte se, nechte si reflux spravit. FAKT!!! Ahoj všem refluxářům.

Pro Jirku (Čt, 3. 4. 2008 - 22:04)

Ahojky Jirko,snad tedy nevadí že tykám,,No to jsme na tom stejně.I já hřeším když můžu ochutnat něco sladkého či se napít alkoholu.I když má žáha pak trpí.Jenže bohužel skončím pod dohledem dietologů :-( Kam mě posílá můj pan doktor přes žaludek.Tak že jsem si též slíbyla že budu "poslušná"A některé věci fakt omezím a začnu žít zdravě :-)V pondělí mě čekají v Praze odběry a dokonce v 11.15 na lačno.A to je pro mě strašná představa..Neboj se to vše zvládneme uvidíš??!Ale pokud už člověk nemůže vydržet,je lepší to fakt omezit!!určitě to zvládneš i ty..No a sportem ku zdraví..Měj se krásně a zase mi napiš-teda jestli chceš!Budu se těšit..Jak ráda bych sportovala ale ta lenost-ta je nejhorší pa,pa a přeji dobrou noc přeje H.

Maryša (Čt, 3. 4. 2008 - 14:04)

Ahojky,dnes jsem se vrátila domů po operaci a jsem sice ještě"praštěná", ale věřím, že bude líp.Sice po každém jídle kašlu a říhám, ale věřím v čas, který to odstraní.Kdo se bojí operace - NIC TO NENÍ! Jsou ještě horší věci. Nedám dopustit na Palas Athena, všichni jsou moc hodní.

Návštěvník (St, 2. 4. 2008 - 22:04)

Ahoj Heli, je mi 49 let a kromě věku musím přiznat, že nejsem moc disciplinovaný pacient. Když mi trochu otrne, tak se "někdy" neubráním zakázanému (třeba sladkostem, čerstvému pečivo nebo lehčímu alkoholu). Tu hnusnou nemoc se snažím překonat i fyzickou aktivitou, což asi není vždy to pravé ořechové. Život si ale bez pohybu nedovedu představit. Teď jsem si slíbil, že na sebe budu budu tvrdej (nebo spíš hodnej) a tak se snažím získat informace a inspirovat se zkušenostmi od ostatních. Děkuji Ti za rady. Jirka.

Pro Jiříka (St, 2. 4. 2008 - 13:04)

Ahoj Jirko,kolik je ti let??Jestli to není tajné??Buď trošku optimista,operace je sice dobrá věc,ale u nás ji třeba doktor moc nedoporučuje.Ale pokud by mi ji nabídli,neváhám a jdu hned.Opravdu nevím co smíš a co nesmíš,ale já přestala pít perlivé nápoje,kafe turka a dala jsem se na rozpustné.Večer mám více pod hlavou a je mi poslední dobou líp.Opravdu ty potraviny na tu žáhu zabírají :-)Já bez bublinek nemohla žít,protože džusy jsou pro mě bud sladké nebo kyselé,no a štáva??Uf tu nemusím..Uvařím si čajík a nechám ho vychladnout.A prášky už beru fakt jen při potížích :-) a na operaci jsem nebyla!A taky jsem slyšela že na pálení žáhy jsou dobré mandle a mlíko se suchým rohlíkem.Snad ti to třeba malinko pomůže.A dej mi vědět Helena

Pro Honzu (St, 2. 4. 2008 - 13:04)

Ahoj Honzo,moc děkuji za radu.Zkusím to,,já už byla i na tom vyšetření jak zavádějí hadičku nosem.Hrůza,ale dá se to vydržet.Mě právě ta bolest na hrudníku potkává tak 2-3 do měsíce,no není to nic příjemného.Ale fakt po tom ganatonu se mi ulevilo.A je fakt že zakázaným věcem jako je kafe,sladkosti a perlivé nápoje se radši vyhýbám-no ale cigerety mi nikdo neveme :-) přeji hezký den a hodně zdraví i tobě přeje Helena

Jirka (St, 2. 4. 2008 - 10:04)

Zdravím všechny a děkuji za reakci na můj příspěvek.
Honzovi děkuji za doporučení - hodlám ho asi využít. Plně souhlasím s tím, že psychika je v rovnováze s fyzickým stavem a jelikož u mě fyzično většinou za moc nestojí je i psychika v háji, a to jsem řekl hodně slušně. Proto to chce určitě se zaměřit na obojí - ale jak začít?
Jinak do druhotných problémů souvisejících s refluxem jsem zařadil i klouby (napadají mě i záda), protože většině těchto problémů předcházelo zhoršení pálení žáhy. Uvedu dva příklady:
- Před 4 roky po zhoršení pálení žáhy u mě začaly problémy se zády
- Letos začátkem roku jsem udělal zásadní chybu a kvůli zádům jsem začal intenzívně posilovat břišní svalstvo - nastalo značné zhoršení pálení potíží (kašel, pálení, bušení srdce), pak přesun problémů do zubů a v poslední době bolesti v kolenech (je přitom pravda, že asi 2 měsíce jsem z toho byl pěkně psychicky rozhozen - kdo by nebyl při 3 týdeních bolestech zubů s otokem a vytžení 2 zubů).

Pro Helču - u mě bolesti na trojúhelníků souvisí s intenzitou pálení žáhy (někdy ta bolest přechází přesně jak popisuješ pod žebra a do zad).
Přeji všem lepší dny a kandidátům na operaci držím palce. Budu vděčný za další informace o tom jak se žije po operaci - stále váhám. Jirka.

Reklama

Přidat komentář